- Komentari -

Gde završava otpad iz EU?

U 2020. godini izvoz otpada iz Evropske unije u zemlje koje nisu članice EU dostigao je 32,7 miliona tona.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Ima jedna izreka, šta je za nekog đubre za drugog je blago.. treba biti realan, ko može da kupuje novo kad je i polovno dovoljno dobro a košta nekoliko puta manje.. evo na primer kompjuter, nov košta 500-1000 eura a polovan 100.. nije baš najnoviji, ali odlično radi posao..
    (mutivoda, 21. april 2021 16:11)

    # Link komentara

  2. Pre 4 godine završio smer "Zaštita životne sredine" na geografskom fakultetu, i do dan danas ne mogu da nadjem posao u struci. Srbija me lagano i sigurno tera odavde.
    (Rile, 21. april 2021 15:27)

    Pa da si završio samo srednju školu i pristao da se odrekneš polovine Zakona o radu i pristaneš na neorobovlasništvo, za minimalac, bez praznika, vikenda i godišnjeg odmora i sa rizikom da zaradiš kancer - Srbija bi te i te kako prepoznala.
    (mir i stabilnost, 21. april 2021 16:07)

    # Link komentara

  3. Evropa sama procesira manje od 10% svog otpada, to jest onoga što je stvarno otpad. A metali nisu otpad, nego sirovina. Plastika je otpad, sa stanovišta zrelosti tehnologija, plastika je nezrela, jer ne može da se reciklira beskrajno, plastika mora da se odvaja prema vrsti, a čelik je uvek čelik i jedan sa drugim mogu zajedno na tapljenje a opet može da se dobije željeni sastav. Tako da metal nije otpad, nego sirovina, posebno gledajući cene u ovom periodu kada se svi naoružavaju. Cene metala odu gore. A mogućnost sortiranja reciklažnog metela (AI+senzori) i pojava manjih topionica (električnih) rezultira biznis modelom za sebe, kupovina manje vrednih mešavina (par stotina dolara za tonu) i sortiranje u sirovine koje vrede više stotina pa i hiljada dolara za tonu. EU izvozi ono što je stvarno otpad i što je stvarno zagadjujuće pre svega u Indiju, a i voli da se otpada reši preko malih reciklažnih centara u nekim istočnim članicama koji se pojavljuju i nestaju ali se otpad uvek pojavi na ilegalnim deponijama. EU podržava male centre (to je sistem za -pranje- otpada) a protivi gradnji incerinatora, jer kod ovih postoji i ulaz i izlaz u vidu goriva i proizvedene toplotne energije, pa se da pratiti i stalna je instalacija za razliku od nečega što traži samo registraciju kompanijice. Ovo rade Rumuniji, Bugarskoj, a izgleda i nama.
    (EU brojke i naučna stvarnost ne idu jedno sa drugim, 21. april 2021 15:46)

    # Link komentara

  4. Pre 4 godine završio smer "Zaštita životne sredine" na geografskom fakultetu, i do dan danas ne mogu da nadjem posao u struci. Srbija me lagano i sigurno tera odavde.
    (Rile, 21. april 2021 15:27)

    # Link komentara

  5. Zamislim da komšija odlaze otpad u mom dvorištu,hm :(
    (cvrko, 21. april 2021 11:15)

    Na zapad svi teraju razno djubre na orginal odpad (sortiraju ga naravno i bace u pravi kontajner)Mnogi imaju svoje prikolice a drugi iznajme kada ima puno da tera na odpad.Oni koji zive u gradu sortiraju smece u posebnu kucicu smece a svaka stambena zgrada im tu kucicu.Kod njih je sve reciklaza, od toga ima profit ili novi proizvod.Oni su reciklirali limenke flase i pet flase pre 30 godina jer svaka prodavnica je imala vec tada masine za reciklazu i sada zamislite kakve masine za razne reciklaze imaju u danasnje vreme.E sad ovo u textu su odpadi ogromnih kolicina i svi rade za profit.
    (Od smece prave profit, 21. april 2021 15:19)

    # Link komentara

  6. Srbija bi trebalo da stimuliše firme koje se bave reciklažom i pozove neke firme iz Švajcarske koja je svjetski šampion u tome.
    Rešili bi ekološki problem i još dobro zaradili
    (Obi van, 21. april 2021 14:08)

    # Link komentara

  7. hrvatska je na putu da bude prva u skladistenju atomskog otpada a skladiste grade na granici sa BiH
    (Zla krv, 21. april 2021 13:43)

    # Link komentara

  8. Sve te zemlje koje _uvoze_ otpad ne bacaju ga na livadu ili reku nego ga iskorištavaju za sekundarne sirovine..
    (Hepo kocka, 21. april 2021 13:33)

    # Link komentara

  9. Mislim da nije dobro razumevanje ovog clanka. Radi se ne o otpadu spremnom za neke vrste reciklaze vec odpadu koji direktno ide pod zemlju. Kod nas u Britaniji regularno stizu brodovi sa otpadom koji se posebnim metodama siri po odredjenoj povrsini da ne dodje do fermentacije i exsplozija gasa. Sta je u tom otpadu bog sveti neka zna. Takvih destinacija ima ovde dosta. Na kraju teren pokriju sa 1-2 metra gradjevinske zemlje i posade zelenilo. Kina je nekada bila naj veci uvoznik ovog otpada ali vise nije mada je i dalje naj veci uvoznik reciklaznog otpada.
    (kisa, 21. april 2021 13:18)

    # Link komentara

  10. I debelu lovu dobiju zemlje koje preuzmu otpad, a mi toga nismo ni svesni..
    (Oslobodioci Bgd, 21. april 2021 12:57)

    # Link komentara

  11. "Није то извоз "отпада", него се, просто, ради о трговини секундарним сировинама."

    Tačno tako... isključvo se radi o trgovini otpadnim sirovinama a ne o nekom komunalnom otpadu. Šta više, od početka ove godine je zabranjen izvoz otpada iz EU sa ciljem deponovanja ili spaljivanja odnosno svog onog otpada koji nije namenjen za reciklažu.
    (neko iz branše, 21. april 2021 12:57)

    # Link komentara

  12. Mi uvozimo otpad iz EU zvan "polovni automobili". I još platimo carinu našoj državi za to. Obostrana korist na štetu naroda.
    (Štef, 21. april 2021 12:37)

    # Link komentara

  13. Vecina ne razume o cemu se radi.
    Kao prvo ima vise vrsta otpada, od celika, raznih vrsta plastike, folije, papira, stakla....
    Ja radim u kompaniji za reciklazu i mi uvozimo otpadnu foliju iz razloga sto je na domacem trzistu nema dovoljno. Od te sirovine pravimo regranulat koji se kasnije koristi za novu foliju, kese...Uglavnom, izvozi se gotov proizvod kome je sirovina uvozni otpad.
    Isto se desava i sa drugim vrstama otpada.
    Tako da glediste da nam neko uvaljuje otpad nije u potpunosti tacna.
    (molina, 21. april 2021 12:36)

    # Link komentara

  14. Jel i ovaj način tretiranja otpada potpada pod ekološko poglavlje koje ćemo morati da ispunimo da bismo ušli u eu?
    (Europa zdaj!, 21. april 2021 12:36)

    # Link komentara

  15. @ Zamislim da komšija odlaze otpad u mom dvorištu,hm :(

    Pa da si pročitao tekst, video bi da je polovina otpada od čelika i gvožđa. Niko nije lud da "odlaže" čelik u tvom dvorištu, ta sirovina mnogo košta, i to se debelo plaća. U tekstu se govor o "izvozu" znači o prodaji a ne o odlaganju.
    (Ja, 21. april 2021 12:34)

    # Link komentara

  16. A Afrika ?

    BAlkan?

    Mi jos uvek ne znamo sta cemo sa sopstvenim otpadom, jos uvek ne sortiramo djubre, bacamo sve u reke.

    Ne bi valjalo da uvezemo i tudje djubre, ima i drugih nacina da se dodje do novca.
    (expo, 21. april 2021 12:31)

    # Link komentara

  17. Није то извоз "отпада", него се, просто, ради о трговини секундарним сировинама.
    (Фактор мира и стабилности, 21. april 2021 12:23)

    # Link komentara

  18. Zamislim da komšija odlaze otpad u mom dvorištu,hm :(
    (cvrko, 21. april 2021 11:15)

    # Link komentara