- Komentari -
  1. Kao samac, jednom kad se okupam u toku dana i da imam sudje da operem toplom vodom, bojleru od 50 litara treba 4kwh energije da bi se zagrejao do 65 stepeni, to jest, do dve trećine kapaciteta. Samo bojler na taj način korišćenja troši minimum 160kwh mesečno. Ako samac poželi da koristi veš mašinu, on će imati najmanje 6 mašina za pranje veša u toku jednog meseca gde barem 2 iskuvavanja veša na 95 stepeni i na taj način veš mašina potroši na pranje veša barem 30kwh. Da samac poseduje tv koji mu je uključen i da ga gleda barem 8 sati dnevno, taj tv će potrošiti minimum 15kwh. Da samac ima u svakoj prostoriji samo po jednu led sijalicu i da ih koristi barem 5 sati dnevno, one će potrošiti barem 10kwh energije u toku jednog meseca. Frižider takodje troši oko 25kwh mesečno. Znači najosnovnije, bojler 160kwh minimum će potrošiti + veš mašina 30kwh mesečno + tv i svetla po kući minimum 25kwh, frižider 25kwh, a pri tome ne računajući još i potrošače ako taj samac ima slučajno kompjuter, internet ili kablovsku, pa ako ima tablet ili mobilni telefon, samac najmanje što može da potroši u današnjem vremenu je 240kwh na mesečnom nivou. Jedino ako se ne bi kupao samac svaki dan i ako ne bi prao sudje i veš redovno, onda bi možda mogao da spusti i na 200kwh mesečnu potrebu za električnom energijom. A država daje popust za samce ako troše do 120kwh mesečno. Na osnovu čega se donosi takav kriterijum kad se iz proste računice dolazi do toga da samac realno ne može ispod 240kwh mesečno da preživi tekući mesec sa tolikom potrošnjom...? Naravno, nema kriterijuma, nego su to namerno stavili na 120kwh da se niko ne bi mogao od samaca prijaviti za benefite što se tiče struje...
    (Jeste, kako da ne..., 19. april 2021 20:28)

    # Link komentara

  2. Zivim sam i potrosim 250 do jedno 400 kilovata mesecno u zavisnosti od sezone tj koje je godisnje doba uz grejanje na inverter klimu zimi. Tako da je ovo opet jos jedan marketing drzave, jer skoro niko nece ispuniti uslove za ovo, jer svi mnogo vise trose.
    Da je uvedeno 250 kilovata za samce, 400 za dvoje, 600 za troje i vise pa da se i neko ovajdi od drzave i njene milostinje.
    (realista, 19. april 2021 11:06)

    # Link komentara

  3. 120kw mesečno? pa to ne smeš ni bojler da uključiš da se okupaš
    (srebroljub, 19. april 2021 11:00)

    # Link komentara

  4. Ja sam za prošli mesec 1061 kilovat jednotarifne struje platio 11562 dinara. Kada taj iznos podelimo dobijemo cifru od 10,89 dinara, to je 11 evro centi.
    Naravno EPS ne priznaje tu računicu jer je tu uračunata i tv taksa, obračunska snaga, naknada za podsticaje povlašćenih proizvođača, naknada za unapređenje energetske efikasnosti,pdv, akciza, sve ukupno oko 3500 hiljade.Koje mi dajemo za šta?
    Da li imamo uticaj na uređivačku politiku RTS-A, ne, da li sam povlašćeni proizvođač za sada nisam a plaćam godinama taksu, zašto bih ja finansirao energetsku efikasnost, zar ti nije interes proizvođača i distributera a ne nas kupaca?
    Sve u svemu pljačka, uzima se novac od naroda koji se apsolutno ništa ne pita.
    Sada se najavljuju podsticaji za postavljanje solarnih panela, za koje plaćamo po 50 evra godišnje povlašćene proizvođače, i tek sada su se setili da nešto preduzmu povodom toga i opet veliki broj građana neće iskoristiti tu mogućnost jer su osiromašeni.
    (David - nije srpski ćutati, 19. april 2021 10:37)

    # Link komentara