- Komentari -

Sankcije Rusiji im se vratile kao bumerang

Sankcije Evropske unije prema Rusiji posebno teško pogađaju nemačku industriju, prema rezultatima istraživanja instituta IFO, sprovedenog među 862 kompanije.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. 4% EU izvoza je za Rusiju
    (Proka, 21. januar 2021 17:54)

    # Link komentara

  2.  nemac tako na jednom svom automobilu zaradi onoliko koliko rus sanja da zaradi na 15 svojih, čak i kad bi našao kome da ih uvali. a pritom nemac proda u komadima stotinama puta više automobila godišnje od rusa. skapirao?
    (u šnicle je pohovan mozak, 21. januar 2021 12:16)

    Kako onda objasnjavas da su profiti mercedesa ili bmw u procentima slicni profitima japanaca ili korejanaca (za ladu nemam podatak).

    Moras da uracunas razvoj, tehnologiju, troskove prozvodnje i naravno troskove marketinga sponzorstava.
    (Baxuz, 21. januar 2021 15:37)

    # Link komentara

  3. Nije vazan bruro dohodak po glavi, kad sa 1000 evra u Nemackoj ne mozes da zivis, a i Rusiji uzivas.
    (Bob, 21. januar 2021 15:14)

    # Link komentara

  4. Bolje ovako. Svaki put kada su se Nemačka i Rusija dogovorile, krenulo je komadanje Evrope i evropskih država.
    (Locutus, 21. januar 2021 12:30)

    # Link komentara

  5. @(Штилцована катаболцна, 21. januar 2021 11:11)

    svašta si ti ovde natrućao. merenje takozvanog "pariteta" je služilo u socijalističkim zemljama da vlasti narodu ispiraju mozak. nemac hemijsku za 5€ neće ni praviti jer zna da neće imati kome da je proda, neće kupiti ni rusku za 1€, nego će napraviti svoj projekat hemijske i unajmiti kinesku proizvodnju da bi cena nemačke hemijske ispala 0,1€.

    ali evo šta će praviti: mercedese i bmw-e za 50 hiljada evra, dok će se rusi koprcati sa svojim 5 hiljada evra vrednim ladama i moskvičima, a sanjati kako voze nemački bmw. i tako to ukratko funkcioniše: džaba rusima što prave lade od 5 hiljada € kada ih niko ne želi, za razliku od nemačkih mnogostruko skupljih automobila koje žele svi, a kupuju svi koji mogu. nemac tako na jednom svom automobilu zaradi onoliko koliko rus sanja da zaradi na 15 svojih, čak i kad bi našao kome da ih uvali. a pritom nemac proda u komadima stotinama puta više automobila godišnje od rusa. skapirao?
    (u šnicle je pohovan mozak, 21. januar 2021 12:16)

    # Link komentara

  6. 91 godine je htela slovenacka vlada i Ljubljanska banka da vrati pare stedišama u hr i bih iako su se zemlje prije dogovorile da se to odpiše pa su onda slovence prevarili tipa vi vratite stedišama a mi vama kredite nećemo.
    Slovencima se je to tad isplatilo bili bi najveća banka na balkanu a dali bi tad 100 milijona.

    Došli su eksperti austrijske vlade u ljubljanu i rekli da nipošto to ne izplaćuju. Ljubljanska banka je postala najomraženija banka u Bih i Hr a svi znamo čije su banke zavladale na tim prostorima.
    (maki, 21. januar 2021 11:18)

    Brkaš štednju privatnih lica i kredite poslovnih subjekata. Poslovni subjekti mogu proglasiti stečaj i propasti pa biti u nemogućnosti vratiti kredit. Ljubljanska banka nije propala, novac je samo prenesen na račun Nove Ljubljanske Banke i mogao se isplatiti građanima, šta se tiče kredita to je opet stvar između banke koja ih je dala i poduzeća kojima ih je dala, ne države. Na kraju Europski sud je presudio da je Hrvatska bila u pravu.
    (leptirica, 21. januar 2021 12:14)

    # Link komentara

  7. Nisu zivot zitarice i nafta.. Valjda i narod ima dusu..
    Necu ladu i jugo, hocu nemacki auto, necu turske farmerke, hocu leviske, necu safran i metro cipele, ocu najke.. i za razliku od druge strane, ne branim nikome ni ladu ni metro ni bilo sta..

    Nemojte da vam prodje zivot u bedi kao braneci drzavu, a ustvari braneci vlast..
    (pionir, 21. januar 2021 12:06)

    # Link komentara

  8. Mislim da Evropa sama sebi skace u stomak time sto je poslusnik Amerike.Zasto,prvo kojoj EU drzavi odgovara da lupaju sankcije Rusiji.Logicno nijednoj jer Rusija je za njih trziste koje se ovi tako olako odricu zarad politike Amerike.Sa druge strane,i te sankcije prema Rusiji su u najmanju ruku nepravedene jer jednostavno,kad Amerikanci zastupaju svoje interese hiljadama km daleko to je borba za demokratiju i bolje drustvo,kada Rusija to radi u svom dvoristu to je neprihvatljivo i predsednik rusije se satanizuje sistemski.Da ne pricamo o migrantima koji se guraju u Evropu,tek joj se tu crno pise.Ko je izazvao migraciju migranata prema EU,opet Amerikanci da bi joj oslabili poziciju.Nasiroko odoh ali ovo je sve istina...Istina je da je Rusija zestoko napredovala u agrearu,prave divovske farme,vocnjake.Smanjuju potrebe i zavisnost sa strane,tehnologija im je po mom shvatanju slaba strana,sta ce se i da li ce se tu nesto desiti videcemo.
    (Nikola, 21. januar 2021 11:43)

    # Link komentara

  9. Zanimljivo da je argumentacija “ruskog siromaštva” ovde bazirana na tome da Zapad ima više para, dok se zaboravlja da Rusija ima povrsinu kao Amerika i EU zajedno. Upravo je zapadna filozofija takva da su nekretnine najvece bogatstvo...pogotovo u uslovima da je Rusija komsija ciji plac niko ne moze da kupi. Usput, u Rusiji je prodato 222 Rols Rojseva a ukupno vozila premijum segmenta 200 000. Previse je to “oligarha” za “siromasnu zemlju”, zar ne
    (SŠojić, 21. januar 2021 11:28)

    # Link komentara

  10. 91 godine je htela slovenacka vlada i Ljubljanska banka da vrati pare stedišama u hr i bih iako su se zemlje prije dogovorile da se to odpiše pa su onda slovence prevarili tipa vi vratite stedišama a mi vama kredite nećemo.
    Slovencima se je to tad isplatilo bili bi najveća banka na balkanu a dali bi tad 100 milijona.

    Došli su eksperti austrijske vlade u ljubljanu i rekli da nipošto to ne izplaćuju. Ljubljanska banka je postala najomraženija banka u Bih i Hr a svi znamo čije su banke zavladale na tim prostorima.
    (maki, 21. januar 2021 11:18)

    # Link komentara

  11. Samo slušajte Amerikance i na kraju će te i vi postat normalna država.
    (Zagreb, 21. januar 2021 11:17)

    # Link komentara

  12. Ono sto se zna, da su oni nakon sankcija, povecali poljoprivrednu proizvodnju, stocarstvo i vocarstvo. Da su u tim segmentima, potpuno nezavisni ( podmiruju svoje trziste bez potrebe za uvozom) a recimo u izvozu zitarica br. 1 u svetu.
    (...., 21. januar 2021 10:57)

    Ma da, procvetali od sankcija, ko i mi onomad.
    (Lala iz Banata, 21. januar 2021 11:14)

    # Link komentara

  13. Pa tako i treba. Dojčland, još da imaš armiju pa da imaš glas. Ali nemaš, pa ti Ameri sve kontroliraju. Nemaš, zato što su Englezi imali i bolje avione, i bolje brodove, i bolji radio i bolje stručnjake od tebe. A u prvom ratu su imali i bolje tenkove. Jedino što si imao Thysen krupp artiljeriju koja ničemu više nije služila 41, kao što Golf ničemu ne služi u 2021.

    Izgleda da su Amerikanci imali dobar nos za to što je zapravo Švabo i da će se kad tad slizati s Rusima, kao i Srbi
    (general Draža drugi, 21. januar 2021 11:11)

    # Link komentara

  14. EU igra podređenu ulogu kao trgovnski partner?

    BDP EU - $16.63 trillion
    BDP Ruske Federacije - $2.01 trillion

    EU, po stanovniku - 32,838.17
    Rusija, po stanovniku - 8,684.48
    (qsarks, 21. januar 2021 10:41)

    ... и онда упоредиш паритет куповне моћии схватиш да је по том начину мерења " богатства " Русија мало испод Немачке. Ово су подаци Светске банке. БДП није реалан начин изражавања благостања једне државе. Банално поређење:" Ако производња једне хемијске оловке у Немачкој кошта 5, а у Русији 1 евро, по том параметру БДП првонаведедене био би пет пута већи". БДП у себе укључује све произведене робе и услуге једне земље у току једне године, такође укључује и задужења у иностранству и код банака, тако да, што веће задужење, излази да је већи БДП. Нелогично. БДП по паритету куповне моћи означава колико се добара и услуга може "купити" за просечну потрошачку корпу у датој земљи. Дакле, ако се вратимо на горенаведени пример, Немац за хиљаду евра може да купи 200 хемијских оловки, док Рус толико оловки купи за 200 евра. Чињеница је да је Русу скупља увозна роба из Немачке због тога, али такав валутни однос подстиче домаћу производњу. Да се Немцимане исплати, не би отваралисилне фабрике аутомобила по Русији. Јефтинији су због јефтиније производње, самим тим и доступнији просечним Русимаод оних произведених у земљама порекла. Далеко од тога да је у Русији животистог квалитета као у Немачкој, али ни разлике нису тако драстичне како се нама одавде чини.
    (Штилцована катаболцна, 21. januar 2021 11:11)

    # Link komentara

  15. @(qsarks, 21. januar 2021 10:41)

    Gleda se paritet kupovne moci (ppp). Prema njemu, Ruski BDP je preko 4 biliona. Sta me briga za BDP, ako u EU kilo jabuka kosta 10 evra, a u Rusiji 1 evro.
    (Dar, 21. januar 2021 11:10)

    # Link komentara

  16. Pa Rusija je sama sebi dovoljna, sve imaju. A izbije li neki rat, i tu im niko nista ne moze.
    (Che, 21. januar 2021 11:02)

    # Link komentara

  17. EU igra podređenu ulogu kao trgovnski partner?

    BDP EU - $16.63 trillion
    BDP Ruske Federacije - $2.01 trillion

    EU, po stanovniku - 32,838.17
    Rusija, po stanovniku - 8,684.48
    (qsarks, 21. januar 2021 10:41)




    Ruska nuklearna moć - neograničena.
    Ruska količina resursa - neograničena.
    :)
    Samo je pitanje vremena kada će i standard, koji je svakako za njih i sada podnošljiv (dosta bolji od srpskog), postati veći. No, bezbednost zemlje pre svega, pa onda ostalo. I jednog dana obračun sa tajkunima, koji pritom i najvećim delom nisu etnički Rusi.
    (Mihailo, 21. januar 2021 11:00)

    # Link komentara

  18. Ono sto se zna, da su oni nakon sankcija, povecali poljoprivrednu proizvodnju, stocarstvo i vocarstvo. Da su u tim segmentima, potpuno nezavisni ( podmiruju svoje trziste bez potrebe za uvozom) a recimo u izvozu zitarica br. 1 u svetu.
    (...., 21. januar 2021 10:57)

    # Link komentara

  19. To je po onoj narodnoj:"ko drugome jamu kopa...".
    (MileR, 21. januar 2021 10:54)

    # Link komentara

  20. Hej, Sloveni... i dalje izvozite sirovine, a uvozite gotove proizvode. A imate pametnih ljudi... bruka...
    (balkanoid, 21. januar 2021 10:51)

    # Link komentara

  21. hahaha ma kako da ne...
    (korona cirkus, 21. januar 2021 10:42)

    # Link komentara

  22. EU igra podređenu ulogu kao trgovnski partner?

    BDP EU - $16.63 trillion
    BDP Ruske Federacije - $2.01 trillion

    EU, po stanovniku - 32,838.17
    Rusija, po stanovniku - 8,684.48
    (qsarks, 21. januar 2021 10:41)

    # Link komentara

  23. Rusija je država sa najvećom teritorijom koja raspolaže sa svim mogućim vrstama resursa i sirovina i potpuno je nelogično da Rusi zavise od bilo koga, naprotiv bilo bi sasvim normalna stvar da su sami sebi dovoljjni, ali oni to nisu, a nisu iz razloga što su loše organizovani, da ne kažem da su pomalo lenji i po tome izuzetno puno podsećaju na Srbe, štaviše zbog toga se i vidi da su od čistog srpskog kolena. Nadam se da će ih ove sankcije u potpunosti opametiti i da će se što više okrenuti sami sebi, da sami sebi budu dovoljni i da ni od koga ne zavise, samo da sankcije potraju što duže pa da još više razviju domaću proizvoidnju i industriju. Već imaju uspehe u prljoprivrednoj proizvodnji, naime u međuvremenu su postali najveći proizvođači žitarica na svetu, a u zamahu je i organizacija proizvodnje proteinske hrane, pre svega one poreklom od pilećeg mesa i to je trenutno proizvodnja koja je kod njih u ekspanziji. Na kraju nakon svega ostaje im da poprave demografiju i niko im više ništa neće moći.
    (Sergej Li Sergejevič Van Čen, 21. januar 2021 10:40)

    # Link komentara