- Komentari -
  1. @Milan, luka Konstanca je najbliza i najjeftinija, brodski prevoz je najjeftiniji vid prevoza, prema tome u buducnosti nema logike da se ide na neku drugu luku, pored toga jeftiniji je prevoz iz Kine do Konstance, nego do Rijeke.
    (seljadin, 19. januar 2021 17:15)
    Grdno se varaš. Od Sueca do Rijeke je oko 2300km, a od Sueca do Konstance oko 2000. Treba dodati taksu za prolazak kroz Bospor i imaš skuplji transport do Konstance.
    (Aleks, 19. januar 2021 18:19)

    # Link komentara

  2. Rijeka je daleko bliža zemljama centralne Evrope nego Drač, tako da ga one neće koristiti. Za Srbiju bi imao smisla samo u mini Šengenu. Pogledajte promet rečne luke u Beču, pa ćete shvatiti da Srbija može jako puno transportovati Dunavom i Rajnom do Konstance i Roterdama.
    (Zoki, 19. januar 2021 17:41)

    # Link komentara

  3. @Milan, luka Konstanca je najbliza i najjeftinija, brodski prevoz je najjeftiniji vid prevoza, prema tome u buducnosti nema logike da se ide na neku drugu luku, pored toga jeftiniji je prevoz iz Kine do Konstance, nego do Rijeke.
    (seljadin, 19. januar 2021 17:15)

    # Link komentara

  4. @More, novac ide u modernizaciju i izgradnju drugog kolosjeka. Rijeka je odavno, ali odavno povezana prugom do Zagreba.
    (Bijeloplavi, 19. januar 2021 16:40)

    # Link komentara

  5. Resenje za Srbiju je dizerzifikacija svega i svacega pa tako i mogucnosti uvoza/izvoza preko morskih luka. Znaci i Drac, i Rijeka, i Kopar, i Ploce, i Konstanca itd. pa ko jevtiniji taj pobedjuje.
    (Mirko, 19. januar 2021 16:36)

    # Link komentara

  6. Hrvatska ulaže 5 milijarde evra(85% iz EU fondova) u pruge a najviše u onu iz Rijeke prema Zagrebu pa za Mađarsku baš zbog luke u Rijeci koja je daleko veća od ove u Draču i još je unutar EU i ima deset puta veći gaz brodova...žalosno da se tek sada Hrvati setili da je povežu.
    (More, 19. januar 2021 16:19)

    # Link komentara

  7. Drač je za Tiranu, Skoplje, Prištinu i Niš najbliža luka. Kas bi bile pruge i autoputovi to bi oživelo region. Drač je super luka za izvoz i uvoz. Ipak zbog jezika luka Ploče je za BiH, a luka Bar za Srbiju. Luka Rijeka za Sloveniju, Austriju, Švajcarsku, Mađarsku.
    (Komita, 19. januar 2021 16:06)

    # Link komentara

  8. @seljadin
    Preko luka na dunavu može da se izvozi roba za deo zapadne evrope, ali za kontejnerski izvoz za ameriku, Australiju ili Aziju glavna je još uvek luka Rijeka ili Koper.
    Ukoliko bi došlo do uspostavljanja zajedničkog tržišta bez granica i autoputa za Bar, ta luka bi dobila na značaju, dok bi za veći deo južne srbije Drač mogao biti pogodan. Ogroman problem su čekanja na granicama
    (Milan, 19. januar 2021 16:03)

    # Link komentara

  9. Zar ne bi bilo brže, jeftinije i korisnije napraviti još jedan kolosek pruge do Soluna kako bi se povećala brzina i kapacitet teretnog i putničkog železničkog saobraćaja?

    Jedina prednost Drača je "mali Šengen" i to je to. Transport prugom do Soluna je sigurno jeftiniji od transporta kamionom do Drača.
    (Drug kontraš, 19. januar 2021 15:57)

    # Link komentara

  10. za nas u Srbji je glavna luka Beograd, uz jos nekoliko na Dunavu i Savi, najvaznija je Konstanca odakle se Dunavom brodovima doprema do luke Beograd. Pored toga Beograd je povezan kanalom Dunav-Rajna-Majna sa Nemackim lukama.
    (seljadin, 19. januar 2021 15:34)

    # Link komentara