- Komentari -
  1. Tesla je ekstremno skupa kompanija u ovom trenutku tj ne vredi koliko je trenutno trgovanje. Ne mogu da vam kažem koliko vredi ali videćete uskoro da ovo nije odrzivo.
    (laki, 8. jul 2020 08:18)

    # Link komentara

  2. Ne znam da li zna da napravi auto,ali znam da bi mogao da proda zamrzivac eskimima.
     (mix, 8. jul 2020 07:59)

    # Link komentara

  3. Mate Rimac je za Maska gospodin čovek.
    (zero kewl, 8. jul 2020 07:12)

    # Link komentara

  4. Imam jedno pitanje - kad ideš na short sell i iz nekog razloga ne uspeš da vratiš pozamljene akcije (potrošiš pare na nešto drugo, niko neće da ti proda, ...) jel se onda zaglavi bajbok ili samo platiš neku kaznu i odštetu?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dule, 7. jul 2020 21:23

    Ne, short sell opcija ce ti biti zatvorena cim vrednost deonica predje tvoj raspolozivi balans na racunu. Znaci mozes da shortujes samo dok imas para da pokrijes, cim dodjes do toga da imas taman para broker ce ti automatski zatvoriti poziciju, "vratiti" deonice vlasniku i naplatiti ti proviziju. Tako da nema igranja dzabe. To je igra za ozbiljne spekulante a ne za nas boraniju.
    (Xtraordinary, 8. jul 2020 06:43)

    # Link komentara

  5. Biti short je jedan od osnovnih poteza u berzantskom poslovanju, ne moze se Mask zalagati da se to ukine. MOze komotno da ukine i berzu.

    [..]
    (MisterNo, 7. jul 2020 18:24)

    To sto bi berzanski spekulanti skapali od gladi kada ne bi mogli da shortuju je samo bonus. Ako zabrana shortovanja ugasi berzu - slobodno stavite katanac na vrata berze, necete nikom nedostajati.

    Nisam uopste neki preterani ljubitelj Maska, ali za ovo je u pravu.
    (Dule, 8. jul 2020 01:48)

    # Link komentara

  6. Trenutno je euforija i svi kupuju a neznaju zašto. To će trajati sve dok se jedan stvarno veći igrač ubaci u kontra igru. Trenutno je sve na pump jer realno Tesla ne vredi ni priblizno te pare. Black Rock nije od onih arapskih špekulanata sto pokušavaju sa nekoliko 100 miliona i velikim polugama da gurnu market na dole. Kad se polegne nekoliko 10 milijardi u kontra pravcu nastaće panika kao i kod crypto. Nesreća je sto investitiori mesecima pune kapu i nadaju se boljem a hedge fond to urade u jednoj nedelji i prepolove akciju
    (Formula Z, 8. jul 2020 01:25)

    # Link komentara

  7. Imam jedno pitanje - kad ideš na short sell i iz nekog razloga ne uspeš da vratiš pozamljene akcije (potrošiš pare na nešto drugo, niko neće da ti proda, ...) jel se onda zaglavi bajbok ili samo platiš neku kaznu i odštetu?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dule, 7. jul 2020 21:23)

    Menjacnica na kojoj trejdujes se ogradi i nikad ne mozes izgubiti vise nego sto trenutno imas na stanju!
    (Igor, 8. jul 2020 01:08)

    # Link komentara

  8. Kad prodajes short akcije, moraš na računu da imaš keš u vrednosti akcija po kojoj si prodao plus 100% margin balans. Broker onda prati poziciju na tvom računu i ako vide da ćeš da prekoracis ili sami zatvore poziciju ili imaš par sati da dodas još para na racun
    (Miško Genija, 8. jul 2020 01:03)

    # Link komentara

  9. cena je bila 69420 dolara, to je poenta
     (rebus, 7. jul 2020 21:32)

    # Link komentara

  10. Imam jedno pitanje - kad ideš na short sell i iz nekog razloga ne uspeš da vratiš pozamljene akcije (potrošiš pare na nešto drugo, niko neće da ti proda, ...) jel se onda zaglavi bajbok ili samo platiš neku kaznu i odštetu?
     (dule, 7. jul 2020 21:23)

    # Link komentara

  11. Da dodam...
    Takozvani short sellers postoje oko skoro svake akcije na berzi. Jeste špekulacija, ali je dozvoljena (i očekivana). Npr. i Apple ih ima, danas oko 1% od svih vlasnika akcija su to.

    Kod Tesle je problem što je npr. prošle godine u ovo vreme taj procenat bio više od 33%. To je realno veoma bolno jer vi imate čak trećinu akcionara koji aktivno žele da vam kompanija propadne (poželjno na $0) umesto da raste.

    Naravno, jasno je da iza svega stoji naftni lobi i zbog toga im se Elon sada ruga jer su izgubili milijarde dolara kladeći se protiv njega i Tesle.

    Inače, danas je oko 10% svih akcija u rukama short sellers.

    Poz!
    (Don Quixote, 7. jul 2020 21:22)

    # Link komentara

  12. Pitanje je vrednosti Tesle tacno vredi li trenutno 1300$ ali ja sam ga kupio na 170 i prodao na preko sedamsto i tada sam se pitao dal je previse i pogresio,plasio se i izaso iz igre, lepo sam zaradio al gledajuci sad bilo bi jos lepse ili stobrece Broj Jedan:Ucini me vidovitim ucinicu te bogatim...
    (Ostojko, 7. jul 2020 19:05)

    # Link komentara

  13. ima ovdenak podosta sveta koji mrzi ovog coveka jer je pametan,jer je bogat,jer je uspesan.Takvi bi rado spekulisali na njegovoj propasti i tako mu punili dzepove,ne znajuci da je Tesla motors samo deo njegove delatnosti i to ne najvazniji.Ocekujem da u svetloj buducnosti,za dve do tri godine,Space x stigne na Mars i da ga onda Musk stavi na berzu.Bice to verovatno najveci IPO ikada i da kupim par deonica za unucice.
     (onaj koji prosvetljuje, 7. jul 2020 18:34)

    # Link komentara

  14. Ja mislio aludiranje na SEXY...
     (gaga, 7. jul 2020 18:26)

    # Link komentara

  15. Jako mi je zanimljiva cinjenica da je Tesla kompanija podelila ljude u dve kategorije: onih koji su bukvalno kao sektasi, koje je vole, brane i gledaju u Maska kao u Boga, i druga skroz suprotna koja navija za to da oni propadnu. Meni zaista nije jasno zasto investitori i spekulanti toliko dizu cenu Teslinih akcija. Pre mozda dve nedelje cena bila oko 800 dolara, a sada je preko 1300! Neko ce gadno nadrljati jer ovakav rast nije opravdan nijednjm ekonomskim parametrom. Doduse, Teslase bas i briga za ekonomiju, a sitna riba ima da se opece i nadam se da nauci lekciju za sledeci put.
     (nemam ime, 7. jul 2020 18:24)

    # Link komentara

  16. Biti short je jedan od osnovnih poteza u berzantskom poslovanju, ne moze se Mask zalagati da se to ukine. MOze komotno da ukine i berzu.

    Ko je gledao stari film "Kolo srece" - Edi Marfi i Den Ajkord, na kraju firma, oni su "shortovali", prodali su akcije soka od pomorandze koje nisu imali (bili su kratki) i kada je objavljena prognoza da ce rod biti gotov, cena akcija je pala i oni su ih kupili i pokrili to sto su prodali i zaradili.
    (MisterNo, 7. jul 2020 18:24)

    # Link komentara

  17. Da objasnim ako neko ne zna, Short Selling je kad spekulant pretpostavi da ce cijena pasti( npr kad Tesla skoci za 3 dana sa $ 900 na $1200 normalno je da bude korekcija cijene) pa posudi akcije i proda pa ceka da cijena padne da ih kupi i vrati. Npr na cijeni 1200 ja mislim da ce pasti i posudim i prodam 10 akcija.
    Cijena padne na 1100 ja ih kupim i vratim i u plusu sam 1000.
    Problem se desi kad cijena nastavi da raste i ja se uspanicim pa pocnem da kupujem po 1250 dok nisu otisle na 1300 i time dizem cijenu. To se zove Short Squeeze.
    Zato im se Mask ruga, oni se klade protiv njega a poslije mu donose mnogo vece pare nego sto bi inace zaradio.
     (BaneBl, 7. jul 2020 18:15)

    # Link komentara

  18. Pa tesla je stvarno seksi automobil!
     (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 7. jul 2020 18:00)

    # Link komentara