- Komentari -
  1. A kada ce biti otvorena neka fabrika u Pozarevcu.. Nije vec 30 godina nijedna
    (Milos, 28. februar 2020 20:22)

    # Link komentara

  2. Nije Kingšin, već Kjungšin (kjungshin cables).
    Zatim, kaže se "elektronske komponente", OK ako su stvarno neke elektronske komponente, ali mislim da se radi o kablovima.

    Naime, kompanija ima fabrike na 6 lokacija u Južnoj Koreji, a takođe i u 6 stranih država, i to: Indija, SAD, Honduras i Meksiko sa 51% učešća, kao i Kina (4 lokacije) i Kambodža sa 100% vlasništva.

    U Meksiku se ogranak zove "Durango Automotive Wiring System", i tako neki naziv bi trebao i kod nas da bude (kablovi za auto industriju), ali će političari izboksovati kao uslov za subvenciju da ima u nazivu nešto što ima veze sa auto elektronikom - ali to ne menja činjenicu da će se motati kablovi.

    Takva industrija je dobra kad imate veliki broj slabo obrazovanih i relativno nesposobnih građana da nauče bilo šta složenije da rade (bar neki dobro plaćen zanat), ali ta industrija ne donosi zemlji neke velike prihode - sve što zemlja ima su plate (uključujući doprinose, tj. bruto) za tih 1000 ljudi i to je to, nema drugog novca koji će ostati u zemlji jer nema nikakvog tehnološkog razvoja niti tu ima domaćeg proizvoda ili nekih poslova za male domaće firme.
    Čak, kad se odbiju subvencije i zemljište koje je moglo da se proda domaćim investitorima, pitanje je i sa tim bruto platama da li smo na kraju u plusu.

    Ali, ako ne može drugačije, dobro je i ovo, mada mislim da je mnogo važnije napraviti vladavinu zakona i efikasne sudove, iskoreniti korupciju, pa će stranci doći sami i bez subvencija.
    (Veliki brat, 28. februar 2020 19:54)

    # Link komentara

  3. (Vesna, 28. februar 2020 18:56)

    Vesna pa biće u toj fabrici i inzenjera, poslovodja, deo menadzmenta će biti iz Srbije, imaće racunovodstvo i finansije, HR sektor, zaštita na radu. Nemojte posmatrati to toliko uskogrudno, bice tu poslova i za ljude sa fakultetima. Po komentaru bih video da ste završili ili zavrsavate neki fakultet, razmišljajte malo kao akademski gradjanin.
     (petar, 28. februar 2020 19:31)

    # Link komentara

  4. Opet elektronske komponente za automobile?! Pa, šta je sa nama koji završavamo fakultete, magistrature, doktorate?! Državu kao da interesuju samo ovi sa osnovnom školom, jer te firme i samo traže kadrove sa minimum osnovnom školom. Nama mašinskim, tehnološkim, hemijskim, elektro inženjerima ostaje samo put pod noge?
    (Vesna, 28. februar 2020 18:56)

    # Link komentara