- Komentari -
  1. prije 200 godina tko god je dignuo nos protiv sistema i rekao drugacije nego sto vlast propisuje, dobio je jednosmjernu kartu za Ameriku, pa ti imaj drugacije misljenje. Kad se sva ta protjerana ekipa tamo skupila, napravili su najmocniji zemlju na svijetu, njihovom dolaru se vjeruje toliko da sve sto napusti teritorij SAD-a, tamo i ostane, nikad se ne vrati, tako da jadni moraju stampati, jer druge zemlje nisu sposobne imati svoje valute.
    (otan, 8. decembar 2019 15:46)

    # Link komentara

  2. Ameri imaju ekonomski kolaps svakih par godina sve se to poklapa sa Republikanskim predsednikom.Republikanac skrese poreze najbogatijima koji imaju najveci novac da plate porez,krese socijalna davanja i bilo kakve drzavne inatitucije na minimum da nadomesti gubitak u porezu i naravno zaratuje negde da otme neku naftnu busotinu i pomogne namenskoj industriji koja je privatna.Sve u svemu nabilduje dug u stratosferu.Plus na to pusti Wall stritu da radi sta hoce popustajuci regulaciju pa to napravi da berze cvetaju zato sto kad nema pravila svi navale da trguju.I on kaze svima vam je dobro smanjio sam poreze berze cvetaju a neprijatelje sam pobio.Za 6 godina od pocetka mandata totalan kolaps sisistema.
    (Drax, 8. decembar 2019 07:11)

    # Link komentara

  3. @@@Berzanski spekulant, 07. decembar 2019 18:10)
    Možda ste u pravu,ali tu postoji dosta uslova.Izgleda da nema prostora za spekulante.Spekulativno bogaćenje je i dovelo do ovog stanja.Cini mi se da je ponestalo prostora za dalje spekulacije.Spekulacijama je i naduvan balon.Kupovina zlata,u nedostatku razvojne ideje,je takodje loš indikator.Mnogi veliki igrači(ako ih tako možemo nazvati)poput Kine,Indije,Turske,Rusije....,ali i oni najmanji koji prepoznaju problem,nisu skloni spekulativnom modelu.On im preti!Rade proizvod za tržište.Uredjuju svoje ekonomije na praktičniji način.Traze nove partnere.Sve ovo se prilično jasno nagoveštava,ali se još jasnije nagoveštavaju i intrige da se to spreči.
    Nemacka hoće severni tok mimo volje svojih saveznike.Turska kupuje S400 mimo volje svojih saveznika.Interes ne može dugo tamo gde postoji ograničenje ili čak diktat.Balon nije samo Američki.On je globalni.Cini mi se,opet kao laiku,da je jedini,najmanje bezbolan,izlaz iz ovog stanja,koegzistencionalni dogovor.USA su za to najodgovornije,jer su najmoćnije i tamo je najviše poluga koje bi trebalo dopustiti svima u ruke.Izgleda da ni saveznici nisu više spremni na lojalnost bez toga.Ne valja ako se sve otme kontroli i pretvori u grudvu snega koja se valja niz strminu.
    (Djed Gavrilo, 8. decembar 2019 06:50)

    # Link komentara

  4. Ma jok bre, sta je vama. SAD su naj bogatija zemlja na svetu, naj produktivnija!
    Kako je moguce da zive, stvaraju na dugovima!?
    To bi bas voleo da mi neko objasni!
    Kako je moguce da je kod njih javni dug toliki da su propali vec 100 puta a oni i dalje naj mocnija ekonomija?
    Jel sve ostvaruju silom?
    Naopak svet!
     (ConteLeone, 8. decembar 2019 02:35)

    # Link komentara

  5. Balon jeste ogroman, ali to da mora (uskoro?) da pukne je "sputnjikovština". Amerikanci još nisu odlučili da li da ga probuše ili ne. Signal šta su odabrali biće predsednički izbori; ako Tramp ode u drugi mandat, to znači da buše balon. Tramp je zbog toga i doveden. Ako postave drugog za predsednika, bilo koga drugog, ništa od pucanja balona, do daljnjeg neizvesno.
    Valjda niko ozbiljan ne misli da američkog predsednika biraju građani USA? Izbori su samo overa odluke bankara, naftnih i ostalih mogula, stvarnih vladara USA.
    (Cinique, 8. decembar 2019 01:38)

    # Link komentara

  6. od kad zivim u Americi (40 godina) slusam price o prosperitetu i bogatstvu Amerike, a oni sve jadniji i bedniji.
    (DEDA CVETKO, 7. decembar 2019 20:32)

    Sad zamisli kako je u Rusiji, Kini, Srbiji itd.
    (Kiki, 7. decembar 2019 23:12)

    # Link komentara

  7. Ne bojte se, neće taj balon skoro pući, taj ekonomski monstrum će vladati svetskom ekonomijom još dugo, i verovatno niko ko sad živi neće dočekati ni početak njegovog kraja. Ne kažem da će zbog toga biti i suviše vojno superiorniji, niti da će će se zaustaviti njihov kulturni slom koji je već uzeo maha, ali ako neko misli da će moći da proizvodi i da trguje a da se tu oni ništa ne pitaju, taj pogrešno računa.
    (Strepsijad, 7. decembar 2019 22:52)

    # Link komentara

  8. DEDA CVETKO

    U Srbiji je sjajno , vrati se ti odmah iz te propale Amerike ;)
     (kladzom do bola, 7. decembar 2019 22:38)

    # Link komentara

  9. od kad znam.za sebe slusam price o slomu propasti amerike
    a oni sve jaci i jaci
    (bobo, 7. decembar 2019 18:25)

    --

    od kad zivim u Americi (40 godina) slusam price o prosperitetu i bogatstvu Amerike, a oni sve jadniji i bedniji.
    (DEDA CVETKO, 7. decembar 2019 20:32)

    # Link komentara

  10. od kad znam.za sebe slusam price o slomu propasti amerike
    a oni sve jaci i jaci
    (bobo, 7. decembar 2019 18:25)

    # Link komentara

  11. Извор: "Спутњик"....
    (Стрелац, 7. decembar 2019 16:06)

    Samo delimicno se slazem sa vama. Jer navode reci celnika Goldman Saksa i jos nekih USA "strucnjaka". Morate da znate da onom ko napravi krizu ona donese milijarde dolara. Zasto? Pa zato sto je on izvukao kes pa ce da kupuje akcije jeftino. Recimo najveci investitor na svetu Voren Bafet je nagomilao 122 milijarde kesa. Ako bi doslo do krize on bi ih u roku od 10 godina pretvorio u minimimum 350 milijardi zavisi koliko bi kriza bila jaka i koliko bi investitore zahvatila panika. I naravno ako on pozivi tako dugo. Ali poenta je da nije on jedini koji navija za krizu. Cene akcija su naduvane i ko god je u kesu nije lud sad da kupuje osim kratkorocno.
    (Berzanski spekulant, 7. decembar 2019 18:10)

    # Link komentara

  12. Iz repertoara Spitnjika.
    (Rade, 7. decembar 2019 18:08)

    # Link komentara

  13. Aj malo o rusiji....
    (pop, 7. decembar 2019 17:50)

    # Link komentara

  14. Извор: "Спутњик"....
     (Стрелац, 7. decembar 2019 16:06)

    # Link komentara

  15. Tekst indicira da sadasnje stanje može biti mnogo rizicno.
    Najveća i najbrutalniji konfrontacija sa Rusima je počela kad je Rusija počela nagoveštavati potrebu da se manje oslanja na dolar.BRIKS,pa druga gibanja i kretanja kapitala su dovela do nervoze u Njujorku,ali i u celini na finansijskom tržištu.
    Planeta je u klimatskom,ekonomskom i strukturno-organizacionom problemu i trazi punu ozbiljnost,saradnju u traženje balansa.Hoce li ovi koji su sad zaduzeni(oficijelno)za planetu,umeti,hteti i moći naći najmanje loše rešenje.Dobrih rešenja nema,jer je propustano vreme za blagovremenu korekciju.
    PS.
    Ja,kao popriličan laik,se pitam:Da li je ne izbor Kartera za drugi mandat i izbor Regana,bio trenutak kad se krenulo u rizicno i nezvezno traženje novog puta za Planetu?Cini mi se da je tafa malo izgubljen kompas.
    Da li bi Prihvatanje,na globalnom nivou,Kineskog projekta”Pojas i Put”moglo biti,bar prelazno rešenje.
    Čini mi se da samo razvojni projekti koji ne postavljaju nikakve barijere kretanja kapitala,mogu dati rezultat.
    Ovo vreme nije saveznik konzervatizma,sebičnosti i nametanju nervoze monopolom,pa ma od kuda to potekne.
    SAD,Kina,Rusija,EU,ali uz pun respekt svih (i onih najmanjih)aktera Planete,najviše su odgovorni za ono sto sledi.
    (Djed Gavrilo, 7. decembar 2019 15:11)

    # Link komentara

  16. To je jedno zlo koje uništava planetu
     (Palavestra, 7. decembar 2019 15:02)

    # Link komentara

  17. Izazvaće treći svetski rat i anulirati dugove.

    Sami neće pasti, povući će sve sa sobom.
    (Ja, 7. decembar 2019 15:00)

    # Link komentara