- Komentari -
  1. Мене су звали анкетари на мобилни 4 пута. Први из Фактора, а онда три пута Ипсос. Сваки пут кажем да не зову више. После мог урлања у слушалицу да више не зову,коначно су престали.
    Одакле број мобилног на располагању агенцијама? Променићу провајдера
    (Грмљ, 17. novembar 2019 14:05)

    # Link komentara

  2. javljam se samo na poznate brojeve i zdravooo!
    (odjb, 17. novembar 2019 10:20)

    # Link komentara

  3. Тај сервис не ради баш као што име каже јер позиви и даље стижу иако су на западу казне и до $15,000.
    (Мунзе конза, 17. novembar 2019 04:02)

    # Link komentara

  4. A da li u ove "prodavce" spadaju i oni smarači iz kol centara koji me 10 puta zovu u vezi novih usluga Telekoma, za koje nisam zainteresovan, iako sam im više puta govorio da me ne zovu.

    Čak mi je nepodnošljivo iritantan lik sa druge strane linije, pre nego što sam prekinuo vezu, rekao "mi ćemo uvek vas da zovemo, jer ste naš korisnik".

    Prvo, zabraniti operaterima fiksne i mobilne telefonije da koriste uslugu kol centara, jer ne želim da pričam sa ljudima koji nemaju tehničko znanje da pričaju o uslugama koje promovišu za firmu koja im to plati, a drugo, ja ne plaćam Telekomu račune da bi on potom taj novac trošio na neki kol centar da me maltretira u 8:20 sati uveče!
    I to zato što me ne zanimaju njihove "za 1 dinar prvih 6 meseci promocije", jer mi dodatne usluge koje nude nisu potrebne ni da su besplatne i ne želim da ih imam u kući.

    Lepo sam im rekao da ću nakon isteka ugovora, ako nastave da me zivkaju, sve mobilne brojeve prebaciti kod drugog operatera, a fiksni odjaviti. Već mesec dana me nisu cimali, možda je na kraju ova pretnja urodila plodom.
    (Veliki brat, 17. novembar 2019 03:58)

    # Link komentara

  5. meni je problem sto zovu i na mobilni u zadnje vreme...
    (znalac, 17. novembar 2019 02:27)

    # Link komentara

  6. Pozvao sam telekom i ljubaznu sluzbenicu pitao da li postoji mogucnost da se blokiraju svi dolazni pozivi ka mom fiksnom broju koji su registrovani na bilo koje pravno lice. Sluzbenica zacudjena sada pita mene, vi hocete da blokirate pozive sa svih telefona koji su u vlasnistvu pravnih lica. Odgivorim potvrdno. Ona zabogu pa za to ne postoje tehnicke mogucnosti, a vi ste ujedno prva osoba koja zahteva tako nesto. U zelji da mi pomogne misleci i da sam se pogresno izrazio u vezi dodatnih usluga telekoma, pita me zasto zelim tu uslugu. Objasnim da me zadnjih par godina kada god neko pozove nudeci svoje usluge proverim broj telefona u imeniku i uvek je registrovan na pravno lice pa sam na taj nacin hteo da se resim dosadnih trgovaca. Posto telekom nije mogao da mi pruzi tu uslugu ja lepo odjavim fiksni i resim problem.
    (Aca, 16. novembar 2019 21:36)

    # Link komentara

  7. Ja sam odjavio dva broja fiksnog telefona jer nisam više mogao da podnesem to njihovo zvanje. Razumem ja da ljudi žive od toga, ali ja želim svoj mir. Najveću cenu je platio Telekom, ni kriv ni dužan.
    (Vladimir, 16. novembar 2019 21:30)

    # Link komentara

  8. i tu uslugu će operater extra da naplati kao i preusmeravanje poziva,identifikacija poziva....
    (ludoje, 16. novembar 2019 17:38)

    # Link komentara

  9. Odjavio fiksni i spasio se bede. Neka Telekom slobodno naplati mojih 700 dinara pretplate od ovih trgovaca.
    (Milan, 16. novembar 2019 16:00)

    # Link komentara