- Komentari -
  1. Dobro skapirali smo da je Kina propala drzava.
    (..., 14. oktobar 2019 16:28)

    # Link komentara

  2. Samo neka oni čačkaju Ameriku.
    Opet će jesti klot pirinač i vući rikše.
    (Miloš, 14. oktobar 2019 13:24)

    # Link komentara

  3. (ja, 14. oktobar 2019 10:35)
    Kakvu sve “logiku” nećete da smislite da poraze pretvarate u pobede. A kojom to logikom će da se smanji uvoz samo zato jer Kinezi vise kupuju? Pa zašto ranije nisu kupovali svoje već uvozili? A sad kad su im navodno veće plate i kad treba da je uvoz još veći, oni navodno tek sada kupuju svoje i smanjuju uvoz. Ja bih pre rekao da su im opale plate, a samim tim i uvoz.
    (Afghnbn, 14. oktobar 2019 12:41)

    # Link komentara

  4. A mene mediji već 20 godina uveravaju da Kina samo što nije izgurala Ameriku sa prve pozicije svetske sile. Kad ono, došla rijaliti zvezda u Belu kuću, malo se razmahala sa američkom moći i odmah su ekonomski posustale Kina i EU, turska je lira zaronila, a Rusija proklinje samu sebe što potkopavala Hilari Klinton.
    (Celsou, 14. oktobar 2019 10:50)

    # Link komentara

  5. Vrlo prosto - zbog pritiska SAD, kineska Vlada je smanjila opterećenja zarada svom stanovništvu i smanjila poreze kompanijama, pa im je oslobodila veći dohodak za potrošnju. Zato je porasla kupovina industrijskih i roba i usluga za privatnu potrošnju iz domaćih izvora, pa je uvoz istih smanjen. Konsekventno, s obzirom da je domaće tržište upilo više robe domaće proizvodnje, iste je ostalo manje za izvoz, pa je i izvoz smanjen.

    Ono što je dodatno dobro za kinesku privredu je to što je uvoz smanjen po daleko većoj stopi nego izvoz, što znači da se spoljnotrgovinski suficit, pa samim tim i devizni priliv, povećao....
    (ja, 14. oktobar 2019 10:35)

    # Link komentara

  6. Ne razumem ovaj deo "uvoz se stropoštao za xy posto"

    Pa ako je opao usled toga što je Kina sama uspela da proizvede to što je pre uvozila, onda je to valjda odlična stvar?!

    U svakom slučaju, kina iz meseca u mesec uspeva da podizanjem životnog standarda povećava unutrašnju potražnju i to je dobro za njih.

    A da im ne odgovara ovaj "rat", pa ne odgovara nikom sem Vijetnamu i Singapuru...
     (tamoneko, 14. oktobar 2019 10:13)

    # Link komentara