- Komentari -
  1. Samo toliko nafte?
    Pa to je jednogodisnji budzet za vojsku u Americi,
    Toliko vredi samo jedna americka firma -Amazon.

    A toliko price i hvaljenja o ruskoj nafti.
    (Dire, 21. septembar 2019 03:38)

    # Link komentara

  2. Sve ce to komunisti da nacionalizuju, zato i preuzimaju Putinove glasace sto nude narodu da i obicni ljudi imaju korist od rudnog bogatstva, a ne samo tajkuni.
    ("I'll be back." - Karl Marx, 20. septembar 2019 20:56)

    # Link komentara

  3. @(Hhcnn, 20. septembar 2019 17:19)

    Radi se o proceni rezervi, ali su ovaj put uzeli u obzir sva nalazišta i procenjene količine nafte i gasa u svakom nalazištu, a ne samo količine koje se mogu izvući iz nalazišta (nikada nije moguće izvući svu naftu ili gas, odnosno i kada je moguće nije baš ekonomično, jer se recimo sva nafta može izvući ubacivanjem vode i bušenjem dodatnih kanala kako bi se izvukla nafta iz "džepova" u kojima ostaje zarobljena i nakon ubacivanja vode. Arapi umesto obične koriste morsku vodu, što značajno povećava troškove prečišćavanja takve nafte za prodaju na tržištu.

    Ne znam kako se kretao kurs rublje i da li je on uticao na ovo povećanje vrednosti rezervi nafte za blizu 100% u odnosu na prošlu godinu (nije navedeno u vesti, ali ima na themoscowtimes sajtu originalan tekst na engleskom, u kome se ne pominje nikakvo povećanje vrednosti rezervi gasa za 25%.

    Dakle, radi se o PROCENI svih nalazišta, uključujući i ona na kojima još nije počelo vađenje. Tu se procene iz godine u godinu menjaju u zavisnosti od rezultata istraživanja.

    Ni u originalnom tekstu se ne kaže da li je u pitanju neto vrednost (nakon odbijanja troškova proizvodnje) ili bruto (vrednost prema ceni na trižištu, ne računajući troškove), jer je logično da se izbacuje procena neto vrednosti. U originalnom tekstu se pominje da je ranije ministarstvo koristilo procenu troškova vađenja nafte na 1000 rublji po barelu (15.5$), a sada 8-20$, pa je neto "vrednost" zato veća.
    (veliki brat, 20. septembar 2019 18:52)

    # Link komentara

  4. Podaci za gas u članku su apsolutno nerealni.
    Njihove rezerve su daleko daleko veće.
    Bojim se da ni ostali podaci nisu realni.
    (zovina, 20. septembar 2019 18:11)

    # Link komentara

  5. “Procenjena vrednost rezervi gasa povećana je za jednu četvrtinu, sa 11,31 bilion rubalja (177 milijardi dolara) na 14,11 biliona rubalja (221 milijardu dolara. U pogledu količine, povećane su 3,6 odsto, na 15 biliona kubnih metara.”-koja je logika da je količina veća za 3,6% a vrednost za 25%?
    (Hhcnn, 20. septembar 2019 17:19)

    # Link komentara