- Komentari -
  1. Gospodine Borise, mozda ne bi bilo lose da objasnis na primer zasto veliki broj proizvodjaca automobila dramaticno smanjuje proizvodnju ili potpuno zatvara fabrike u UK?
    Za neupucene, smanjenje proizvodnje ili zatvaranje fabrika su najavili (a neki vec i ostvarili) Nissan, Mini, Honda, Ford, Tata (indijski gigant koji je vlasnik Jaguara i Land Rovera) itd.
    Samo u toj grani industrije ce bez posla ostati bar 20.000 ljudi, pa to pomnozite sa vecinom drugih non-UK prozivodjaca u svim ostalim proizvodnim delatnostima i dobicete par miliona ljudi na ulici! Brexit uopste nije bio planiran potez kao sto neki ovde misle, vec se desio tako sto su se Britanci malo zaigrali svojom demokratijom, a bili su previse sigurni u svoje procene da to nema sanse da se izglasa.

    Raspredaju se price o nekakvim dugovima prema EU (sto ce oni sigurno pokriti na ovaj ili onaj nacin), a najveci udarac za UK ce biti prekid saradnje i povlacenje velikog broja proizvodjaca sa njihove teritorije. O tome niko od politicara iz vlasti javno ne govori, jer se tu kriju razlozi zbog kojih bi bilo koja vlada na svetu ubedljivo izgubila izbore. Baratanje nekim "drzavnim" dugovima je tema koja uglavnom ne dotice obican narod, ali radna mesta i plate su vec nesto drugo.
    Imajuci u vidu i nezapamcen broj imigranata, mislim da se tamo sprema veliki cirkus u narednim mesecima i godinama...
    (Onako usput..., 26. avgust 2019 10:43)

    # Link komentara

  2. mi vise necemo da se igramo..I idemo sad kuci...
     (pfff, 26. avgust 2019 09:21)

    # Link komentara

  3. Pomenuti dug su obaveze koje je VB preuzela na sebe kao punopravni clan EU zajedno sa ostalim clanicama. Iz tog novca ce se, izmedju ostalog, placati i penzije britanskim predstavnicima u EU institucijama. Zasto bi to placali Nemci ili Spanci?
    Niko ih nece napasti ako ne plate, naravno, ali u uredjenom svetu se zna kakvu reputaciju imaju oni koji ne izmiruju preuzete obaveze i kako ce se to odraziti na njihov kredibilitet (ta strasna, cudna, strana rec) u svim narednim pregovorima sa bilo kojom zemljom, tako da, budite bez brige, platice oni jer dobro znaju da to tako mora kad se igra u prvoj ligi. Ovo sto radi BJ je sve losa dnevna politika. Proci ce i on i Tramp, to su istorijski incidenti, i SAD i VB ce opet biti civilizovane demokratije i prvi saveznici EU.
    Dugorocno je za EU Brexit nesto najbolje sto je moglo da se desi. Sad mogu na miru da grade zajednicku, vojsku, zajednicki poreski sistem i sve ostalo u cemu ih je VB do sada uvek ometala koliko god je mogla. Nikada nisu ni bili kompletno unutra, pa bolje da bar budu kompletno napolju. Svako na svoju stranu, VB sa SAD, EU na drugu stranu, nece nista faliti ni jednima ni drugima i nastavice da saradjuju na obostranu korist, kao i do sad, zapad je to, a vi, dragi moji sunarodnici, uzivajte i dalje u mastanjima o voljenom Putinu i nastavite sa pustanjem filmova o propasti najbogatijih i najrazvijenijih zemalja na svetu. Da pogodimo kome ce (i dalje) biti najgore?
    (Meni ne, 26. avgust 2019 09:08)

    # Link komentara

  4. Tako je brate ! Znaš kako sam se ja obogatio ? Pozajmio i nisam vratio !!
     (ZeZ, 26. avgust 2019 08:46)

    # Link komentara

  5. Evo ga, preti kao Tramp...
    Pa uvek ima bumerang. Kao da EU toliko glupa i da ne vrati istom ili gorom merom. UK će na kraju biti gubitnik, a i vreme je da se spuste na zemlju
    (zna se, 26. avgust 2019 08:31)

    # Link komentara

  6. Britanija ostaje u EU a priče o tzv. Brexit-u su sa malu decu.
     (iks, 26. avgust 2019 08:19)

    # Link komentara

  7. Ceo projekat Bregzit je bio ideja iz klinačkog hira i potrebe da se "navodno vrati kontrola" Britaniji nad sopstvenom državom. Ali bez ikakvog plana kako nakon izlaza i bez ikakve finansijske argumentacija.

    i sada se zato vec dve godine ne pronalazi resenje
     (dusanpetrovicniski@gmail.com, 26. avgust 2019 08:14)

    # Link komentara

  8. definitivno je u Engleska dobila svoga Trampa
    (necaBg, 26. avgust 2019 08:12)

    # Link komentara

  9. A mi za dobili pretpristupnih 180 miliona evra od EU za poljoprivredu, i to za 5 godina... Crkavica u odnosu na britanske poljoprivrednike
     (Lax, 26. avgust 2019 06:45)

    # Link komentara

  10. Klela se koza da neće u kupus. Čist račun duga ljubav a ovaj muva naveliko: Veliki deo tog novca daćemo tamo gde treba ili ti malo ćemo da kraduckamo.
     (Sloba, 26. avgust 2019 02:43)

    # Link komentara

  11. Kelti su , povijesno gledajući , uvijek određivali sudbinu Europe i keltski geni ugrađeni su u većinu Europljana . Zbog toga i jest pitanje granice između Republike Irske i Ulstera , pitanje opstanka Europe. Nadam se da će Kelti ( kao i uvijek do sada) pobijediti.
    (Dubrovčanin, 26. avgust 2019 01:23)

    # Link komentara

  12. Englezi ko englezi jos ce da ispadne da im EU duguje.
    (Prohor, 26. avgust 2019 00:26)

    # Link komentara

  13. Да ли ће и колико да плате то не знам, али знам да ће пуно више да их кошта.
    (mr, 25. avgust 2019 23:41)

    # Link komentara

  14. Kako su to pametno smislili,umesto da kontrolišu svaku zemlju,svaku vladu posebno,oni su smislili evropsku uniju a preko svojih posrednika,nemačke i francuske napravili istu,sa jednom vladom,jednom zemljom,jednim novcem i jednom zastavom. E sad kada je posao završen,sada će da izađu i preuzmu kontrolu,za celu jednu evropu važiće ista,njihova pravila.
    Kakav sporazum? Jedini je sporazim da platite dug i to odmah,jel vas niko nije isterao iz eu već ste sami to hteli. Odugovlačite i još ste bezobrazni,ali dobro to je ponašanje pravih gospodara.
     (Kinšasa, 25. avgust 2019 23:09)

    # Link komentara

  15. Pa zapravo ima smisla ovo što kaže BoJo. Isplata 42 mlrd evra je deo dogovora o izlasku koji je postigla prethodna premijerka Tereza Mej. Ali ovaj plan nije usvojen u britanskom parlamentu (prvenstveno zbog backstopa tj. kontrole granice izmedju dve Irske) i ako ne dodje do realizacije tog dogovora, onda ni ova dogovorena cifra ne važi. Logično je.
    (MilosNS, 25. avgust 2019 23:08)

    # Link komentara

  16. Ne dugujete zutu banku. Zele li sta da vam naplate, ima samo jedan nacin, ali to im ne pada na kraj pameti, znaci mogu ono nesto da vam poljube. Bravo Velika Britanijo, ponovo ste prepoznali pravi momenat za odlucujuci korak, politicka mudrost vam je u krvi
    (xyz, 25. avgust 2019 23:03)

    # Link komentara

  17. Ima da platiš bako da izađeš iz kola i to lepo.
     (Mare, 25. avgust 2019 22:35)

    # Link komentara

  18. Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji..
    znamo koliko je koštao most, a videćemo za ćupriju.
     (Realno, 25. avgust 2019 22:24)

    # Link komentara

  19. dugujete vi mnogo vise.
     (boban, 25. avgust 2019 22:00)

    # Link komentara

  20. Povrsna demagogija. Podrska koju ima potice od polu-pismenih...demokratija koja se primenjuje u 21 veku je ona iz 5 veka pne...pa tako dodju i rezultati.
     (ela, 25. avgust 2019 21:39)

    # Link komentara

  21. Kad Englezi izlaze iz EU znači da ista budućnost nema. Stare lisice koji su oduvek vladali svetskim tokovima svih vrsta. Naravno ne čudi me da se trude da plate što manje, stari kolonizatori.
    (evropa krpetina, 25. avgust 2019 21:28)

    # Link komentara

  22. Grci su morali da plate svoje mnogo manje dugove,a Englezi ne....
     (Mita, 25. avgust 2019 21:20)

    # Link komentara

  23. Al'se frlja milijardama...Prica tek da nesto prica.
     (Desa, 25. avgust 2019 21:19)

    # Link komentara

  24. kolikoooooo bi voleo da se raspadne UK. zasluzili su najgore, vec stoljecima unazad drze pridike u prave haos.

    1. Hard Brexit
    2. Severna Irska se spaja sa Irskom i dobija siroku autonomiju i na taj nacin vraca se u EU
    3. Skotska se odvaja i ulazi po hitnom postupku u EU
    4. Engleska i Wales ispadaju iz G7 jer nemaju vise tu ekonomsku tezinu
    5. Bolji politicki balans za ceo svet
     (zle misli, 25. avgust 2019 21:07)

    # Link komentara

  25. Svi zaboravljaju Škotsku, ako Britanija izadje ode Škotska svojim putem, pa...
     (s tron, 25. avgust 2019 20:58)

    # Link komentara

  26. "Mislim da cela EU razume da, ukoliko izađemo bez dogovora, onda 42 milijarde više ne važi."

    Lose mislis.
     (Adrian, 25. avgust 2019 20:58)

    # Link komentara

  27. (Swift, 25. avgust 2019 19:12)
    Možda ti dobro poznaješ britanske prilike ali nemaš pojma o američkim. Britanija nije niti će biti ravnopravan partner Americi, ta nekad velika imperija je sad obična igračka i nešto Americi za trgovinu. Američke elite i biznis korporacije koje upravljaju Amerikom imaju svoju priču i svoje planove koji su mnogo veći i značajniji od Džonsonove demagogije. Isto tako ne bih potcenjivao EU, odnosno Njemačku i Francusku prije svega. Sem toga Americi EU treba čak i više nego Britanija, pogotovo u nekom nepredvidivom svijetu koji dolazi i novim surovim silama koje rastu. E sad što bi obični engleski puk želio da je istina, to je druga priča. Bez obzira na istoriju demokratije i oni su itekako podložni manipulaciji koju će bojim se ovoga puta teško platiti.
    (Markoni, 25. avgust 2019 20:56)

    # Link komentara

  28. Sledi malo crna situacija po Nemačku. Ona će biti najviše pogođena izlaskom britanaca. Ameri traže pare za njihovu vojsku u Nemačkoj. Brexit-om se pojavljuje značajnija uloga Španije u Evropi a delimično i Italije sa kojima nemci nisu baš u ljubavi. Svi tuku Nemačku gde treba a to su pare.
    (sumorna jesen, 25. avgust 2019 20:37)

    # Link komentara

  29. Ovo je tek pocetak price, bice tu putno natezanja a moguce su i sankcije, blokade, takse, sto ce dovesti do recesije u EU i Engleskoj.
    (misko, 25. avgust 2019 20:37)

    # Link komentara

  30. Ono sto se ne prica je koliko je GB dala a koliko uzela od EU za vreme dok je bila članica. Da li je nuli, u plusu ili minusu. Pošto je bregzit pobedio, onda bi trebalo da su minusu. Ali gde su brojevi?
     (xxoo, 25. avgust 2019 20:33)

    # Link komentara

  31. Video da nema šanse da postigne novi dogovor, pa se sada hvata za slamku i ucenjuje. A “prijatelj” Tramp samo dodaje ulje na vatru. Kakav bre ugovor sa SAD? Kongres je već rekao da će blokirati ugovor u slučaju da se ugrozi Good Friday Agreement, koji će se ugroziti ako izadju bez dogovora. Čisto blefiranjje Borisa, koji nema nijedan drugi argument.
    (City Girl, 25. avgust 2019 20:20)

    # Link komentara

  32. Енглезима ће проћи прича да не плате ништа, јер ово траје већ доста дуго, што значи да Европа нема начина да наплати дуг.
    (sitno, 25. avgust 2019 20:16)

    # Link komentara

  33. Pukoše od muke evrofanatici... Ako, ako... Inače da na izborima za Evropski parlament ove godine u UK ubedljivo nije pobedila Stranka za Bregzit, Torijevci nikada ne bi smenili nesposobni Mejovu, i okrenuli se u stvari sopstvenim glasačima. Da nije bilo ovog otrežnjenja za Torijevci, ne bi ni bilo izlaska iz EU... Što je sada gotova stvar. I mislim da je zbog trgovinski ugovora koje SAD nudi sad za UK to i poželjnije od traženja dogovora, jer za njih je konačno Bregzit gotova stvar. Zanimljivo je da su nekadašnji glasači Laburista otišli u desno i konačno Torijevcima... Ovo je naravno i priprema borbe buduće osovine SAD-UK u anglosferi, protiv Kine i Nemačke-Francuske-Italije kao nosilaca EU... Zanimljiva polovina godine je pred nama.
    (Aragorn, 25. avgust 2019 19:57)

    # Link komentara

  34. Miss Piggy bi trebalo da zna sta je mudri Johny davno rekao-
    "..I svak placa svoje racune, niko nikom nista ne pokklanja,
    naravno vi cete to vratiti!"
    (Drndo Maroje, 25. avgust 2019 19:52)

    # Link komentara

  35. Platiće s kamatama kad bude molio da ih prime nazad.
    Malo su se Britanci preračunali ovog puta.
     (lion, 25. avgust 2019 19:48)

    # Link komentara

  36. Sve clanice EU placaju svoju kvotu u budzet Unije i na uzvrat imaju pravo na evropske investicije.
    Naravno najbogatije drzave vise uplacuju nego sto dobijaju (net contributors) ali cilj je da u dugorocnom planu EU dostigne ravnotezni ekonomski razvoj.
    Na primer doprinos (2016) : DE 21.11%, FR 16.44%, IT 13.64%, UK 13.05, SP 8.50%, …
    UK je legalno obavezana u visegodisnjem finansijskom okviru 2014. – 2020.
    Sa unilateralnom odlukom da izadje iz EU postavlja se pitanje finasijskih posledica za EU. U toku prvih pregovora EU je trazila 60 milijardi evra odstete, sto je Tereza May uspela de dovede na 44 ali taj « deal » je odbijen u Parlamentu zbog pitanja carinske grancie izmedju deve Irske.
    Naravno Boris Johnson zna da ako to pitanje dodje na Medjunarodni sud to bi kostalo Ujedinjenu Kraljevinu daleko vise ali takve izjave su mu za sada potrebne zbog verovatnih parlamentarnih izbora na jesen gde Borisova partija ocekuje opasnu konkurenciju od populisticke Brexi-Party Najdzela Faradza.
    Vise o EU budzetu : [link]
    (Franco-serbe, 25. avgust 2019 19:31)

    # Link komentara

  37. @Apk

    Porediti jednu Englesku i Grcku je krajnje neumesno i neozbiljno. To je kao da kazes da Barselona nema sanse protiv Zvezde, jer je Cukaricki razbijen 5:0.

    Znaju Britanci vrlo dobro sta rade, uz Ameriku imaju najbolju politicku elitu na svetu, istorija to pokazuje. Ako su resili da izadju iz EU, izaci ce po svojim uslovima, nece ih sigurno niko iscediti. Naprotiv, nemojte se zacuditi ako na kraju Ameri i oni budu zajedno cedili EU.

    To sto ovde svaki prosecan komentator misli da zna i vidi bolje od Britanske elite, to su samo duboke zablude u nas Srba. Mi dok skapiramo sta se stvarno desava, obicno je sve vec odavno gotovo, istorija to pokazuje.
    (Swift, 25. avgust 2019 19:12)

    # Link komentara

  38. Sve ce im se obiti o glavu. Vreme ce pokazati koliko su pogresili.
    Ko prezivi, pricat ce.
     (kvazi englez na srpskom, 25. avgust 2019 19:05)

    # Link komentara

  39. Ko ne voli engleze, odlican mu je Dzonson, bukvalno. Nisam verovao da je moguce da VB od svih dobije ovakvog sarlatana.
    (Pikt, 25. avgust 2019 19:02)

    # Link komentara

  40. Trampov mladji brat. Prava slika obe zemlje....kao i svakoj imperiji do sada, kolaps dodje iznutra.
    (zoran, 25. avgust 2019 19:00)

    # Link komentara

  41. Engleski Seselj.Sahranice svoju zemlju kao pomenuti nasu.
    (Loby, 25. avgust 2019 18:57)

    # Link komentara

  42. E moj Jonsy, nećeš dugo jer ovaj vruć krompir ti ne možeš dugo držati
     (koćekome, 25. avgust 2019 18:57)

    # Link komentara

  43. nemojte vi platiti slijedi vam embargo
     (denis, 25. avgust 2019 18:44)

    # Link komentara

  44. spin majstor voli da baronise pa ko se navata na bucku...
    nikad nije postojala ta cifra od 45m
    svo vreme su od bregzita na ovamo uplacivali
    cifra e sad mozda 10-15m
    a ovaj bron ce pred masu izaci sa hvalospevom kako je srezao sa 45 na 9 i to ce uloziti....lazovcina
    ovo me potseca na ono mahanje papirom, premijerovo sa recima sacuvali smo mir...a par meseci kasnije bombe padale na london
    (deda, 25. avgust 2019 18:44)

    # Link komentara

  45. Velika kriza Eu.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rostild, 25. avgust 2019 17:39)

    Ma da.Propast. Ako si slucajno negde u EU drzavi, bolje se odmah vrati ovde u Srbiju. Nama pricaju da smo lideri Evrope. Dodji i Bog da te vidi.
    (M. Radosavljevic, 25. avgust 2019 18:43)

    # Link komentara

  46. Mozete da pricate sta hocete, ali u eu se zivi lepo sistem funkcioniše.
     (enciklopedija@gmail.com, 25. avgust 2019 18:36)

    # Link komentara

  47. Tačno je to da ne mora da vrati,ali je tačno i to da EU ne mora sa njime trgovati.Eto prilike za države Balkana, Kinu i možda za Rusiju.I disad je EU sputavana odlukama Britanije zbog njenih krajnje konzervativnih zakona.A i ovaj pajac nema legitimitet jer nije izabran na izborima.Mislim da čim izađe pred Parlament sa planom leti sa vlasti.
     (dragan, 25. avgust 2019 18:35)

    # Link komentara

  48. Кад су Британци поштовали правила..... Никад
     (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 25. avgust 2019 18:31)

    # Link komentara

  49. Ako ne plate obaveze koje stoje crno na belo (kao hipoteka za kucu) EU ima pravo da zapleni UK podsestva u EU (vodama). Dodatno nisu pouzdani krediteri i nece niko sklopiti aranzmane sa njima. Glupa prica za neskolovanu masu glasaca u UK.
    (Ekonom, 25. avgust 2019 18:28)

    # Link komentara

  50. U 100 marke da ce da plati ako misli da ima ikakve trgovinske odnose sa najvecom ekonomijom sveta - ekonomijom EU.
     (beogradjanin, 25. avgust 2019 18:22)

    # Link komentara

  51. Kao da su 42 milijarde evra neke pare :)
    (Saša, 25. avgust 2019 17:56)

    # Link komentara

  52. Džonson vise voli da slaze nego leba da jede.

    U trenunutku kada Mej zaklucila sporazum ta cifra je bila 39 biliona £ ali se svakog meseca umanjuje za onaj iznos koji UK uplacuje mesecno u EU kasu. Tako da dug trenutno iznosi oko 33 biliona £. Ako UK ostane u EU do Decembra 2020 dugavat ce samo tih 9.5 biliona.
    (UK citizen, 25. avgust 2019 17:48)

    # Link komentara

  53. Пааа Борисе, мислим да си у криву. Ако не буде споразума, то може бити само више од тих 42 млд. Видећеш.
    (Петар, 25. avgust 2019 17:41)

    # Link komentara

  54. Naravno da ne dugujes nista ali nemas zato nijedan sporazum na snazi sa EU. Ako hoces sporazum, to kosta 42 milijarde. Vrlo prosto.
    (Goran, 25. avgust 2019 17:40)

    # Link komentara

  55. Velika kriza Eu.
     (Rostild, 25. avgust 2019 17:39)

    # Link komentara

  56. Proći će kao i onaj Grk što je tvrdio da Grčka neće ništa platiti, pa kada je otišao kod Angele i kada mu je ova objasnila kako stoje stvari, za tri sata ispotpisivao sve što su tražili.
     (Apk, 25. avgust 2019 17:36)

    # Link komentara

  57. To bas i nece moci tako. To ce mu njegovi reci... Sarlatan
    (Predrag, 25. avgust 2019 17:31)

    # Link komentara

  58. U danasnjem svetu nikakvi potpisani ugovori više ne vaze ili može da ih pogazi ko kako hoće . Tramp i Dzonson su sve obesmislili . Naravno pre njih Bil Klinton i njegova svita .
    (Deli, 25. avgust 2019 17:27)

    # Link komentara

  59. Pazi, jos ce EU da im uvede sankcije...prigrlice ih Tramp na grudi, samo tako.
     (Kobaja Grande, 25. avgust 2019 17:23)

    # Link komentara

  60. cudan narod ovi englezi
     (goxon, 25. avgust 2019 17:21)

    # Link komentara

  61. ovaj kao kostunica jos nije obavesten :)
    (baaj, 25. avgust 2019 17:18)

    # Link komentara

  62. Tako i treba. Kad sacica turaka i migranata moze da rusi EU mesecima, sto bi UK bili budale i platili im toliki novac? EU je sinonim za nesposobne birokrate i lezilebovice. Sta ce sad, da nece mozda Sojblea ili nekog slicnog da posalju da nateraju UK kao da su tunjavi Grci?
    (Los Angeles, 25. avgust 2019 17:17)

    # Link komentara

  63. Oni stvarno misle da ce Britanci da placaju neke milijarde Eura zbog Brexita?
    (Debos, 25. avgust 2019 17:17)

    # Link komentara

  64. Može li ko dati iskren komentar da li će EU oprostiti 35-36 milijardi eura UK ili može i neka vojna intervencija da ih zadesi ljudi moji?!? ajde miliona je mnogo ali milijarde eej pa kako to da se samo tako obriše kao nema, nije se ni desilo aj zdravo ?? koliko ljudi i vremena treba da se naprave te milijarde eura, sprda li se Boris ??
     (Milodarka Krušica, 25. avgust 2019 17:14)

    # Link komentara

  65. skinuce im svabe i kozu sa ledja...platice ebglezi celu grcku krizu...
     (Kursula, 25. avgust 2019 17:09)

    # Link komentara

  66. Štogod društvo ta EU. Kakofonija različitih interesa uglazbljena u disharmoničnu simfoniju za sporazumni razvod braka u pokušaju.
     (Đokica, 25. avgust 2019 17:08)

    # Link komentara

  67. Bahato ponašanje kopije Trampa
    (Bo, 25. avgust 2019 16:48)

    # Link komentara

  68. platice oni mnogo, mnogo vise...
     (pavle, 25. avgust 2019 16:37)

    # Link komentara

  69. Kratko i jasno ne dam a vi vidite sta cete...
     (Black Jack, 25. avgust 2019 16:35)

    # Link komentara