- Komentari -
  1. Kada je rec o ocuvanju zivotne sredine,uvedena je mera placanja plasticnih kesa.
    Na pocetku je to bilo 2 dinara,sada je 5 dinara,a ponegde cak i 10 dinara.
    Na dnevnom nivou tu se uzmu milioni na kesama,uglavnom trgovci,prodavnice,itd...
    Koliko je bilo ko od njih uplatio u bilo koji fond za ocuvanje zivotne sredine?
    I zasto nije?
    (kiza, 24. avgust 2019 10:06)

    # Link komentara

  2. Supruga moja se time bavi u firmi gde radi. Knjigu moze da napise o nelogicnostima i svakodnevnim promenama sta se i kako obracunava. Evo jedan detalj - fiksni telefon, tezine max 1 kg, taksa 120 din/kg. U firmi gde ja radim uvozimo susare za plasticni granulat - elektronski deo je velicine tog istog fiksnog telefona i sa puno manje komponenti. Ostalo je jedan veliki metalni kos sa poklopcem. Susara za susenje 100 kg je teska 60 kg. Taksa 120 din/kg????????? Jos ludje je sa mlinom za plastiku, em sto sluzi za recikliranje plastike em je tezak ko djavo a elektronski deo minijatura, pali/gasi sistem. I opet taksa jeziva. I sto je neko dole pomenuo servere za sopstvenu upotrebu - i ja sam u situaciji da ponekad izvezem polovnu opremu, tad mi se ne vraca ta placena taksa.
    (Goran, 24. avgust 2019 06:42)

    # Link komentara

  3. Mislim da bi trebalo kada vec postoji i sistem i saznanje samo poslati obavestenje mejlom o iznosu koji treba platiti. Mnogi ne znaju da se snadju sa vrlo nepraktičnim programom na portalu NRIZ...
    (Beba, 23. avgust 2019 23:17)

    # Link komentara

  4. uvozio neke servere koje cu koristiti narednih 10 godina i udavise me sa ovom taksom. treba da platim taksu za servere koji ce "jednog" dana postati otpad. pa kad dodje taj dan i kad dodjem da ih baci. onda mi naplatite....
    a sta ako ja u medjuvremenu izvezem te servere u inostranstvo, hocete li mi vratiti te pare od takse?
    (Hajzenberg, 23. avgust 2019 22:54)

    # Link komentara

  5. A drugi veliki problem je sto se sredstva koja se prikupe od eko takse u velikoj meri ne koriste za reciklaznu industriju, nego za neke druge "poslove". Neka agencija, ako sme, izadje sa podatkom koliki je procenat sredstava usmeren za predvidjenu namenu, a koliko ide na drugu stranu!
    (kalimero, 23. avgust 2019 22:51)

    # Link komentara

  6. meni je interesantno to sto se za podnosenje netacnih podataka podnosi krivicna prijava, a ako se uopste ne podnesu onda samo prekrsajna :)
    (M.R., 23. avgust 2019 22:15)

    # Link komentara

  7. "Ekološka" taksa u srbiji. U zemlji u kojoj reke i priobalja plivaju u plastici, niko ne reciklira ništa, aero i vodo zagađenje niko ne sankcioniše, Bor se vratio u 70e, Pančevo standardno truje. Ništa ništa ništa od "ekologije".

    Bizarnost ovoga me podseća na aktuelnu nacionalnu kampanju "porez plati da ti se dobrom vrati", ili kako već ide, u kojoj mi treba da punimo budžet porezima, ali se sredstva iz budžeta konkursima dodeljuju novootvorenim nvo (partijsko pranje para).

    Sve najbolje, sportski pozdrav!
    (Preduzetnik, 23. avgust 2019 21:55)

    # Link komentara

  8. Samo bi bilo lepo da uvoznici ne moraju da rade posao agencije i sami sebi obracunavaju iznos koji treba da plate po neverovatno komplikovanoj proceduri koju ni sami inspektori ne znaju da objasne i obracunaju.Nakon sto urade obracun sami uvoznici prijavljuju i duzni su da plate obracunati iznos a agencija nakon toga izdaje resenje za uplatu tog istog iznosa posle nekoliko meseci.Asvega 20 posto uvoznika placa a ostali su tacno za svoj neplaceni iznos jeftiniji i konkurentniji na trzistu a do sada za njih nije bilo nikakvih sankcija.
    (Na Dr Kani privrednik, 23. avgust 2019 21:52)

    # Link komentara

  9. Ostetili fond za 4.8 mlrd din? Pa ako neko ne plati porez, nije ostetio fond za porez, nego ministarstvo i budzet? Srbija ima preko 400 fondova, agencija, direkcija, itd i sta ako svaka izmisli nesto za sebe i proturi kroz ministarsvo?
    (Darko, 23. avgust 2019 21:35)

    # Link komentara

  10. Proceduru treba izmeniti. Taksa, ako vec treba da se placa, trebalo bi da se placa prilikom uvoza (kao uvozni PDV) na osnovu tezine u carinskoj deklaraciji i tarifnog stava. Ovo bi pojednostavilo postupak naplate i evidencije. U tom slucaju godisnje evidentiranje je nepotrebno jer se podaci mogu preuzimati od carine. Sad je situacija takva da se trazi mesecno evidentiranje tezine plasiranih proizvoda koje se cesto ne slaze sa tezinom upisanom na uvoznim fakturama . Takodje taksa se nekad placa duplo, za uvozni repromaterijal i ponovo na isti materijal kad se ugradi u gotov proizvod.
    (st, 23. avgust 2019 21:13)

    # Link komentara

  11. A da probate sami od podataka koje dobijete od Uprave carine generišete prijavu i pošaljete svakom preduzeću račun, a ne da maltretirate privrednike da popunjavaju besmislene tabele unedogled?
    (TNT, 23. avgust 2019 21:13)

    # Link komentara

  12. Umesto da se ta taksa naplacuje prilikom uvoza, to se radi naknadno, sto je besmisao
    (Ivan, 23. avgust 2019 21:12)

    # Link komentara

  13. Pazi ovako... uvoznik treba da plati taksu za recimo elektroniku 120 din po kg ili za kola 100 eur po toni. Drzava kaze da ce da kada dodje vreme da se taj proizvod baci, te pare iskoristiti za recikliranje istog. Ovo mu dodje kao jedan od boljih viceva... i jos boljih nameta!
    (Sasa, 23. avgust 2019 20:46)

    # Link komentara

  14. ma sta je to,40 miliona evra,racunovodje nisu primetile...
    (sibke, 23. avgust 2019 20:44)

    # Link komentara

  15. ... da postoji valjano siatemsko rešenje, ove takse bi bile naplaćene... samo se pitam zašto novinare ne istraže sve o ovim agencijama za ekološke takse? Kako one funkcionišu, kolko loše rade, kako i odakle se finansoraju? Traže da im se dostavljaju besmislene evidencije koje niko nikada ne kontroliše, a i nema načina da ih valjano prekontrolišu... sa je aiatem valjan to ne bi bilo moguće. Ovako, kakav je zakon, dobro je da iko išta joši plati za te eko takse...
    (andrak, 23. avgust 2019 20:24)

    # Link komentara

  16. Ček, ček oni se ovim hvale? Videli ko nije prijavio tačne podatke jer imamo uvid u njih sa carine. Šta??? Zašto odmah ova agencija ne šalje račun za takse prema podacima sa carine nego maltretiraju ljude da im podnose podatke koje već imaju?
    (A, 23. avgust 2019 20:22)

    # Link komentara

  17. Platili su gde treba ocigledno.
    (north, 23. avgust 2019 20:06)

    # Link komentara

  18. traženje većih ingerencija pokazuje da je sistem u raspadu ili ne postoji. u normalnoj zemlji postoji zakon, procedura i ko je prekrši plaća kaznu.
    (dva prsta, 23. avgust 2019 19:43)

    # Link komentara