- Komentari -
  1. Proverite uvek sa svojom bankom. Kad idete u inostranstvo raspitajte se imaju li ugovor sa nekom bankom u toj zemlji. Najveće banke u zemlji su obično okej izbor, možda nisu najpovoljnije ali nisu ni najgore. Ako niste sigurni, onda u Srbiji recimo Intesa, u Mađarskoj OTP itd. U par zemalja sam dizao keš, nijedan bankomat mi nije nudio tu konverziju, kurs nije kao u menjačnici, ali daleko od toga da je dranje kože kao što neki navode.
    (nemaime, 20. avgust 2019 09:43)

    # Link komentara

  2. do sada sva plaćanja u inostranstvu sa sber karticom bez provizije.
    keša ponesem, ali gde god može plaćam karticom.
    (pop, 20. avgust 2019 08:55)

    # Link komentara

  3. Uvek pokušavam koristiti iskljucivo karticu gde god da sam. Plaćam uvek u lokalnoj valuti jer je najpovoljnije. Ako već podizem onda to radim na bankomatima Komercijalne jer nakon istraživanja sam utvrdio da oni imaju sasvim korektne uslove.
    (Norge, 20. avgust 2019 08:11)

    # Link komentara

  4. Sve banke bar u Srb, Hr, Madjarskoj funkcionisu po principu fransize, znaci klijent ste samo u maticnoj zemlji.
    (Iban, 20. avgust 2019 07:58)

    # Link komentara

  5. Koja je fora kada mi maticna banka naplacuje proviziju sto podizem novac u inostranstvu??? Neko mi je rekao da bez obzira sto je ista banka, to su dva razlicita fizicka lica ili kako vec? Da li moze neko strucan da pojasni?
    Takodje koji je nacin da izvrsite prenos svog novca u drugu drzavu ako je on veci od 10.000e? Cuo sam da je kod nas zakon da se mora imati iseljenicka viza kao dokaz da napustate drzavu za trajno.

    Covece uvek sam mislio drzi novac na kartici kad ides negde, sto manje kesa, ali ako oni naplacuju tolike provizije za podizanje sa bankomata, nemam reci...
    (toni, 20. avgust 2019 07:27)

    # Link komentara

  6. Ja imam obicnu Master karticu Telenor banke (Progressiv paket), na koju, pre nego da krenem u inostranstvo uplatim evre i gde god mogu da placam karticom to i radim i nikada mi niko nije naplatio ni jedan jedini cent provizije. O podizanju sa bankomata u inostranstvu i ne pomisljam, a i zasto bi to radio kada kartice primaju svuda (nije kao ovde), a i ponesem i nesto kesa...
    (Milos Jovic, 20. avgust 2019 07:24)

    # Link komentara

  7. Ljudi, niste razumeli ovaj tekst. Podizanje keša sa bankomata u inostranstvu kao i sa bankomata u Srbiji koji ne pripadaju vašoj banci je definisano zakonima (u Nemačkoj naravno poštuju pravila EU). Provizija u inostranstvu se plaća procentualno iznosu koji podižete (ukoliko je veći od nekog minimuma koji iznosi 2-3€, zavisi od kartice). Problem je što neke banke u Nemačkoj nemaju isti procenat za zemlje EU i za zemlje van Evrope što je protiv zakona EU. Uz sve to, provizija za podizanje keša kreditnim karticama je uvek skuplje nego debitnim. Kartice ne bi trebalo da služe da podižete keš (osim ako to nije bankomat vaše banke, jer je to dodatna privilegija koju vam vaša banka nudi). Srećom na Zapadu u zadnje vreme keš skoro da i nije potreban.
    (Bgd, 20. avgust 2019 07:16)

    # Link komentara

  8. U Belgiji mogu da se podizu pare na bilo kom bankomatu druge banke bez provizije
    (mile, 20. avgust 2019 06:50)

    # Link komentara

  9. Imam veliko iskustvo sa podizanjem novca strane banke u Srbiji. Prilično sam razočaran, ogromna većina banaka vam moram tako reći krade veliki novac na podignuti iznos, čak i matična banka pravdajući se da je to druga poslovna politika. Najčešće se naplaćuje usluga provizije u procentima koja je fiksna, zatim konverzija valute banke koja je katastrofalna i usluga banke. Tako da mi se dešavalo da iznos koji podignem bude umanjen za 10%. Pošto se žalite, oni vam kažu da se naplaćuje usluga konverzije i 2% na podignuti iznos. Sa uslugom konverzije u domaću valutu to je debakl, na podignutih 500 eu, skinu bam 50 eu. Ponavljam oni će vam reći, mi naplaćujemo proviziju i konverziju, ali neće reći niti priznati koliko je to. Čist lopovluk.
    (Dragan, 20. avgust 2019 06:49)

    # Link komentara

  10. Ono sto znam iz iskustva jeste da sa Intezinom debitnom karticom moze daxse podize bez naknade u svim Intezinim bankama u Evropi. Znaci nije slucaj kao sa Rajfajzenom.. Znam da je to PBZ u Hrvatskoj, mislim VUB u Slovackoj, CIB u Madjarskoj, Inteza u Italiji.
    (Conan, 20. avgust 2019 06:26)

    # Link komentara

  11. Koliko su naši ljiudi neobavešteni...i vidi se koliko putuju po inostranstvu...veliki broj ne razume temu članka, a upušta se u komentarisanje. Površno sagledavanje i zaključivanje.
    (Ivan, 20. avgust 2019 06:05)

    # Link komentara

  12. @:Neko dole spomenu kako je najbolje da primate platu preko Raiffeisen jer je ima i u inostranstvu. Ja sam isto to mislio odnosno kad odem preko da mi je najbolje da dizem na Raiffeisen bankomatima ali ne lezi vraže. Raiffeisen banka kod nas nema nikakve veze sa Raiffeisen bankom u inostranstvu osim imena jer je to franšiza a oni vam to nigde neće napomenuti. Ne znam za ostale banku ali za gorepomenutu znam sa sigurnošću.
    (Reyd, 19. avgust 2019 23:42)

    Erste banka Vam treba onda, uplatite na devizni racun u Srbiji i dizete na bankomatima Erste banke bez ikakve provizije. Jedina banka kod koje to funkcionise. Erste Srbija je u direktnom vlasnistvu Erste grupe, za razliku od ostalih. Kada je Hipo u Austriji bankrotirala, Hipo u Srbiji nije uopste bila pogodjena time i nastavila je da postoji.
    Erste od nedavno posluje u Nemackoj, Poljskoj, Slovackoj i vecini zemalja u okruzenju (CG, HUN, ROM, CRO, SLO)
    (BoeserWolf, 20. avgust 2019 02:52)

    # Link komentara

  13. @Reyd

    Evo Erste banka je dobar primer, u Nemackoj se zove Sparkasse, u Slovackoj Sporitelna... Radim preko Slovacke za Norvesku firmu, I u Nemackoj I u Srbiji nema provizije, kod nas podižes dinare po srednjem kursu evra. Tako da je ta banka OK
    (Stefan Simonovic, 20. avgust 2019 01:45)

    # Link komentara

  14. Raiffeisen bank je ovde u Austriji sasvim normalna u Srbiji im zakon dozvoljava da rade kako hoce tu je razlika
    a i nikad nisam imao problema lepo podignem u eurima pa u menjacnicu a mislim da debela vecina tako radi jer su obavesteni vec, neko je napisao da mu maticna banka uzima procenat i to je tacno i meni skinu 20e za cifru do 500e..ali to je zakonski za trece zemlje odnosno za ne clanice EU..
    (wtf, 20. avgust 2019 01:25)

    # Link komentara

  15. Ja u Pragu koristim sve sem AirBank i Faro i svakako to neću menjati.
    (rebro, 20. avgust 2019 01:06)

    # Link komentara

  16. U mojoj banci (bez reklamiranja koja je) stoji da je dizanje novca u inostranstvu 1% sa minimumom od 400rsd. Dizao sam novac u Engleskoj i Holandiji, nije mi bila ponudjena opcija konverzije na bankomatu, i provizija mi je bila tih 400 dinara.

    Bitna naznaka za one sa multivalutnim karticama, kada sam placao u funtama na POS terminalima (nije mi ponudjena konverzija nikada do sada, u Engleskoj, Holandiji, Nemackoj, Spaniji i Americi), MasterCard menja po svom (obostranom) kursu u evre, pa mi se to naplacuje sa moje kartice na kojoj su bili dinari. Kurs funte mi je bio "tu negde", tako da nisam obracao paznju. Provizije samog placanja nikad nije bilo. Medjutim kada sam placao cene u evrima, primetio sam da mi je kurs umesto ~118.5 koliko mi banka daje, bio ~120.5. Proverio sam u banci i dobio informaciju da kada vrse konverziju (iako to radi moja banka a ne strana), kurs je nepovoljniji od standardnog. Tako da je savet da imate neku cifru u evrima na kartici ako mozete, izaci ce vas jeftinije (nije velika razlika, na ~200 evra sam izgubio 400 dinara, ali nekom znaci).
    (..., 20. avgust 2019 00:49)

    # Link komentara

  17. Ja sam korisnik Unicredit banke i oni imaju pravilo da se na njihovim bankomatima bilo gdje u svijetu može podići novac bez provizije. Do sada sam testirao u par zemalja i bilo je ok.
    (g3, 20. avgust 2019 00:20)

    # Link komentara

  18. najbolje su dina lartice






    zezam se ?
    (Joker, 20. avgust 2019 00:17)

    # Link komentara

  19. Имам Payoneer мастеркард картицу. Подижем новац са Теленор банкомата јер једини нуде лимит од 99 новчаница, а то је 198.000 динара кад су напуњени са новчаницама од 2000 динара. И увек бирам без конверзије па онда добијем новац по курсу Мастеркарда.
    (комша, 20. avgust 2019 00:00)

    # Link komentara

  20. Svaka čast na članku! Tim lopovima treba stati na put, naplaćuju 500 DIN provizije ako podižeš novac sa stranom karticom ... lopovluk
    (zivojin, 19. avgust 2019 19:48)
    pa to je ok, banka naplatila svoju uslugu meni koji nisam njen klijent. Al sto mi moja maticna nemacka banka naplatila 6€ sto sam podigao novac u inostranstvu?
    (baki, 19. avgust 2019 23:50)

    # Link komentara

  21. Neko dole spomenu kako je najbolje da primate platu preko Raiffeisen jer je ima i u inostranstvu. Ja sam isto to mislio odnosno kad odem preko da mi je najbolje da dizem na Raiffeisen bankomatima ali ne lezi vraže. Raiffeisen banka kod nas nema nikakve veze sa Raiffeisen bankom u inostranstvu osim imena jer je to franšiza a oni vam to nigde neće napomenuti. Ne znam za ostale banku ali za gorepomenutu znam sa sigurnošću.
    (Reyd, 19. avgust 2019 23:42)

    # Link komentara

  22. Sa nemačkom Comdirect karticom podižem u Srbiji gotovinu sa Intezinih bankomata bez ikakvih troškova. Rajfajzen mi je sa istom karticom naplaćivao korišćenje njihovih bankomata.
    (Lorimer, 19. avgust 2019 23:23)

    # Link komentara

  23. kakva tajna?
    mozda u srbiji.
    u nemackpj je na automatima ili gde stoje istaknuta cenovnik koriscenja kartica drugih banaka.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (uhmmm, 19. avgust 2019 20:01)

    Jao bre ne lupetaj, ne govori se u članku o tome. Ovo je za kartice iz inostranstva.

    Mnogi bankomati će da te pitaju da li prihvataš konverziju, i to ce ti postaviti tako sročeno pitanje da ćeš da pomisliš da nemaš drugog izbora, i ako kažeš "prihvatam" umesto druge opcije, gde često piše "cancel" umesto "ne prihvatam" dobices razmenu po šamarajućem kursu.

    To imaš svuda pa i u Srbiji po mom iskustvu, to vole da rade: EuroBanka, Telenor, Rajfajzen, Aik,ProCredit, Pireus i Sber, koliko se sećam nikad me nisu gnjavile Poštanska i Inteza.

    I nemoj da mi prodajes priču o divnim nemačkim bankomatima, tamo i u Austriji su me drali najviše, i jedina gora stvar od nemačkih bankomata su nemačko-austrijske menjačnice. Onaj kurs koji tamo piše u Beču ili Berlinu vazi samo ako menjaš milijardu dolara ili više.
    (Dule, 19. avgust 2019 23:06)

    # Link komentara

  24. U komentarima mesate babe i zabe. Ovaj tekst se odnosi na koriscenje inostranih kartica kod nas (mada se moze odnositi i na nase kartice u inostranstvu). Prvo treba znati da postoje:
    1) trosak koji definise banka izdavalac
    2) trosak koji definise banka ciji je bankomat
    3) nesto sto se zove "dynamic currency conversion"
    Kod nasih kartica najcesce se ljudi zale na tacku 1.
    Tacka 2 je dosta cesta u inostranstvu ali ne i u Srbiji.
    Tacka 3 je podjednako nepovoljna i kada se podize gotovina i kada se kupuje neka roba pa mi sa te strane nije jasan tekst. Uvek je bolje izabrati opciju placanja u lokalnoj valuti.
    (Nenad, 19. avgust 2019 22:44)

    # Link komentara

  25. Odlican clanak. Valjda ce jednom da se pojavi i tekst o provizijama za srpske banke i kartice u inostranstvu. Ja i dalje nosim kes i malo trosim iz tog razloga. Ne bih da placam preskupo povlacenje novca.
    (Limit, 19. avgust 2019 22:22)

    # Link komentara

  26. Imam inostranu karticu, sramota je da Rajfajzen naplacuje fiksno dodatnih 500 dinara na proviziju bankomata (2 ili 3€). Isto radi jos jedna banka, cini mi se Vojvodjanska ili tako nesto, zeleni neki logo koliko se secam.
    (r53, 19. avgust 2019 22:14)

    # Link komentara

  27. Ja preko Mts banke mogu bilo koj automat bez ikakve provizije. Online placanja preko aplikacije za dz, cekovi, podizanje novca na bilo kom automatu, sve to za 100 dinara mesecnog odrzavanja...
    (Brada, 19. avgust 2019 19:47)

    ovde se prica o strancima koju podizu novac u srbiji. a to sto mts banka nema bakomate pa mozea svuda bez provizije je normalno, svaka druga banka ima svoje bankomate pa je logicno da im je isplatovije da njih koristis a ne tudje. nista oni tebi nisu dali sto drugi nemaju.
    (m, 19. avgust 2019 22:08)

    # Link komentara

  28. Stoji da MTS banka omogućuje besplatno podizanje novca sa bilo kog bankomata u zemlji. Ali ovde se radi o podizanju novca sa kartice koja nije izdata u Srbiji. Dakle podižu se dinari sa bankomata karticom na kojoj se nalaze sredstva u drugoj valuti, te je potrebno konvertovati iznos. Koliko ja imam iskustva, bankomati nekih banaka (ne svih) nude konverziju po njihovom kursu, što rezultira većom provizijom.
    (Max, 19. avgust 2019 21:42)

    # Link komentara

  29. Ovo nije tačno, klijent sam AIK banke - niška, poštena, domaćinska banka.
    (Aleksandar Coja, 19. avgust 2019 21:24)

    # Link komentara

  30. Imam karticu jedne Austrijske banke, naravno u EUR. Kupovao sam gorivo na MOL-u i prodavac me je pitao da li cu u RSD ili EUR. Rekoh mu EUR jer racunam da nema konverzije i da mi se vise isplati. Kad sam pogledao posle na izvodu iznos koji mi je skinut u EUR ispada da je kurs 108 din za EUR, tako da je ovaj savet iz clanka tacan. Pozdrav
    (Beclija, 19. avgust 2019 21:01)

    # Link komentara

  31. (Brada, 19. avgust 2019 19:47)
    Ovde se govori o podizanju novca u inostranstvu tako da ti tu mts dere ko i sve ostale
    (grobar, 19. avgust 2019 21:00)

    # Link komentara

  32. Izaberete neku ozbiljnu banku,odete na njen bankomat i nula provizije.Npr ta Raifajzen,ima je svugde po Evropi cak i Njujorku sigurno u SAD ne znam za vise.Primate platu preko nje i zo je to.
    (SouthPark, 19. avgust 2019 20:57)

    # Link komentara

  33. Najsvežiji primer od pre 20 dana iz Grčke:
    - Podigao sam 50 Eur sa bankomata, naplaćeno mi je 280 dinara provizije.
    - Sledeći put sam podigao 200 Eur, naplaćeno mi je 780 dinara provizije.
    (SL, 19. avgust 2019 20:39)

    # Link komentara

  34. sto vise okakvih objektivnih i medijski ispracenih istrazivanja, kako bi se bar malo zauzdale banke sa neumerenim tarifama
    (xy, 19. avgust 2019 20:21)

    # Link komentara

  35. I ja sam imao ivo iskustvo. Komercijalna banka je bila super povoljna što se tiče podizanja gotovine u Srbiji sa nemačkim kreditnim karticama.
    (Genau, 19. avgust 2019 20:04)

    # Link komentara

  36. Samo Telenor valja!
    (steve, 19. avgust 2019 20:03)

    # Link komentara

  37. kakva tajna?
    mozda u srbiji.
    u nemackpj je na automatima ili gde stoje istaknuta cenovnik koriscenja kartica drugih banaka.
    (uhmmm, 19. avgust 2019 20:01)

    # Link komentara

  38. Svaka čast na članku! Tim lopovima treba stati na put, naplaćuju 500 DIN provizije ako podižeš novac sa stranom karticom ... lopovluk
    (zivojin, 19. avgust 2019 19:48)

    # Link komentara

  39. Telenor banka zakon!
    (poznavalac ©®, 19. avgust 2019 19:47)

    # Link komentara

  40. Ja preko Mts banke mogu bilo koj automat bez ikakve provizije. Online placanja preko aplikacije za dz, cekovi, podizanje novca na bilo kom automatu, sve to za 100 dinara mesecnog odrzavanja...
    (Brada, 19. avgust 2019 19:47)

    # Link komentara