- Komentari -

Srpskom agraru potreban je veliki zaokret

"Cilj, bez plana kako da ga dostignete, samo je želja". Ovako se najbolje može opisati odnos Srbije prema poljoprivredi. Već decenijama unazad Srbija govori kako je poljoprivreda naša razvojna šansa, ali ništa, ili gotovo ništa, ne čini da to u praksi potvrdi.

Marija Desivojević Cvetković Izvor: Magazin Biznis
Pošaljite komentar
  1. Nije meni problem znanje završio sam fakultet učim preko interneta i na engleskom i iz nasih doktorata.
    Meni je problem što sve ostale zemlje u EU i Rusija i US imaju daleko niže cene dizela u poljoprivredi u rusiji 3 puta, niko ne plaća odvodnjavanje i porez opštini za zemlju, još oni imaju subvencije u okruženju 300 do 500 Eura po ha. Kada se pridoda da velike kompanije monopolski dogovore i niske cene u otkupu.
    E da moj lični problem je što iako sam konkurisao imam isključivo 35E po ha, nemam vezu i ne podmicujem pa nisam dobio desetine ili stotine hiljade evra za traktore i navodnjavanje niti sam kupio budzašto zadrugu niti dobijam za džabe državnu zemlju u zakup. E to je moj problem što su me roditelji odgojili da budem vredan i pošten, pa se ne snalazim.
    Mislim da će u poljoprivredi za par godina ostati samo političari dileri tajkuni i sl a mi cemo se iseliti. Verovatno ce onda sve stati a nasu zemlju na kraju preuzeti neko drugi. Ogorčen sam jer država samo pomaže svoje opštinare političare i oni se bogate u poljoprivredi za ostale nema hleba u tome
    (Djole, 8. mart 2020 19:18)

    # Link komentara

  2. Ako je tako, onda hajde da Delta kupi zemlju od nas mladih poljoprivrednika, a mi da odemo sa parama u Nemacku i da se jednom zavrsi farsa o propasti srpske poljoprivrede i odlasku mladih sa sela..
    (Stefan predstavnik mladih poljoprivrednika NAPSa, 4. avgust 2019 10:54)

    # Link komentara

  3. Znanje: Srbija je do par godina unazad raspolagala sa bar 2000 agronoma "viška"
    Za njih i dan danas nema posla.
    Politika otkupa/plasmana: lanac distribucije poljoprivrednih proizvoda u Srbiji je najduži u Evropi. Dok se svako zaračuna u tom lancu dobijemo situaciju sledeću:
    Primarni proizvod najjeftiniji, prerađivačka industrija najskuplja, potrošačka korpa siromašna.
    (Ilija Aralica, 30. jul 2019 07:51)

    # Link komentara

  4. Ne treba nama ljudima sa sela nikakva milostinja . Mi smo veci domacini nego mnogi. Nama treba ugovorena proizvodnja , osavremenjivanje nase delatnosti u poljoprivredi. A to sve da prate banke sa kreditima sa duzim periodom otplate . Da se malo savremenizujemo da ne radimo kao pre 100 god i onda mozemo da se takmicimo sa svetom. Ja zivim i radim na selu imam 34 ozenjen i troje dece. I supre mi je. Svake god ulazem u poljoprivredu dosta veliki novac. Olaksavam proizvodnju i dobro mi ide.
    (Dobrivoje Petrovic, 29. jul 2019 17:28)

    # Link komentara

  5. Džaba meni znanje,kad me kradu i dave na svakom ćošku.Koristim internet,hemiju ne kupujem bez veze,nego gadjam odredjene korove,djubrim po analizi zemlje,znam da izaberem hibrid,svake godine radim plodored,imam svoju mehanizaciju,osim kombajna...i sve to pada u vodu kad odem da kupim gorivo,podignem subvencije,tj.socijalnu pomoć,na prijemu žitarica kartelski uslovi.Gde si,šta si,ostane ti da platiš račune i da živiš ko ker.
     (sremac, 27. jul 2019 21:47)

    # Link komentara

  6. Od svega je jedino tačno da u delti rade dobro i da se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju na berzi. Evo i ovde u komentarima kako posrednici pljačkaju seljake a mrzi ih da nauče da na internetu pogledaju cene i zahtevani kvalitet.
    Na kraju, kako god da radite poljoprivreda je nisko profitna grana privrede i na njoj se nije moguće obogatiti preko noći
     (Velšanin, 26. jul 2019 23:56)

    # Link komentara

  7. вероватно Мишку латифундисти глупо више да се размеће, узео у Зајечару за џ 150ха а остали беже од земље и из земље.
    Сигуран сам да сваки пољопривредник са довољно новца за улагање би се брзо снашао шта и како да производи и прода
     (агроекиномиста, 26. jul 2019 22:19)

    # Link komentara

  8. Jeftinije gorivo za poljoprivredu želimo!
    (Bunjevac, 26. jul 2019 17:45)

    # Link komentara

  9. Сеоским домаћинствима по 10 000 евра субвенција и решен проблем а не странцима.
    (Србин, 26. jul 2019 17:34)

    # Link komentara

  10. Jedan od problema je i to sto te "kompanije koje poseduju znanje o izvozu i plasmanu" zapravo pokusavaju na svaki nacin da ubiju cenu seljaku kako bi povecali svoju zaradu.
    Jedini nacin je da se formiraju izvozne zadruge, koji ce drzava pomoci da steknu potreno znanje, kako bi se taj posrednik izmedju poljoprivrednih proizvodjaca i stranog kupca izbacio.
    (daMirda, 26. jul 2019 17:26)

    # Link komentara