- Komentari -
  1. @ marko
    Zato što je dotični komentator upravo naveo Pulu za koju drži da je jednako udaljena od Frankfurta (gdje valjda živi) kao Azurna obala.
    (teška odluka, 14. jul 2019 14:58)

    # Link komentara

  2. (teška odluka, 14. jul 2019 09:54) Što baš Pula, zašto ne Korčula, Mljet i Dubrovnik npr.?
     (marko, 14. jul 2019 13:42)

    # Link komentara

  3. ja bih išao u HR drage volje, pod uslovom da sam bezbedan, ali jos će mnogo vode dunavom proteći dok se to ne dogodi.
     (đuro, 14. jul 2019 11:04)

    # Link komentara

  4. Ovi iz Indexa su neki Srbi, dok ovako pisu o Hrvatima. Sram ih bilo.
     (Petar, 14. jul 2019 11:03)

    # Link komentara

  5. Svake godine ista prica da se utese Srbi: propade sezona Hrvatima, Crnogorcima, okupirase Nemci Sloveniju...dok mi cvetamo! Voli Srbin da cuje da komsijina krava nije bas zdravstvo najbolje, pa to ti je...U stvarnosti, ceo region ide napred, Srbija sve zaduzenija, nase plate najmanje, BDP raste fantasticnih 1%, dugovi se gomilaju...Cak i da jeste tacno ovo za Hrvatsku( a nije), ima ona izreka "tudja muka ne hrani unuka..."
    (Kako da ne, 14. jul 2019 01:26)
    Iskreno ne znam nikoga ko se tesi ovim, ne znam samo odakle ti ta ideja?? Prvo ovo nije claak B92 vec hrvatskog portala. Ocigledno nesto postoji jer su se iz turistickih udruzenja vec zalili vladi. Pa nije Index pisao clanak da bi se neko tesio niti u Hr a pogotovo ne u Srbiji. Kao sto se niko u Hrvatskoj ne tesi sto Srbi nemaju toliko turista. O cemu pricate?? B92 samo pretendira da bue malo reigonalniji, cime dobijaju vise posetioaci vise profita. Svi portali iz regiona to rade. Kakve to veze ima sa BDPom, nije mi jasno gde ti nadje tu paralelu??
    (Tera, 14. jul 2019 10:12)

    # Link komentara

  6. @ Nemačka perspektiva
    Državljanima EU za Hrvatsku nije potreban pasoš, a dilema da li u Pulu ili na Azurnu obalu (s obzirom na približnu kilometražu) dolazi u obzir jedino ako si odlučio da se na Azurnoj obali hraniš krekerima i spavaš u autu.
    (teška odluka, 14. jul 2019 09:54)

    # Link komentara

  7. Svake godine citamo isti kekst..
     (gotivac, 14. jul 2019 09:46)

    # Link komentara

  8. Kakvo je to opustanje kada ti dnevne novine redovno izvestavaju o plastici u moru, izumiranju vrsta i globalnom zagrevanju? Naravno vojska skeptika ce to uspesno poricati sve do prvog toplotnog udara ili jesenjeg orkana koji ce da ih podsete da sa majkom prirodom nema zezanja. A orkani i toplotni udari dolaze sve ranije.
    Propadanje masovnog turizma je tek pocelo. Cene i eko-porezi na goriva i avionske letove ce rasti sa novim klimatskim incidentima - oluje, poplave itd. Svesni potrosaci jednostavno traze lokalna alternativna resenja, putovanje vozom i razvijen javni saobracaj, reciklazu smeca i ekolosku odrzivost.
    (deki, 14. jul 2019 09:38)

    # Link komentara

  9. Uopste im nije propala
     (znaONkosam, 14. jul 2019 08:24)

    # Link komentara

  10. I u CG je slično, poluprazan HN u odnosu na prošlu godinu... a vreme nikakvo...
     (Sir Oliver, 14. jul 2019 07:11)

    # Link komentara

  11. Svake godine ista prica da se utese Srbi: propade sezona Hrvatima, Crnogorcima, okupirase Nemci Sloveniju...dok mi cvetamo! Voli Srbin da cuje da komsijina krava nije bas zdravstvo najbolje, pa to ti je...U stvarnosti, ceo region ide napred, Srbija sve zaduzenija, nase plate najmanje, BDP raste fantasticnih 1%, dugovi se gomilaju...Cak i da jeste tacno ovo za Hrvatsku( a nije), ima ona izreka "tudja muka ne hrani unuka..."
    (Kako da ne, 14. jul 2019 01:26)

    # Link komentara

  12. @ dzoni london

    Sve si rekao - Novi Sad, hvala ti lepo, samo continue u HR.
    Nego hocu da pitam (tampi) te, ovo Dzoni, to je od Nikola, recimo?
    (+381, a mogao sam i blizu odrednicu za tebe, Dzonika nas iz NS, 14. jul 2019 00:38)

    # Link komentara

  13. Preskupo za ono sta nude. Od hrane cesto podvaljuju rumunsku jagnjetinu pod dalmatinsku i licku, a ribu ko zna odakle pod jadransku. Obican sendvic 80 kuna, skoro 11 evra, sta reci vise? U centrima Pariza i Londona sam za 8-9 evra jeo bolje, a u dalmatinskom selu da placam vise?
     (Marko, 13. jul 2019 22:54)

    # Link komentara

  14. Nisu bitne ni suve brojke, vec i "kvalitet" turista. Realno ima i do vremena koje je nestabilno i kisovito
    Dobroplatezni turisti su Britanci (iako ih niko ne voli jer prave probleme) i donekle Nemci i svi se bore za njih. Dok gotovo svi Slaveni su poprilicno stegnuti.
    Tu mislim i na nas ina Bosance. Mit je da smo mi kao rasipnici, a u stvari spadamo u slaboplatezne turiste.
    Britanac ne kuva u apartmanu, nego jede 3x u restoranu.
    Grcka je ocit primer....Na ostrvima gde su Nemci i Britanci, sva prizemlja su pretvorena u restorane, dok u "srpskim" mestima su radnje sa kineskim dusecima, i poneki fast food sa girosom
    Takođe, Hrvatska polako izlazi iz mode. Nema to veze sa njenom lepotom jer je zaista prelepa, vec jednostavno za razliku od nas koji smo u stanju da 20 godina idemo u isto mesto, zapadnjaci, vole da istrazuju i putuju na nova mesta. Jednostavno je Hrvatska sa svojih 15+ miliona turista, postala stara destinacija vec posecena od veceg procenta Evropljana, i na njihovu zalost turisti koji sada popunjavaju ove brojke su sve siromasniji i nekako vise sa istoka.
    Jedna Austrija ili Svajcarska zarađuju 3x vise od turizma nego Hrvatska. Iako su mi Alpi prelepi, lepota Hrvatskog primorja i bezbroj malih ostrvsca su zaista daleko lepše. To je ipak stvar ukusa.
    Tako da treba shvatiti i razbiti sablon iz stare juge da je letovanje=more.
    Ocigledno da velikom delu Evropljana godi vise planina, a svakako daleko veca ponuda party destinacija na Balearima i Benidormu cini Spaniju i dalje najprimamljivijom za Britance koji i najvise novca trose na odmoru od svih turista. A Spanija i realno nije ni malo skuplja destinacija od Cro.
    Hrvatska ima vec solidnu ponudu festivala, ali na njihovu zalost, zaista jako mali broj vrhunskih plaza u odnosu na velicinu obale. Tako da im ostaje da privuku što više mlađih ljudi, jer porodice sa malom decom ipak ne vole da se lomataju po kamenju kako bi ušle u vodu.
    Borba za turiste je teska i mora se voditi non stop. Ne moze se samo nuditi prirodne lepote bogom dane.
    Turska cija je obala 10x ružnija, je do onog puča privukla vise turista svojom ponudom vrhunskih hotela i u jednom trwnutku pretekls Hrvatsku.
    U tom segmentu j Hrvatska i Grcka kasne sada vec poprilicno. Generalno broj turista u Grckoj i Hrvatskoj je porastao i zahvaljujuci nestabilnosti konkurenskih zemalja (Tunis, Egipat, Tursk...) tako da povratko kakve takve stsbiln9sti, nem8novan je pad u Hrvatskoj
    Grcka ima 25-30 miliona turista jer je ponovo u modi. A u modi je jer je posle one dužnicke krize, hajpovana u zemljama EU i realno je da ce uskoro i oni imati sve losije sezone, kako se ljudi budu zasitili nje. Halkidiki je na nasu srecu (a nesrecu Grka) i dalje preplavljen srpskim turistima i jako dostupan. Nemamo pojma koliko imamo srece zbog toga.
    Sitonija ima vise vrhunskih plaza od Majorke, (bio na obe destinacije u poslednja 3 meseca)
    Tako da uvek ce brojke ici gore dole. Sads su malo u padu, ali za 10ak godina, ksda stssa nova generacija turista...opet ce biti trazena i beleziti rekordne posete.
     (lignjoslav, 13. jul 2019 22:43)

    # Link komentara

  15. Ljudi, bio sam krajem juna u CG (Herceg Novi), trenutno u Bolu (Brac). Pricajte hejteri sta hocete, ja nijednu neprijatnu situaciju (naprotiv, jako lepe reakcije svuda kad cuju da sam iz Novog Sada) u Hrvatskoj nisam imao - od aerodroma u Splitu do Varadera u Bolu. To nisam imao u CG vec samo "a dje da sad ustajem"... hrvatsko more je zakon. Proputovao sam pola sveta i ovo sa iskrenim "posetite" kazem. Ne budite zatucani ljudi, jedan je zivot.
    (dzoni london, 13. jul 2019 22:30)

    # Link komentara

  16. Iskustvo me naučilo da idem tamo gde idu Nemci - letovalište, restorani, ... jer oni znaju gde se najviše dobije za svoj novac.
     (Života, 13. jul 2019 22:24)

    # Link komentara

  17. Ovo je zapravo dobra vijest.
    Zadnjih par godina čovjek od gužve nije bilo za živjet.
    Svaka šupa je postala aoartman a svaki birtijaš gazda.
    Msnje će se betonirati, bit će oprezniji sa cijenams i manje gužve.
    Da bog da još pala
     (Bn12, 13. jul 2019 22:17)

    # Link komentara

  18. da nije mozda i lose vreme uticalo
     (zicer, 13. jul 2019 21:50)

    # Link komentara

  19. za ove sto kazu da hrvatska zivi od turizma-Za 2018 tu god turizam je cinio 18 % BDPa!I u bivsoj drzavi Zagreb je bio najjaci indusztrijski centar!U Medimurju, zagorju i Varazdinu radi i oko 10 000 madara, ostale da ne pominjem!Hrvatska je prije 3 godine proslavila 150 god organiziranog bavljenja turizmom i ovo je pocetak odmicanja od masovnog turizma!Paradoks je da su hoteli s 5 zvjezdica, kojih se svake godine sagradi nekoliko, bolje popunjeni nego lani!S druge strane ima masa gradica gdje se u spicu sezone apartman moze dobiti i za 45-50 e , gdje kava kosta 8 kuna a pizza 35 kn (Gradac, zaostrog, drvenik itd npr)!Prvi cilj-produzenje sezone se postize!Mnogo je turista iz kine, tajvana i koreje , koji ne dolaze u sezoni i kojima more ne znaci nista!Zamjetan je i skok americkih turista za 18 %!Svi podaci do sada cine 25% ukupnog turistickog prometa !U naredna 2 i pol mjeseca se pravi preko 50 % pa je jos rano govoriti o propaloj sezoni!Meni osobno je bilo previse turista, gradovi su pucali po savovima i ovo me raduje!Najvise me raduje podatak da nikad vise novoosnovanih poduzeca nije bilo nego sada!To je pravi smjer !
    (igor sulic, 13. jul 2019 21:39)

    # Link komentara

  20. Samo idite na Booking, izaberite datume i videćete kolike su cene i popunjenost i da je sve ovo još jedna tanka i smešna priča!
     (marko, 13. jul 2019 21:33)

    # Link komentara

  21. Koliko je skupo mislim da ni hrvati ne idu u Hrvatsku na more.
     (Annie, 13. jul 2019 20:54)

    # Link komentara

  22. Ako idete kolima, od Frankfurta do Pule je otprilike kao i do Azurne obale, do Splita je kao do Barcelone. Ali za Hrvatsku morate poneti pasoš i čekati na graničnim prelazima. Ako sednete na avion, onda je Hrvatska u rangu Turske i Severne Afrike, zato što imate pasošku kontrolu i drugu valutu. Grčka je tu u prednosti, ne treba vam pasoš. pa i Crna Gora je u prednosti jer se koristi evro. Mislim da Hrvatska jako puno gubi radi toga što nije ušla u Šengen i euro zonu.
    (Nemačka perspektiva, 13. jul 2019 20:54)

    # Link komentara

  23. Kako propala, pa zar nije tek počela? Pa i taj zabeleženi pad u apsolutnom broju je realativno veliki, ali procentualno to je pad od 1%, što se ne mora smatrati baš padom već fluktuacijom, ili stagnacijom, ali baš pad nije...
     (Saša, 13. jul 2019 20:43)

    # Link komentara

  24. Kako to?
    (Maxim, 13. jul 2019 19:15)

    # Link komentara

  25. Skupe putarine Zg-Split oko 25€ u jednom smeru pa vidite zašto im je slabija sezona. Smeštaj papren, slaba kuhinja, prodaju ribu iz uvoza a ne svoju.
    Dodju ljudi vide ali se ne vrate jer za te pare odu na Majorku AI.
    Egipat i Tunis se vraćaju na scenu, Turska nikad jeftinija zbog kursa lire.
    I tako...
     (pi, 13. jul 2019 18:20)

    # Link komentara

  26. (Heraldo, 13. jul 2019 15:44)

    Zagreb jedini u Hr ima BDP veci od prosjeka EU. Zagreb ima 80 posto veci prosjek od Hrvatskog BDP. Veci prosjek imaju jos Rijeka,Istra i Varazdin. Dubrovnik i Split sa svom silom turizma stoje ispod prosjeka. Osim 4 mjeseca turizma drugo skoro nemaju nista. Varazdin nema mora al ima industriju, nema nezaposlenih, zaposljavamo Ukrajince,Nepalce jer ljudi nema. Nepalcima ni nasi ljuti feferoni nisu dovoljno ljuti a Ukrajinci mogu popiti skoro ko mi. Samo od turizma cijela zajednica ne moze zivjeti.
    (skarica, 13. jul 2019 17:24)

    # Link komentara

  27. nema ni upola ko lani...samo prividna guzva...
     (cika pera, 13. jul 2019 17:19)

    # Link komentara

  28. Sezona je jaca negi ikad bukvalno.. prijatelji mi drze smestaj dole, kazu ne mogu da su popunjeni vec od marta sto se nikad nije desilo, a tako je na vise mesta sto znam..
    (disney, 13. jul 2019 17:05)

    # Link komentara

  29. Tako nam loše ide da su čak došli prvi put i Kineski policajci, a Kineza je sve više od kontinenta do mora svugdje ih ima porast 40% prošle godine ih je bilo 220 000 pa sad vidite koji je porast a prošlo je tek pola godine.
     (Mario, 13. jul 2019 16:52)

    # Link komentara

  30. Ubijaju sa cenama ako uzimate smeštaj recimo mesec dana ranije. Ako uzimate tri i više meseca ranije onda je dosta povoljnije, ali mislim da sve manje turista može toliko ranije da planira. Volim Istru i još neka mesta u HR, istolerisao bih i nešto višu vanpansionsku potrošnju, ali iskreno mi je smeštaj bio skup. Sigurno ima puno onih koji to imaju i žele da plate, ali očigledno ne previše.
     (Reziel, 13. jul 2019 16:50)

    # Link komentara

  31. zivim u Nemackoj, od istre oko 500km. vec nekoliko prethodnih godina smo hteli da letujemo u HR i kada pogledamo ponude uvek odustanemo jer izadje najam apartmana + prevoz (benzin/putarine) + hrana (delimicno da sami pripremamo, delimicno restoran) otprilike za par stotina € manje nego Spanija all incl. hoteli/ressorti sa 4*. letovali smo na Kanarima, na kopnu (jug Spanije), Majorka/Ibiza, itd. za slicne pare kao sto bi nas kostala Hrvatska. o poredjenju cena HR i allincl. u Turskoj, Egiptu, Tunisu i sl. jeftinijim destinacijama da i ne pricam! tako da mi nije jasno sto se u HR uopste cude da nema gostiju iz Nemacke?! pa naravno da nema kada premalo nude za te pare koliko traze. Nemci su jako škrt narod koji jako ceni svoj novac i uvek ce gledati da idu tamo gde im ce najvise dobiti za iste pare, tako da kod vecine sa ovim cenama Hrvatska u startu ispada iz izbora!
    (Miki_DE, 13. jul 2019 14:14) # Link komentara
    Tako je, zivim u Austriji i pre dve ili tri godine bio zadnji put u hr. za godisnji 4 zvezdice hotel, all incusive izadje u majorci izadje jeftinije nego hotel u hr sa doruckom....
    (Stanko, 13. jul 2019 16:39)

    # Link komentara

  32. e da hoce da propadne do daske. Ne bavim se iznajmljivanjem, a volim se kupati na cistim i mirnim plazama. Sto manje ljudi, to bolje. Tako da, maximalno podrzavam politiku dizanja cijena u nebo. Da potjeraju barem 60% sadasnjeg broja gostiju. Ostali bi samo bogati zaljubljenici hrvatskog jadrana. Koji ionako ljetuju u skupim hotelima, luxuznim kucama/apartmanima i na jahtama. Sa takvima se sigurno ne bi sudarao tokom ljetovanja. Drzava ne bi puno izgubila, jer ionako velika vecina iznajmljivaca to radi na divlje, ne prijavljuje, ne placa porez ili ga placa minimalno. Ti i takvi sitni iznajmljivaci, ugostitelji, trgovci djindjama i kvazi umjetnici sto slikaju satro portrete, nestali bi preko noci. Vecina bi se potpuno vratila/posvetila svojim prvotnim zanimanjima, koja su sada, defacto, deficitarna; mehanicari, gradjevinci, cistacice po ustanovama, prodavaci,serviseri, soferi... Ostali bi se snasli na Zapadu. Manje turista, manje i kriminala, problema raznih vrsta za lokalno stanovnistvo. Ovako, samo se betonira nekad lijepa obala, centri gradova vise ne sluze svojim gradjanima, krimosa koji su postali gazde objekata na obali i provode svoje zakone, koliko volis, da ne nabrajam dalje. Eh, sa sjetom se prisjetih ljeta ranih devedesetih...
    (stop apartmanizaciji, 13. jul 2019 16:38)

    # Link komentara

  33. U Hrvatskoj je prosečna plata 800e, a dug i deficit im nisu kritični. Bolje da gledamo našu sezonu i prosek od 400e.
    (Hmmm, 13. jul 2019 16:22)

    # Link komentara

  34. Sve ispod 5000000 gostiju na tolikoj obali je smesna prica.
    (Sta ces, 13. jul 2019 16:12)

    # Link komentara

  35. Zivim u Holandiji i znam masu ljudi koji su jednom bili u HR i nece se vracati jer je preskupo. I ne mislim na neku socijalu, vec neka normalna srednja klasa ovde. Za pristojan apartman u HR treba dati minimum 150e dnevno, recimo da ima bazen koji delite sa jos 5-6 drugih apartmana. Znaci samo taj trosak je 1500e za 10 dana. U Grckoj odakle smo se upravo vratili (za dvoje odraslih i dvoje male dece) 10 dana, hotel 5* all inclusive 1950eur. To je problem. Lepa je HR, nema tu diskusije, ali je sve preskupo, od putarine, avionskih karti, smestaja, hrane. Oni i govore da imaju previse turista i da zele da se okrenu luks turizmu tako da mislim im uspeva.
    (Marko, 13. jul 2019 16:02)

    # Link komentara

  36. Kada su im vanpansionske cene nenormalno visoke. Točeno martovsko pivo 0.5 lit celih 55 kn, prevedeno u naše pare 325 rsd.
     (ajkula, 13. jul 2019 16:02)

    # Link komentara

  37. Preselili se u Crnu Goru, 20% jevtinije !
    (kiza, 13. jul 2019 16:00)

    # Link komentara

  38. Turska ponovo u sedlu!
     (South Park, 13. jul 2019 15:59)

    # Link komentara

  39. I sad mi treba da slavimo? Jeste da mi i nemamo turizam i da naši ljudi odoše da služe po Hrvatskoj kao kelneri i sobarice ali daj neku vest da vidimo kako je Hrvatskoj loše pa će nam odmah niti bolje.
    Dobra stvar je što se iz komentara vidi da se ljudi nisu upecali na besmislenu vest.
    Bravo ljudi, samo dostojanstveno!
    (Alek, 13. jul 2019 15:59)

    # Link komentara

  40. Samo me interesuje, zašto Srbija ne ispita sve resurse oko turizma i preuzme da se što bolje plasira u svetu, ako nemamo more, ima sijaset mogućnosti za pokretanja turizma. Sad se sve svodi na Beograd, Exit i Kopaonik.
    Nema ni Češka, Austrija i Mađarska more pa turisti preplaviše te zemlje
    (Rajberbre, 13. jul 2019 14:03)

    Nemamo infrastrukturu. Nemamo mrežu autoputeva. Nemamo lokalne aerodrome. Nemački turisti su razmaženi. Nama je normalno da se do Crne Gore taljigamo jednom trakom 10 sati, njima je tako nešto nespojivo sa samim konceptom godišnjeg odmora. Kad napravimo nekoliko regionalnih aerodroma umreženih autoputevima (ili bar brzim cestama sa 2 trake) sa turističkim sadržajem, onda ćemo moći o nečemu da pričamo. I naravno, da se upristoji sve to- reke da se očiste od deponija, jezera i planine urede itd. Mada, ovo poslednje biće malo teže izvesti, budući da je većina najatraktivnijih lokacija (Zlatibor, Kopaonik, jezera) već unakaženo neplanskom i divljom gradnjom.
    (stvarnost, 13. jul 2019 15:54)

    # Link komentara

  41. Zasto Nemci da budu krivi za propalu sezonu u HR?
    Krivi su sami domacini iz vise razloga, zasto strani turisti vise ne dolaze na Jadran.
    Prvo, nestabilno vreme, zatim, neljubaznost domacina, trece visoke cene,
    cetvrto necistoca, peto malo i nekvalifikovanih radnika u turizmu, birokratija,
    ekstremni nacionalizam sa isticanjem belo-crvenih kockica, itd. itd.
    Licno, bez obzira na lepu obalu i prirodu, nikada u takvom ambijentu ne bi provodio
    moj tesko zaradjeni dopust.
    Da Nemci, Austrijanci ili Svajcarci imaju Jadran, bila bi to najtrazenija destinacija
    za odmor u svetu. Ali ovako....?
    (Radnik u turizmu, 13. jul 2019 15:48)

    # Link komentara

  42. U sustini hrvatska ima veliki problem posto primorje od letnje sezone izdrzava citavu drzavu, a najveci deo tog novca zavrsi u zagrebu koji se vestacki pumpa u velegrad. Od tog novca se bukvalno finansira armija javnih sluzbenika. Mislim da ce za par godina separatizam primorja znatno da poraste, jer doci ce trenutak kad vise nece moci srbi da se okrive za sve jer ih ionako nema. Vrlo je moguce da se dalmacija i istra prikljuce onoj prici iz italije o veneto regiji. Jer realno gledano kad bi nastala takva drzava njeni gradjani bi imali svajcarski standard.
    (Heraldo, 13. jul 2019 15:44)

    # Link komentara

  43. Eh,kad bi nam to jedini problem bio!Bolje da ih pustimo na miru,biće nam krivo kad nas budu okrivljivali za sve svoje probleme!
     (DM, 13. jul 2019 15:38)

    # Link komentara

  44. sve zavisi kako se posmatra...lezanje po plazi i cvarenje na suncu je prevazidjeno.Danasnji turisti, ovi van Balkana traze aktivan odmor, malo more, malo planine, pa nac.parkovi, pa razni izleti...Dubrovnik, Skadar...
    To je danasnji turista. Ja svoje goste vidim ujutro kad napuste smjestaj...cijeli dan obilaze Cg uzduz i poprijeko.
    Rezime: otkad je manje Balkanaca, nema ni masovnog turizma i odmaralista. Meni licno ovako bolje. Bolji smjestaj uvjek moze da se izda.
     (judita, 13. jul 2019 15:38)

    # Link komentara

  45. Ziva istina. Cg i Hrvatska ove godine jako slabo. Vecina otisla u Grcku. Grcka ove godine puna ali posto su i oni krenuli sa dizanjem cena cisto sumnjam da ce sledece godine biti puni kao ove. Mislim da su cene plafonirale i da to polako dolazi na naplatu.
    (qwerty, 13. jul 2019 15:37)

    # Link komentara

  46. Evo mog utisaka. Pišem iz Istre. Po gradićima uz obalu oseća se da je manje gostiju nego prošle godine. Puno manje Čeha, Poljaka i Madžara. Razlog mi nije poznat. Slovenaca isti broj. Jeste skupo zbog visokog pdv-a, ali i turisti su štedljiviji. Na vratima je velika ekonomska recesija, zato očekujem niže cene u sledećoj godini. Hrvatski turizam će imati velikih problema kad preuzmu euro, a cene dupliraju. Još pamtim 1991 godinu kad smo bili u velikom kampu skoro sami.
    (vozač demokrata, 13. jul 2019 15:26)

    # Link komentara

  47. Ja idem za pet dana u Pulu. Ponekad je lepse kad je manja guzva.
    (Nena, 13. jul 2019 15:18)

    # Link komentara

  48. Nisam letovao u Hrvatskoj i ne planiram, ali njihov turizam je daleko od problema. Trenutno su u nekoj fazi prekretnice da se skinu sa srednje klase i pređu na eksluzivni turizam. Tu je najveći problem jer gubitnici budu privatni smeštaji dok hoteli i ostale ugostiteljske usluge profitiraju odlično. Španija naprimer ima takav turizam samo na par lokacija, a sve ostalo je srednja klasa. Allinc. je ponuda za sirotinju i ta ponuda polako nestaje u Španiji naprimer. Allinc. van Evrope je druga priča i nema veze sa sirotinjom.
    (Samo kažem, 13. jul 2019 15:15)

    # Link komentara

  49. zašto se mi češemo gde nas ne svrbi? zna li neko odgovor?
     (nećete da me prevarite, 13. jul 2019 15:13)

    # Link komentara

  50. Mislim da nema boljih turista od Srba kas malo popiju, uz dobru muziku i kuću bi prodali.
    (Voja, 13. jul 2019 15:12)

    # Link komentara

  51. koliko kritika i pljucanja po hr
    a 12 miliona nebalkanaca koji ih ipak svake godine poseti?
    jel moguće da svi greše i ne znaju da je u grčkoj bolje i jevtinije???
    (ol iknkluziv, 13. jul 2019 15:09)

    # Link komentara

  52. Nemaca sam se nagledao po hrv. kampovima do neke 2005. od tada ih je sve manje a porasli su Cesi, Madzari i Slovaci. Dođe i poneki Taljan i Holandan. U Istri je večina Slovenaca. Nemci su nekad bili 90%. Moji iz Nemačke naravno ne idu u Cro, jer im agencije sa avionima daju tako povoljne cene pa idu na Krit ove godine. Idu sada više Španija i Grčka, Tunis, Egipat. Cro je postala preskupa za šta nude. Ko iz Zapada ide preko Zagreba za Dalmaciju plati papreno skup autoput i trajekt. Ako uračunaš ceo put to ti je ko odmor za 1-2 osobe sa avionom. Još računajte sav taj umor od vožnje, kolone, nevreme i grad svake godine, dođe mi da i ja prodam prikolicu.
     (ja, 90210, 13. jul 2019 15:09)

    # Link komentara

  53. Samo me interesuje, zašto Srbija ne ispita sve resurse oko turizma i preuzme da se što bolje plasira u svetu, ako nemamo more, ima sijaset mogućnosti za pokretanja turizma. Sad se sve svodi na Beograd, Exit i Kopaonik.
    Nema ni Češka, Austrija i Mađarska more pa turisti preplaviše te zemlje
    (Rajberbre, 13. jul 2019 14:03)
    Pa ako si video Prag ili Budimpeštu i uporedio ih sa Beogradom, sve ti je jasno. Isto tako ako si obišao i uporedio Karlove Vari, Balaton, Heviz, Sarvar sa našim banjama opet ti se neki odgovori sami nameću. Ako već nemamo more, ako nemamo romantične srednjovekovne gradove sa fascinantnom arhitekturom, onda treba da ono što imamo ponudimo na što kvalitetniji način. A kako to da uradimo kad nam se reke i planine dave u smeću, investitori koji blage veze sa turizmom nemaju maksimalno devastiraju prostor a tek usluga? Neko ovde pomenu lošu uslugu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa ljudi kakva je naša usluga? Očaj! Neljubaznost, neobrazovanost, primitivizam... Čast izuzecima ali nažalost to smo mi i dok god se ne bude menjalo stanje u glavama napretka niti u turizmu niti generalno u zemlji neće biti.
    (Velibor, 13. jul 2019 15:05)

    # Link komentara

  54. U prevodu, imaju 9% manje turista, na 20% veće cene nego lane. Nekako mi se čini da su opet u debelom plusu.
    (Kaži matiš, 13. jul 2019 15:03)

    # Link komentara

  55. Био у Башкој са породицом 10 дана.
    Поскупело помало у односу на прошлу годину.
    Курс куне јак.
    Услуга веома добра, народ културан и љубазан.
    Добра храна, добро вино.
    Национализма ни у траговима.
    Једино што ми је сметало су тушеви на плажи у које би требало убацити 1 или 2 куне да бих добио минут туширања.
    Све у свему, респект.
    (Васа, 13. jul 2019 14:57)

    # Link komentara

  56. ljudi, za 7 dana im je doslo preko milion turista. Koliko je kod nas? 10.000?
     (pera, 13. jul 2019 14:56)

    # Link komentara

  57. hrvatska je zahvaljujuci pogubnoj ekonomskoj politici dosla do toga da samo zivi od turizma.od 1.6 do 30.9 dignu cene 3x...i dranje...putarine, gorivo, hrana, smestaj,plaze...ni nemci nisu budale, spanija, tunis, egipat,turska su im postale brze i jeftinike destinacije...a padom cena avio karata tajland i zanzibar su super povoljni...
     (dr mr, 13. jul 2019 14:54)

    # Link komentara

  58. HR je preskupa, pa čak i za neke Nemce koji za iste ili manje pare otići u Španiju, Grčku... Samo bi dizite cene pa vam uskoro neće niko dolaziti.
     (apolo, 13. jul 2019 14:51)

    # Link komentara

  59. Svake godine u Hrvatsku, i nikada im nije propala sezona. Nemci, Austrijanci, Poljaci, Česi, Švajcarci, Britanci, Rusi, Francuzi, malo "naših", Mađari, svi odreda... Svake godine isto, prelepo.
     (Vagica, 13. jul 2019 14:49)

    # Link komentara

  60. Samo me interesuje, zašto Srbija ne ispita sve resurse oko turizma i preuzme da se što bolje plasira u svetu, ako nemamo more, ima sijaset mogućnosti za pokretanja turizma. Sad se sve svodi na Beograd, Exit i Kopaonik.
    Nema ni Češka, Austrija i Mađarska more pa turisti preplaviše te zemlje
    (Rajberbre, 13. jul 2019 14:03)

    Sta ti vrede prirodni resursi ako nema ljudskog potencijala, ne kazu dzaba oni koji znaju: Jedna je zemlja onoliko lepa koliko je ljudi cine takvom?
    (aj'zdravo, 13. jul 2019 14:34)

    # Link komentara

  61. Propala im sezona, a tek prva polovina jula ? Gluposti.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Grobarchina, 13. jul 2019 13:41)

    Tacno al' sezona je spala samo na dva meseca, ostala je jos samo nada al' ako i ona izda ce nervoza da ucini svoje;)
    (bog blagoslovio ladovinu, 13. jul 2019 14:28)

    # Link komentara

  62. Nek popiju po espreso od 1,5 euro, eto 400.000 eura pdv-a. U prvoj nedelji jula...
    (Tumbarajko, 13. jul 2019 13:56)

    400 000 je kap u moru za prezadyzeni budzet u hr...
     (C i n i k, 13. jul 2019 14:17)

    # Link komentara

  63. Nemci nisu blesavi..
     (C i n i k, 13. jul 2019 14:16)

    # Link komentara

  64. zivim u Nemackoj, od istre oko 500km. vec nekoliko prethodnih godina smo hteli da letujemo u HR i kada pogledamo ponude uvek odustanemo jer izadje najam apartmana + prevoz (benzin/putarine) + hrana (delimicno da sami pripremamo, delimicno restoran) otprilike za par stotina € manje nego Spanija all incl. hoteli/ressorti sa 4*. letovali smo na Kanarima, na kopnu (jug Spanije), Majorka/Ibiza, itd. za slicne pare kao sto bi nas kostala Hrvatska. o poredjenju cena HR i allincl. u Turskoj, Egiptu, Tunisu i sl. jeftinijim destinacijama da i ne pricam! tako da mi nije jasno sto se u HR uopste cude da nema gostiju iz Nemacke?! pa naravno da nema kada premalo nude za te pare koliko traze. Nemci su jako škrt narod koji jako ceni svoj novac i uvek ce gledati da idu tamo gde im ce najvise dobiti za iste pare, tako da kod vecine sa ovim cenama Hrvatska u startu ispada iz izbora!
     (Miki_DE, 13. jul 2019 14:14)

    # Link komentara

  65. baš sam se nešto nasekirao
     (ajs, 13. jul 2019 14:14)

    # Link komentara

  66. Istina.Ja dosao juce sa Hvara,poprilicno je praznjikavo...
    (das, 13. jul 2019 14:10)

    # Link komentara

  67. Svake godine idem na more u Hrvatskoj.
    I svake godine sve skuplje i skuplje.
    Od hrane,smestaja,usluga...
    Precenjana valuta,plus izbegavaju uvodjenje placanja karticom da bih podizao pare na bankomat.
    E sad tu je posebna pljacka.
    Za 2000 kuna na konverziji platim 30 eura.
    A broj turista ogroman pa vi vidite koje se pare vrte.
    Cestarina od izlaska iz Slovenije pa do Makarske 60 eura u jednom pravcu.
    Gorivo skulje nego u Nemackoj pored autoputa.
    Dolazim zato sto se lepo osecam ali kao sto rekoh prosle godine:
    Sve mi se cini da sledece godine nece imati toliko turista.
    I sad se to pokazalo tacnim.
    Prevelike cene uzimaju svoj danak nazalost.
    (Goran Popovic, 13. jul 2019 14:05)

    # Link komentara

  68. Samo me interesuje, zašto Srbija ne ispita sve resurse oko turizma i preuzme da se što bolje plasira u svetu, ako nemamo more, ima sijaset mogućnosti za pokretanja turizma. Sad se sve svodi na Beograd, Exit i Kopaonik.
    Nema ni Češka, Austrija i Mađarska more pa turisti preplaviše te zemlje
    (Rajberbre, 13. jul 2019 14:03)

    # Link komentara

  69. Evo mi u Istri. Vidi se da je lošije nego prošle godine. Ali svakako je lepo i prijatno. Bolje vreme nego na Halkidikiju svakako... Popodne roštilj.... pa šta ?
     (nixon, 13. jul 2019 14:02)

    # Link komentara

  70. Propala sezona temeljem prve nedjelje jula. :D

    Pa cak su i ovi nesretnici s Indexa od kojih prepisujete promijenili naslov u "prvi tjedan jula podbacio" :D
    (Vitez, 13. jul 2019 14:01)

    # Link komentara

  71. Pa u konačnom zbiru i nije neka razlika... a i realno šta nas to briga.
     (Miki, 13. jul 2019 14:01)

    # Link komentara

  72. Dokaz da Nemci drze sve sem Amerike!
     (papiga47, 13. jul 2019 13:57)

    # Link komentara

  73. Milion gostiju - propala sezona?
    Nek popiju po espreso od 1,5 euro, eto 400.000 eura pdv-a. U prvoj nedelji jula...
    (Tumbarajko, 13. jul 2019 13:56)

    # Link komentara

  74. U Crnoj Gori je jos gora situacija,plaze poluprazne pola turista manje nego prosle godine.
     (Boban, 13. jul 2019 13:50)

    # Link komentara

  75. Nemac gleda svaki evro gde daje i polako se vracaju u Tursku, Egipat gde za manje para dobiju bolju uslugu. Nisu rasipnici kao mi Balkanci :)
     (smuki, 13. jul 2019 13:50)

    # Link komentara

  76. "istovremeno je najavio i da se više neće objavljivati mesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sistema, nego tri puta godišnje."

    ...taktika koju je primenio apple kad je video drastican pad prodaje...
    ...posle se malo nasteluje statistika...
    (kraja, 13. jul 2019 13:48)

    # Link komentara

  77. Svake godine citam kako je Hrvatima propala sezone lol
    (Srbin, 13. jul 2019 13:47)

    # Link komentara

  78. Dobro, i dalje su to rezultati za pozavideti, problem je sto dolazi dosta slaboplateznih gostiju, tipa Madjara, Slovaka, Poljaka. Ista stvar je i u Cg., bio 2016 godine u hotelu u Cg koji je bio pun Madjara i Poljaka, hotelska plaza na kojoj oni nisu kafu ili sladoled kupili, cekali su obroke po restoranu i tu se nakrkaju. A nasuprot Srbi i Bosanci siroko, ceo dan po kaficima i restoranima, trose zadnji dinar. To su turisti “dragi” Crnogorci i Hrvati, te iste turiste sada goste Grci koji sem znatno lepseg mora i prorode nemaju nista bolje. Ok da, i ljudi su bolji ne znatno nego neuporedivo, druga dimenzija.
    (Boris, 13. jul 2019 13:43)

    # Link komentara

  79. Nabili su cene kao da su Hawai u pitanju.Tako im i treba.
     (xxxl, 13. jul 2019 13:42)

    # Link komentara

  80. Hrvatska turisticka sezona nikako nije propala. HR autoceste prijavljuju veci broj prolazaka putnickih vozila i vise turista prijavljeno putem e-visitora. E sad sto Ante i Mare nisu izdali svaku garazu, potkrovlje i supu preuredjenu preko zime za sezonu to je druga prica. Broj kreveta je porastao vise nego broj turista i to je prijavljeno kao minus. Hvala bogu proslo je vreme velikih skokova i dolazi vreme kada ce se domacini morati vise potruditi za placeni smestaj i gost ce dobiti vise za svoje pare. Isto vazi i za kontinentalnu Grcku gde cene smestaja padaju u sezoni i vise nego u HR.
    (komentar, 13. jul 2019 13:41)

    # Link komentara

  81. Propala im sezona, a tek prva polovina jula ? Gluposti.
     (Grobarchina, 13. jul 2019 13:41)

    # Link komentara

  82. Neće Hrvatska propasti, gledajmo u svoje dvorište i pokrenimo bilo kakvu normalnu proizvodnju da i radnicima i svima drugima bude dobro.
     (todos, 13. jul 2019 13:39)

    # Link komentara

  83. e da je nama jedna takva propala sezona...
     (Bc, 13. jul 2019 13:39)

    # Link komentara

  84. Ne razumem, jel' komsiji crkla krava ili nije?
    (Baba Sera, 13. jul 2019 13:37)

    # Link komentara

  85. Dva razloga - incidenti, previsoke cene. Kako se ponasaju prema gostima i turistima i koliko su podigli cene mene cudi da uopste imaju turiste. Nisam hejter, Hrvatska je lepa zemlja i ima puno dobrih ljudi tamo, imam i dosta prijatelja, ali moraju malo povesti racuna kako se ponasaju prema gostima od kojih zive.
    (Biba, 13. jul 2019 13:35)

    # Link komentara

  86. Okej jel mora ova vest bas svaki dan?Imaju odredjeni pad dolazaka zbog usporavanja ekonomije i skoro recesije u zapadnoj Evropi plus turskoj liri je pala vrednost neverovatno pa je sad tamo jako jeftino za letovanje.To samo znaci da ce im pasti broj turista sa 18.5 miliona na 18 ili 17.5.Ne vidim zasto je ta vest toliko epohalna da je na rubrici biz bas svaki dan obradjujete.Druga stvar je sto ja mislim da je oslanjanje Hrvata na turizam sustinski pogresan put razvoja dugorocno. Prvo jer je sklon neverovatnim oscilacijama.Posle teroristickog napada u Bataklanu dolazak turista u Francusku je pao za 30 posto sledece godine.Drugi razlog je sto ne generise zaista pravu novu vrednost.Sve drzave kojima je primarni prihod turisticki u Eu su po pravilu njeni najnerazvijeniji clanovi(Portugal,Grcka,Hrvatska).
     (konzervativac, 13. jul 2019 13:32)

    # Link komentara

  87. Za te pare mogu ići na Kubu i Tajland. Susjedi su bezobrazno skupi
    (Igor, 13. jul 2019 13:30)

    # Link komentara

  88. I bilo je krajnje vrijeme da se malo opasulje. Apartmani su za 10 godina poskupjeli više nego duplo. O hotelima da ne pričam. Za tu lovu se ide na drugi kontinent.
     (kele®, 13. jul 2019 13:26)

    # Link komentara

  89. sezona je pukla uzduz i popreko iz poznatih razloga, sledeca ce
    sudeci po svemu biti jos bolja a ostalo su price za malu decu?
    (uzmi fato.., 13. jul 2019 13:25)

    # Link komentara