- Komentari -

Mihailova: Za viši standard građana - 3 očekivanja od vlade

Za nama je godina u kojoj je srpska privreda ostvarila rast od 4,4 odsto BDP-a, a nezaposlenost je rekordno smanjena. Ukinuto je privremeno smanjenje penzija, plate u javnom sektoru i minimalac su sa prvim danom januara porasli. Ipak, da bi životni standard bio viši, privreda jača a poslovna klima konkurentna potrebno je uraditi još mnogo toga. O tome smo razgovarali sa Janom Mihailovom, predsednicom Saveta stranih investicija

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Podizanje standarda mora da podrazumeva i drastično smanjenje poreza i doprinosa na zarade na najviše 45%, a paralelno sa time intenzivirati inspekcijski rad i rad carinskih organa na suzbijanju sive ekonomije, drakonski kažnjavati rad na crno. Pijace, kućni auto servisi i facebook prodaja se nekako moraju obuzdati i prevođenje tog prometa u neke legalne tokove će sigurno vratiti kroz pdv i porez na dobit državi ono što će izgubiti smanjenjem stope poreza i doprinosa na zarade. Bez ovog koraka prosto nema značajnijeg napretka u životnom standardu građana, pre ili kasnije će to vlasti morati da shvate.
    (tristan, 29. januar 2019 14:46)

    # Link komentara

  2. Poštovana Jano,
    nadam se kada ste već dali intervju za B92, da ćete čitati i komentare. U toj želji vam pišem.
    Pošto sam radnik preko agencije tj. savremeni rob već više godina kod jedne od vaših članica. Krenuo bi od početka.
    Već deset godina postoji ovaj vid zapošljavanja, koji teško zloupotrbljava ljudski rad, vi ste to videli i borili se rečima, ali vam je odgovaralo.
    Uslovi su sledeći, plata od 40-50%manja u odnosu na stalnog radnika, topli obrok se fingira (imaš ga, a ustvari nemaš ga), regres nema, naknada za minuli rad svake godine se briše, jer menjaš agenciju, ali ne i poslodavca. Kredit ne možeš da podigneš, a da rešiš stambeno pitanje ne smeš ni da pomisliš. Osnivanje porodice sa ovakvim uslovima niko normalan ni ne pomišlja, čas izuzecima kojima su otac i majka ostavili krov nad glavom.
    I danas kada to pitanje treba napokon da se reši, vi opet hoćete ustupke. Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju nije idealan, ali se može tumačiti da je dobar. Vi ćete sa vašim lobiranjem čitaj korupcijom protiv koje se zalažete, napraviti frankenštajna i od dobrog nacrta napravićete zakon bušan kao švajcarsli sir da bi ga tumačili po svom.
    Vaše tumačenje rada ste najbolje opisali u rečenici "Zakon bi trebalo jasno da razlikuje koncept lizinga zaposlenih i radnog odnosa i da obezbedi da odnos između radnika i korisničke kompanije ne dovede do stvaranja radnog odnosa." Za ovakvu reč u normalnoj zemlji bi bili na stubu srama, a u Francuskoj bi bili državni neprijatelj.
    I za kraj bruka i sramota, elite finansiske i političke su se mnogo odvojile od običnog naroda i smatraju ga nebitnim.
    Za kraj Jano, "Put do pakla je popločan najboljim namerama."
    Želim Vam sve najbolje u Novoj 2019 godini, i da želite drugima što i sebi želite. Jer samo takvim razmišljanjem u Srbiji će biti bolje.
    (Radnik na lizig, 2. januar 2019 13:53)

    # Link komentara