- Komentari -

Turski tok kroz Srbiju - imamo li račun bez krčmara

Umesto Južnog toka i njegova četiri kraka tu je Turski tok sa dva kraka od kojih samo jedan može dalje na Balkan. Srbija se nada da će gas od kraja 2019. godine ući negde kod Dimitrovgrada. Da li je to račun bez krčmara?

Izvor: Vesna Bjelić, B92, DEUTSCHE WELLE
Pošaljite komentar
  1. Ako se napravi gasovod, a da nije u vlasnistvu ruskih kompanija, on bi mogao za jedno desetak godina da transportuje gas sa podvodnih busitina u kiparskim i izraelskim teritorijalnim vodama, gde su nadjene ogromne rezerve. Turska se tu agresivno mesa, ali ce na kraju napraviti dil da gas ide preko njene teritorije i onda Balkana. I onda ce dati sut kartu Rusiji ili kupovati njihov gas po mnogo manjoj ceni.
    U ovakvom scenariju, gasovod je veoma izgledan, a i kasnija prosirenja. Jedino sto stoji na putu je rusko vlasnistvo NIS-a. Moralo bi se izbeci da NIS poseduje vecinski deo vlasnistva gasovoda.
    (Dragan, 13. januar 2019 15:40)

    # Link komentara

  2. Ono sto EU i SAD insistiraju je da gasovod na teritoriji Srbije i Bugarske ne bude u vlasnistvu Rusije. Cak su nam i dali pare za "magistralni gasovod" ka Bugarskoj. Objasnjenje je da bi kroz ruski gasovod rusi dozvoljavali prenos samo ruskog gasa, pa bi mogli da nas ucenjuju dok je sveta i veka. Mi smo insistirali da gasovod pripada Rusima.
    (T, 7. januar 2019 11:58)

    # Link komentara

  3. Ono što nije isto je novac koji se ubire od tranzita, tu su mogućnosti manje jer je protok manji. Međutim, kada se jednom postavi gasovod, onda je jeftinije proširivati kapacitete dodavanjem novih cevi na istoj trasi, nego što bi bila izgradnja potpuno nove trase. Ono što je za Srbiju dobro je da gasovod ulazi u zemlju južnije, tako da će biti jeftinije da se razvede po celoj zemlji. Bugari su izvukli pouku i sumnjam da će se sada povući. Uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje će svakako biti puno manja, mada se tranzit neće prekinuti. Ruku na srce, da Ukrajina nije krala gas, verovatno Rusima nikada ne bi palo na pamet da grade gasovod preko Balkana.
    (Zoki, 5. januar 2019 22:36)

    # Link komentara

  4. Vidim da se postavlja pitanje; u cemu je razlika ova dva toka? Razlika je u planiranoj kolicini gasa koja je trebala ici u jednoj ili drugoj varijanti.
    (Remus, 12. decembar 2018 12:50)

    # Link komentara

  5. Koja je razlika izmedju Turskog i Juznog toka?
    (alex, 8. decembar 2018 03:20)

    # Link komentara

  6. Juzni tok je za Srbiju bio dovoljno dobar. Ne vidim u cemu je razlika da li je Juzni ili Turski tok? Verovatno da Amerika ima profit od toga, cim se mesa u sve poslove.
    (Mara, 7. decembar 2018 15:28)

    # Link komentara

  7. Ovo je značajan put dostave gasa jer je dosadašnji preko Ukrajine postao nesiguran.
    (Dejan, 7. decembar 2018 13:58)

    # Link komentara

  8. Nadamo se najboljem.
    (Milan, 7. decembar 2018 13:35)

    # Link komentara

  9. Koja je razlika izmedju Turskog i Juznog toka? Da li je bio bolji dil za nas Juzni ili sada ovaj? U smislu kapaciteta i tranzitnih taksi...
    (geopolitika, 7. decembar 2018 12:52)

    # Link komentara

  10. Ko reskira, profitira.
    (Vanja, 7. decembar 2018 12:31)

    # Link komentara

  11. Amerikanci u svakoj corbi mirodzije.
    (Daliborka, 7. decembar 2018 10:42)

    # Link komentara

  12. Medjunarodna politika je skup interesa i veliki biznis.Nema rmocija ni ljubavi.Gas i nafta su instrumenti u politickim odnosima izmedju drzava.
    (marija, 7. decembar 2018 10:34)

    # Link komentara