- Komentari -

Velika trojka ex SFRJ: Šta su bili a gde su sad?

Pre malo više od deset godina, trojica kraljeva maloprodaje koja su kontrolisala trgovačke lance Merkator, Konzum i Maksi, pregovarala su o udruživanju i pokoravanju celokupnog tržišta bivše Jugoslavije (i šire), a danas tržišnu utakmicu gledaju tek s reporterskih pozicija.

Izvor: Tportal
Pošaljite komentar
  1. (Ivan ZG, 18. maj 2017 07:31)
    Tesko da zaradjuje po flasi Jane 0.5 evra kada ona u MP kosta oko 0.4e. Da je izvukao mnogo para jeste ali ne preteruj sa cifrom.
    (Zoran, 2. avgust 2017 14:33)

    # Link komentara

  2. Miskivic jeste prodao Maxi za milijardu €, ali je od toga dug dobavljacima bio oko 600 miliona eura. Puko bi on kao Todoric nego je koju godinu ranije presekao.
    Inace svaki tajkun sa prostora exYU je nekad i na neki nacin uzivao neku vrstu monopola koji mu je omogucila drzava.
    (Ana4, 7. maj 2017 00:04)
    Биће да није баш тако. Мишко продао Макси за 1,3 милијарде, а дуг мање од 400. А при томе мишко своје 4 фирме, банку, осигурање, Макси, шопинг мол, продао за 2,5 милијарди, а држава 3000 фирми за 2,7 милијарди еура. И поредити Мишка са било којим бизмисменом у региону је према томе бесмислено. Опет са друге стране важи и оно ко зна чије су Мишкове паре и одкале први мелеони, али ако гледамо само фирме, капитал, и повлачење потеза, онда Тодорић и Јанковић могу само да уче од њега.
    (marko, 19. maj 2017 20:29)

    # Link komentara

  3. Ne znam za drugu dvojicu, ali Todorić je izvukao iz Agrokora između 6 i 10 milijardi eura na privatni račun. Sa tim novcem podmazuje gdje zapne i svi ga štite. On je pokupio novce i ostavio dugove. Izvukao je više novca nego što cijeli Agrokor vrijedi. Sada je u toku akcija zametanja tragova novca u kooperaciji sa ministrom koji je iz tog razloga na mjestu na kojem je (ministarstvu financija).
    Tko se malo razumije u matematiku neka podjeli dug firme od 6 milijardi sa 40.000 zaposlenih (koliko sada ima, ali je startao sa 100 ljudi) i dobit će da je mogao 20 godina isplaćivati svima plaću da sjede kod kuće i ništa ne zarade. A kolika je zarada bila najbolje govori podatak da se jednoj flaši Jamničke od 1,5l zaradi 0,5€ čisto!
    Jedino što mu se može dogoditi da ga neki ruski mafijaš pospremi pod zemlju. Inače mu se neće ništa dogoditi. Nažalost.
    (Ivan ZG, 18. maj 2017 07:31)

    # Link komentara

  4. komentar na onoga što živi u slo i radi u merkatoru: Jankovića je skinula tadašnja vlada, a Janša je bio tada premijer.
    (Dragan, 9. maj 2017 20:43)

    # Link komentara

  5. Ana, koncept pokretne trake, koju je izmislio Ford, je doneo revoluciju u proizvodnju automobila. Ne pričaj gluposti.

    >> Mišković jeste prodao Maxi za milijardu €, ali je od toga dug
    >> dobavljačima bio oko 600 miliona eura. Puko bi on kao Todorić
    >> nego je koju godinu ranije presekao.
    >> Inace svaki tajkun sa prostora exYU je nekad i na neki nacin
    >> uživao neku vrstu monopola koji mu je omogućila država.
    >> Žalosno je da su mnogi u svetu tako krenuli (npr. Ford).
    (Mika, 8. maj 2017 14:41)

    # Link komentara

  6. Ne znam kako možete da poredite ovu trojicu? Pa oni nemaju ništa slično. Jesu oni svojevremeno pregovarali, ali to im je jedina zajednicka tačka. Agrokor i Todorić su pukli zbog lošeg vođenja firme. Jankovic je bio menadžer u Merkatoru i koliko ja znam, sam je otišao sa te funkcije jer je hteo da se bavi politikom. Verovatno ta njegova želja za politikom ima veze sa porezom i slično, ali to nije sada bitno. I na kraju Mišković. Ne vidim kako je on to propao? Prodao banku, prodao osiguravajuće društvo i prodao Maxi ( preko 800 miliona, tako su bar pisali). I bas je propao, sa silnim milionima na računu. On i dan danas odlično posluje, Delta agrar i Delta nekretnine su među najprofitabilnijim firmama kod nas.
    (mik, 7. maj 2017 09:25)

    # Link komentara

  7. svi došli do bogatstva uz pomoć političara na vlasti, izvukli svoja dupeta i krckaju lagano stečeno, i nikom ništa, mir mir mir niko nije kriv!!!!!
    (dejan, 7. maj 2017 07:58)

    # Link komentara

  8. Miskivic jeste prodao Maxi za milijardu €, ali je od toga dug dobavljacima bio oko 600 miliona eura. Puko bi on kao Todoric nego je koju godinu ranije presekao.
    Inace svaki tajkun sa prostora exYU je nekad i na neki nacin uzivao neku vrstu monopola koji mu je omogucila drzava.
    Zalosno je da su mnogi u svetu tako krenuli (npr. Ford).
    (Ana4, 7. maj 2017 00:04)

    # Link komentara

  9. Jasno je svima koliko su oni bili uspešni. Okoristili se o političke veze i državne fondove. Onda došli stranci, otkupili... a narodu zvonce.

    Jedino mi žao što ne vuku bukagije po zatvorima.
    (Istina, 6. maj 2017 22:16)

    # Link komentara

  10. ko je jamio jamio...
    (milan, 6. maj 2017 19:56)

    # Link komentara

  11. zivim u Slo, i radim u Mercatoru i kako ja znam Jankovic je otisao svojevoljno da bi bio gradonacelnik tj. zupan Ljubljane.
    (ludak, 6. maj 2017 18:55)

    # Link komentara

  12. Da se ne lazemo, manje-vise svi veliki biznisi danas vuku korenje iz devedesetih, a tada se nije bas radilo po P.S.-u i svi su tada koristili neke precice do prvog miliona.
    (radika stojakovic, 6. maj 2017 17:47)

    # Link komentara

  13. Miskovic prodao Maksi za skiro MILIJARDU,ponavljam MILIJARDU evra,dok je Todoric upropastio firmu,a Jankovic je obican aparatcik,Miskivic je Rotsild i Rokfeler zajedno za ovo dvoje.
    (Bot na kvadrat, 6. maj 2017 17:21)

    # Link komentara

  14. Kao sto je receno, Jankovic je bio samo menadzer Merkatora tako da nije u ovoj prici. Miskovic je ocito bio pametniji i realniji. Od prodaje Delta banke, blizu 300 miliona eura imao je ogroman kapital za kupovinu i sirenje (Maxi je preuzeo neke lance u Bugarskoj i Albaniji, a rasirio se i na CG i BiH). Zatim je prodao Maxi i to izgleda u pravom trenutku. I iz svakog posla je ocito izasao dobar.
    Za razliku od njega Todoric se malo zaleteo da bude "kralj trgovine" ili sta je vec hteo i sad je stigao dotle da mu carstvo duguje 3x vise nego sto vredi ako se proda u ovom trenutku. Da ne pricamo da moze ostati i bez privatne imovine ako se ispostave tacnim optuzbe raznih mahinacija.
    (bet, 6. maj 2017 17:04)

    # Link komentara

  15. Ne znam za Kostića i Miškovića, ali Todorić je prije raspada Juge prodavao cvijeće, i malo po malo, prodao puno tulipana i orhideja i kupio čovjek tadašnji najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj Unikonzum. Pametnim ulaganjem i zalaganjem stvorio je veliko carstvo koji su mu Rusi namjerno ave uništili, hipnotizirali ga valjda da uzima tolike kredite!
    Luka Raić, vlasnik Dukata koji ga je prodao Francuzima za nekih 300 miliona eura je prije bio kamiondžija. Marljivo je vozio kamion milion kilometara mjesečno po cijeloj Evropi i skupio čovjek pare da kupi Dukat koji je u Jugoslaviji mislim bio najjači u mljekarskoj prerađivačkoj industriji Jugoslavije.
    Jedino Tedeschi je svoje bogatsvo stekao manje-više pošteno zahvaljujući kombinaciji mudrosti i sreće!
    (Meister Jakob, 6. maj 2017 16:47)

    # Link komentara