Vozili smo Porše i sada nam je sve jasno FOTO/VIDEO

Porsche AG iz Štutgarta organizovao je posebnu turu sastavljenu od čak 15 vozila za ljubitelje automobilizma među kojima je bio i B92.net, da u uslovima realne vožnje osetimo i punoj meri doživimo performanse i kvalitet Porsche automobila.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Kolona vozila krenula je od Beograda i uputila se ka Kopaoniku, te su prirodne lepote te planine, nacionalni parka i lokalni putevi bili savršen poligon da se testiraju sve mogućnosti Porsche automobila.

"Leva noga ti je polomljena"

Foto: Promo
Foto: Promo

Tokom šestočasovnog programa sertifikovani Porsche instruktori vožnje su vodili konvoj od 15 automobila i svojim savetima i stručnošću omogućili svim učesnicima nezaboravno iskustvo vožnje.

Program je počeo polučasovnim brifingom koji je podrazumevao prezentaciju rute kao i opšte instrukcije o pravilima vožnje u konvoju.

Pre nego što ćemo ući u automobile, objasnio sam instruktoru Rikardu, koji je poreklom iz Portugala, da nikada nisam vozio automatik i kroz smeh prebacio da će mi vrlo verovatno biti teško da se naviknem.

Rikardo se samo nasmejao, kazao da će biti sve u redu i objasnio:

"Vidiš tvoju levu nogu? Ona je slomljena", našalio se on aludirajući na činjenicu da mi nije neophodna za kvačilo, i objasnio da će adaptacija biti laka.

I bio je u pravu, ubrzo je sve bilo lako, samo stavi menjač u "D", pritisni gas i, u kratkim crtama, to bi bilo to.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Foto: Promo
Foto: Promo

Lepote prirode i Manastira Studenice

Foto: Promo
Foto: Promo

Vreme je bilo maltene savršeno za vožnju, niti je bilo hladno, niti je bilo mnogo sunca.

Ruta je vodila od centra Kopaonika ka Jošaničkoj Banji, zatim dolinom Ibra do Ušća pa planinskim putem sve do Manastira Studenice gde je organizovan obilazak ovog jedinstvenog bisera svetske kulturne baštine.

Manastir Studenica je jedan od najstarijih i najznačajnijih srpskih srednjevekovnih manastira. U pitanju je remek delo prefinjene arhitekture raško-vizantijskog stila iz XII veka. Unutrašnjost ovog velelepnog zdanja krase freske od kojih je najznačajnije Studeničko raspeće, koje se smatra jednim od najlepših na svetu. Na ovoj fresci dominira vizantijsko-plava boja koja je početkom XIII veka bila skuplja od zlata.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ne znamo da li prede ili reži

Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon posete Manastiru Studenica program se nastavljao vožnjom preko Rudnice do Kopaonika kroz netaknutu prirodu nacionalnog parka.

Porsche je u ovom karavanu predstavio skoro sve najznačajnije modele iz svog proizvodnog programa. Pored legendarnih modela 911, Turbo S, Targa 4, T i S Cabriolet, učesnici su imali prilike da voze i Panameru GTS Sport Turismo, 718 Cayman Style Edition, Boxster GTS 4.0, Taycan 4 S Taycan Turbo, Taycan Turbo Cross Turismo kao i potpuno nove modele Cayenne i Cayenne S Coupé.

Imali smo prilike da vozimo sve automobile u ponudi, pošto su se učesnici ture na nekoliko stopova menjali i tako imali zadovoljstvo da uživamo u vožnji ovih "lepotana".

Pored vrhunskog dizajna spolja, enterijera i kvaliteta, osećaj kontrole prilikom ulaska u krivine, ono što je posebno ostavilo dojam je zvuk motora prilikom velikog ubrzanja. Reći ćemo samo, ne znamo da li prede ili reži, ali ide... i to brzo.

Telefoni i pažnja

Foto: Promo
Foto: Promo

Karavan skupocenih automobila, čija pojedinačna cena ide i preko 200.000 evra za određene modele, privlačio je veliku pažnju gde god bismo stali.

Prolaznici bi vadili telefone, snimali, fotografisali, raspitivali se. Ipak je retko da se na jednom nađe ovoliki broj ovakvih "zveri".

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Treća generacija

Treba napomenuti da je Porsche temeljno izmenio treću generaciju modela Cayenne, pre svega promenama pogonskog sklopa, karoserije, konceptom komandne table, dizajna i opreme. Posebna pažnja pri projektovanju novog SUV modela je posvećena pogonskom sklopu kao i sistemu sistemu za oslanjanje i upravljanje.

Ovim su dodatno poboljšane performanse, ali i luksuz i komfor u svakodnevnoj upotrebi. U pitanju su detalji koji se najbolje mogu doživeti u realnim uslovima vožnje tako da su svi učesnici imali prilike da se iz prve ruke uvere u vrhunski dizajn, izuzetne performanse i napredne tehnologije koje obezbeđuju nezaboravno iskustvo u vožnji novog Cayenne modela.

Foto: Promo
Foto: Promo

"Porša"

Tura do Kopaonika podsetila je da, iako je u pitanju mašina sjajnih performansi, da važi i za simbol koji imao snažno uporištu kako u svakodnevnici, tako i u pop kulturi.

Tako je tokom putovanja na um pala scena iz popularne serije "Dva i po muškarca", kada se Alana Harper hvali bratu Čarliju (koga tumači Čarli Šin) i hvali da je kupio Poršea.

Posle ove vožnje i Porše ture, baš kao što je bilo i Alanu, i nama je sve jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu