Test: Renault Megane Conquest

Modna ili drumska pista, svejedno je. Odgovara mu i jedna i druga. Renault Megane Conquest je auto koji može da se pohvali glamuroznim dizajnom ali i sjajnim voznim karakteristikama koje su premašile naša očekivanja.

Izvor: Auto magazin
Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4568/1821/1571 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2720 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4568/1821/1571 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2720 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Znamo da nije X6 a nije ni GLE Coupe. Baš zato, privlači još više pažnje na ulici. Mnogi prilaze i raspituju se o autu.

Dopada im se ideja da za mnogo manje novca može da se ima atrakcija premijum izgleda.

Pritom, može da se priušti i adekvatno održavanje.

Renault Megane Conquest TCe 140 EDC: zapremina 1332 ccm; snaga 103 (140 KS) pri 4500 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750 o/min
Renault Megane Conquest TCe 140 EDC: zapremina 1332 ccm; snaga 103 (140 KS) pri 4500 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1750 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Renault Megane Conquest je postao predmet želja mnogih kupaca čim se pojavio.

Kako i ne bi, kada je ovo jedan od prvih kupe-krosovera u segmentu za kojim se mnogi okreću.

Veliku nedoumicu predstavlja njegovo pozicioniranje u smislu dimenzija i klase kojoj pripada.

Ime kaže da je to Megane, a opet, podaci potvrđuju da je konstruisan na CMF-B mehaničkoj platformi koju deli sa modelima Clio i Captur.

Evo konkretnih činjenica: Conquest je veći od Megana hečbek! Duže je međuosovinsko rastojanje, pa čak i u odnosu na sedan verziju Megana (GranCoupe), gde limuzinske verzije tradicionalno imaju više mesta za noge.

Još jedna velika razlika je u pogledu zapremine prtljažnika. Conquest može da se pohvali sa impozantnih 513 litara, odnosno 480 u hibridnoj verziji.

Sa druge strane, može da zbuni to što dobrim delom izgleda kao Captur koji je krosover B segmenta, pogotovo u unutrašnjosti koja je gotovo identična.

Opet, farovi i zadnja svetla su dizajnirani po ugledu na Megane, pa je to još jedan od detalja ga povezuje sa hečbekom C segmenta.

Sve ovo prilično zbunjuje, pa kupci s pravom postavljaju pitanje kakav je ovo miks.

Sve do trenutka dok ne dođemo do činjenice da je CMF-B modularna platforma rastegljiva po širini i dužini.

Otuda veće dimenzije u odnosu na Megane, ali i prilčno drugačije ponašanje u vožnji… Conquest ima prilično veliki klirens. Odstojanje od tla je tačno 200 milimetara, što je identično kao kod modela Renault Kadjar.

Nema niskog prednjeg spojlera, tako da ne morate da se brinete prilikom parkiranja, kada "nosem" pređete preko ivičnjaka.

Kao i kod najnovijih modela marke Renault, kvalitet završne obrade je vrlo visok. To se oseća već prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, a detalji u unutrašnjosti su skoro na premijum nivou.

Tapacirung u vratima je vrlo bogat, čak toliko da uopšte nema površine pod tvrdom plastikom. Dakle, sve je na nivou Megana, a ne Clia.

Inače, test primerak ima najviši paket opreme RS Line. To znači da kabinom dominira sportski crveni štep, kao i presvlake u kombinaciji sa alkantarom.

Samim tim, kabina deluje dosta luksuzno, a utisak kvaliteta pojačava i visok nivo završne obrade, što je još jedna stavka po kojoj se Renault približio premijum brendovima.

U odnosu na ostale krosovere, u modelu Megane Conquest se sedi dosta visoko, čak i kada je sedište na najnižoj poziciji.

Kada volan spustimo i izvučemo do kraja, relativno je udaljen i visok. Obruč je debeo, presvučen vrlo mekom eko-kožom koja obezbeđuje još manje klizanja ruku u odnosu na prirodnu.

Tu je i ogromni displej multimedije. Standardno se isporučuje dijagonala od 9,3 inča, a ovde je varijanta od 10 inča, koja se doplaćuje.

Dugmići, prekidači i tasteri su generalno kao i u drugim novim Renault modelima, počevši od poznatih komandi jednozonske automatske "klime", pa do ručica migavaca i ozvučenja pri volanu.

Prtljažnik: 513/1296 l
Prtljažnik: 513/1296 l

Interesantno je da u odnosu na Captur ipak ima razlike. Pre svega, ručica automatizovanog menjača nije u formi džojstika, već je klasična, sa mehaničkom vezom. Ovo rešenje se pokazalo kao bolje jer se kod elektronske ručice često dešava da morate da ponovite željeno prebacivanje.

U odnosu na Captur je drugačije i to što ispred suvozača nije fijoka već klasična kaseta sa vratancima.

Oprema je vrlo bogata. Uključuje elektropodesiva prednja sedišta bez memorije, ali zato su tu grejači.

Grejanje volana je dostupno samo kod hibrida.

S obzirom na formu kupea, očekivali smo da će nazad biti tesno, međutim, pokazalo se da Megane Conquest nudi obilje prostora.

Pozadi ima najmanje tri prsta prostora za glavu, što je za prst manje nego u hečbek verziji Megana, dok za kolena ima nešto više mesta.

Drugim rečima, ovo može da bude i jedini auto u porodici. Ima i veliki gepek, čija zapremina iznosi čak 513 litara!

Doduše, ova cifra se odnosi i na prostor rezervnog točka, koji se sastoji od dve velike pregrade ispod poda prtljažnika.

Megane Conquest ne samo da je dobio premijum dizajn, već ima i dosta bolju osnovnu opremu od ostalih modela u gami.

Otuda i viša cena za početni model od 29.190 evra. Za te pare dobija se sjajni 1.3 turbo-benzinac sa tehnologijom lakog hibrida.

Razvija ukupno 140 konjskih snaga, što omogućava vrlo lepa ubrzanja koja nikoga neće razočarati čak i pri visokim putnim brzinama.

Međutim, ono što utiče na ovu cenu je činjenica da Megane Conquest nema ogoljenu varijantu. Čak i prvi po redu paket opreme, Zen, ima LED farove za dnevna, srednja i duga svetla u reflektorskoj tehnologiji, automatsko kočenje, kameru za prepoznavanje znakova, prednje i zadnje parking senzore, automatsku "klimu"…

Interesantno je da uopšte nema čeličnih felni, već su standard aluminijumske "sedamnaestice".

Još jedno iznenađenje je što i najjeftiniji Megane Conquest ima ključ-karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora, kao i elektropreklopive retrovizore.

Ovo je opcija koja je do skoro bila rezervisana samo za najskuplje verzije, a sada je ima i najjeftinija.

Na spisku standardne opreme je i kamera za vožnju unazad, kao i multimedija sa sedmoinčnim displejem i mogućnošću povezivanja telefona preko Apple Car Play i Android Auto aplikacija.

Ono što je svakako interesantno kupcima su digitalni instrumenti. Bazična verzija ima manji displej, dok se od srednje nudi veći, kakav je i na test primerku.

Renault je ozbiljno unapredio ne samo grafiku instrumenata, već i rezoluciju. Sve je identično kao kod redizajniranog Megana, pa i brojna podešavanja bezbednosnih sistema. Po ovom pitanju Megane Conquest zaista može da se pohvali.

Pre svega, tu je mogućnost autonomne vožnje drugog nivoa, što znači da auto održava sredinu trake i u krivinama, uz ostale funkcije adaptivnog tempomata koje obuhvataju i samostalno praćenje kolone u stani-kreni situacijama.

Standard su i ostali najnoviji sistemi bezbednosti a jedino što je doplaćeno na test primerku, osim crnog krova i veće multimedije, jeste kamera od 360 stepeni.

Moramo priznati da auto zaista izgleda atraktivno, ali ono što se ističe jeste način na koji se vozi.

Važno je reći da je tvrđi u odnosu na Megane hečbek i generalno sportskiji u vožnji. Svesni smo da ovo zvuči apsurdno, s obzirom da je reč o krosoveru, ali je tako.

Karoserija se manje ljulja a volan je za nijansu direktniji.

Sa druge strane, čini nam se da su sedišta nešto šira i da pružaju manje bočne podrške. Nisu kratka, pa če i visoke osobe imati dobar oslonac celom dužinom butine.

Za pohvalu je položaj komandi menjača na volanu, koje se okreću zajedno sa obručem.

S obzirom da je direktan, nećete morati da skidate ruke sa njega čak i prilikom promene brzina u krivinama.

Na sportskiju vožnju će vas lako navući. Turbo-benzinac je još elastičniji na niskim obrtajima zahvaljujući tehnologiji lakog hibrida kod koje starter-generator pomaže prilikom ubrzanja.

U standardnom režimu sjajni sedmostepeni EDC menjač šalta tako da obrtaji budu na oko 1500.

Vrlo je inteligentan, pa pažljivim doziranjem gasa možete da menjate brzine. Na primer, ako ga malo jače stisnete, vrlo brzo će promeniti koju brzinu naniže, a isto tako će prebaciti i naviše, kada na kratko pustite gas ukoliko proceniti da prethodno niste bili agresivni sa gasom.

Ukoliko jeste, držaće visoke obrtaje, pod pretpostavkom da su vam potrebna maksimalna ubrzanja. Ovo je posebno izraženo u Sport režimu, koji se bira kroz "multisens" meni.

Inače, ovde možete da prilagodite parametre po sopstvenom ukusu, počevši od odziva motora, tvrdoće volana pa sve do grafike instrumenata i boje ambijentalnog osvetljenja.

Sport režim je programiran da ima žuto ambijentalno osvetljenje, u skladu sa zaštitnim znakom RS (Renault Sport) odeljenja.

Iako je krosover, Megane Conquest u ponudi nema pogon na sva četiri točka. Na raspolaganju su dve verzije 1.3 turbo-benzinca sa 140 i 160 konjskih snaga.

U oba slučaja je sa tehnologijom lakog hibrida, koja omogućava bešumno startovanje u start-stop režimu.

Osim TCe 140 i TCe 160 mašina, kupci mogu da se odluče i za 145 e-tech. To je puni hibrid, sa 1.6 atmosferskim benzincem i elektromotorom. O njemu ćemo prvom prilikom kada stigne na test u našu redakciju.

Potrošnja?

Pri 130 km/h "vrti" se na oko 2.250 obrtaja i tada troši oko 6,8 l/100 km.

Potrošnja po gradu varira, od 8,5 litara bulevarske vožnje pa do 10,0 l/100 km u stani-kreni situacijama

Vrhunska bezbednost

Cena jeste jača, ali je zato oprema vrlo bogata, uključujući i sisteme bezbednosti.

Auto koji smo testirali je imao ne samo automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i adaptivni tempomat sa održavanjem sredine trake, već i brojne druge sisteme.

Na primer, tu je aktivna kontrola mrtvog ugla koja će korigovati upravljač u slučaju potrebe, kao i automatsko kočenje u slučaju nailaska vozila sa zadnje strane prilikom isparkiravanja unazad.

Nekoliko vrsta prikaza

Za Mmegane Conquest su rezervisana dva displeja instrumenata. Prvi paket opreme, Zen, ima dijagonalu od 4,2 inča, dok ostali imaju instrumente od 7,0 inča.

Komfort režim kao standard ima dizajn sa izgledom analognog obrtomera i brzinomera, dok kod sportski dominira obrtomer.

Vozač u "multisens" podešavanjima može da odredi i sopstvenu konfiguraciju po želji.

Poznatiji kao Renault Arkana

Naziv Megane Conquest je rezervisan samo za zemlje sa područja nekadašnje SFRJ, dok se na svim ostalim tržištima auto zove Renault Arkana. Ime je dobio po latinskoj reči arcanum, što u prevodu znači tajna.

Pod nazivom Arkana se prodaje i u Rusiji, s tim što za tamošnje tržište ima potpuno drugačiju mehaniku, baziranu na B0 mehaničkoj platformi koju deli sa Dusterom.

Evropska verzija je zapravo potekla od korejskog brata blizanca, Samsunga XM3, koji je izvorno konstruisan na naprednijoj CMF-B mehaničkoj platformi, kakva se prodaje i kod nas.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Megane Conquest TCe 140 EDC RS Line

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 103 (140 KS) pri 4500 o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4568/1821/1571 mm, međuos. rastojanje 2720 mm, klirens 200 mm, prtljažnik 513/1296 l, rezervoar 50 l, masa 1347 kg, pneumatici 215/55 R18

Performanse: maks. brzina 205 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s, prosečna potrošnja (WLTP) 6,1 l/100 km, emisija CO2 138 g/km

Cena verzije sa testa: 34.490 evra sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu