Test: Mazda MX-5 G184 Revolution

Mazda MX-5 je auto koji nas vraća u prošlost svojim jedinstvenim voznim karakteristikama podsećajući nas na nekadašnje automobile, ali nas šalje i u budućnost zbog brojnih haj-tek rešenja, pre svega na motoru.

Podeli
Mazda MX-5 G184: zapremina 1998 ccm; snaga motora 135 kW (184 KS) pri 7000 o/min; maks. o. moment 205 Nm pri 4000 o/min
Mazda MX-5 G184: zapremina 1998 ccm; snaga motora 135 kW (184 KS) pri 7000 o/min; maks. o. moment 205 Nm pri 4000 o/min

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nostalgija je možda najdominantnija emocija kada se provozate Mazdom MX-5.

Kabrioleti polaku tonu u zaborav, ustupajući mesto krosoverima.

Auto koji vam predstavljamo nije bilo kakav kabriolet. Ima još jednu, možda i ključnu osobinu – a to je da je u vožnji zapravo vrlo, vrlo sportski auto.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 3915/1735/1225 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2310 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3915/1735/1225 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2310 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

MX-5 je toliko specifičan, da slobodno možemo da kažemo da skoro uopšte nema direktnu konkurenciju.

Pre svega, tu su zadnji pogon i poprečno postavljen motor.

Kratka ručica menjača još kraćih hodova je iznad samog menjača, tako da gotovo možete pod rukom da osetite rad zupčanika.

Pomalo je gumasta i teška, čista mehanika na delu. O preciznosti ne treba trošiti reči, ovo je jedan od najboljih ručnih menjača koje smo imali prilike da testiramo.

Jednostavno, pravo je zadovoljstvo menjati brzine, najviše zbog tog osećaja sirove mehanike.

A to je svakako operacija koja se vrlo često upražnjava, što zbog kratkih prenosnih odnosa, što zbog zadovoljstva u "vrtenju" fenomenalnog motora.

Pod dugačkom haubom je, kao što smo već pomenuli, uzdužno postavljen četvorocilindarski motor zapremine 2.0 litra.

Mazda MX-5 je specifična i po tom pitanju. Ne samo što je jedan od poslednjih automobila sa zadnjim pogonom ove veličine, nego ima i atmosferski motor!

Čuveni Mazdin benzinac je zapravo povod što ovaj auto ponovo testiramo. Ranije je najsnažnija verzija bila od 160 KS, a sada je pred nama G184.

Baš kako i naziv kaže, ima 184 konjske snage koje postiže, ni manje ni više nego pri 7000 obrtaja! D

akle, imamo sve što je preduslov za više nego zabavnu vožnju, baš kako je to nekada bilo na vrhunskim sportskim automobilima.

"Mazdica" je pravi duhovni naslednik tih mašina, pogotovo što je krasi poprilična doza jednostavnosti i mala masa. Naravno, to ne znači da je oprema siromašna, naprotiv.

"Revolušn" paket kojim je naš test primerak opremljen podrazumeva beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Palimo mašinu na dugme. Elektronika je podešena tako da daje jači gas prilikom paljenja, baš kako treba.

Obrtaji na trenutak skaču na 2000, uz vrlo dubok zvuk izduva. Nema pucanja, ali ume ozbiljno da zabrunda i zareži.

Skidamo krov da još bolje osetimo zvuk auspuha i mašine.

Sedimo vrlo nisko, kao nekada. Nema podešavanja po visini, već je cilj da težište bude što niže.

Kasnije ćemo shvatiti da nam to mnogo znači, posebno u neverovatno brzim i stabilnim prolascima kroz krivine.

Sedišta su duga; jedino što imaju od dodatnih podešavanja je nagib donjeg dela, upravo da bismo obezbedili optimalan oslonac za butine.

Viši vozači će možda imati problem sa pogledom kroz "šoferku", s obzirom da je gornja ivica prilično nisko.

Noge su opružene, kao u retko kom automobilu. Hod volana je veliki i po visini i po dubini. Podešavamo ga tako da možemo da ga okrenemo za 180 stepeni, bez skidanja ruku sa volana.

Ovako nešto će vam svakako trebati, što u vožnji, što prilikom driftovanja. To ne treba da bude divljanje, već povremeno uživanje u kontrolisanim uslovima, s obzirom da za tako nešto mora da se isključi sistem za kontrolu proklizavanja.

Njegov taster je odmah sa leve strane volana, na dohvat ruke, kao i dugme za isključivanje kontrole napuštanja saobraćajne trake i start-stop sistema. Jednom rečju, sve ono što okorelim "petrolhedima" treba.

Naša preporuka je da kontrolu proklizavanja ne isključujete na javnim putevima, čak iako ste iskusan vozač.

MX-5 ume da iznenadi i na suvom, a kamoli na klizavijoj podlozi. Kako i ne bi, sa ovako laganom karoserijom i snažnim motorom.

Sa druge strane, uključena elektronika omogućava da auto bude maksimalno bezbedan i za neiskusne vozače, ne dozvoljavajući i najmanje proklizavanje.

Već okretanje volana u mestu stavlja vam do znanja da je ovo auto sa vrlo posebnim upravljačkim mehanizmom; a tek vožnja…

Za "mazdicu" kao da ne postoji brzinski limit prolaska kroz krivine. Ponaša se kao ekstremno sportske verzije daleko snažnijih automobila koje smo vozili u poslednje vreme, čak i bolje.

Ovde je sve jednostavno, lagano, prirodno i neposredno. Praktično možete da osetite rad zupčanika u menjaču i diferencijalu i da čujete kakofoniju iz usisnog sistema.

Čista mehanika i najbolji mogući inženjering, koji kao da nikome više ne treba, sudeći po trendovima.

Mi koristimo priliku da maksimalno uživamo za volanom MX-5. Ko zna kada ćemo sledeći put dobiti sličnu priliku…

Sâmo dodavanje gasa u mestu stvara uzbuđenje, što zvukom, što karakterističnim ali suptilnim vibracijama uzdužno postavljenog motora.

Osećamo kako zadnji točkovi guraju auto. Brzine menjamo rano, s obzirom na kratke prenosne odnose. Već pri pedesetak na sat traži šestu.

Nije nam teško da baratamo ručicom menjača, naprotiv. Motor je izuzetno snažan i elastičan, pa će odlučno povući i na 1250 obrtaja, na koliko se vrti pri 60 km/h u šestoj.

Ovakvom vožnjom, verovali ili ne, opušteno može da troši sedam litara po gradu. Čak i po najvećoj gužvi nije prelazila osam.

Da, ovaj podatak zvuči nestvarno, ali istovremeno i preporučuje MX-5 kao gradski auto. Ko može da ga priušti, naravno.

Prtljažnik: 130 l
Prtljažnik: 130 l

Uživamo u laganoj vožnji a onda iz šeste vraćamo u drugu prilikom uključivanja na auto-put. Motor se sa lakoćom uz fenomenalan zvuk režanja zavrti sve do 7500 obrtaja, gde počinje crveno područje. Skoro kao da je Vankel!

Već jurimo preko 100 na sat! Ovakvu isporuku snage jednog atmosferca skoro nismo doživeli. Jednostavno vas tera da uživate u dosta širem opsegu obrtaja u odnosu na turbo mašine, i to je ono što fascinira. Istovremeno, neverovatno je elastičan i prijatan za gradsku vožnju.

A tek skretanja i krivine… Ponekad se zapitamo da li je ovo što Mazda MX-5 sa lakoćom savladava zapravo "nasilnička vožnja" u očima vozača običnih automobila.

Najnovija varijanta dvolitarskog benzinca je za svaku preporuku. Nismo još uvek testirali potpuno novi 1.5 od 132 konjske snage, takođe sa velikom kompresijom od 13:1.

Razlika u ceni je svega 1.300 evra, s tim što slabiji može da se poruči i sa najnižim paketom opreme "čelendž" po ceni od 28.490 evra. Test primerak košta 35.990 evra.

Osim sa mekim krovom, Mazda MX-5 je dostupna i sa tvrdim sklopivim krovom koji podiže cenu za oko 2.500 evra.

Mazda nas je definitivno vratila u neka prošla vremena, kada je bilo mnogo više sličnih automobila po karakteru u vožnji. Na neki način, ovo je retro duh u najmodernijem tehničkom izdanju.

Bez krova za par sekundi

Meki krov nije na struju; za nas je to još jedan plus. Prvo, ne povećava masu automobila jer je konstrukcija jednostavnija.

Drugo, ovako je sve brže; bukvalno se otvara i zatvara za manje od pet sekundi. Dovoljno je da se klikne samo jedno dugme kako bi se konstrukcija oslobodila i da se izvrši jedan jedini pritisak kako bi se zabravila. Isto je i za zatvaranje krova.

Kompletna operacija je toliko brza, jednostavna i lagana da vas neće mrzeti da ga često otvarate i zatvarate ako morate u više navrata da se parkirate u kratkom vremenskom periodu.

Ne morate da podešavate ni deflektore vazduha. Oni su fabrički postavljeni između naslona za glavu, omogućavajući vam da uživate u otvorenom krovu bez neprijatnog kovitlanja vazduha.

Nesvakidašnje pregrade

Konstrukcija ovakvog kabrioleta zahtevala je odricanje tradicionalnih prostora za sitnice. Na primer, nema kasete ispred suvozača.

Zato tu velika pregrada iza lakta, između putničkog prostora i prtljažnika.

Nije baš najzgodnija za ubacivanje stvari, ali je zato bezbedna, sa bravicom. Ispod ruke je još jedna pregrada u koju mogu da stanu ključevi i drugi manji predmeti.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mazda MX-5 G184 Revolution

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 7000 o/min, maks. o. moment 205 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3915/1735/1225 mm, međuos. rastojanje 2310 mm, prtljažnik 130 l, rezervoar 45 l, masa 1100 kg, pneumatici 205/45 R17

Performanse: maks. brzina 219 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 6,5 s, potrošnja 5,9/6,9/8,4 l/100 km, emisija CO2 156 g/km (NEDC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu