Test: Mazda MX-5 G184 Revolution

Mazda MX-5 je auto koji nas vraća u prošlost svojim jedinstvenim voznim karakteristikama podsećajući nas na nekadašnje automobile, ali nas šalje i u budućnost zbog brojnih haj-tek rešenja, pre svega na motoru.

Pošaljite komentar
 1. Ja razmišljam samo o elektrici, ali kada vidim ovu Mazdu zaigra mi srce. Sada sam u godinama kada mi je vrlo retko potrebno više od 2 mesta u automobilu, pa bih ovo vrlo rado posedovao ne samo kao drugo vozilo... još da je EV... i da imam para, naravno. Valjda bi za mojih 182-3 cm bilo dovoljno mesta.
  (Gradimir, 26. januar 2023 11:25)

  # Link komentara

 2. Molim redakciju da me zaštiti od zlih kepeca tako što će mi dozvoliti da im odgovorim. Ja nigde nisam koristio reč zakržljali i sl. Sa svojih 189cm i 105kg nisam nikakvo cudovište, već samo prosek medju ljudima sa Dalmatinskog krša odakle vučem korene. Ovi mali možda mogu da sednu u Miatu ili Ferari, ali samo na sajmu automobila jer posle moraju na bus kući. Posedovao sam preko 200 auta i barem još toliko vozio dok sam se bavio prodajom istih. Svoja iskustva uvek rado podelim sa onima kojima to treba, àli se uvek nađu oni koji umesto da svojim mišljenjem i iskustvo obogate temu i doprinesu novim znanjima, više vole da vređaju i ponižavaju ljude kojima u realnom životu moraju da aminuju i idu po burek. Ovakve bezontaktne rasprave koriste da malo leče komplekse i laju iza žice.
  (Kole, 7. januar 2023 07:09)

  Bravo Kole, lepo si im rekao.
  (Milan, 21. januar 2023 22:34)

  # Link komentara

 3. Lepo stoji oznaka G184 , znači mogu da ga voze osobe do 184cm a toliko tačno imam ja :).
  Ako neko ima ovaj model slobodno neka me pozove rado bih ga provozao jer je ovo za naše puteve čista ezoterija.
  Što se tiče vas "Visokih" i "Niskih" možete slobodno da nastavite da se bavite omiljenim srpskim sportom , svadjom i traženjem "dlake u jajetu" na bilo koju temu.
  (Dr.Nele, 21. januar 2023 22:16)

  # Link komentara

 4. Em što ste visoki neko bi rekao i veliki, toliki ste i lažovi. U skldu sa dimenzijama telesine. Izgleda da sem tih dimenzija nikakv drugi kvalitet ne posedujete pa samo njega na prvu loptu ističete. Otužno.
  Dotični iz videa dole, ima 193.5, atletske građe...
  E sad što pripadate onom čobanskom tipu šofera, zavaljenom, opružena leva do max da jedva dohvata volan, na 12 h položaju( sve debelo nepravilno) nagnut udesno kao 9ti paragraf sa rukom na menjaču u 90% vremena ili telefonom u ruci.....to je druga priča. Zna se kakav je ispravan vozački položaj i sa kakvim uglovima u rukama i nogama. Učilo se i u autoškoli, tj bar ja jesam. izvolite pa vidite.

  (???, 4. januar 2023 09:16)

  Seo sam u Miatu i shvatio koliko je neprijatna za nekoga moje visine (190 cm). Inace sam atletski gradjen, 89 kg. Miata je poznat kao zenski auto, bas zbog toga sto je za male ljude. Odlicna je, pa jos i odlicnog kvaliteta, ali jednostavno visoki muskarci je ne kupuju.

  Ovaj tip na linku koji si prosledio mozda nije visok koliko kaze. Uostalom, kaze da nema bas mesta za noge. Jedno je smestiti se u auto koji stoji na 10 sekundi, a drugo je voziti ga svaki dan, cesto i vise sati u cugu.

  Samo proguglaj malo po svetskim auto forumima sta vlasnici Miate kazu, koliko ima mesta unutra.
  (Ivan, 20. januar 2023 22:28)

  # Link komentara

 5. Kako čovek da diskutuje sa našim ljudima o vozilu i tehnici, kad se njih 10 ovde našlo da se svađa sa jednim kako je on debeo a oni taman, da su vrhunski lekari visoki 175 i šta ti ja znam. Aman, ljudi, čovek vam je lepo rekao da ne može da se smesti u taj auto. Da ste ikad pročitali ozbiljan test, znali biste da Miata/MX5 nikada nisu bili za osobe iznad 180. To im je nedostatak oduvek, nema dovoljno mesta i ćao. Možeš ti provozati njega 15 minuta, ali nećeš dati 30k da ga kupiš. Tu se završava svaka rasprava.
  (Kiki, 10. januar 2023 07:33)

  # Link komentara

 6. "...Praktično možete da osetite rad zupčanika u menjaču i diferencijalu i da čujete kakofoniju iz usisnog sistema... "

  Sta je to tako dobro u zujanju zupčanika?
  (Geometar, 9. januar 2023 00:12)

  # Link komentara

 7. Molim redakciju da me zaštiti od zlih kepeca tako što će mi dozvoliti da im odgovorim. Ja nigde nisam koristio reč zakržljali i sl. Sa svojih 189cm i 105kg nisam nikakvo cudovište, već samo prosek medju ljudima sa Dalmatinskog krša odakle vučem korene. Ovi mali možda mogu da sednu u Miatu ili Ferari, ali samo na sajmu automobila jer posle moraju na bus kući. Posedovao sam preko 200 auta i barem još toliko vozio dok sam se bavio prodajom istih. Svoja iskustva uvek rado podelim sa onima kojima to treba, àli se uvek nađu oni koji umesto da svojim mišljenjem i iskustvo obogate temu i doprinesu novim znanjima, više vole da vređaju i ponižavaju ljude kojima u realnom životu moraju da aminuju i idu po burek. Ovakve bezontaktne rasprave koriste da malo leče komplekse i laju iza žice.
  (Kole, 7. januar 2023 07:09)

  # Link komentara

 8. Ovaj model је bio poznat kao "Miata" i pravljen je kao fejk sportski auto po ukusu homoseksualaca. Oni ga uglavnom i voze i to im je znak raspoznavanja. Pravi sportista je bio RX-7 sa Vankel motorom ali se ona ne proizvodi već 20 godina. Prema tome, ne pišite hvalospeve o sportskom srcu itd. ako već ne znate o čemu se radi.
  (jack, 7. januar 2023 02:13)

  # Link komentara

 9. kole, 04. januar 2023 08:18)

  Kole problem je u gizuci koja ti je očigledno prevelika... Inače, mogu da primetim da bi iste zamerke našao za ferari, meklaren, lambo... jer i kod njih sedište je skučeno i drži telo normalno razvijenog čoveka. Nema šine za nazad, ne obara se naslon... A pošto si ti iskvario dva čoveka, ne bi mogao ni da udješ u auto, a kamoli da sedneš... O izlazi tek da ne pričam... Za tebe su auti iz sedamdesetih godina. Ford 17 m... Prostora koliko hoćeš...
  (Oskar, 6. januar 2023 17:38)

  # Link komentara

 10. (kole, 04. januar 2023 21:23)

  Način reagovanja je bio i preblag za vas i slične vama koji ovde znaju da pametuju, a od škole samo školski odmor. Kada neko krene đonom sa "zakržljali", za prave, zdrave, skladne građe samo "niže"(relativna stvar), a ne shvatajući težinu te reči može samo gori odgovor da dobije.
  U ovoj zemlji postoje npr hirurzi, profesori više katedri( ne govorim o sebi, znam ih), SVETSKOG GLASA koji su "zakržljali" i do 175cm visine. Kakav je vaš mozak, znanje i kvalifikacije u odnosu na njih.....bolje da ne napišem u koji deo skale inteligencije vam je mesto. Jako nisko, za spec školu. Pa da, vi ste ipak samo jedan bivši preprodavac automobila. "Čega se pametan stidi,.......", zna se ostatak. I kao što naslutih, klasičan prevarant, lopov i lažov iz delatnosti. Očigledno je da sam pogodio i vaš položaj tj način vožnje. Izostavio sam samo jedno, mora da je prisutan i zlatni lanac u raskopčanoj šulji;).
  (???, 5. januar 2023 08:02)

  # Link komentara

 11. @????
  Vidim da si upucen kako voze cobani i to me ne iznenadjuje jer si po nacinu reagovanja i ophodjenja prema nepoznatim ljudima o kojima ne znas nista iz cobanske familije. Kakve ti kvalitete auta mozes dalje da gledas ako ne mozes udobno da se smestis i bezbedno upravljas. Trgovao sam automobilima i svasta sam vozio, a kratko sediste sam sreo u dosta automobila japanske proizvodnje. Suzuki svift 4x4 original japanac nema mesta, a kolegin iz Madjarske ima mesta. Neke stare Mazde 323 su imale tu kratku sinu za sediste, a neke normalnu. Ova Miata me je bukvalno stegla kao MMA borac i samo sam iskocio napolje, a bas sam imao merak da je probam. Link necu da gledam jer sam odavno prestao da verujem u sarene slike na ekranu, a i ti ces kad malo odrastes.
  (kole, 4. januar 2023 21:23)

  # Link komentara

 12. Je li uzduzmo ilipoprecno postavljen motor?
  (Bojsa, 2. januar 2023 16:42)

  Po potrebi...
  (Guliver, 4. januar 2023 16:53)

  # Link komentara

 13. Što toliki minusi na komentar o veličini? Kepeci uzvraćaju...
  (City Slicker, 03. januar 2023 10:41)

  Auto za fizicki zakrzljale osobe. Seo sam unutra da probam MX 5 jednog poznanika i prvo sto sam mahinalno pokusao da uradim je da sediste pomerim u nazad, ali cvrc, ni makac. Izasao sam napolje jer je auto bukvalno neupotrebljiv za osobe iznad 180 cm...…..
  (kole, 04. januar 2023 08:18)

  Em što ste visoki neko bi rekao i veliki, toliki ste i lažovi. U skldu sa dimenzijama telesine. Izgleda da sem tih dimenzija nikakv drugi kvalitet ne posedujete pa samo njega na prvu loptu ističete. Otužno.
  Dotični iz videa dole, ima 193.5, atletske građe...
  E sad što pripadate onom čobanskom tipu šofera, zavaljenom, opružena leva do max da jedva dohvata volan, na 12 h položaju( sve debelo nepravilno) nagnut udesno kao 9ti paragraf sa rukom na menjaču u 90% vremena ili telefonom u ruci.....to je druga priča. Zna se kakav je ispravan vozački položaj i sa kakvim uglovima u rukama i nogama. Učilo se i u autoškoli, tj bar ja jesam. izvolite pa vidite.

  [link]
  (???, 4. januar 2023 09:16)

  # Link komentara

 14. Auto za fizicki zakrzljale osobe. Seo sam unutra da probam MX 5 jednog poznanika i prvo sto sam mahinalno pokusao da uradim je da sediste pomerim u nazad, ali cvrc, ni makac. Izasao sam napolje jer je auto bukvalno neupotrebljiv za osobe iznad 180 cm. Japanci imaju mnogo modela gde sedista nisu prilagodjena evropljanima, pa sam tako za malo kupio Nisan Primeru koja uopste nije mali auto, ali do kraja pomereno sediste nije pruzalo udobnost koju ja sa 189 cm zahtevam .
  (kole, 4. januar 2023 08:18)

  # Link komentara

 15. Što toliki minusi na komentar o veličini? Kepeci uzvraćaju...
  (City Slicker, 3. januar 2023 10:41)

  # Link komentara

 16. Tesna za mene visine 190cm i dobro razvijenog, tako da sam kupio MB SLK 200 kompressor ATM u besprekornom stanju sa pravih 100.000km. PS. Šteta da Mazda nije rešila i problem sa el.retrovizorima
  (Bojan, 3. januar 2023 01:43)

  # Link komentara

 17. pa kad je pre presvlaka vozacevog sedista ovako ulegla?? Sta ce biti za 2,3 godine?
  (pera, 2. januar 2023 18:03)

  # Link komentara

 18. Da kabrioleti ustupaju mesto krosoverima se ne bih mogao sloziti. Koliko postojim, od malih nogu pratim automobile i dan danas posle par decenija kao i sa par godina kada sam prepoznavao proizvodjace i modele i kabrioleta prakticno isto ima danas kao i nekada. Moze se reci da je kupea manje, verovatno i koji promil kabrioleta ali tu treba sagledati celokupnu situaciju a faktori koji su verovatno uticali na to su: raznoracni "kupei" sa cetvoro vrata odnosno petoro, shooting break modeli i manjak ponude kabrioleta odnosno ne toliko dobra ponuda po pristojnim cenama pouzdanijih. Setimo se koliko ih je imalo problema od kada se krenulo sa uvodjenjem tvrdih krovova, pa zatim samo problemi sa panoramama i manjak kabrioleta i eto dolazimo do trenutne situacije. Da, to nije realno objasnjenje jer su kabrioleti i pre imali problema sa zaptivanjima i sim sve ne ali retki kabrioleti su napredovali tokom generacija itd.

  I tu dolazimo do ove mazde, koja ima prakticno sve potrebno, pa cak i sa datom cenom za nase ekonomske uslove, osim jedne stvari. Prostora! U trecoj deceniji 21-og veka zadrzati unutrasnji prostor prakticno u dimenzijama modela od pre 3 decenije je nepraktican pristup.
  Istina da bi povecanje dimenzija narusilo balans i performanse ali je neophodno. Tu polazim od svog primera, koliko god da sam zeleo jednostavno ne, sa svojih jedva 2m nisam uspeo da se smestim za 15min voznje a da ne osetim nelagodnost. Ali auto je takav da se kupuje i cuva do smrti.
  (Drajver, 2. januar 2023 17:05)

  # Link komentara

 19. Je li uzduzmo ilipoprecno postavljen motor?
  (Bojsa, 2. januar 2023 16:42)

  # Link komentara

 20. @toxic
  pa ti id kupi ga pre 10 godina.
  (pon, 2. januar 2023 14:13)

  # Link komentara

 21. Poprečno motor... greška... slučajno. To redni sa 4 cilindra, sa dve bregaste i 16 ventila. Savršen, munjevito prima gas, ali auto može da iznenadi neiskusnog vozača. Rep očas pobegne u krivini, posebno na mokrom kolovozu. Vozio sam je čim je krajem '90. stigao u Genex, tadašnjeg uvoznika... Imao je 120 konja što je bilo sasvim dovoljno za uživanje.
  (Oskar, 2. januar 2023 14:11)

  # Link komentara

 22. Supe auto ali 35k evra previse, pre 10 godina start je bio 21k evra za klot.
  (Toxic_PR, 02. januar 2023 11:53)
  Pa druže prije 10 godina je Golf 7 bio 16.000 evra dizel. Sad je skoro 30.000. Itd
  (kele®, 2. januar 2023 14:01)

  # Link komentara

 23. Vozim vec dve godine novi Fiat 124 Spider, koji je u principu (skoro) isti auto, ali sa Fiatovim motorom (1.4 turbo 170ks). Neverovatan dozivljaj. Dvoumio sam se izmedju Mazde (sa 2.0 atmosferskim motorom) i Fiat-a, ali Fiat je prevagnuo, uglavnom zbog smekerskih italijanskih detalja, ali dosta i zbog potrosnje. Vozim ga uglavnom za vikend a preko leta i svakodnevno, za svaku preporuku!! Super auto!
  (Neko iz dijaspore, 2. januar 2023 13:50)

  # Link komentara

 24. super auto, dobar test, ali mene bi bilo sramota da vozim u 6toj 60 na 1250 obrtaja, bolje da ste napisali koliko se vrti u trećoj i četvrtoj na 70 80 kmh kada se vozi na nekom krivudavom planinskom putu ili na autoputu pri 130 naravno u šestoj.
  (daki, 2. januar 2023 13:03)

  # Link komentara

 25. Savršen vikend auto.
  (benzion, 2. januar 2023 11:56)

  # Link komentara

 26. Supe auto ali 35k evra previse, pre 10 godina start je bio 21k evra za klot.
  (Toxic_PR, 2. januar 2023 11:53)

  # Link komentara

 27. Ima li sa automatikom?
  (ime, 2. januar 2023 11:25)

  # Link komentara

 28. Fenomenalan vozački automobil.
  (???, 2. januar 2023 11:04)

  # Link komentara

 29. Eh, da je za jedno 10% veći u svim pravcima, pa da mogu i ljudi viši od 175cm da ga voze...
  (City Slicker, 2. januar 2023 10:44)

  # Link komentara