Test: Mercedes GLC 220d 4MATIC

Posle skoro četiri godine na tržištu, Mercedes je redizajnirao GLC. Po tehničkim rešenjima se ne razlikuje od najnovijih modela, ali ni kada su u pitanju komfor i luksuz.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4669/1890/1644 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2873 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4669/1890/1644 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2873 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Na tržištu se pojavio kao naslednik Mercedesa GLK. Jedan je od prvih premijum modela u svojoj klasi a danas njegova konkurencija samo na našem tržištu broji najmanje šest modela.

Sa najnovijim redizajnom, Mercedes GLC i dalje je jedan od najsofistiranijih predstavnika SUV D segmenta.

Mercedes GLC 220 d 4MATIC: zapremina 1950 ccm; snaga 143 kW (194 KS) pri 3800 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1600-2800 o/min
Mercedes GLC 220 d 4MATIC: zapremina 1950 ccm; snaga 143 kW (194 KS) pri 3800 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1600-2800 o/min

Izmene nisu bile prevelike, s obzirom da je auto konstruisan i dizajniran tako da izgleda kao da je tek nedavno predstavljen.

Promenjena su svetla; zadnja sada izgledaju tako da podsećaju na novi GLS, a slična situacija je i sa prednjim.

U unutrašnjosti je utisak da se radi o potpuno novom modelu; umesto analognih tu su sada digitalni instrumenti kao i novi, veliki displej multimedijalnog sistema.

Kao i kod drugih najnovijih Mercedesa, i ovde je ugrađen volan preko koga se lakše upravlja svim displejima i MBUX informacionim sistemom.

U tom kontekstu je promenjen i tačped koji predstavlja alternativu za komande na volanu kako bi se obezbedilo da i suvozač može da vrši podešavanja.

Materijali su vrhunski, po ugledu na više klase. Sve je tapacirano a ono što nije, obloženo je drvetom ili aluminijumom.

Koliko je GLC kvalitetan najbolje se oseti kada iz vrlo bogato opremljenog standardnog evropskog SUV-a sednete u Mercedes i obrnuto.

Gotovo potpuno odsustvo buke i vibracija su samo neki od argumenata zašto se Mercedes razlikuje u odnosu na sve druge.

Pri svemu tome, cena uopšte nije papreno veća u odnosu na standardne SUV modele D segmenta.

GLC 220d 4MATIC može da se nabavi za 48.600 evra, a osnovni dizelaš GLC 200d je jeftiniji oko 3500 evra.

Što se tiče veličine, GLC predstavlja optimalan odnos kompaktnih spoljašnjih dimenzija i prostrane unutrašnjosti.

Mesta ima napretek, pa čak i za vrlo visoke osobe, ne samo napred već i pozadi.

Prednja sedišta mogu da se spuste tako da pozicija vozača bude prilično niska, ali i da se podignu, za one koji uživaju u pogledu s visine. Naravno, dužina sedalnog dela se podešava.

Uživali smo u MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sistemu koji omogućava da se ispričate sa automobilom.

Glasom možete da podesite temperaturu, odaberete muziku kao i da preko interneta pronađete željene informacije.

Dovoljno je da izgovorite „hej mercedes“ i postavite pitanje na engleskom, bilo da je reč o vremenskoj prognozi ili o enciklopedijskim podacima.

Vožnja je posebna priča. I ovde je bilo velikih promena tokom redizajna a najvažnija se odnosi na motore.

Nema više dizelaša zapremine 2143 ccm, umesto njega dolazi snažniji i čistiji od 1950 kubika.

On je dostupan u nekoliko nivoa snage a mi smo testirali snažniji, od 194 KS u kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka.

Odmah da kažemo da ovde nema mogućnosti biranja isporuke snage na prednje i zadnje točkove, već sve obavlja automatika.

Nema čak ni sistema za pomoć pri spuštanju niz strme nizbrdice jer je to ostavljeno za opcione "Offroad Engineering" pakete.

Dakle, standardni GLC sa pogonom na sva četiri točka je prava stvar za sve one koji generalno ne silaze sa puta ali voze po klizavoj podlozi, dok je pomenuti napredniji paket namenjen većim izazovima.

Novi dvolitarski dizelaš se pokazao kao snažan i štedljiv. Isporučuje se sa devetostepenim automatskim menjačem za koji možemo da kažemo da je verovatno najbolji u svojoj klasi.

Brzine menja veoma rano u "komfort" modu, koji je inače glavni režim. Već pri 60 na sat je u šestom stepenu prenosa, na niskih 1200 obrtaja, a iste obrtaje ima u sedmoj pri 80 km/h.

Dodavanje gasa pokazuje koliko znači veliki obrtni moment; iako su brzine sjajno raspoređene, elektronika ne smatra da treba da vrati koju brzinu niže, već samouvereno i snažno ubrzava u trenutnom stepenu prenosa.

Prtljažnik: 580/1150 l
Prtljažnik: 580/1150 l

Snažnije dodavanje gasa ga ne zatiče nespremnog. Odmah vraća i nekoliko stepeni niže, bez ikakve zadrške i razmišljanja. Slaganje brzina i način na koji to radi je zaista fascinantan, sa logikom i spretnošću kojom malo koji vozač može da se pohvali.

Ipak, nedostajao nam je "sport" režim nadohvat ruke, koji bi obezbedio najoštriju moguću reakciju kada vam je potrebna sva raspoloživa snaga.

Kod konkurenata je dovoljno da jednostavno gurnete ručicu menjača u odgovarajući položaj, dok ovde te mogućnosti nema.

Naravno, tu je selektor režima rada, standardno smešten levo od tačpeda. Između ostalog, ima i "sport" mod, ali on jednostavno ne predstavlja trenutno rešenje.

Mercedes GLC 220 d 4Matic idealno raspolaže snagom i pri velikim putnim brzinama. Pri 130 km/h motor se "vrti" na svega 1700 obrtaja i tada troši između 6,5 i 8,0 l/100 km u zavisnosti od pravca vetra.

Dodavanje gasa sa lakoćom dovodi do daleko većih vrednosti na brzinomeru, tako da sa njim bez problema možete i u krajnju levu traku autobana.

Štedljivost je njegova odlika i po gradu, gde prosek retko prelazi osam litara.

Za standardnu verziju u pogledu oslanjanja je specifično i to što je vrlo meka. Čak toliko da udarne rupe mogu ozbiljno da lupe, ali zato sve druge sitnije neravnine toliko efikasno neutrališe da posle GLC-a svi ostali SUV modeli deluju neozbiljno.

Kada se sve sabere i oduzme, sofisticiranost redizajniranog Mercedesa GLC nas navodi da u potpunosti razumemo sve one koji bi radije kupili Mercedes sa manje opreme nego bolje opremljenog konkurenta masovnih proizvođača.

Poslednja reč LED tehnologije

Puna LED tehnologija prednjih i zadnjih svetala je standard, bez obzira na opremu.

Zadnja su dizajnirana tako da podsećaju na GLS, a prednja, kao na našem test primerku, mogu da imaju "Multibeam" tehnologiju sa snopom koji "preskače" vozila ispred.

Iza zajedničkog sočiva krije se 84 LED elementa; oni se po potrebi aktiviraju tako da omogućavaju vožnju sa dugim svetlima a da usput ne zaslepljuju druge učesnike u saobraćaju.

Sam parkira

Više nije neobično da automobili imaju mogućnost poluautonomne vožnje, ali potpuno samostalno parkiranje je i dalje retko.

GLC sam kontroliše ne samo volan, već gas i kočnicu. Sve što vozač treba da uradi je da na displeju označi u koje parking mesto želi da se uparkira, nakon što auto skenira prostor, bilo da je reč o parkiranju u garažu ili na paralelno mesto.

Nekoliko vrsta ogibljenja

Mercedes GLC može da posluži kao svakodnevno porodično vozilo vrhunskog komfora ali i za ozbiljniji silazak sa asfalta.

Alternativa standardnom ogibljenju je "Dynamic Body Control" sistem koji ima adaptivno oslanjanje, sa podešavanjem tvrdoće amortizera i „sport plus“ režimom kod koga auto postaje tvrđi.

Vrhunac ponude je "Air Body Control" vazdušno ogibljenje koje omogućava hod oslanjanja od 15 milimetara. Na kraju, kupci mogu da odaberu i "Offroad Engineering package" sa "offroad" i "offroad plus" režimima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mercedes GLC 220 d 4MATIC - specifikacije

Motor: zapremina 1950 ccm, snaga 143 kW (194 KS) pri 3800 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1600-2800 o/min, menjač automatski, 9 stepeni, stalni 4x4 pogon

Dimenzije: D/Š/V 4669/1890/1644 mm, međuos. rastojanje 2873 mm, prtljažnik 580/1150 l, rezervoar 50 l, masa 1835 kg, pneumatici 235/55 R19

Performanse: maks. brzina 215 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,9 s, NEDC prosečna potrošnja 5,4 l/100 km, emisija CO2 144 g/km

Cena: 48.600 evra sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu