Supertest: FIAT 500 Hybrid Launch Edition (3. deo)

Novi motor sa tehnologijom lakog hibrida pokazao se lakšim za vožnju zbog snažnijih međuubrzanja, pogotovo na niskim obrtajima, ali i dosta štedljivijim od prethodnika. Pritom, troškovi redovnog održavanja nisu povećani.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Najnoviji standardi o emisiji izduvnih gasova naterali su mnoge proizvođače da promene motore na postojećim modelima.

Među njima je i FIAT. Čuveni atmosferski 1.2 benzinac iz FIRE familije motora polako ide u istoriju.

Umesto njega, stiže potpuno novi trocilindarski zapremine 999 kubika. Pripada FireFly generaciji koju karakteriše bolja energetska efikasnost.

Suština je u manjem broju pokretnih delova i samim tim manjim gubicima usled trenja, ali i tehnologiji lakog hibrida (Mild Hybrid).

Upravo to je bio razlog zašto se FIAT 500 našao na supertestu redakcije Auto magazina.

Hteli smo da se detaljnije upoznamo sa novom mašinom, da utvrdimo kako se vozi, kao i da vidimo koliko košta vlasnika – koliko troši i koliko je skupo ili jeftino održavanje.

Novi 1,0 BSG (Belt Starter Generator) laki hibrid se ugrađuje još u FIAT Pandu. Za test smo ipak odabrali "500" jer je atraktivniji auto.

Tokom tri meseca FIAT 500 sa novim motorom smo vozili u prilično teškim uslovima, uglavnom u ekstremnoj gradskoj vožnji po temperaturama oko nule i nižim.

Bilo je tu mnogo kratkih relacija sa potpuno hladnim motorom, kao i stani-kreni vožnje u gradskim gužvama.

Prosečna brzina tokom supertesta bila je 21 km/h, a prosečna potrošnja 6,6 l/100 km.

Prema nekim subjektivnim procenama, možemo da zaključimo da troši bar litar manje u odnosu na odlazeći 1.2 benzinac.

Osim po gradu, u nekoliko navrata smo ga vozili i auto-putem.

Pokazalo se da je pri velikim putnim brzinama za oko pola litra štedljiviji u odnosu na stari motor, iako se "vrti" na dosta nižih 3300 o/min, pre svega zahvaljujući novom šestostepenom menjaču.

Pri 130 km/h troši oko 6,4 l/100 km, što je veoma dobar rezultat za jednog atmosferskog benzinca.

Ipak, tehnologija lakog hibrida najveću prednost ima u gradskoj vožnji.

Suština hibridnog pogona je u alternatoru, koji je dobio funkciju starter-generatora.

Ne samo što puni akumulator, već puni i litijumsku bateriju smeštenu ispod sedišta vozača.

Njen zadatak je da pokreće električne potrošače kada je motor isključen, na primer, na semaforu, ali i da vraća struju starter-generatoru kada ima funkciju elektromotora. Tačnije, on pomaže benzincu tokom ubrzanja.

To je, zapravo, ključna razlika u odnosu na standardne atmosferce. Ta pomoć starter-generatora, odnosno velikog alternatora se kod FIAT-a 500 i te kako oseti u vožnji, posebno na niskim obrtajima.

Za njega, jednostavno, ne možete da kažete da je lenj i trom.

Zahteva ranu promenu brzina; ako želite snažnije ubrzanje, ne morate da šaltate naniže, auto će lepo povući i pri 1500 obrtaja.

Naravno, nisu to munjevita međuubrzanja kao kod turbo motora, ali su sasvim dovoljna da se prestrojite i da se osećate bezbedno u saobraćaju.

Tokom testa smo primetili da starter-generator ume malo da cimne kada pomaže benzincu, kao i da ima snažnu rekuperaciju.

Naučili smo da kočimo samo puštanjem gasa, s obzirom da je kočenje motorom dosta izraženo.

Tako nam se često dešavalo da pedalu kočnice pritisnemo tek neposredno pre zaustavljanja.

Otprilike, rekuperacija je snažna kao kod nekih električnih modela i dosta je izraženija nego kod drugih sličnih lakih hibrida.

Nas je zanimalo i šta nova tehnologija znači za vozača u smislu troškova, osim što donosi veću elastičnost na niskim obrtajima i nižu potrošnju.

Pre svega, cena automobila nije bitno povećana. Za nekoliko stotina evra više dobija se ne samo nova motorizacija nego i unapređenje u pogledu opreme.

Kao i do sada, garantni rok je dve godine. To znači da ste u obavezi da najmanje jedan redovan servis odradite u ovlašćenom servisu kako bi garancija i u drugoj godini bila validna.

Servisni interval je na 15.000 kilometara ili na godinu dana, šta pre nastupi.

Tokom tri meseca super-testa, sa FIAT-om 500 hibrid prešli smo 2.047 kilometara.

S obzirom da je praktično kompletna kilometraža napravljena po gradu, želeli smo, za svaki slučaj, da prekontrolišemo automobil u servisu, gde je izvršen pregled elemenata oslanjanja i odrađena kompletna dijagnostika.

Kao što smo i očekivali, auto nije imao nikakav problem, iako smo nekoliko puta naleteli na "udarne" rupe. Generalno, mehanika je vrlo pouzdana i po tom pitanju vlasnici zaista ne bi trebalo da imaju brigu.

Bez obzira na to što ima tehnologiju lakog hibrida, cena održavanja nije bitno povećana. Iz FIAT-a smo dobili informaciju da sama baterija nema predviđen rok trajanja, odnosno interval zamene.

Ako se, kojim slučajem, dogodi da zbog više sile bude oštećena, ni to ne treba previše da vas brine; njena preporučena cena je u ovom trenutku 550 evra bez PDV-a.

FIAT nas je navikao da njihovi automobili zahtevaju minimalno održavanje i to po povoljnim cenama. Ništa drugačija situacija nije sa novom tehnologijom lakog hibrida, koja polako postaje deo svakodnevice.

Moramo da priznamo da smo se lako navikli na prednosti kao što je daleko bolja elastičnost na niskim obrtajima, pa je samim tim i subjektivni osećaj snage veći, iako ima samo jednu konjsku snagu više u odnosu na 1.2 motor.

Auto se lakše vozi, i što je takođe bitno, manje troši.

Iako specijalna verzija "Launch Edition" više nije u ponudi, FIAT 500 hibrid može da se kupi sa potpuno novim paketima opreme, od kojih su neki na akciji. Cene počinju od 10.990 evra, koliko košta "Cult" paket opreme.

Mi izdvajamo hiljadu evra skuplji "Connect", koji sadrži multimediju sa Apple Car Play i Android Auto povezivanjem, sportski volan i sport eksterijer, alu-felne…

Koliko košta održavanje?

Interesovalo nas je koliko tehnologija lakog hibrida utiče na održavanje i troškove eksploatacije.

Pre svega, FIAT je za novi 1.0 BSG motor predvideo motorno ulje viskoziteta 0W20, što je veliki iskorak u odnosu na odlazeći motor, dok sa druge strane, navedeno ulje polako postaje standard u auto-industriji.

Prema planu održavanja propisanim od strane proizvođača, prvi redovan servis obavlja se na 15.000 kilometara ili posle godinu dana.

Podrazumeva zamenu motornog ulja, svih filtera i pregled vozila sa dijagnostikom. U Auto-kući Nikom ovaj servis košta 13.300 dinara.

Sledeći se obavlja takođe posle 15.000 kilometara, odnosno na ukupno pređenih 30.000 kilometara i dodatno obuhvata zamenu svećica i kočne tečnosti, pa je zbog toga veća i cena – ukupno 19.300 dinara.

Važno je napomenuti da je ovo ujedno i najveća investicija tokom održavanja FIAT-a 500 hibrid.

"Velikog" servisa praktično nema, jer umesto zupčastog kaiša ima lanac.

Ono što je takođe bitno je da je starter-generator pogonjen kaišem (otuda i skraćenica BSG – Belt Starter Generator).

Predviđeno je da njegova provera, tačnije provera zatezača, bude obavljena na 120.000 kilometara.

Kako se još navodi u planu redovnog održavanja, zamena kaiša je predviđena na 240.000 kilometara.

Integracija sa mobilnim telefonom

Multimedijalni uređaj u FIAT-u 500 je jedan od najintuitivnijih za korišćenje. Lako se kreće kroz meni i jednostavno dolazite do željenih podešavanja čak i ako ste prvi put za volanom ovog automobila.

Navigacija se doplaćuje 750 evra, ali to ne treba da vas brine. Možete da je koristite i sa svog mobilnog telefona ukoliko se povežete preko Apple Car Play konekcije.

Android Auto je takođe na raspolaganju, s tim što ova aplikacija za mobilne telefone, na žalost, još uvek nije dostupna u našoj zemlji. Mi smo je ipak isprobali jer smo je imali instaliranu u telefonu.

Radi sjajno i u potpunosti integriše mobilni telefon u displej multimedije uz prethodno povezivanje kablom. Možete da koristite aplikacije za slušanje muzike, internet radio, pa čak i za čet.

Naravno, navigacija sa mobilnog je takođe dostupna. Mi smo testirali Google Maps i Waze aplikaciju i obe rade besprekorno.

Svetla ne mogu da se isključe

Zanimljivo je da postoje svega dva položaja prekidača farova – "auto" i srednja svetla.

Automobil sam menja režim rada između dnevnih i srednjih svetala, s tim da ne možete da aktivirate pozicije kada je motor upaljen a nema ni opcije da se svetla potpuno ugase.

Automatika za uključivanje brisača takođe ima određena ograničenja. "Auto" mod ne određuje brzinu rada brisača, već su uvek u režimu intervala.

To znači da će se sami startovati kada počne kiša, ali ćete brzinu rada morati da odredite sami.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

FIAT 500 BSG Hybrid Launch Edition - specifikacije

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 51 kW (70 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 92 Nm pri 3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3571/1627/1488 mm, međuos. rastojanje 2300 mm, prtljažnik 185 l, rezervoar 35 l, masa 980 kg, pneumatici 195/45 R16

Performanse: maks. brzina 167 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,8 s, potrošnja 4,7/3,4/3,9 l/100 km, emisija CO2 88 g/km

Pročitajte još:

Supertest: FIAT 500 Hybrid Launch Edition (1. deo)

Supertest: FIAT 500 Hybrid Launch Edition (2. deo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu