Auto-test: Mitsubishi Eclipse Cross – pedigre obavezuje

Dostojan čuvenog imena, novi Mitsubishi krosover Eclipse Cross ponosno ulazi u segment u kome vlada najveća konkurencija. Fantastični 1.5 turbo-benzinac vožnju pretvara u svakodnevnu zabavu.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4405/1805/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4405/1805/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Ako vam ime Eclipse zvuči poznato to je zbog toga što ima bogatu tradiciju pod brendom Mitsubishi. Od 1989. do 2011. godine ga je nosio atraktivni kupe, nešto manje poznat kod nas a više na teritorijama bogatih zemalja, uključujući i SAD gde se proizvodio.

Vremena su takva da SUV modeli predstavljaju okosnicu prodaje svakog proizvođača. Japanci su očigledno želeli da emocije kupea prenesu na novi krosover.

U tome su prilično uspeli, s obzirom da je zabava za volanom modela Eclipse Cross zagarantovana.

Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 4WD: zapremina 1499 ccm; 120 kW (163 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1800-4500 o/min
Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 4WD: zapremina 1499 ccm; 120 kW (163 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1800-4500 o/min

Po veličini je pozicioniran između manjeg krosovera Mitsubishi ASX i većeg Outlandera.

Ovde nema mnogo razmišljanja, s obzirom da je na našem tržištu dostupan samo sa turbo-benzincem zapremine 1.5 litara sa 163 konjske snage.

To je baš Mitsubishijev motor, a osim njega, generalno se ugrađuje još i 2.2 dizelaš, koji iz svima znanih razloga kod nas nije uvršten u cenovnik, mada verujemo da nije nemoguće da se poruči.

Inače, auto se proizvodi u Japanu, pa je iznenađenje u vidu povoljnih cena još veće ako se zna da carina opterećuje ukupnu cenu sa skoro 20 posto.

Eclipse Cross može da se nabavi od 21.990 evra u kombinaciji sa manuelnim šestostepenim menjačem i bogatom osnovnom opremom. Za te pare nema baš mnogo konkurenata koji mogu da mu pariraju snagom i performansama.

Na test smo preuzeli verziju sa trećim po redu, odnosno pretposlednjim paketom opreme „intens“, pogonom na sva četiri točka i CVT menjačem sa osam predefinisanih stepeni prenosa.

Već na prvi pogled je jasno da su Japanci auto dizajnirali po sopstvenom ukusu. Izgleda vrlo luksuzno, pogotovo u crnoj metalik boji gde do izražaja dolazi velika količina hromiranih detalja.

Tu su i „osamnaestice“, ali i specifičan zadnji kraj koji sugeriše da karoserija ima formu kupea sa 4 vrata. Posebno su atraktivna zadnja LED svetla; pozicije svetle celom širinom automobila, sa C oblikom na krajevima.

Inače, zadnja vrata imaju dvostruko staklo, sa ciljem da se poboljša preglednost unazad. I stvarno, kada pogledate u retrovizor imate osećaj kao da fali zadnji kraj. Time je Eclipse Cross postao jedan od najpreglednijih modela u klasi.

Unutrašnjost je iznenađujuće moderna. Kažemo iznenađujuće jer smo navikli da Mitsubishi poslednjih godina ne prati najnovije trendove.

Eclipse Cross je potpuno druga priča. Ergonomija je za svaku pohvalu, kao i oprema. Već bazni paket je vrlo bogat i uključuje automatsko kočenje, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake pa čak i automatska duga svetla!

Osim toga, na spisku standardne opreme su još kamera za vožnju unazad, automatska „klima“, alu-felne prečnika 16 inča, senzori za kišu i svetla, LED dnevna i zadnja svetla, krovni nosači, Bluetooth konekcija, multimedijalni displej...

Ako je sve ovo u osnovnoj opremi, šta li je tek u sledećim paketima? Reč je o prilično luksuznim detaljima bez kojih se može ali dodatno utiču na bezbednost ulepšavaju svakodnevnicu.

To su alu-felne prečnika 18 inča, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, tačped kontroler, kontrola mrtvog ugla, aktivna asistencija na volanu za održavanje vozila u saobbraćajnoj traci, hed-ap displej, upozorenje na nadolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad, elektropreklopivi retrovizori...

Prtljažnik: 448 l
Prtljažnik: 448 l

Farovi imaju popunu LED tehnologiju a vetrobran ima dodatnu izolaciju od buke. Veliku pomoć pruža i sistem sa četiri kamere sa pogledom od 360 stepeni oko vozila, uz standardne prednje i zadnje parking senzore.

Moramo da priznamo da nas je iznenadilo prisustvo GPS modula koji uredno vidi satelite ali bez aplikacije navigacije i mapa. Sa druge strane, tu je „miror“ funkcija koja omogućava da koristite GPS sa svog telefona.

Inače, verzija sa CVT menjačem je posebna. Ona ima tačped koji olakšava korišćenje audio-uređaja, Na primer, prevlačenjem dva prsta levo-desno menjate stanice, odnosno numere, a dva prsta gore-dole pojačavaju ili utišavaju nivo zvuka.

Takođe, još jedna specifičnost verzije sa CVT menjačem je električna „ručna“ sa auto-hold funkcijom.

Komande menjača na volanu su takođe specifične. Naime, CVT je isprogramiran tako da imitira osam stepeni prenosa, što znači da možete i manuelno da menjate brzine, ili bar da kočite motorom.

Za to su predviđene plus i minus ručice iza volana, koje su gotovo identične kao na Maseratijevim modelima. Dugačke su i lako je dohvatiti ih čak i kada smotate volan prilikom skretanja.

Pregrade za sitnice su takođe konstruisane po najnovijim standardima. Doduše, pregrada za telefone ispred ručice manjača je knap, pa veliki telefoni staju po dijagonali i donekle vire.

Ispod naslona za ruke je velika pregrada a tu su i duboki držači za dve flaše od pola litre. Kaseta je natprosečne zapremine i podeljena je u dva nivoa.

Sedi se dosta visoko, čak i kada se sedište vozača spusti do kraja. Centralni displej nije orijentisan prema vozaču, što u početku pomalo zbunjuje ali se vrlo brzo naviknete jer i nemate mnogo potrebe da gledate u njega osim prilikom parkiranja kada kamere dosta pomažu u manevrisanju.

Inače, rezolucija im je prosečna, tako da ne treba očekivati „žilet“ sliku.

Hed-ap displej je vrlo zgodna stvar kada se na njemu prikazuju korisne informacije, na primer, o sledećem skretanju ili trenutnom ograničenju brzine. Međutim, u našem slučaju prikazivao je trenutnu brzinu i obaveštenja ukoliko neka vrata nisu dobro zatvorena.

Kvalitet završne obrade i materijala su veoma dobri; mekane i tapacirane površine su tamo gde smo ih i očekivali. Pozadi se takođe sedi dosta visoko, pa visoke osobe mogu da imaju problem sa prostorom za glavu.

Doduše, ovo važi u slučaju da je naslon podešen uspravno. Tu je i opcija obaranja naslona, tako da može da se sedi vrlo zavaljeno. U tom slučaju ima i dosta više mesta za glavu. Prtljažnik je takođe prostran a ispod poda su dodatne pregrade za sitnice i komplet za reparaciju pneumatika.

Već dizajn i veoma bogata oprema dobar su razlog za kupovinu ovog automobila. Međutim, ono što će većinu vozača posebno oduševiti su performanse motora.

Kada smo peuzeli auto, bio je u „eko“ modu. Naravno, ovo dugme uvek isključujemo kako bismo utvrdili kakvo je stvarno stanje.

Već prvo dodavanje gasa otkrilo nam je koliko je auto „divalj“ i pun snage. Iz stanja mirovanja veoma snažno ubrzava, pa sa pedalom gasa morate da budete vrlo nežni kako vas ne bi „katapultirao“.

Sa svojih 163 konjske snage turbo-benzinac je vrlo eksplozivan u poređenju sa svojim konkurentima.

CVT menjač uliva dodatnu sigurnost vozaču jer je reakcija na komandu gasa trenutna, bez obzira na kojim obrtajima se nalazite. Zapravo, reakcija je brža nego kod automobila sa dvostrukim kvačilom, tako da nema nikakvog čekanja.

Pri svemu tome, nema povećane buke karakteristične za starije modele sa CVT-om.

Pri umerenim ubrzanjima motor ne prelazi 2000 obrtaja. Čak i na auto-putu je izuzetno tiho u kabini, a pri 130 km/h motor se „vrti“ na svega oko 2300 obrtaja, što je jedna od najnižih vrednosti za turbo-benzince.

Nažalost, ovo je dokaz da niski obrtaji ne moraju nužno da dovedu do niske potrošnje; Mitsubishi Eclipse Cross pri toj brzini troši oko devet litara. To nije malo, ali treba uzeti u obzir da je ovo ipak SUV sa velikom čeonom površinom i još sa 4x4 pogonom.

Tek kada poželite snažna međuubrzanja pri velikim brzinama i „patosirate“ pedalu gasa, CVT otkriva svoje lice u smislu povišenih obrtaja motora. Kada jednom dostignete konstantnu brzinu, ma koja da je, obrtaji padaju. Snage ima i za preticanje na autobanu, tako da visoke brzine ne predstavljaju nikakav problem.

Gradska vožnja je pravo uživanje; auto vas tera na nagla ubrzanja a vozač u svakom trenutku ima svu snagu na raspolaganju zahvaljujući odsustvu turbo-rupe i sjajnom menjaču.

Nažalost, sjajne performanse i mogućnosti dovode i do veće potrošnje, tako da treba računati na oko devet litara po gradu sa umerenim ubrzanjima, odnosno oko deset ako želite da uživate u punim performansama motora.

Ako odaberete verziju sa manuelnim menjačem i samo prednjim pogonom, možete da računate na litar do dva niži prosek.

Istina, nismo stigli da isprobamo koliko „eko“ mod smanjuje potrošnju, koji je svakako preporučljiv manje iskusnim vozačima i onima kojima nagla reakcija motora na komandu gasa u nekom trenutku postane naporna. Sa njim je motor u velikoj meri pitomiji i prijatniji za svakodnevnu vožnju.

Nije bez razloga Eclipse Cross poneo naziv svog slavnog sportskog prethodnika. Sjajna ubrzanja i relativno tvrdo, gotovo sportski podešeno ogibljenje nas podsećaju da je Mitsubishi jedan od najpoznatijih proizvođača visokoperformansnih i 4x4 automobila, koji su decenijama neprikosnoveni na reli takmičenjima.

Na svu sreću, pedigre se ne naplaćuje dodatno. Štaviše, Eclipse Cross je među najpovoljnijim predstavnicima krosovera C segmenta na našem tržištu kada se u obzir uzmu vrlo bogata oprema, najnoviji bezbednosni sistemi i veoma snažan i eksplozivan motor.

Testirani auto sa pretposlednjim paketom opreme, CVT menjačem i 4x4 pogonom košta 26.990 evra sa PDV-om, odnosno pet hiljada više u odnosu na baznu verziju.

Stalni 4x4 pogon

Mitsubishi Eclipse Cross je opremljen stalnim pogonom na sva četiri točka koji po potrebi raspoređuje obrtni moment između prednje i zadnje osovine u odnosu od 80:20 do 40:60.

Vozaču su na raspolaganju tri režima rada – „auto“, „sneg“ i „šljunak“, a odabir se vrši preko tastera postavljenog pored ručice menjača.

Četiri kamere

Standardna oprema je vrlo bogata, pa već u osnovnom paketu vozač ima na raspolaganju kameru za vožnju unazad.

Pretposlednji sadrži četiri kamere, čija se slika ne aktivira samo prilikom vožnje unazad već i pritiskom na taster smeštenim na levoj strani volana.

Prikazom od 360 stepeni se dodatno olakšava manevrisanje.

Tačped samo uz CVT menjač

Verzija sa CVT menjačem je specifična po tome što sadrži električnu ručnu kočnicu sa auto-hold funkcijom i tačped za kontrolu audio sistema.

Prevlačenjem dva prsta levo-desno menjaju se stanice, odnosno numere, a napred-nazad se pojačava i utišava nivo zvuka.

Preporuka za top model

U odnosu na testirani paket opreme postoji još jedan bogatiji – „instajl“ (Instyle). Jeste da je skuplji tri hiljade evra ali vredi svaku paru i apsolutno je za preporuku.

Za 29.990 evra dodatno uključuje adaptivni tempomat, premijum ozvučenje sa sabvuferom i 8 zvučnika, veći multimedijalni displej, kožna sedišta (elektro-podešavanje vozačevog), grejače prednjih i zadnjih sedišta, grejače volana i vetrobranskog stakla, kao i elektropokretan panoramski krov.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 Intense CVT 4WD: Specifikacije i performanse

zapremina motora 1499 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 5500 o/min
maks. obrtni moment 250 Nm pri 1800-4500 o/min
menjač CVT sa 8 predefinisanih stepeni
pogon na sva četiri točka
dimenzije: D/Š/V 4405/1805/1685 mm
međuos. rastojanje 2670 mm
klirens 183 mm
prtljažnik 448 l
rezervoar 60 l
masa 1520 kg
pneumatici 225/55 R18
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s
potrošnja (fabrička) 8,2/6,2/7,0 l/100 km
emisija CO2 159 g/km

,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu