Kinezi nadiru, Nemci bi da ih Brisel spase

Izvor: DW
Podeli
BYD Seal (Foto: BYD promo)
BYD Seal (Foto: BYD promo)

Bremerhafen je doživeo premijeru: "BYD Explorer 1", prvi brod izgrađen specijalno za kineskog proizvođača automobila, stigao je na odredište. U toj nemačkoj luci istovareno je oko 3.000 električnih automobila.

Taj teretni brod dugačak skoro 200 metara prethodno je isporučio 1.500 vozila u Vlisingenu u Holandiji. Bremerhafen, kao jedna od najvećih automobilskih luka na svetu, postaće važno čvorište za BYD na evropskom tržištu. Još se radi o malom broju: prošle godine u Nemačkoj je novoregistrovano manje od 4.000 električnih automobila BYD. Ali, ambicije kompanije iz Šenžena su ogromne, piše Dojče vele.

Strelovit uspon

Osnovan 1995. kao proizvođač akumulatora, odnosno baterija, BYD od 2003. proizvodi i automobile. On baterijama snabdeva i mnoge zapadne automobilske kompanije, uključujući i BMW, Mercedes, Audi, Teslu, Toyotu i Ford.

Ono što je daleko impresivnije jeste brzi uspon BYD-automobila. Od 2022. su se oprostili od motora s unutrašnjim sagorevanjem i specijalizovali se za čisto električna, kao i hibridna vozila. U poslednjem kvartalu 2023. BYD je dospeo na prvo mesto u svetu sa preko 526.000 prodatih automobila.

Prodaja u Nemačkoj – višestruko povećanje

Već neko vreme je očigledno da Kinezi rade na osvajanju evropskog tržišta električnih automobila. Do skoro je samo oko osam odsto takvih vozila u Evropi bilo poreklom iz Kine, ali sada ima sve više znakova da BYD ima ozbiljne namere: na primer, na sajmu automobila IAA u Minhenu ta kompanija iznajmila je najveći izložbeni prostor.

"Posle samo jedanaest meseci, već smo zastupljeni u 15 evropskih zemalja", rekao je u Minhenu Mihael Šu, šef BYD za Evropu.

Nakon što je Volkswagen prošle godine morao toj kompaniji da prepusti mesto lidera na najvećem tržištu električnih automobila, onom u Kini, sada još jedna simbolična promena ukazuje na novu realnost: na ovogodišnjem Evropskom fudbalskom prvenstvu 2024. u Nemačkoj zvanični reklamni partner više nije Volkswagen, već – BYD.

U Nemačkoj planirano stotinu salona automobila

Istovremeno, BYD značajno širi svoje prisustvo u Nemačkoj – već ima prodavnice automobila u većini velikih gradova, s ciljem ih bude oko stotinu. Ubuduće bi 90 odsto Nemaca trebalo da bude u mogućnosti da automobilom za manje od pola sata stigne do najbliže prodavnice BYD, navodi kompanija.

Proklamovani cilj Kineza je da budu među prvih pet u Nemačkoj i u Evropi. U tom cilju već je planirana i prva fabrika – u Mađarskoj.

Do 2026. BYD želi da u Nemačkoj proda 120.000 električnih automobila. Trenutno u Evropi nudi pet modela, a očekuje se da će ove godine na tržište stići još tri.

Model BYD Seal, koji u Nemačkoj košta oko 45.000 evra, direktna je konkurencija Teslinom bestseleru: Modelu 3. BYD je prošle godine prodao više od tri miliona automobila širom sveta.

Od toga su 1,6 miliona bili isključivo električni automobili. U toj kategoriji, kao i među hibridima, Tesla je 2023. bio ispred sa 1,8 miliona.

Mask: "Izuzetno dobri automobili"

Ali, uprkos Teslinim kontinuiranim ambicioznim ciljevima, poznavaoci prilika u industriji veruju da je samo pitanje vremena kada će Kinezi preuzeti liderstvo i u prodaji električnih modela.

Šef Tesle Ilon Mask nedavno je jasno upozorio na trijumf konkurenata sa Dalekog istoka. On nije samo govorio o njihovim dobro poznatim nižim troškovima proizvodnje, već je i iskreno priznao:

"Izuzetno su dobri. Da nema trgovinskih barijera, oni bi poprilično uništili većinu drugih automobilskih kompanija na svetu", glasi sumorna prognoza tehnološkog milijardera Maska.

Carinama protiv navale iz Kine

I mada su nemački proizvođači automobila retko tako jasni, očigledno je da auto-industrija sve više čežnjivo gleda u pravcu Brisela. Uvozna carina od 25 odsto Kineze i dalje drži van tržišta u SAD, a novi zaštitni mehanizmi najavljuju se i u Evropi.

Evropska komisija već dugo optužuje Kinu da koristi subvencije za veštačko održavanje niskih cena električnih automobila na evropskom tržištu, čime narušava konkurenciju.

Zbog toga je pokrenula istragu o tome u kojoj meri se krše pravila međunarodne trgovine, te evropski proizvođači dovode u nepovoljniji položaj. Ako bude bilo potrebno, Brisel je spreman da na ponašanje Kine odgovori i kaznenim tarifama (carinama).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu