Mali broj punjača odvraća vozače od kupovine električnog automobila

Automobilska industrija je u fazi masovnog i radikalnog prelaska sa vozila sa SUS motorima na električne automobile, a jedan od faktora koji će biti ključni u elektrifikaciji su stanice za punjenje.

Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Broj punjača se konstantno povećava, ali čini se da još nije dovoljno veliki da ispuni ambicije proizvođača automobila, a nedovoljan broj stanica za punjenje jedan je od razloga zašto se neki vozači i dalje ustručavaju da kupe električne automobile.

Volkswagen želi da bude lider u elektrifikaciji i, prema njihovim kratkoročnim planovima, u roku od nekoliko godina želi da svrgne Teslu i postane najveća kompanija na tržištu električnih automobila.

Najavili su ulaganje nekoliko desetina milijardi dolara u ovo tržište i razvoj automobila, tehnologije baterija, ali i stanica za punjenje, prenosi Zimo.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Volkswagen je do kraja prošle godine instalirao oko 15.000 punjača za električna vozila širom sveta, a za ovu godinu su najavili još veće planove.

U saradnji sa partnerima planiraju da ugrade još 25.000, što je deo njihove ranije najavljene strategije prema kojoj će do 2025. godine ugraditi oko 45.000 punjača.

Od tih 45.000 punjača, 10.000 će biti postavljeno širom Severne Amerike, 10.000 na evropskom tržištu, a najviše 17.000 će biti instalirano u Kini.

U SAD je za postavljanje njihove infrastrukture zadužena kompanija Electrify America, dok u Evropi infrastrukturu za punjenje postavlja IONITY, au Kini CAMS.

Electrek je objavio da će, ako VW zaista ispuni svoje planove o 25 hiljada punjača ove godine, biti veliki uspeh za nemačku kompaniju, a sledeće godine će morati da postavi još samo 5 hiljada da bi se ostvario plan od 45 hiljada punjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu