1. "Od tih 45.000 punjača, 10.000 c?e biti postavljeno širom Severne Amerike, 10.000 na evropskom tržištu, a najviše 17.000 c?e biti instalirano u Kini".
    Stvarno ste likovi.;):)
    (sremčina, 2. februar 2023 02:09)

    # Link komentara

  2. Mislim da je politika koja odredjuje cime cemo se voziti ici ka vodoniku. Struja koja se nocu proizvede, a ne koristi se ni 20%, kao i struja iz obnovljivih izvora se moze koristiti za proces elektrolize vode i dobijanja vodonika. Srtuju je nemoguce skladistiti osim u grejnim telima i baterijama, ali to mogu da koriste samo vlasnici elektricnih vozila. Vodonik se moze skladistiti u rezervoarima i pretakati u motorna vozila. Zemlje Azije, Afrike i Australije koje imaju obilje suncanih dana bi uz pomoc suncanih kolektora mogle da proizvedu kolicine vodonika dovoljne da zamene min. 30% naftinih derivata.
    (kole, 1. februar 2023 10:39)

    Očito nisi čuo za reverzibilne elektrane. Po noći se struja koristi da se voda diže sa dolje pozicije ispod elektrane natrag u jezero iznad elektrane. Po danu se proizvodi struja puštanjem vode preko lopatica turbine tj. kroz hidroelektranu.
    Po noći opet u obrnutom smijeru. Gubitak je samo 5-6% posto.
    I nema baterija, propadanja sa vremenom i smanjenja kapaciteta, potrebe za recikliranjem na kraju životnog vijeka baterija...
    Vodik će se prije koristiti u industriji kao zamjena za plin ili struju ili ugljen nego u prijevoznim sredstvima.
    Najveće šanse imaju brodovi da jednog dana budu konevertirani na pogon vodikom jer tu prostor nije tako bitan.
    (Ivan ZG, 1. februar 2023 21:42)

    # Link komentara

  3. Mislim da je politika koja odredjuje cime cemo se voziti ici ka vodoniku. Struja koja se nocu proizvede, a ne koristi se ni 20%, kao i struja iz obnovljivih izvora se moze koristiti za proces elektrolize vode i dobijanja vodonika. Srtuju je nemoguce skladistiti osim u grejnim telima i baterijama, ali to mogu da koriste samo vlasnici elektricnih vozila. Vodonik se moze skladistiti u rezervoarima i pretakati u motorna vozila. Zemlje Azije, Afrike i Australije koje imaju obilje suncanih dana bi uz pomoc suncanih kolektora mogle da proizvedu kolicine vodonika dovoljne da zamene min. 30% naftinih derivata.
    (kole, 1. februar 2023 10:39)

    # Link komentara

  4. A razlog zbog kog bi kupio električni auto je?
    (Novosadista, 1. februar 2023 09:34)

    # Link komentara

  5. Ne znam da li je vodonik gorivo buducnosti i nadam se ali struja svakako to nije bar dok haube i krovovi automobila ne budu nalepljeni nekakvim solarnim panelima koji ce omoguciti nesputanu voznju.
    Sadasni sistem u kome se grade nuklearne elektrane, pojacavaju dalekovodi i trafoi, kopa litijum, skladiste istrosene baterije je pogubniji po planetu i novcanike gradjana nego SUS motori.
    Jednostavno ovo je sukob petrolejske i elektro mafije u svetu.
    (Aleksa Pufta, 1. februar 2023 07:41)

    # Link komentara

  6. Nije problem mali broj punjača nego mali broj garaža. Odnosno preveliki broj automobila. Ljudi imaju i po dva automobila ("za različite potrebe") a oba drže na ulici. To naravno nije problem proizvođača, naprotiv stimulišu takvu "proizvodnju potreba". Rade isto kao dileri droge; sada kad su navukli ljude da ne mogu bez automobila, cene automobila su izjednačili sa cenama stanova.
    (Cinique, 1. februar 2023 03:29)

    # Link komentara

  7. Sta im vredi kad ne umeju da odrade sofware. I dalje zavise od suppliers i njihovih ECus, mediocre firmware i nekih 100M line of code totalni haos
    (achtwn, 1. februar 2023 03:25)

    # Link komentara

  8. @
    @ Đorke
    Uopste nije neprihvatljiv polovan plug-in hibrid. Ako je Tojotin on se pokazuje vrlo pouzdanim tj ne kvari se tako da nije veliki reskir. Model od 2016. moze da predje prilicno km s jednim punjenjem u garazi.
    (peksimit, 31. januar 2023 19:09)

    Pa pazi … kako kome. Sada vozim na TNG jer idem po gradu svaki dan, kroz spiceve itd, gde u teoriji plug in hybrid super vrsi posao. Stvar je da u zadnje vreme sve vise radim od kuce, sa tendencijom da postane mahom od kuce - to te dovodi do toga da auto sluzi mahom da te trgne negde vikendima gde taj hibrid pokazuje najmanje prednosti. Nemam pojma, videcu sta ce biti sledece, ali kako stvari stoje sada, bice kao i do sada - benzin, TNG ili dizel, pa sta od toga bude pametno u tom momentu. Ne pratim trendove, nego svoje potrebe.
    (Djorke, 31. januar 2023 23:10)

    # Link komentara

  9. Preskupu su. Neisplativo. Medjutim, yskoro ce to biti jedina opcija jer vlada teror manjine nad vecinom.
    (Freeman, 31. januar 2023 21:12)

    # Link komentara

  10. U Srbiji postoji bojazan kod naroda da na punjaču za punjenje baterija električnog automobila kad EPS da upotrebnu dozvolu na njega ne uračuna i TV pretplatu.
    (XXL, 31. januar 2023 21:04)

    # Link komentara

  11. A možda malo i cena od 30.000 evra.
    (Mile, 31. januar 2023 15:17)

    Nema vise za 30 hiljada ni obican auto a ne na baterije!
    (gagit, 31. januar 2023 19:49)

    # Link komentara

  12. @ Đorke
    Uopste nije neprihvatljiv polovan plug-in hibrid. Ako je Tojotin on se pokazuje vrlo pouzdanim tj ne kvari se tako da nije veliki reskir. Model od 2016. moze da predje prilicno km s jednim punjenjem u garazi.
    (peksimit, 31. januar 2023 19:09)

    # Link komentara

  13. @mile
    Da je 30k€ bilo bi i dobro, preko 40k€ neki normalan model…
    (milos, 31. januar 2023 17:32)

    # Link komentara

  14. Zato je najbolja varijanta plug-in. Napuniš bateriju iz svoje kućne el. instalacije (naravno, ovo važi samo za one koji imaju kuću ili el. garažu) i voziš na struju dok ima struje u bateriji. Ukoliko dnevno prelaziš manju kilometražu (25 ili 50km, ili 80 km u slučaju baterije većeg kapaciteta) praktično ti ne treba benzin. Struja je vrlo jeftina. Na ukazanu potrebu za daljim putem, jednostavno voziš svoj plug-in na benzin.

    Ko ima potpuno baterijsko vozilo, zbog velikog kapaciteta baterije postupa na isti način samo će punjenje strujom da traje duže. Npr. ako koristi običnu monofaznu priključnicu, vozilo je opterećuje snagom od oko 2,2 kW (i strujom od 10A), tako da neku pretpostavljenu bateriju od 22 kWh na ovaj način napuni za 10h (celu noć).
    Vozilo koje može da se puni trofaznom ''kućnom'' strujom, u tom slučaju opterećuje el. instalaciju snagom 3x većom, od 6,6 kW, pa se punjenje obavlja 3x brže.

    Naravno,
    stoje dve glavne primedbe:
    1. treba imati kuću ili garažu, i
    2. za duža putovanja potrebno je isplanirati zastoje kod javnih punjača duž trase.
    (ljud, 31. januar 2023 17:26)

    # Link komentara

  15. Ne znam kako druge, ali mene odvraca cena od 50-80.000 za model sa krstenim performansama, gde zapravo najvise mislim na “range”, a ne na ubrzanje i te gluposti koje me ni sada realno ne zanimaju previse.

    Punjaci su mi zadnji na listi, ovo naravno govorim iz ugla nekog ko ima garazu, pa moze da puni kod kuce za veliki broj situacija. Treba mi 1 auto i taj jedan treba da zadovolji potrebe.
    (Djorke, 31. januar 2023 16:03)

    # Link komentara

  16. Vesti iz Srbije:
    Mali broj punjača odvraća vozače od kupovine električnog automobila

    A možda malo i cena od 30.000 evra.
    (Mile, 31. januar 2023 15:17)

    # Link komentara