Da li mlađima od 21 godine treba zabraniti da voze? ANKETA

Vozači mlađi od 25 godina u jednoj zemlji odgovorni su za skoro 25 odsto nezgoda.

Podeli
Foto: B92/NP
Foto: B92/NP

Nekoliko stručnjaka za bezbednost na putevima u australijskoj državi Novi Južni Vels tvrdi da muškarcima treba zabraniti dobijanje vozačke dozvole do 21. godine, prenosi HAK Magazin.

Predlog je poslat Vladi Novog Južnog Velsa i naglašava da je potrebno učiniti više da se smanji broj smrtnih slučajeva na putu kroz veći fokus na mlade vozače, posebno mladiće.

Profesor emeritus i predsednica Australijskog koledža za bezbednost na putevima, En Vilijamson, primetila je da su vozači mlađi od 25 godina u Novom Južnom Velsu odgovorni za skoro 25 odsto nesreća, iako čine samo 15 odsto vozača u državi.

Zbog toga kaže da je potrebno učiniti više da bi se smanjile nesreće postavljanjem većih ograničenja za mlade vozače.

„Nije da nadležni za puteve i donosioci odluka nisu svesni da postoje brojna ograničenja za neiskusne i mlade vozače početnike, ali to nije dovoljno. Ovo očigledno nije dovoljno. Mladići, možda bi trebalo da imaju 21 ili 22 godine pre nego što dobiju dozvolu. Ovo su veoma kontroverzne misli, ali sve o njima treba razmišljati“, rekao je Vilijamson.

Za sada nema naznaka da vlada Novog Južnog Velsa ozbiljno razmatra tako značajnu promenu svog sistema izdavanja dozvola.

Međutim, premijer NSV-a Dominic Perrottet je zatražio savet o ograničavanju broja putnika koji mogu da budu u automobilu sa mladim vozačem sve dok imaju ograničenu dozvolu sa tablicama za početnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu