Bentley u čvrstom zagrljaju Audija

Biće u društvu sa Lamborghinijem i Ducatijem.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Bentley Bentayga S (Foto: Bentley)
Bentley Bentayga S (Foto: Bentley)

Audi polako, ali sigurno preuzima dominantnu ulogu u Volkswagen grupaciji. Nakon što je uspešno uveo Lamborghini i Ducati u novo doba, sad će to pokušati da ponovi i sa prestižnom britanskom markom.

Bentley je pod kapom Volkswagena već godinama, a njegovim poslovanjem sve do sada je dosta labavo upravljao Porsche. Malo ko bi to rekao jer je Bentley imao i te kako veliku slobodu u kreiranju poslovne politike.

Međutim, stigla je pandemija, koja je označila kraj vremena kad se novac mogao rasipati. Bentley je morao da obustavi proizvodnju svog slavnog V8 motora i da se polako okrene modernim tehnologijama.

Volkswagenov plan je jasan još od 2020. godine. Zove se "Together 2025+" i predstavlja novo restrukturiranje koje za posledicu ima rezanje fiksnih troškova za 5 odsto i materijalnih za još 7 odsto.

Pritom, sve luksuzne marke ostaju u portfoliju nemačkog koncerna jer ih se VW ne želi odreći. U to ne ulazi Bugatti koji se ni tada nije spominjao u strategiji, a u međuvremenu je veštim poslovnim potezima završio u novom koncernu sa hrvatskim Rimcem.

Bentley Continental GT Speed (Foto: Bentley)
Bentley Continental GT Speed (Foto: Bentley)

Bentley je pod Audijevu potpunu kontrolu potpao prvog dana ove godine, a to znači da će zajednički raditi na elektrifikaciji i tehnološkoj saradnji, sve kako bi Bentley što uspešnije prošao kroz ova vrlo izazovna vremena.

Svaka odluka kompanije Bentley mora biti koordinisana i odobrena od čelnika Audija, a isto važi i za svaku buduću investiciju. Primera radi, neće moći sarađivati, recimo, sa Lamborghinijem, a da to prethodno ne odobri Audi.

Time Bentley postaje još jedan satelit o čijoj strategiji brine Audi. Uostalom, Audi ima finansijsku kontrolu nad markom, ali i potpunu odgovornost.

Adrijan Holmark postaje svojevrsni poslovođa brenda Bentley, dok Audijev šef Markus Dusman donosi odluke.

Tako će Nemci naređivati Britancima šta i kako da rade, a ako požele, moći će da im promene i upravu, pa čak i da utiču na proizvodne kapacitete.

Bentley Flying Spur Hybrid (Foto: Bentley)
Bentley Flying Spur Hybrid (Foto: Bentley)

A kad smo kod proizvodnje, recimo kako će dosadašnja Porscheova MSB mehanička platforma biti zamenjena modularnom PPE41/51 i SSP4/5.

Prema dostupnim informacijama, prvi isključivo električni Bentley na tržište stiže 2025. godine, model D-Lux.

U međuvremenu će na tržište stići plug-in verzije aktuelnih modela, kao i potpuno električni Flying Spur te Bentayga.

Plan je jasan, ali i dalje je nepoznanica da li će poprilično konzervativna klijentela tako brzo biti spremna da se prebaci sa benzinskih pumpi na električne punjače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu