1. Radovan
    Dajte nekakav link da potvrdi to sto pisete?
    Postavio sam sasvim logicno pitanje za koje nemate odgovor pa mi prebacujete da se brukam, a zapravo je suprotno jer se predstavljate kao neko iz autoindustrije a "promasite" osnovne pojmove...
    Platforma je izraz za iste elemente koji su prilagodjeni za upotrebu za vise modela vozila odnosno u samonosecoj karoseriji (elemnti podnice vozila, elektronika, motor, mjenjac, ogibljenje i sl.)...
    Sasija je nesto sto nosi, platforma ne nosi nista...
    (Srđan BL, 22. januar 2022 10:26)

    # Link komentara

  2. (Srđan BL, 20. januar 2022 21:04)

    Samonoseća karoserija se više nigde ne koristi još od početka 80-tih.

    Imate internet umesto da se ovde brukate i da vam se ljudi smeju.

    Samonoseća karoserija nosi samu sebe.
    Reč "platforma" je lepša reč nego šasija.
    (Radovan, 22. januar 2022 06:18)

    # Link komentara

  3. Radovan
    Ako moze pomozite mi da naucim koja je razlika izmedju samonosive karoserije Lade Nive ili recimo VW Tiguana, ako su im motor, transmisija i elementi ovjesa pricvrsceni za tu karoseriju? Jesu oboje "unibody"?
    To oko platforme mi je jasno...
    Pa najbitniji Audi u to vrijeme (preuzimanja) je bila 100ka, koja je razvijena u tajnosti od sefova iz VW-a. Prelomila je u korist Audija da ga VW-e ne "udavi" kako je bilo u planu... Ona je opet imala osnovu u Auto Unionu...
    (Srđan BL, 20. januar 2022 21:04)

    # Link komentara

  4. (Srđan BL, 20. januar 2022 13:47)

    Samonoseću karoseriju danas jedino ima Lada Niva i još poneki auto iz 70-tih godina.
    Platforma je limeno korito nastalo oblikovanjem lima, i na nju se kače svi ostali šasijski sistemi, i sve to zajedno je šasija, na koju se danas kače sve moguće varijante karoserija (sedan,karavan,hatcback,itd) uz različite dužine,širine i visine, pa još različite proizvodne marke VW,ŠKODA,SEAT,AUDI,PORSCHE, unutar glavnog nosioca projekta izrade auta kao što je VW. Inače, nedavno je VW preuzeo PORSCHE. Da se danas koristi samonoseća karoserija, fabrike ne bi mogle da prave toliko karoserijskih varijanti.

    Reč "platforma" je nastala kao žargon tokom proizvodnje,oblikovanja limova, kako bi se mogla pripremiti montažna traka (uređaji i alati) za prihvat limenog korita. Danas se reč platforma odomaćila kao da je kompletna šasija, a nije, već je samo limeno korito, koje je veoma zahtevno prilikom konstruisanja i dugo traje.
    Limeno korito ima većinski udeo u ublažavanju štete po putnike prilikom sudara.

    Na današnjim šasijama može svako da stavi svoju karoseriju pa čak i ja.

    Zaboravili ste stare AUDI modele pod upravom MERCEDES-a, pre pojave AUDI 80 koji je VW.
    (Radovan, 20. januar 2022 15:45)

    # Link komentara

  5. Radovan
    Mislim da pravite greske u startu prvo oko terminologije...
    Šasijom se ne moze zvati karoserija automobila, jer je sasija konstrukcija koja nosi motor, transmisiju, ogibljenje, a na nju se montira karoserija... Kao takva se oznacava brojem sasije, jer moze samostalno da se krece bez potrebe za karoserijom. Pojavom "unibody" karoserija, sasija je nestala iz "putnickog" programa. Shvatam da je lakse reci sasija nego platforma ili karoserija, ali je u suprotnosti sa njenim znacenjem, jer platforma svakog danasnjeg automobila ne moze samostalno da se "vozi", sve bi se deformisalo nakon par metara...
    Sto se tice odnosa Audija i VW-a, kao sto i sami kazete da je Mercedes dao osnovu za Audi motore to je istina... Ko je kome sta naredjivano da kupi ili proda je vec rekla kazala... Mercedes je planirao iz ostataka Auto Uniona da pokrene niskobudzetni auto program i vec je imao neke modele koji su ugledali svjetlost dana, ali su odustali od toga, jer se vec 60ih poceo nametati kao sve uticajniji proizvodjac luksuznih automobila, pa mu nije bilo potrebe za tracenje resursa oko vozila za sitnu raju, a novac od prodaje ismjeriti na dalji razvoj luksuznih automobila. Upravo je polovinom 60ih poceo sve intenzivnije da testira bezbjednosne sisteme u svojim vozilima...
    Livnicu ima VW, ali to ne znaci da je VW konstruise automobile za Audi, samo logično krenite od toga sta je VW bio prije Audija a sta ja postao poslije... Audi je svo tehnicko naslijedje dao VW-u, koji je na toj osnovi dosao do svega sto ga cini danas. Bolje postavite pitanje da li je ovo sto cini VW grupaciju danas najveca zasluga Audija?
    (Srđan BL, 20. januar 2022 13:47)

    # Link komentara

  6. (DC, 19. januar 2022 21:51)
    Nisi ti baš shvatio šta je gdin Radovan htio reći. Audi je samo brand u sklopu Volkswagen grupe. Tako da i što naprave, računa se da je VW. Porsche je porodična kompanija koja posjeduje kontrolni paket dionica VW. Jedina greška je baš taj Lamborghini motor. Ali ne V10, već V12.
    (kele®, 20. januar 2022 08:09)

    # Link komentara

  7. (Mikele, 19. januar 2022 21:30)
    Rolls Royce je već skoro 20 godina u BMW vlasništvu.
    (kele®, 20. januar 2022 08:01)

    # Link komentara

  8. Davno izglubljeni šarm Britanske auto-industrije…
    Ostao jos rolls-roys da se koprca, ostali su svi pod nemačkom okupacijom (izuzev Jaguara i MG-a a njima sa indijcima i kinezima jos i gore).
    Čerčil se u grobu prevrće :))
    (Mikele, 19. januar 2022 21:30)

    Rolls-Roys je pod BMWom i to odavno....cak im i motore radi BMW
    (Orbiter, 20. januar 2022 07:07)

    # Link komentara

  9. @Mikele
    Da si ti živ i zdrav, Rolls Royce se već odavno koprca i to više nego uspešno u BMW vlasništvu.
    (mile®, 20. januar 2022 06:38)

    # Link komentara

  10. (DC, 19. januar 2022 21:51)

    Taj 5 cilindrični o kome pričate je Mercedesov motor. Zvanično, kao njegov konstruktor se spominje Ferdinand Piech, zet u porodici Porsche, koji je u to vreme radio u AUDI, a unutar grupacije VW.

    Kada je MERCEDES oporavio grupaciju od 4 proizvođača po naređenju države, kasnije nazvana AUDI, tada je grupa VW "kupila" uz pomoć države tu grupaciju, i pride dobila najmoderniju fabriku motora u Evropi koju je MERCEDES napravio.
    AUDI nema livnicu, za proizvodnju bilo čega u toj formi, samo je VW ima.
    AUDI samo radi nadogradnju na šasijama VW i PORSCHE.

    VW motori liju se u VW livnici, a sklapaju širom Evrope. Livenje i sklapanje su dve različite stvari, tehnološki ne dodirljive.
    (Radovan, 20. januar 2022 06:37)

    # Link komentara

  11. @Mikele.

    Sinko, ukoliko si pod "koprcanjem" mislio na to da za sve što rade u "Rols Rojsu " treba prvo da pitaju Gintera i Ditera iz Minhena, onda si u pravu:

    Davno izgubljeni šarm britanske auto industrije se " koprca" u sauer krautu i brat vurstelima .
    A ukoliko bolje pogledaš , videćeš na vurstelima majušni znak u obliku plavo- bele elise...
    (Čeki opinionista del cazzo, 20. januar 2022 01:52)

    # Link komentara

  12. Vidi ti to kako im dobro ide...

    Trebalo je samo da 1 (jednog) direktora izvedu sa lisicama na rukama.

    Da li treba da ističem naravoučenije ?
    (Čeki opinionista del cazzo, 20. januar 2022 01:39)

    # Link komentara

  13. @Mikele i RR je pod bmwom.
    Bentli je za mene najpozeljniji brend, volim i audi i bmw ali Bentli je bas ono van konkurencije Continrntal GT i nema dalje.
    Audi je preuzeo Lamba i ucinio ga dosta profitabilnijim i pojacao prodaju dosta zadnjih godina,usput urus se prodaje nevidjeno dobro, tako da Audi zna kako ce sa Bentlijem da odradi posao.
    (Dvabz, 20. januar 2022 00:07)

    # Link komentara

  14. @Radovan: To sto si napisao jednostavno nije tacno.
    Platforme: MQB je iz VW, MLB iz Audija, MSB iz Porschea, MEB za elektricna vozila opet VW, PPE (takodje za elektricna vozila) zajednicki rad Audija i Porschea. Svaka od njih se da lako izguglati pa proveriti na engleskoj ili nemackoj wikipedia stranici. Plus tu imaju neke specificne platforme kao za Bugatti ili Lamborghini dvosede, Porsche 911 itd.
    Sto se tice motora, oni sa tri i cetiri cilindra su iz VW, onaj petak od 2.5l sto se ugradjuje u Audi RS3 je naravno Audijev, kao i motori sa 6 i 8 cilindara, a naravno da je Audi do skoro imao i svoje vece. Zapravo VW ima i svoj V6 koji je na bazi starog VR6 ali nije u prodaji u Evropi vec samo u Americi i mozda jos uvek u Kini dok Touareg i Amarok koriste Audijeve V6. Porsche opet ima svoje motore, kako V8 tako i boxer. Do skoro je postojao Bentley 6.75l koji potice jos od Bentley i Rolls-Royce iz sezdesetih godina ako ne pre. Lamborghini ima svoje V10 (koji se takodje ugradjuje u Audi R8 V10) i V12 za Aventador.
    (DC, 19. januar 2022 21:51)

    # Link komentara

  15. Davno izglubljeni šarm Britanske auto-industrije…
    Ostao jos rolls-roys da se koprca, ostali su svi pod nemačkom okupacijom (izuzev Jaguara i MG-a a njima sa indijcima i kinezima jos i gore).
    Čerčil se u grobu prevrće :))
    (Mikele, 19. januar 2022 21:30)

    # Link komentara

  16. Svaki put gosp. Radovan napiše nešto pametno. Svaki put kada napiše dobije više - nego +.
    Biti hardkor vernik crkve sa sedištem u Volfsburgu, zajedno sa brojnim vernicima od Moskve do Londona...kakvo uzbudljivo životno iskustvo
    (Monkey on your back, 19. januar 2022 20:57)

    # Link komentara

  17. U grupaciji VW, jedino VW proizvodi motore.
    U grupaciji VW, jedino VW i PORSCHE proizvode šasije.
    Svi ostali su likovno estetski dekorateri i proizvođači nameštaja, po dokumentaciji iz VW i PORSCHE.
    (Radovan, 19. januar 2022 17:00)

    # Link komentara

  18. Bentley je zakon.
    (NR, 19. januar 2022 16:26)

    # Link komentara