Treći put – imaju li automobili na vodonik budućnost? FOTO

Dok na tržištu i dalje dominiraju vozila sa SUS motorima, a električni automobili ozbiljno prete, najmanje pažnje u medijima dobijaju vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Sve se češće postavlja pitanje perspektive električnih automobila u odnosu na benzince i dizelaše, ali da li na toj slici možda ima mesta i za automobile na vodonik?

Neki i dalje veruju da su vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama, zapravo, budućnost brzog i efikasnog prevoza koji ne zagađuje životnu sredinu.

O kakvom je pogonskom sistemu reč?

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Podsećamo, vodonične gorivne ćelije funkcionišu po principu mešavine vodonika sa kiseonikom iz vazduha, odakle se, zatim, hemijskom reakcijom dobija električna energija za pokretanje elektromotora.

Nema izduvnih gasova, a jedino što se emituje u životnu sredinu je - voda.

Još jedna pionirska uloga Toyote

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Papa se modernizuje, dobio automobil na vodonik FOTO

I dok se većina proizvođača automobila trenutno urtkuje ko će da izbaci na tržište što više električnih modela, Toyota je za sebe ponovo prigrabila pionirsku ulogu u primeni jedne drugačije pogonske tehnologije.

Slično kao što je to uradila sa hibirnim pogonom i modelom Prius pre više od dve decenije, Toyota sada "gura" tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

Naravno, nije u tome usamljena, ali se čini da je više od svih drugih auto-kompanija posvećena cilju masovne upotrebe automobila na vodonik.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Nedavno su objavljene prve fotografije i tehnički detalji druge generacije Toyote Mirai na vodonik, a uoči početka prodaje ovog modela u SAD stigle su i nove informacije.

Najzanimljiivija je svakako ona o autonomiji u vožnji sa punim rezervoarom. Iako je se tvrdilo da Mirai 2 ima autonomiju u vožnji do 850 km, što je 30 odsto bolji rezultat u poređenju sa prvom generacijom ovog modela, američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) izašla je sa nešto konzervativnijom procenom.

Prema rezultatima njenih testova, Toyota Mirai sa punim rezervoarom može da pređe oko 650 km. To je i dalje bolji rezultat od prve generacije, ali ne toliko koliko su pokazivali preliminarni podaci.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Ova autonomija je veća od one koju trenutno imaju električni automobil, pa čak i od onih sa najvećim baterijama, a Mirai ima još jednu porednost jer je za dopunu vodonika potrebno svega nekoliko minuta, što je znatno kraće vreme od onog koje električni automobili provode na brzim punjačima za dopunu baterija.

Sa druge strane, električni automobili su u velikoj prednosti kada je u pitanju infrastruktura punjača u poređenju sa brojem stanica na kojima se "sipa" vodonik, koje su čak i u najrazvijenijm zemljama sveta izuzetno retke.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Kada je reč o performansama, Mirai 2 koji stiže na tržište SAD raspolaže sa 180 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm.

Cena ovog automobila za sada nije saopštena, a početna cena njegovog prethodnika je iznosila 50-ak hiljada dolara.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu