Ukinuli kompakt limuzine, pa počeli da gube kupce – na radost Japanaca

Među žrtvama novih potrošačkih trendova u auto-industriji su i sedani, čija se ponuda na američkom tržištu proredila. Tako je nedavno u SAD okončana proizvodnja limuzinskih verzija modela Chevrolet Cruze i Ford Focus.

Podeli
Ford Focus sedan iz 2015. (Foto: Ford promo)
Ford Focus sedan iz 2015. (Foto: Ford promo)

Interesantno je da su dva kompaktna sedana ostala bez direktnih naslednika na američkom tržištu iako su imali sasvim solidne prodajne rezultate u 2018. Prema podacima Carsalesbase, Chevrolet je američkim kupcima prošle godine isporučio 142.617 primeraka modela Cruze sedan, dok je Ford u istom periodu prodao 113.345 Focus limuzina.

Iako bi se možda očekivalo da će kupci ostati verni svojim brendovima i eventualno preći na krosovere iste marke, analitičari tvrde suprotno. Prema podacima do kojih je došao Edmunds, mnogi nekadašnji kupci limuzina Chevrolet Cruze i Ford Focus, koji bi ipak da voze sedan a ne SUV, više nisu lojalni ovim američkim brendovima.

Tako se čak 42% bivših vlasnika modela Cruze i Focus opredelilo da ponovo kupi sedan, a kako više ne mogu da računaju na neki od ta dva automobila, okrenuli su se u velikom broju japanskim alternativama - Hondi Civic i Toyoti Corolli.

Chevrolet Cruze sedan iz 2016. (Foto: GM promo)
Chevrolet Cruze sedan iz 2016. (Foto: GM promo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu