1. @ Nikola: pišeš gluposti. sve automobile koje si nabrojao su ili iste ili manje veličine od i40. 508 je kriminalan. To je kupe sa 4 sedišta. Ja sam malo nizi od komentatora, i kada stavim vozačko sedište u položaj za mene, iza mene srećno onome ko sedi. nema ni 20 cm prostora. Kao što je jedan komentator rekao, vec postoji idealna klasa i to je MPV. On može da bude i AWD i 7 sedišta i tovarni prostor, samo florens nije kao kod SUVa. Galaxy, Smax, Alhambra, Rifter, Berlingo, Sharan, Kangoo, Espace, Carens, Combo, Proace, Mazda 5...
    (Rhynchinoi, 16. novembar 2019 22:15)

    Apsolutno se slažem sa tobom. Sve je to gola istina. 508 mk2 je duplo golo po pitanju ponude prostora.
    (business ambition komercijalita, 18. novembar 2019 09:30)

    # Link komentara

  2. Do koske su se ispalili. Kršina kruze, treba da budu srećni da mogu nekome tu rupu bez dna da zavaljaju. Ruku na srce, enterijer, udobnost, na nivou. Održavanje...no comment. Tu bi ih i nemci ušili ali u SAD nema (dovoljno) servisa pa deru ovl. servisi.
    (Munjoslas, 16. novembar 2019 22:36)

    # Link komentara

  3. @ Nikola: pišeš gluposti. sve automobile koje si nabrojao su ili iste ili manje veličine od i40. 508 je kriminalan. To je kupe sa 4 sedišta. Ja sam malo nizi od komentatora, i kada stavim vozačko sedište u položaj za mene, iza mene srećno onome ko sedi. nema ni 20 cm prostora. Kao što je jedan komentator rekao, vec postoji idealna klasa i to je MPV. On može da bude i AWD i 7 sedišta i tovarni prostor, samo florens nije kao kod SUVa. Galaxy, Smax, Alhambra, Rifter, Berlingo, Sharan, Kangoo, Espace, Carens, Combo, Proace, Mazda 5...
    (Rhynchinoi, 16. novembar 2019 22:15)

    # Link komentara

  4. @ucha, imam ja rešenje za tebe a zove se Marauder. Malo je skuplji, ali točak mu izdržava protivtenkovsku minu.
    Pogledaj na netu kako izgleda.
    (rebro, 16. novembar 2019 21:43)

    # Link komentara

  5. Limuzinama nedostaje veci klirens. Mislim na ove novije. Prave se automobili sa sve vecim tockovima ali sa manjim rastojanjem od tla. Apsurd.
    (Bojan Kostic, 16. novembar 2019 20:55)

    # Link komentara

  6. @achitwn Slažem se. Ja sam naravno pisao o našoj situaciji, a ona sigurno nije mnogo bitna za globalnu ekspanziju SUV vozila, a pogotovo u USA, odakle je verovatno sve krenulo, a onda, ostalo je već istorija. USA je zbog mnogo stvari, a ponajviše zbog svoje krštenice i prostranosti posebna priča. Tamo svako opušteno kupuje vozilo koje mu je potrebno, bez ikakve potrebe da se opterećuje razmišljanjima o uskim ulicama/parkinzima, ceni goriva i mnogim drugim stvarima o kojima čovek kod nas, ili na primer i u Tokiju odavno mora da razmišlja. Čak su i cene vozila tamo pristupačnije. USA i Japan su verovatno dva kraja te priče, gde smo mi naravno nešto bliže Japanu (eto, barem u nečemu). U Teksasu, na primer, gde je “sve veliko”, kako i oni sami vole da kažu, postoje takva čudovišta na 4-6 točkova koje običan svet vozi, da bi se ovi naši vozači domaćih SUV “grdosija” razboleli u sekundi. Ali tamo zaista ima uslova za sve to, i nekako prirodno ide uz čitavu tu priču. Taj novi svet mi je jasan, nego me čudi što se ovaj stari svet sa ove strane velike bare primio. Ok, kod nas su verovatno žabe u pitanju, ali ipak, od ostatka Evrope sam više očekivao.
    (posmatrač, 16. novembar 2019 18:19)

    # Link komentara

  7. SUV je ekološka bomba, doveden iz Amerike. bavili se mi biciklizmom kad još nije postojao termin SUV. na krov stavili po 2 bicikla. bila to Lada a sada Toyota Corolla. Da vučem 500-1000 kg više ?! ludo. nadam se da če ih uskoro zabraniti po gradovima EU.
    (ja, 90210, 16. novembar 2019 15:32)

    # Link komentara

  8. (posmatrač, 16. novembar 2019 08:05) SUV vozila imaju savrsenu logiku u USA. Prosecan amerikanac ima kucu treba je odrzavati, svakog proljeca idu u home depot ili menards i kupuju vrece djubriva, mulch, razno razne biljke i cvece u saksijama za dvorista itd. Tako je iz godine u godinu. SUV idealan da se to potrpa u gepek ili obore sedista ako se npr uzme neki dug predmet za popravku u kuci itd. Amerikanci imaju po troje dece cesto, mame ih vize na football utakmice, i valja potrpati onu opremu sto njihova deca nose dok igraju. Amerikanci u proseki umaju hobije kojima se bave, golf, biciklizam, hiking, veslanje i za to im treba SUV da stave bike na bike rack ili kanu na krov ili pak golf clubs u gepek. Itd itd
    E sad sto je srpska zaba videla da se pokiva americki konj pa oce i ona, to je druga proca
    (achitwn, 16. novembar 2019 14:31)

    # Link komentara

  9. Najbolja klasa je već izumrla a to je MPV.
    (kele®, 16. novembar 2019 12:53)

    # Link komentara

  10. Ja nikad necu kupiti suv , a ni limuzinu. Bez obzira sto sam lovac, skijas, a i camcem se mlatim leti po moru, suv ili cak klasican terenac mi ne odgovara, jer bi ostalih 95% vremena teglio bespotrebno auto, u najvecem procentu sam, od 2 tone.
    Limuzina ima drugu, ogromnu manu, da ne mozes sporet, boks sa kerovima ili nesto trece, malo kabastije, u nju ubaciti.
    Hecbek je mali, i iako ga trenutno vozim , nije idealno resenje, jer je gepek iapod 400l.
    Najbolja varijanta su liftbek i karavan, za one sto vise vremena provode na autoputu i miniven za one koji su vecinom u gradu.
    Mozda je , ipak , liftbek, tipa laguna, oktavia, insignia neko univerzalno resenje. Jedina mana je klirens, koji je na svim novim vozilima katastrofalan.
    A da mi je budzet nelimitiran izabrao bi neki malo povisen karavan , focus estate active, npr.
    (ucha, 16. novembar 2019 11:47)

    # Link komentara

  11. Visok sam 1.9m.
    Renault Fluence, Hyundai i40, Fiat Tipo...
    imaju kriminalno mesta pozadi, da ne znam kako prolaze test bezbednosti, jer na kolotrag u njima mogu da iščašim vrat.
    (Mladen, 16. novembar 2019 06:44)

    Pa kad si grmalj, do tebe je, nije do kola. Kola su pravljena za ljude normalnih dimenzija.

    A sem toga, trazis nadprosecni prostor u prosecnim kolima srednje klase (cak i ispodprosecnim, fluens i tipo su pravljeni kao jeftini modeli, za trzista u razvoju). Ako hoces da ti bude komotno, ti kupi ljudski auto, insigniju, talisman, 508, pasat...

    Ovako samo ispadas smesan, kao kad dvometras hoce da vozi peglicu, pa mora da izbaci prednja sedista.
    (Nikola, 16. novembar 2019 11:36)

    # Link komentara

  12. Neka neko obavesti onog ko je izjavio ili napisao da se okreću alternativi iz Japana, za njihovu informaciju, automobili iz Japana nisu alternativa već primarni izbor, prvo se to gleda pa tek ostalo. A kako neko već reče, Ameri pa i cela Azija i zapadna Evropa veruju Toyoti i Hondi sa razlogom.
    (Mello, 16. novembar 2019 10:50)

    # Link komentara

  13. Ipak je karavan najbolji kompromis, vozi se kao limzina a mozes da ga tovaris koliko hoces ! A cesto i izgledaj lepse nego odgovarajce limuzine.
    (Pasat 2, 16. novembar 2019 09:49)

    # Link komentara

  14. @mladen

    Superb
    (Iskander, 16. novembar 2019 09:48)

    # Link komentara

  15. U USA ko jednom sedne u japanca, to je to, gotovo. Vise nikad ne promeni brend. Pricam iz licnog iskustva i ljudi oko mene. Pogotovo ima smisla ako kupujes nov auto jer su cene svih brendova priblizne a kada dodje za prodaju nakon 5-7 godina vredi 3 puta vise od americko/evropske konkurecnije. Tako da su ti kupci izgubljeni trajno. Svaka cast za mudru odluku.
    (Aleks, 16. novembar 2019 09:04)

    # Link komentara

  16. Možda i nije baš lepo ovo reći/pomisliti, pošto i tamo rade neki ljudi, ali mi je nekako i drago što im se ovo dešava. SUV manija mi je oduvek išla na živce i kapiram samo one što usled korpulentnosti i možda nekih problema sa leđima, preferiraju ulazak u takav tip vozila. Za sve ostale, ne vidim neke jasne argumente, a pogotovo kada se govori o stabilnosti, potrošnji, i generalno nekoj ekonomičnosti čitave ideje. I još pogotovo kad pročitam termin “moderni urbani terenci”, digne mi se kosa na glavi, i prva asocijacija mi je na neke moderne urbane “ljude sa terena” (bez želje da uvredim nekog). Nekako, divljač je divljač, i trebalo bi da ostane u prirodi, u divljini. Glupo bi bilo imati urbanu divljač. Videli ste da se i one jadne divlje svinje sa Velikog ratnog ostrva nisu baš najbolje snašle u ovoj našoj urbanoj sredini. I zato, SUV je zna se za šta, i zna se za gde, a to nikako nije pentranje po “visokim gradskim ivičnjacima” (još jedan omiljen termin koji se često koristi). U gradovima su i ovako već dovoljno velike gužve u saobraćaju i pri parkiranju, tako da nam sigurno treba nešto baš suprotno od tih urbanih grdosija.
    (posmatrač, 16. novembar 2019 08:05)

    # Link komentara

  17. Jedino što fali modernim limuzinama je prostor za glavu pozadi i klirens.

    Visok sam 1.9m.
    Renault Fluence, Hyundai i40, Fiat Tipo...
    imaju kriminalno mesta pozadi, da ne znam kako prolaze test bezbednosti, jer na kolotrag u njima mogu da iščašim vrat.
    (Mladen, 16. novembar 2019 06:44)

    # Link komentara

  18. Meni mogu koliko hoće da ukidaju sedane, ja nikad ali baš nikad neću kupiti SUV. Ja vozim po putevima, i to brzinom većom od 40 km/h, tako da mi je bitno da je auto stabilan i aerodinamičan i ekonomičan.
    (Nikad SUV, 16. novembar 2019 01:13)

    # Link komentara

  19. Civic je odličan auto i bolja kupovina od korole. Topla preporuka.
    (Mitar Mitar, 16. novembar 2019 00:51)

    # Link komentara

  20. Evo ja sam vlasnik Chevrolet Cruza i nikada ne bih promenio limuzinu sedan u korist SUV-a ili crossovera. To je vozačka navika koju je teško izmeniti pogotovo kod iskusnih vozača. Mislim da će u skorije vreme i u Fordu i u General Motorsu shvatiti da nije dobra odluka otpisati sasvim dobre i pouzdane modele koji se uz to i odlično prodaju.
    (bob, 15. novembar 2019 23:35)

    # Link komentara

  21. Limuzina je limuzina, uvek bila.
    (VJ, 15. novembar 2019 20:16)

    # Link komentara

  22. ako darvinova prirodna selekcija, glupi će bankrotirati.
    (jaretina, 15. novembar 2019 18:49)

    # Link komentara

  23. Izgleda da ne vole svi SUV...
    (Džej, 15. novembar 2019 18:19)

    # Link komentara

  24. Ovo zvuci kao potez neke nase drzavne firme
    (samorealno, 15. novembar 2019 18:13)

    # Link komentara