Kakve smo polovnjake kupovali u 2023: Dizelaši i VW su zakon

I u godini za nama građani Srbije mahom su kupovali polovne automobile starije od 10 godina - i to najčešće sa dizel motorima.

Izvor: Polovni automobili
Podeli
Foto: Wellnhofer Designs/Shutterstock
Foto: Wellnhofer Designs/Shutterstock

Trend pada prodaje polovnih automobila nastavljen je i u prošloj godini, ali je značajno manji u odnosu na 2022. Sa druge strane, tržište novih vozila pokazalo je znake oporavka, te je zabeležen dvocifreni rast prodaje.

I u godini za nama kupovali smo mahom polovnjake starije od 10 godina i to najčešće sa dizel motorima, pokazala je tradicionalna godišnja analiza sajta Polovni automobili.

straživanje je obuhvatilo prodajne rezulate u 2023. godini polovnih i novih vozila, kao i interesovanje kupaca u pogledu brendova, modela, godišta i pogonskog goriva. Podaci prikupljeni u saradnji sa "CUBE timom" pokazali su da je prodaja polovnih automobila iz uvoza u 2023. godini bila manja za 2,8% u odnosu na prodaju ostvarenu u 2022.

Ovaj podatak deluje ohrabrujuće, pogotovu ako prodajne podatke iz 2022. uporedimo sa 2021. godinom, kada je pad iznosio čak 15%. Podsetimo, prodaja polovnjaka pretprošle godine bila je manja čak i u odnosu na period pandemije, kada smo imali i vanredno stanje.

Uzroke blagog pada prodaje polovnjaka u 2023. treba tražiti u geopolitičkoj situaciji u svetu, novim ratnim sukobima i inflaciji.

Jedan od razloga slabijih prodajnih rezultata leži i u činjenici da su mnogi potencijalni kupci očekivali subvenciju od strane države od 2.100 evra za kupovinu polovnih automobila standarda Euro 6, uz reciklažu starijih automobila sa dizel motorima normi Euro 1, Euro 2 i Euro3.

Ostaje da se vidi da li će i kada ovaj program zaživeti.

Gde smo u odnosu na Evropu

Srbija svakako nije jedina zemlja sa nešto lošijim prodajnim rezultatima polovnih vozila u prošloj godini. Naime, sajt Autovista 24 poredio je prodajne rezultate polovnjaka iz novembra prošle godine sa istim periodom 2022. na nekim od najvećih evropskih tržišta.

Prema tim podacima u Italiji je zabeležen pad od 10,9%, u Španiji od 2,5%, Austriji 1% i Švajcarskoj 0,2%.

Najveći rast u ovom periodu zabeležila je Francuska od 24,4%, a prati je Nemačka sa porastom od 8,3%. Ipak, sve se češće može čuti da bi 2024. godina u Evropi mogla da bude godina stabilizacije ponude, ali naravno pod uslovom da ne dođe do nekih iznenadnih velikih promena u geopolitičkim odnosima ili novih talasa poskupljenja.

Osnov za ovakva predviđanja leži u rastu prodaje novih vozila u Evropi, a time ćemo se detaljnije baviti u nastavku teksta.

Šta zanima kupce polovnjaka

I u 2023. godini dominantno su se kupovali polovnjaci proizvedeni između 2007. i 2011. godine i oni čine 43% svih polovnjaka koji su u prethodnih 12 meseci prvi put registrovani u našoj zemlji.

Zanimljivo, nešto manje od polovine svih prodatih polovnih automobila iz uvoza (47%) u godini za nama ispunjava emsionie standarde od Euro 1 do Euro 4 (vozila proizvedena do 2009. godine).

Podsetimo, država je najavila zabranu uvoza ovakvih vozila od 1. januara ove godine, ali se to za sada nije desilo.

Tradicionalno, kupci polovnjaka u Srbiji i dalje su okrenuti modelima sa dizel agregatima i podaci su gotovo identični onima iz 2022. godine. Konkretno, 64,48% prodaje polovnih automobila iz uvoza u prošloj godini činila su vozila sa dizel motorom, a 29,71% na benzin.

Nema promena ni kad je reč o interesovanju za proizvođače i modele.

Srpski vozači najviše veruju Volkswagenovim modelima: Golfu, Passatu i Polu, svih generacija, a u vrhu prodaje polovnjaka su još i modeli marki Audi, Opel, Peugeot i Renault.

Osim nabrojanih modela Folksvagena, u 2023. godini su se kupovali Fiat Punto, Audi A4 i dva Opelova modela, Corsa i Astra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu