1. Prekrstiti se
    (Hakunamatata, 27. februar 2024 13:17)

    # Link komentara

  2. Mene ručna spasila, doduše na starom puntu. Kako bih se zaustavio sa nekim novim koji ima elektronsku ručnu, pojma nemam.
    (Cholak, 26. februar 2024 10:42)

    Prosto, stisneš kvačilo i pritisneš prekidač. Koliko dugo držiš prekidač, toliko dugo koči. I koči fenomenalno!

    Lično sam probao.
    (Stara Mo, 27. februar 2024 12:32)

    # Link komentara

  3. Ne paničiti i brzo razmišljati.
    (Dedża, 27. februar 2024 07:35)

    # Link komentara

  4. FABRIKE STEDE I UGRADJU METALNE CEVI KOCNICA..KOJE SE VREMENOM RASPADNU.
    NEKAD SU BILE BAKARNE.TRAJALE VECNO..
    (Srk, 27. februar 2024 02:06)

    # Link komentara

  5. Lepo rece covek. Automobil se koci motorom. Kocnica sluzi za ono finalno zaustavljanje kada se zaustavlja na semaforu i automobil se krece 2km/h ili za urgentno kocenje u nepredvidjenoj situaciji.
    Na manuelnom je malo teze jer mora kvacilo, na automatskom samaraljke na volanu kada je u A rezimu ili prebacivanjem u M rezim. Na elektricnom je najlakse jer cim pustite gas prebacuje motor u generatorski rezim i koci ga rekuperacija kao elektricnu lokomotivu.
    Kada naucite da ovako kocite bicete mnogo sigurniji vozac, pogotovo po legu, snegu i pesku na asvaltu.
    (FG, 27. februar 2024 01:14)

    # Link komentara

  6. Sofercino drago mi je ako mislis da lepo pisem, ali ja ne bistrim o politici i fudbalu vec svakodnevno vozim i od toga zivim, dakle ja nemam vremena da kao ti gledam u kola kao u pasulj. Prvi komentar koji sam napisao moze se desiti svakom, kao iz video priloga. I zato nemojmo se lagati, mnogi bi uradili kao i ja.
    Moj prvi komentar je bio savet kako ljudi da u neku ruku predvide sta se moze desiti i kako da reaguju.
    A sto se tice ostalih stvari koje si pobrojao (silen blokovi itd.) nikad ne mozes biti siguran sta ce ti i kada otkazati. Pre mesec i po mi je ispala poluosovina, odgurao sam kola do majstora, tako da nije to nista novo za mene.
    (voja, 26. februar 2024 23:40)

    # Link komentara

  7. Broj jedan - u vecini zemalja kocioni sistem je dvodelni sto umnogome smanjuje mogucnost da se potpuno izgube kocnice. Komporvitovan kocioni sistem moze da zaustavi vozilo bez vecih problema.
    (Milos, 26. februar 2024 20:44)

    # Link komentara

  8. Vojo, nije ovo takmicenje ko je pametniji i ko lepse pise - ako redovno servisiras auto usputno je da se preglada donji trap, proveri se da li ima lufta na sponama, kuglama, stanje drzaca motora, silen blokovi i u odnosu na vreme zamene i stanje kocionih creva kao i celokupne instalacije! Slep sluzba NIKADA nije imala dodira sa mojim vozilom - trenutno ganjam sinov G 2 GTI a pre sam imao Opel Corsu i Yugo 45 ! Nama na selu je od zabave da pregledamo auto na kanalu - ne pijemo svi pivo ispred seoske prodavnice i ne bistrimo o politici ili fudbalu !
    (Sofercina, 26. februar 2024 19:54)

    # Link komentara

  9. Prvo naučite da vozite=kočite motorom, kočnica je samo za konačno zaustavljanje i blage korekcije unutar kočenja motorom. Uvek kao da nemate kočnice, jer one zaista i mogu da otkažu, a ako i otkažu to je trenutno i ako niste kočili motorom pre toga, teško vama.
    Sećam se pre dosta godina, kad mi je tada aktuelni šampion u reliju ispričao kako mu se u njegovoj "civilnoj" Lančiji Delti HF Integrale desilo da je na auto putu imao situaciju gde ga je takmičarsko umeće brzog šaltanja brzina spaslo sigurne smrti jer je toliko brzo izšaltao i zaustavio auto (mislim da mu je motor ispao, nisam siguran više), al je ostao nepovređen. Da je bilo samo na kočnice, ne bi mi to tada pričao...
    Btw, kao neko ko najviše vozi po planinčugama u baš složenim zimskim (sneg, led, kiša..) uslovima, ni lud se ne bih oslonio samo na kočnice.
    Zato sam na Alfi pločioce promenio posle 50000km, a ko zna koliko su pre mene vožene:)
    I za motor isto važi, kočnicom kočim samo da se skroz zaustavim.
    Jedino na bajsu nemam drugu opciju, tu mora kočnica...
    (ja, 26. februar 2024 18:46)

    # Link komentara

  10. Samo navedite koja kuća mu je radila tehnički pregled i pustila vozilo u saobraćaj kao ispravno!!???
    Je li leš neki nov nov iz "njemačke" učestvovao u sudaru, 5 godina star, malo totalno havarisan pa ispeglan, pa vraćeno nekih 300.000km na satu???
    (ns ja, 26. februar 2024 15:54)

    Ala si ograničen kao taraba ! Svaka kuća u Srbiji ima svoje mušterije
    (Nikola, 26. februar 2024 18:15)

    # Link komentara

  11. Ovaj s'letnje gume će pretera zimu
    (Salem, 26. februar 2024 18:02)

    # Link komentara

  12. Potraziti odgovornost u tehnickom pregledu koji je kontrolisao auto.
    (Sitna Slova, 26. februar 2024 17:27)

    # Link komentara

  13. Bio ovde skoro neki video kad je lik ubacio u trecu umesto u petu i unistio motor na nekom sportskom autu. U hitnom slucaju to je mozda i jedino resenje. S rucnom mi deluje malo opasno napraviti nagli pokret. E sad kako s automatikom i tom elektricnom rucnom, to je vec tesko pitanje. Dobra stvar je sto se problemi s kocnicama mogu rano uociti. Cim malo propadne papucica znaci vazduh je u sistemu, odmah stati i proveriti
    (Budo, 26. februar 2024 16:11)

    # Link komentara

  14. Samo navedite koja kuća mu je radila tehnički pregled i pustila vozilo u saobraćaj kao ispravno!!???
    Je li leš neki nov nov iz "njemačke" učestvovao u sudaru, 5 godina star, malo totalno havarisan pa ispeglan, pa vraćeno nekih 300.000km na satu???
    (ns ja, 26. februar 2024 15:54)

    # Link komentara

  15. Povucite ručnu kočnicu...
    Ako ni to ne pomogne, ugasite motor...
    Ako nemate vremena za sve to, pritisnite kvačilo i gurnite menjač u rikverc... kad pustite kvačilo, i auto će stati...
    (Ristić, 26. februar 2024 10:30)
    Po moguctsvu, izadjite iz automobila u toku voznje i uredno zatvorite vrata…
    (hehehe, 26. februar 2024 15:15)

    # Link komentara

  16. @ Sofercina
    @ Zole

    Pitanja za vas dvoje:
    koliko puta u toku npr. jedne nedelje detaljno pogledate ispod kola mislim na kociona creva?
    koliko puta vam se desilo da vas slep sluzba vozi za distancu manju od 5km, a da nije bio neki udes ili ozbiljna havarija?!
    Koliko puta u toku godine vozite kola kod mehanicara s obzirom da se ova stvar moze desiti apsolutno bilo kada?

    Vi ste puni iskustva u teoriji i to zvuci sve lepo sto ste napisali, ali zapravo i ne znate kako se u praksi nepredvidjene situacije desavaju.
    Tako da bio ja za ludnicu i zatvor ili ne, ja do sada nisam ni jedan udes ili prekrsaj napravio osim par prekoracenja brzine i ponosam sam na to.
    A vi radite kako najbolje znate i umete pitam li se samo koja i kakva kola vozite
    (voja, 26. februar 2024 15:08)

    # Link komentara

  17. Kako neko moze uopste da dopusti da dodje u situaciju da ostane bez kocnica? Ne bih ni na takav bicikl seo.
    (DC, 26. februar 2024 14:08)

    # Link komentara

  18. Vojo, za 47 g. vozackog staza nikada mi se nije desilo da mi iscuri ili pukne nesto na sistemu kocnica ! Otac mi je bio tehnicki podoficir i mnogo toga sam naucio o preventivnim radovima - ko doceka da ulje iz nekog razloga iscuri sam je kriv. Kocioni i upravljacki mehanizam su dve stvari koje MORAJU da budu ispravne, redovno kontrolisane i sve sto nije ispravno da se blagovremeno zameni ! Ako se desi sve zavisi od uslova na putu, brzine kretanja i gustine saobracaja ! I jos nesto, auto se u voznji ne moze ubaciti u rikverc !
    (Sofercina, 26. februar 2024 11:59)

    # Link komentara

  19. (voja, 26. februar 2024 10:54)
    Treba te staviti prvo u ludnicu, pa onda u zatvor. Vozio si auto kome ne rade kocnice kod majstora. Jesi cuo za slep-sluzbu?
    (Zole, 26. februar 2024 11:58)

    # Link komentara

  20. Menjajte ulje u kocnicama na svake 3-4 godine, pogotovo oni koji voze ostrije ili jace koce, kao i oni koji voze automobile sa automatskim menjacima, zato sto kod njih nema motornog kocenja.

    Nemenjanje ulja dovodi do povecanja udela vlage u ulju, cak iako nema ostecenja na crevima, cime se drasticno spusta tacka kljucanja ulja, i dobija mnogo slabiji efekat kada se pritisne pedala kocnice.

    Pored toga, naravno da treba redovno menjati plocice i diskove.
    (Inception, 26. februar 2024 11:51)

    # Link komentara

  21. Ljudi, najbitnija je prevencija. Nemojte stedeti na vasem autu, redovno ga kontrolisite, stavljajte kvalitetne delove kad stari dotraju. Vas auto treba da sacuva vasu glavu i glave drugih ljudi.
    (starije, 26. februar 2024 11:00)

    # Link komentara

  22. Za petnaest godina vozackog staza mi je 3 puta iscurelo ulje iz kocionog sistema (2 puta u gradskoj voznji i jedanput na otvorenom drumu), i to sve na Yugu kojeg i danas vozim ali drugi je u pitanju.

    Evo kako je izgledalo to iskustvo: kocnica je iznenada bila malo meksa, zatim nakon par kocenja je pocela da propada, da bi nakon 5-6 kocenja potpuno propala, u medjuvremenu je i imako kakvo-takvo kocenje. Imao sam srece da sam druga dva puta znao sta ce se desiti, a prvi put sam isao jako sporo. U sva tri slucaja sam se odvezao do kuce (da uzmem novac) i pravac majstor, naravno koceci rucnom i maksimalno koristeci motorno kocenje koje je na Yugu jako dobro. Uglavnom vozio drugom i trecom brzinom. Nije strasno, moze se, doduse vozis kao penzioner, ali nema se drugi izbor.

    Samo da kazem da je u sva tri slucaja bila pukotinica na crevima (nije naglo iscurelo ulje), cak i ako naglo iscuri ulje ostane malo malo tog pritiska u kocionom cilindru pa se bar mozes zaustaviti, pod uslovom da se bude pribran, ne pijan, drogiran, dekocentrisan, itd.
    U slucaju da zalepi cilindar (nikad desilo i nikad cuo da se nekom desilo) ne znam sta da kazem, ali ima i ta mogucnost. Zato rucna pod obavezno da bude ispravna, iz iskustva pisem.
    (voja, 26. februar 2024 10:54)

    # Link komentara

  23. Mene ručna spasila, doduše na starom puntu. Kako bih se zaustavio sa nekim novim koji ima elektronsku ručnu, pojma nemam.
    (Cholak, 26. februar 2024 10:42)

    # Link komentara

  24. Menjajte ulje ponekad, da vam ne otkažu.
    (Vozač, 26. februar 2024 10:37)

    # Link komentara

  25. Povucite ručnu kočnicu...
    Ako ni to ne pomogne, ugasite motor...
    Ako nemate vremena za sve to, pritisnite kvačilo i gurnite menjač u rikverc... kad pustite kvačilo, i auto će stati...
    (Ristić, 26. februar 2024 10:30)

    # Link komentara

  26. Kad vam otkažu kočnice na brzinu se pomolite bogu
    (ss, 26. februar 2024 10:16)

    # Link komentara