1. Poslovno sumnjicavi Srbi, steta sto vas niko ne pita nizasta inace bismo jos tavorili u 15. veku (ali bismo zato jeli zlatnim viljuskama i kasikama).
  Kada je Nikola Tesla poceo da pomovise neizmenicnu struju Edison je video da ce mu to biti ogromna konkurencija pa je da bi privukao javnost na svoju isao tako daleko da bi neizmenicnom strujom ubijao slonove na javnim da bi pokazao koliko je ona opasna.
  Vi mu dodjete kao neki Edison samo ste mnogo gluplji. On je bio veoma inteligentan i ovo je radio smisljeno i sa namerom.
  Sve je lepo napisao ovaj Hrvat dole o ispijanju piva ispred zadruge.
  (Mader Faker, 27. februar 2024 20:47)

  # Link komentara

 2. Sada ugrađuju i ručne na dugme i to me užasava. Software se danas razvija tako što se zapošljava jeftina radna snaga, svake decenije je sve gori i nepouzdaniji, a software inženjeri misle da su sve pametniji. Dati nabeđenim "genijalčinama" svoj život u ruke je jedina stvar gluplja od njihovog programiranja. (A da ne govorimo da posle isteka garancije sowtware upgrade samo zaustavi auto da mora da se kupi novi)
  Inače govoriti o zadnjim kočnicama na sistemu za regenerativno kočenje je smehotresno. Zbog momenta sile nastale usled usporenja, što se jače koči to veći deo težine pada na prednje točkove. Za blaga kočenja je dovoljno regenerativno kočenje na prednjim točkovima, za nagla na zadnjim skoro da nema težine pa se sila kočenja redukuje, a ogroman deo tereta pada na prednje koji sad moraju da imaju mehaničku komponentu, jer je snaga generatora ograničena. S obzirom da se retko koči naglo, kola sa regenerativnim kočenjem jako reko koriste mehaničke (frikcione) kočnice i one bi morale da budu od nerđajućih materijala ili će da ubrzano korodiraju.
  (Dragan, Zemun, 27. februar 2024 14:44)

  # Link komentara

 3. Kupio sm Tojotu prošle godine nova..
  Pre neki dan naglo zakočilo vozilo ispred mene, je na kočnicu, kad ono auto sam dodatno koči još jače nego što sam ja stisao papučicu, i to bespotrebno naglo zamalo ovaj iza mene se nije zabio u mene.. Kako da kažem iza čoveku, izvini auto mi sam koči.. posle sam nesto tražio da isključim to.
  Ne sviđaju mi se te elektronike...
  Pa ne znam sam drži odstojanje, drži ga u traci, prepuno elektronike...
  (Ivan, 27. februar 2024 13:34)

  # Link komentara

 4. Svako ko se razume u RF se smeje na ovu vest.
  (Cile, 27. februar 2024 13:07)

  # Link komentara

 5. Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
  (markonjero, 25. februar 2024 21:01)

  Ne bih da kvarim paradu ali avioni baš i nemaju neke kočnice . Zato im i treba par kilometara piste da se zaustave . A i tada većinu posla obave otpor vazduha i kočenje obrnutim mlazom motora .
  (Rob Sinji, 27. februar 2024 09:15)

  # Link komentara

 6. Revolucionarne kočnice bi bile kad ti možeš da izdaš glasovnu komandu "koči!", a kočnica odbije uvređeno, jer nisi bio dovoljno učtiv. To bi bilo revolucionarno.
  (., 27. februar 2024 07:26)

  # Link komentara

 7. Ništa novo, odavno se koristi za kočenje vozova.
  (Zoran Bogdanović, 27. februar 2024 06:28)

  # Link komentara

 8. Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.
  (Djorke, 26. februar 2024 09:43)

  Zakon održanja energije. Da (teoretski) napuniš bateriju 100% na punjaču i da ukočiš posle samo par metara, potrošio si iz te baterije više nego što 100% efikasnom rekuperacijom možeš da vratiš.
  E tu ima kvaka! Ako se sa napunjenom baterijom recimo spuštaš sa planine, ne trošiš mnogo energije iz baterije, a proizvodiš prilično rekuperacijom. Onda ti ne preostaje nego da tu energiju pretvoriš u toplotu. Najefikasnije, najjednostavnije i najjeftinije je to uraditi grejačem kog na sreću već imaš u sklopu baterije i samo je stvar konstruktora da taj grejač dimenzioniše i za takvu, realno retku potrebu. Tad se baterija niti puni niti prazni, zagrevanje joj nije naročito potrebno, ali ni ne smeta. Ako je pretpostavka da se spuštaš sa planine, sigurno ne smeta ni da se ta toplota usmeri u kabinu. Rekoh, zavisi šta koji konstruktor za koji model odabere, ali ne mora da dodaje nikakav novi agregat ili drugačiju kočnicu. Dobijenu toplotu može i da baci u atmosferu, na kraju krajeva.
  Zgodna stvar takođe je što o svemu ovome vozač ne mora ni da razmišlja, kompjuter već dobija sve podatke koji su mu potrebni za efikasan BMS. Maltene samo softverski "problem".
  (Džoni, 27. februar 2024 01:19)

  # Link komentara

 9. Elektronski sklop moze da se napravi da bude vrlo pouzdan. Ali su postojece hidraulicne kocnice razvijane duze od veka i one su izuzetno pouzdane. Tako da je pitanje da li ce moci da naprave sistem koji je pouzdaniji od postojecnih kocnica.
  (T, 26. februar 2024 22:28)

  # Link komentara

 10. Mario (ex Ivan ZG)
  Kao sto je neko vec rekao kocnice su ti "oslabile" jer je motor prestao sa radom, a sve zbog gubitka vakuma u "servo" uredjaju... Sistem star vec 50 i vise godina koji nema veze sa elektronikom... Hidraulicni sistem je autonoman, a zbog gubitka "struje" neces imati ABS, BAS i sl. el. sisteme, ali kocenje neces skroz izgubiti...
  (Srđan BL, 26. februar 2024 16:33)

  # Link komentara

 11. @Mario ... ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

  Tacno! Pa to covek i pokusava da ti kaze!
  ps. nikad sva jaja u istu korpu.
  (mikin, 26. februar 2024 13:47)

  # Link komentara

 12. Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.
  (Mario, 26. februar 2024 11:41)

  Koliko se ja razumem u tehniku ne pojačava struja nožnu kočnicu već vakumski pojačivač koji u slučaju prestanka rada motora (usled prekida dovoda struje) ostavlja sasvim dovoljno vremena da se automobil zaustavi. Druga je stvar ako neko hoće da te šlepa. To je već kockanje.
  (Benzindžija, 26. februar 2024 13:13)

  # Link komentara

 13. Mercedes je pokušao nešto slično pre 15-tak godina i odustao nakon izrade prototipa i učestalih kvarova sistema kočenja ...
  (Senior, 26. februar 2024 12:27)

  # Link komentara

 14. Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
  (El inž., 25. februar 2024 20:49)

  Da se kladimo da bez struje, odnosno električnog pojačivača sile kočenja ne možeš zaustaviti svoj auto ako on ide barem 30 na sat?
  Jednostavno pritisak na kočnicu morao bi biti takav kakav ti ne možeš proizvesti iako su hidraulične kočnice u pitanju.
  Meni se dogodilo da je otkazala struja u autu. Auto je stajao na skoro blagoj nizbrdici i počeo klizati prema naprijed i ja ga nisam mogao zaustaviti pritiskom na pedalu iako je išao 15 na sat.
  Tek ga je zaustavila ručna kočnica. Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.
  (Mario, 26. februar 2024 11:41)

  # Link komentara

 15. A šta je sa kvarovima, mogu li isti da ugroze kočenje tj. bezbednost vožnje i sigurnost.
  (Boki, 26. februar 2024 10:29)

  # Link komentara

 16. @Prle - nisi čuo za leteće automobile u eri informatike i digitalizacije izgleda ... i naravno pozz prijatelju ...
  (XXL, 26. februar 2024 09:48)

  # Link komentara

 17. Ukoliko sam ukapirao dobro, kocnice rekuperiraju energiju nastalu kocenjem u bateriju. Tako auto koci.


  Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.
  (Djorke, 26. februar 2024 09:43)

  # Link komentara

 18. joj majko moja uhvatili se strucni komentatori poredjenja sa sistemima na avionima, a ni bicikl ne znaju da poprave kako treba.
  koliko su pouzdane i koliko su otporne na pregrevanje? evo osnovni problem kocnica i to svih.
  secam se kada se zalepila kocnica dok sam se zaustavio vec je smrdila zestoko samo sto nije zapalila sve okolo, polivao vodom okolne delove da ih bar malo ohladim i spremio PP aparat, pa onda odmah na kanal menjaj sve.
  (aca, 26. februar 2024 09:42)

  # Link komentara

 19. Divno, jos elektronike koja ce da crkava i kosta boga oca da se opravi..
  (Drug Ostoja, 26. februar 2024 09:34)

  # Link komentara

 20. po opisu "da silu kocenja obezbedjuje el.motor direktno na tocku" i bolja rekuperacija meni lici da se tu misli na beskontaktno kocenje(generatorski rezim ili neka nova telma). I do sada su koristili ovaj nacin ali sa mnogo manjim udelom u kocenju. Ovo na slici se ne poklapa sa opisanim.Nisu to novi sistemi ,samo su usavrseni jer stari su pored svega imali i mehanicko/kontaktno kocenje. Nije problem eventualno otkazivanje, sa elektronikom se moze prijaviti kvar pre nego sto je nagazena kocnica tako da se ima vremena usporiti i zaustaviti,a i ne moraju da otkazu svi odjednom.Kod hidraulike ako se ne pregleda sistem a neko crevo ili cev osteceni ono ce puci kad ti najvise treba- prilikom naglog kocenja. Kod najveceg broja automobila na bilo kom tocku da je kvar ostaje se bez kocnica na svim tockovima, ali rucna radi. Mada dobra rucna koci dal i 30% posto od ukupne sile...
  (zex1, 26. februar 2024 09:29)

  # Link komentara

 21. Većina putničkih aviona ima i pomoćni sistem upravljanja preko kablova i hidraulike. Inače aviona se godišnje napravi nekoliko hiljada tako da je testiranje i izrada elektro sistema opsežna i rigorozna. Koliko automobila se napravi i kakva je kontrola finalnog proizvoda?!
  (drajver, 26. februar 2024 09:22)

  # Link komentara

 22. I kad crkne amburator, ima jedno dugme da se otvori pod i koci se nogama...
  (Gegula, 26. februar 2024 09:22)

  # Link komentara

 23. Dosadni ste sa drive by wire.

  Jebo vas avion, taj sistem ima maltene svaki auto posle 2000. Pedala gasa nema sajlu, ima potenciometar koji šalje određen nivo signala u ecu, u zavisnosti od toga koliko je pritisnuta. Nakon toga ecu šalje struju step motoru koji otvara klapnu gasa.

  I sem toga, baš me briga što to postoji na avionima, govorimo o automobilima.
  (Stara Mo, 26. februar 2024 09:21)

  # Link komentara

 24. Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
  (Vlasnik IMT 539 delux, 25. februar 2024 18:57)

  Uopšte ne pijem. Popio sam pre 24 godine kada mi se rodilo prvo dete. Školovan sam, visoko obrazovan. Dobro zarađujem. Živim u gradu. Ne možeš mi prikačiti ništa od tih stereotipa (naravno da o ljudima koji žive na selu mislim sve najbolje, čak bih se sutra preselio na selo ali moji ukućani neće ni da čuju).

  Ovo je glupost. Šta ćeš sad?
  (Stara Mo, 26. februar 2024 09:16)

  # Link komentara

 25. usao u komentare da vidim zasto ovo nista ne valja….
  (som tojer, 26. februar 2024 09:16)

  # Link komentara

 26. Pa dobro ljudi, valjda će i neki senzor da ugrade pa ćete znati da li imate kočnice ili ne...
  (AAA, 26. februar 2024 09:15)

  # Link komentara

 27. Kačenje kojekakvih uređaja i elektromotora na točak ozbiljno smanjuje performanse vešanja i upravljivost, već su odbačeni slični pogonski uređaji!
  (Mare, 26. februar 2024 09:14)

  # Link komentara

 28. Ako je auto isključen onda hidraulika ne radi. Slično i ovde. Ako ne bude struje, koči se fizičkom silom.
  (Aca, 26. februar 2024 05:58)
  A kojom to silom ako nemaš struju ? Hidraulikom možeš kočiti , samo teže zato što servo gubi ulogu bez struje !!
  (Flash, 26. februar 2024 09:08)

  # Link komentara

 29. kad nema struje kocice ko prijatelj Zika u dinastiji...
  (Rajko, 26. februar 2024 09:07)

  # Link komentara

 30. a na minus 20 jel radi..
  (Rajko, 26. februar 2024 09:06)

  # Link komentara

 31. Nemam nista protiv ali ako ode elektronika ima samo drvo da vas zaustavi...
  I jos nesto, habanje tj.potrosnja guma ima da se poveca drasticno...
  Ali mozda gresim,bilo bi lepo videti da sve to funkcionise bez greske...
  (Pera Kojot super genije, 26. februar 2024 09:05)

  # Link komentara

 32. El.inž, stavi tačku umesto uzvičnika, pismenije je.
  (milan, 26. februar 2024 08:53)

  # Link komentara

 33. Samo jedna primedba za one "avioni to koriste...bla bla.."
  Avioni se rigorozno kontrolisu pre svakog poletanja. Dovidjenja.
  (Voja, 26. februar 2024 08:43)

  # Link komentara

 34. pa to je "topla voda" - telma ...
  (znalac, 26. februar 2024 08:40)

  # Link komentara

 35. Ljudi treba da pisemo firmi ZF da pogledaju ovde komentare, pa mi imamo bolje strucnjake nego oni sto imaju.
  (Mamula, 26. februar 2024 08:25)

  # Link komentara

 36. ... ovo će primeniti limburga meseca.
  (Bukač, 26. februar 2024 07:59)

  # Link komentara

 37. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
  (XXL, 25. februar 2024 20:46)

  Poletećeš jednog dana sa ovakvim kočnicama pravo u Moraču. Avion pred svako poletanje pregleda konzilijum tehničara, a kvalitet komponenti koje se ugrađuju u avion ne može da se poredi sa onima koji se ugrađuju u masovnu proizvodnju putničkih vozila.
  (Prle, 26. februar 2024 06:59)

  # Link komentara

 38. još pre 20 godina ovo je ugrađeno na nekim specijalnim bajsevima po narudžbini i stvrano su fururistički izgledali a za koje nismo imali para mislim koštao bajst ko 2 stana , mislim ni danas ne bi mogli da kupimo takav bajs .....
  (profesor Dušan, 26. februar 2024 06:42)

  # Link komentara

 39. Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
  (markonjero, 25. februar 2024 21:01)

  A procedure održavanja automobila su identične onim u avio saobraćaju, a i jednako jeftine.

  Takodje avioni se konstruišu sa redudantnim sistemima za sve iole značajno
  (Kaboom, 26. februar 2024 06:16)

  # Link komentara

 40. Ako je auto isključen onda hidraulika ne radi. Slično i ovde. Ako ne bude struje, koči se fizičkom silom.
  (Aca, 26. februar 2024 05:58)

  # Link komentara

 41. Vi gledate unazad, oni unapred. Kočnica kao takva je uređaj koji u 99% slučajeva služi da se sanira greška vozača... i drugih vozača. Automatizacija vožnje i saobraćaja ide u drugom smeru, da se eliminišu te greške.
  Ni ja nisam iz budućnosti, i ja mislim da nekakva sigurnosna mehanička kočnica mora da postoji, makar kao unapređena parkirna. Možda i na sajlu. Ali lako može da se ispostavi da klasična (sada hidraulična) kao radna bude i potpuno "obsolete" u automatizovanom, skoro izvesno 100% električnom vozilu.
  Modernim automobilima već sada zapravo upravlja kompjuter, a vozač ga snabdeva inputima. Pogrešni inputi vode u katastrofu, a ne računar.
  (Joca, 26. februar 2024 03:37)

  # Link komentara

 42. Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
  (markonjero, 25. februar 2024 21:01)
  Cybertrack vec ima drive by wire.
  (achtwn, 26. februar 2024 01:38)

  # Link komentara

 43. Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
  (El inž., 25. februar 2024 20:49)
  A sta ti mislis mudrove inzenjeraki kako se upravlja u modernim avionima. Zicama i sajlama?
  (achtwn, 26. februar 2024 01:38)

  # Link komentara

 44. Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
  (XXL, 25. februar 2024 20:46)
  Upravljacki sistem i jeste. U cybertruck.
  (achtwn, 26. februar 2024 01:37)

  # Link komentara

 45. O Bože, sada će i glava na ramenima direktno da mi zavisi od ispravnosti proklete baterije!
  (Benzindžija, 25. februar 2024 18:26)
  I avionima je tako vec 25g ako ne i duze.
  (achtwn, 26. februar 2024 01:36)

  # Link komentara

 46. Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
  ___

  To kod vas Kroasana ispijaju pivu. Ovde piju pivo.
  (Cro-botovi rade i nedeljom, 25. februar 2024 22:32)

  # Link komentara

 47. Kocioni sistem ima status najpouzdanijeg sistema tj. sve se cini da kocnice uvek budu funkcionalne. To se postize tako da se kocnice dupliraju pa i tripliraju, to je jedno, i da ta tri sistema budu raznorodna. 1 da radi na hidraulickom principu, drugi na elektricnim a treci na mehanickim mehanizmima. Tako se postize pouzdanost kocenja.
  Ako sada izbacimo hidraulicki sistem pa ga zamenimo elektricnim, prakticno smo duplirali elektricni princip. Time samo smanjili pouzdanost.
  (peksimit, 25. februar 2024 21:48)

  # Link komentara

 48. Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
  (markonjero, 25. februar 2024 21:01)

  # Link komentara

 49. Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
  (El inž., 25. februar 2024 20:49)

  # Link komentara

 50. Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
  (XXL, 25. februar 2024 20:46)

  # Link komentara

 51. A ja se već 10god.pitam, zašto se ne prave električne kočnice?.
  (Ogi, 25. februar 2024 19:26)

  # Link komentara

 52. Nadao sam se da volan i kocnice nece zavisiti od žica, ali dzaba! Struja na najprljavijem i mokrom delu vozila!?
  (gagit, 25. februar 2024 19:19)

  # Link komentara

 53. Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
  (Vlasnik IMT 539 delux, 25. februar 2024 18:57)

  # Link komentara

 54. O Bože, sada će i glava na ramenima direktno da mi zavisi od ispravnosti proklete baterije!
  (Benzindžija, 25. februar 2024 18:26)

  # Link komentara

 55. Što Nemci lažu!
  (kognitivna disonanca, 25. februar 2024 18:22)

  # Link komentara