1. Vazduh se sastoji 78% azota, 20% kiseonika, a ostalo su drugi gasovi. Prema tome "zelene kapice" sluze kao porez za budale.
    (Sitna Slova, 17. februar 2024 22:18)

    # Link komentara

  2. Avionske gume se pune azotom jer vazduh sadrzi vlagu, koja se na niskim temperaturama kondenzuje i smrzne pa pritisak u gumi opadne. Azot iz boce je bez vlage, pa na hladnoci pritisak pada (kao i za svaki gas) ali nema dodatnog pada zbog vlage. Avioni lete visoko, gde su temperature oko -40, automobil ne vozi u tako ekstremnim uslovima pa je azot nepotreban.
    (T, 15. februar 2024 22:03)

    # Link komentara

  3. Tako metnuli!
    (NR, 15. februar 2024 19:33)

    # Link komentara

  4. @Mile, ako ne navodiš pol, a napišeš "on je pita" znači da je žensko.
    (rebro, 15. februar 2024 19:19)

    # Link komentara

  5. Ma znam zašto zelene, ali zašto ne žute? To je pitanje !
    (Miloje, 15. februar 2024 19:05)

    # Link komentara

  6. Ваздух је 78% азот.
    (Смрда, 15. februar 2024 18:27)

    # Link komentara

  7. Dugo sam u poslu sa gumama i mogu vam reci da se prednosti azota nikada nisu empirijski dokazale. Kao prvo da bi gumu napunili azotom trba je u posebnim uslovima i posebnim apatom vakumirati sto niko ne radi pa tek onda puniti azotom. Koliko je meni poznato jedini stoprocentni azot se nalazi u bocama koje se kupuju od specijalizovanih firmi koje se bave gasovima a aparati za proizvodnju azota po vulkanizerskim radnjama nikad ne daju takvu čistocu azota. Inace i avionski pneumatici kao i pneumatici formule 1 ne pune se samo azotom nego kombinacijom gasova tzv top filovi. Po meni azot je bacanje novca ali musterija je uvek u pravu. Jedna anegdota od pre petnaestak godina. Zahtevna musterija pol ne navodim da me ne bi neko optuzio, trazi od vulkanizera da joj napuni gume azotom, on je pita a jel zelite sa mirisom ljubicice ili jorgovana gde se odusevljeno trazi ljubicica. Sve ispostovano i psle desetak dana staje nam ispred radnje besan auto i iz njega izadje covek silos od dva metra sa pitanjem ko je njegovoj zeni punio gume azotom sa mirisom ljubicice. Prijavi se nas stariji vulkanizer saljivdzija. Covek izvadi 50e i casteci ga govori, nikada se na slavi nismo vise smejali ulepso si nam slavu pa gde se toga seti. Docice ti i zenine drugarice a ti samo puni i slobodno digni cenu ipak si jedini u gradu koji to ima. Ako sam nekome pomogao dobro a ako ne zelim va sve najbolje mozda sam uspeo bar da vas nasmejem.
    (Mile, 15. februar 2024 11:18)

    # Link komentara

  8. Punjenje guma azotom je čisto zbog požara, svi ostali efekti su zanemarljivi. Trend se proširio iz auto sporta i kamionskog prevoza na obican putnički saobracaj. Za 99,99% vozača ovo je klasičan porez na budale!
    (super.operater, 15. februar 2024 10:38)

    # Link komentara

  9. Moj izabrani vulkanizer mi je davno objasnio prednosti punjenja guma azotom i naglasio mi da nije nikakav problem da dođem kod njega da se gume doduvaju jer sam ih doduvao običnim vazduhom.
    (XXL, 15. februar 2024 08:37)

    # Link komentara