1. Nema postojeći trend za koji smo se opredelili (baterije i solarni paneli) nikakve veze sa isplativošću vodonika. Doneta je pogrešna strateška odluka i sve nakon toga su posledice. Da li zaista mislite da bi tehnički problemi u proizvodnji i eksploataciji vodonika, kao što su ekonomičnost i bezbednost, ostali nerešeni ako bi se čitav svet bavio njima? Danas? Na prva ozbiljna tehnička rešenja ne bismo morali da čekamo više od 6-12 meseci. Polja solarnih ogledala širom sveta i fabrike vodonika odmah pored njih rešili bi nas zavisnosti od fosilnih goriva zauvek. Sve je jasno, nedoumice nam se serviraju i nameću. Kad god čujem ove izlizane izgovore, ponadam se da taj neko radi za Shell Oil ili za neku rudarsku kompaniju koja vadi nikl i litijum. U suprotnom, radi se o volonterima koji su "pukli" grdne pare na e-auto ili na kuću sa panelima i sada to pravdaju svađajući se sa celim svetom. U redu je ljudi, greške se dešavaju.
    (@cosmo, 8. oktobar 2023 17:32)

    # Link komentara

  2. @Srki

    Uz trenutnu tehnologiju, dobijanje vodonika troši toliko energije da je njegova efikasnost debelo i ispod SUS motora. Nema to veze sa skladištenjem, već utroškom energije cjelokupne planete, što se pokušava smanjiti.

    Poz iz Tamnog
    (cosmo, 8. oktobar 2023 11:42)

    # Link komentara

  3. Vodonik, vodonik, vodinik. Svi znaju da to, na kraju, mora biti vodonik. Amerikanci su izdresirani da pričaju kako će da eksplodira i kako nije bezbedan, ali to nema veze sa istinom. Volstrit ih programira i oni lepo slušaju, jer lepo žive i veruju u svoju imperiju. Znači, svet će pokretati vodonik i struja, ali prvo mora da se zaradi ogroman novac od baterija. Ne samo od rudarstva i hemijske industrije, veći i od transporta, recikliranja i odlaganja opasnih hemikalija. Svi foliraju sa solarnim panelima, a zna se da solarna energija mora da se eksploatiše konkavnim ogledalima koja greju vodenu paru i pokreću parne turbine koje proizvode jaku, industrijsku struju. Solarni paneli su za "kućnu upotrebu". I svi to znaju, ali se foliraju jer treba prodavati panele. Vrhunac ironije je da je Ilon Mask nazvao svoj auto "Tesla", a on u ovoj trci za energetsku budućnost zapravo ima ulogu Tomasa Edisona i koči pravi napredak. Čovečanstvo je živa komedija.
    (Srki, 8. oktobar 2023 08:49)

    # Link komentara

  4. Priča o EV je, iz meni nepoznatih razloga, potpuno nametnuta svetu. Nezavisni naučnici su odradili detaljne analize i dokazali da je proizvodnja i upotreba električnih automobila 6 do 7 puta štetnija po eko sistem od automobila na fosilna goriva. Takođe, često se dešavaju samozapaljenja EV i tom prilikom ne postoji ni jedan promil šanse da putnici koji su u vozilu prežive. Nadalje, da li ste nekada videli kako izgleda sudar dva električna automobila? Mislite o tome.
    (NN, 7. oktobar 2023 07:07)

    # Link komentara

  5. Motor ne koči nego značajno usporava vozilo, i tada se vrši punjenje baterije (tkz rekuperacija) a kočnicu moraš koristiti da bi automobil doveo u stanje mirovanja. Habanje kočnica zavisi od odnosa veličine diskova i pločica spram težine vozila, a pre svega od stila vožnje. Mirnijom vožnjom ćeš manje trošiti bateriju, imati mogućnost za dužu rekuperaciju, i manje korišćenja kočnica.
    (Dejan, 6. oktobar 2023 15:23) Dejane, sve zavisi od brzine kojom voziš i odstojanja u saobraćaju. U gradskoj vožnji, kada idemo od semafora do semafora, moj Tesla zaustavlja kada skinem nogu sa gasa. Ne istom brzinom kao kada pritisnem kočnicu - ali zaustavlja i ostaje u stanju mirovanja dok ponovo ne pritisnem gas. Pretpostavljam da dok stoji sam aplicira kočnice. Kada pritisnem kočnicu, opet se uporedo sa kočnicom pokreće i proces kočenja motorom.
    (Zok1, 6. oktobar 2023 21:45)

    # Link komentara

  6. Kao po onoj narodnoj da: "bogati daju volove, a sirotinja sinove", kada počinje rat. Tako je i sa pričom o EV, samo od države nećemo dobiti topove. Aristokratija kupuje/vozi V10, V12 ili V16 limuzine i sportske automobile, avione, jahte... Energente prevoze brodovima i ne razmišljaju da prelaze na struju, mozda od zaj...cije sjednu u neki EV, ali zato kupe "likove" koji ce obicnoj raji prodati žvaku o EV, jer obična raja treba da plati taj prelaz na struju. Nisam protivnik EV, ali prelaz je trebao biti postepen kako bi se vremenom pokazao smisao takvih vozila, ovako na silu samo dokazuje da smo ovce za šišanje. Kada svi koji promovišu EV budu zaista djelili vlastita iskustva mozda i povjerujem... Svijetom se upravlja "odozgo", a pare se ubiru "odozdo" iz kog smijera ide i ova elektrifikacija. Sta god rekli za naftni lobi, u to vrijeme ti ljudi su vozili na benzin i vjerovali u to. Ovi danas voze na benzin, a pričaju o struji... Za plakanje i smijanje!
    (Srđan BL, 6. oktobar 2023 18:08)

    # Link komentara

  7. @mile
    Susjed,ko tebi dade kvalifikacuju da o svemu sudiš i govoriš ko šta zna ili ne zna ? Ja lično nisam protiv napretka,ali ovo nije napredak. Što se nekih stvari tiče,živeo Balkan.
    (mile@, 6. oktobar 2023 18:08)

    # Link komentara

  8. Ali ako se taj dizel koristi u elektrani za proizvodnju struje, sa svim gubicima transporta i konverzije u bateriju i ponovo korišćenje, opet bi se potrošilo manje dizela nego da voziš direktno na dizel.
    Iz prostog razloga što nema promene brizne i moguće je držati uvek u najvećem stepenu iskorišćenja. Takođe, dizel agregat nema sve sisteme dizel automobila pa ga je moguće maksimalno optimizovati za najmanju potrošnju.
    (Ironija, 6. oktobar 2023 09:40)

    Evo interesantnog eksperimenta iz Australije, gde su uporedili potrošnju dizela između Tesle S (punjene dizel agregatom) i Volva 40 D4 2L (koji je puno manji automobil):[link]/ Tesla je potrošio 4.46 a Volvo 4.8 litara dizela za 106 km.

    Efikasnije je voziti se na struju, a grejati na lož ulje - nego obrnuto.
    (Zok1, 6. oktobar 2023 16:44)

    # Link komentara

  9. @Joca

    Ovo je još bolje pojašnjenje. Svaka čast.

    Poz iz Tamnog
    (cosmo, 6. oktobar 2023 16:32)

    # Link komentara

  10. @Ironija

    Ovo.

    Mozda sam pretjerao sa metaforom da je 3x efikasnije, ali poenta stoji.
    (cosmo, 6. oktobar 2023 16:01)

    # Link komentara

  11. Sa druge strane treba računati na to da su e-automobili značajno teži (oko 2 tone) pa očekujte brže habanje guma i kočnica.
    (Dejan, 5. oktobar 2023 11:57) Električni automobili puno manje koriste kočnice, jer koče motorom. Čim podigneš nogu sa gasa, motor koči i puni bateriju. Kočnice na električnim automobilima obično traju znatno duže, jer se manje koriste. Nije neobično da kočnice na Tesli traju preko 200 hiljada milja i da se na kraju zamene radi starosti, a ne radi dotrajalosti. Za gume si u pravu.
    (Zok1, 6. oktobar 2023 03:10)

    Motor ne koči nego značajno usporava vozilo, i tada se vrši punjenje baterije (tkz rekuperacija) a kočnicu moraš koristiti da bi automobil doveo u stanje mirovanja. Habanje kočnica zavisi od odnosa veličine diskova i pločica spram težine vozila, a pre svega od stila vožnje. Mirnijom vožnjom ćeš manje trošiti bateriju, imati mogućnost za dužu rekuperaciju, i manje korišćenja kočnica.
    (Dejan, 6. oktobar 2023 15:23)

    # Link komentara

  12. Elektricni automobili su propagirani kao zastitnici zivotne sredine koji smanjuju emisiju stetnih materija. A da li se neko pita kako se danas dobija elektricna energija? Vecinom iz termoelektrana, koji su najveci zagadjivaci zivotne stedine. Sa porastom potrosnje elektricne enrgije, naravno raste i zagadjenost iz termolektrana.
    A o litijumu i ostalim elementima za baterije da i ne govorimo.
    Sa jedne strane super, sa druge i ne bas.
    (Ivan, 6. oktobar 2023 13:47)

    # Link komentara

  13. Kako nemju klimu i grejanje, ada se vozis sa EKO 2 mora da otvoris prozor kiliko je hladno od klime, cemu pljuvanje po svemu sto imamo,
    (Pera, 6. oktobar 2023 13:41)

    # Link komentara

  14. Електро бусеви ГСПа..нема климе,нема грејања,пуне се после свакога круга..скупи ко ђаво,одржавање скупо..једном речју ,бачене паре али еколошке
    (Кумче, 6. oktobar 2023 12:31)

    # Link komentara

  15. E da, imam i solarnu elektranu na kući kapaciteta 25 kWh.

    Kako se štitiš od nevremena i grada...?
    (Miško, 6. oktobar 2023 12:03)

    # Link komentara

  16. Električni automobili puno manje koriste kočnice, jer koče motorom. Čim podigneš nogu sa gasa, motor koči i puni bateriju. Kočnice na električnim automobilima obično traju znatno duže, jer se manje koriste

    Kod nas mnogi kočnice i ne koriste ni na normalnim autima... Zato ima toliki nesreća... Al s druge strane, kočnice diže traju...Štednja bato!
    (Miško, 6. oktobar 2023 12:02)

    # Link komentara

  17. Sad pročitao. Panasonikova fabrika baterija za automobile u Kanzasu troši 200-250 megavata. Energiju dobija iz termoelektrane na ugalj. Toliko o ekologiji.
    (Neša, 6. oktobar 2023 12:00)

    # Link komentara

  18. Upravo tako!Jedna baterija jedan el motor i 40000€!Ober budalaština!Brisel, ko drugi?
    (Milan, 6. oktobar 2023 11:31)

    # Link komentara

  19. Пре 20ак година су код нас постали хит аутомобили на ТНГ. Свуда су ницале пумпе и сервиси за уградњу. Држава је брзо реаговала. Повећане акцизе, атести,реатести чак и такса за демонтажу. Сви су прешли на дизел. Данас имамо најскупљи дизел у окружењу. Задњих година постао је актуелан и метан. Сада је метан скупљи у Србији него у Немачкој. Шта ће се десити ако електрични аутомобили постану већина. Дали ће се држава одрећи прихода које је имала од акциза и пореза на нафтне деривате. Дали ћемо сви попуњавати мањак у буџету кроз скупљу струју. У Европи најављују цепање Б категорије на Б и Б+. Б+ ће важити за аутомобиле чија укупна тежина прелази 1800 кг. Ту ће упасти сви електрични аутомобили као и популарни СУВ модели. Вероватно ће и регистрација за возила те категорије бити већа. Измисли ће они још тога.
    (Боле, 6. oktobar 2023 10:52)

    # Link komentara

  20. "Jah" lepo komentariše. Jeftinije je. Dok se ne pokupuju automobili. Zatim će biti duplo skuplje! Ista stvar kao sa gasifikacijom. Bilo je lepo, čisto, super jeftino! Sve dok nisu svi uveli gas! Tada je cena otišla nalo pomalo do krajnjih granica! Sada gasne peći i kotlovi stoje neupotrebljivi, skupo plaćeni, a ponovo ložimo drva, ugalj, i palimo TA peći!
    (Dušan, 6. oktobar 2023 09:42)

    # Link komentara

  21. Djorke, u pravu si. Ne može se potrošiti 3 puta manje dizela prego agregata. Ali ako se taj dizel koristi u elektrani za proizvodnju struje, sa svim gubicima transporta i konverzije u bateriju i ponovo korišćenje, opet bi se potrošilo manje dizela nego da voziš direktno na dizel.
    Iz prostog razloga što nema promene brizne i moguće je držati uvek u najvećem stepenu iskorišćenja. Takođe, dizel agregat nema sve sisteme dizel automobila pa ga je moguće maksimalno optimizovati za najmanju potrošnju.
    Dizel automobil ima efikasnost oko 30-35%, a dizel generator 45% (neki prozvođači tvrde i više).
    Ali nismo ludi da trošimo dizel ili benzin za proizvodnju struje za EV. Pogotovo što je proizvodnja na vetar i sunce mnogostruko jeftinija. A svakako tu struju moraš da skladištiš u baterije automobila tj. ne moraš da potrošiš u tom trenutku kada i proizvodiš.
    (Ironija, 6. oktobar 2023 09:40)

    # Link komentara

  22. Cccc pročitah i da će Nemačka da aktivira termoelektrane kako bi proizvodili EKO-struju jer ruski gas emituje puno CO2.
    (XXL, 6. oktobar 2023 09:04)

    # Link komentara

  23. @Jah
    Ovde takvi i hvale,što nikad nisu ni seli. Inače nije svaka nova ideja i dobra ideja,pogotovo na silu nametnuta.
    (kimi R, 6. oktobar 2023 06:22)

    # Link komentara

  24. Sa druge strane treba računati na to da su e-automobili značajno teži (oko 2 tone) pa očekujte brže habanje guma i kočnica.
    (Dejan, 5. oktobar 2023 11:57) Električni automobili puno manje koriste kočnice, jer koče motorom. Čim podigneš nogu sa gasa, motor koči i puni bateriju. Kočnice na električnim automobilima obično traju znatno duže, jer se manje koriste. Nije neobično da kočnice na Tesli traju preko 200 hiljada milja i da se na kraju zamene radi starosti, a ne radi dotrajalosti. Za gume si u pravu.
    (Zok1, 6. oktobar 2023 03:10)

    # Link komentara

  25. (Jah, 05. oktobar 2023 20:25)
    Brate koliko si platio Mercedes EV? Koliko košta najjeftiniji porodični EV? Bilo kakav, a da nije Kinezara bez servisa u Evropi. Kad prosječan stanovnik EU najviše kupuje Daciu Sandero, šta da mi na Balkanu očekujemo. Koliko bi nas imalo mobilni telefon koji bi minimalno koštao 1000 evra i koji poslije tri godine bacio u smeće, jer neće niko da ga kupi.
    Ako je to napredak samo za bogate, o čemu mi to pričamo?
    (kele®, 5. oktobar 2023 23:16)

    # Link komentara

  26. @
    Hipotetički, 1000 EV vozila će utrošiti 3x manje energije od 1000 SUS vozila, taman da ih skopčate na punjače pokretane dizel agregatom. Potrošiće 3x manje dizela, u odnosu da taj dizel naspeš u 1000 SUS motora - za isti pređeni put.


    (cosmo, 5. oktobar 2023 18:47)

    Ovo mu dodje sumarno, najreprezentativniji komentar “EV” ekipe - neistinit, lazljiv i funkcionise samo u slucaju “Pera Kojot Super Genije” fizike.

    Na “EV” strani, sipate dizel u agregat, koji je SUS motor (koji ima svoju efikasnost i gubi radom neku energiju), koji okrece dinamo (koji ima svoju efikasnost i gubi neku energiju), koji puni bateriju (koja svojom unutrasnjom strukturom, a i samim kablovima pravi otpor, pa gubi neku energiju) koja okrece elekto-motor (koji takodje gubi neku energiju svojim radom). E pa oni kazu da tako trosite 3x manje, nego samo sipanjem dizela i direktnom voznjom. Bravo. Fasciniran sam.

    Klap-klap-klap …
    (Djorke, 5. oktobar 2023 23:04)

    # Link komentara

  27. @Tiberije72
    Jeste 5% baterije za 4 sata cekanja sa ugasenom klimom i otvorenim prozorima. Nagledao sam se vas sa Teslama na granicama i za poslednjih nekoliko godina jos ni jednu nisam video da ceka sa zatvorenim prozorima i da radi klima.
    A tek na auto putevima u Evropi gde kao pravilu gotovo uveku krajnjoj desnoj traci voze 90 i prestizu ih kamioni. A sve vreme se bogu mole da ne naidju na neki zastoj ili sudar.
    Tu pricu prodaj nekom drugom, robija je to, samo niko ne voli da prizna da je ispao glup i naivan. Dala baba dinar da u kolo udje, a dva da izadje...
    (Milojko, 5. oktobar 2023 22:51)

    # Link komentara

  28. @Dada
    Pusti me naprednog zapada i progresa.Nit je to progres pogotovo na silu nametnut,nit su oni što vidimo godinama unazad napredni.

    Ja znam da se groziš napretka. A da se ne nameće silom onda bi još parne lokomotive kod vas vozile. Vi bi se rađe vratili na kola sa konjima i mislili bi da ste nekoga zeznuli.
    Strah od nepoznatoga je uvijek prisutan. I kada se struja pojavila svi su bili rađe za petrolejke nego za neku struju koja te može ubiti.
    Mene fascinira kako ljudi koji o temi ne znaju ništa (niti su proučili materiju tj. el. automobile niti imaju ikakva iskustva sa njima) misle da mogu kvalificirano komentirati i daju sebi za pravo da su oni jedini u pravu. To postoji samo na Balkanu.
    Ne znam ništa, ali sam najpametniji.
    (Mile, 5. oktobar 2023 22:08)

    # Link komentara

  29. Cccc informacije radi Nemačka ove godine pokreće ponovo u rad konzervirane TERMOELEKTRANE na ugalj kako bi obezbedila električnu energiju dakle vozači EV radujte se čistoj energiji i baterijama u "zelenoj agendi"...
    (XXL, 5. oktobar 2023 21:54)

    # Link komentara

  30. Ovde Nikola Tesla da iznese mišljenje kroz komentar, dobio bi dvaes minusa.
    (Čistač, 5. oktobar 2023 21:32)

    # Link komentara

  31. Propagandistima je to "zelenilo EV" reklamni mamac, a debili se primili. Što bi baš automobili išli na struju iz obnovljivih izvora? Što ne bi klima uređaji? Bojleri? Električni automobil je električni potrošač kao i svaki drugi i uopšte nema veze sa time iz kakvih izvora se ta energija dobija. Ogromna prednost EV je baš to što ta energija MOŽE da se dobije iz svakog poznatog izvora i goriva. UKLJUČUJUĆI I NAFTU! Čak i da se struja dobija sagorevanjem nafte, takav sistem je efikasniji od sadašnjeg zbog rafinisanja nafte i drastično jeftinijeg transporta energije do korisniika. Masoovni prelazak automobila (celog drumskog saobraćaja) je neophodan da se energija u tom sektoru ne bi tako mahnito rasipala kao što se čini sada. To nije predstavljalo naročit problem ranije, ne zato što je nafta bila jeftina, nego zato što je u svakoj zemlji na svetu bilo 10 do 100 puta manje automobila, kako gde i kad. Automobil ili sijalica, svejedno je, ali nije svejedno da li se ima jedna sijalica po domaćinstvu ili cela planeta svetli kao luster! Iz potpuno istog razloga se vrši zamena običnih LED sijalicama. Sa običnim, pa čak ni fluo svetiljkama naprosto nije bilo moguće ostvariti zadovoljavajuć utrošak energije. Potpuno ista stvar (samo je veći potrošač u pitanju) je i sa automobilima. I prve LED sijalice su bile skupe, kupovali su ih "ekološki aktivisti", tehno frikovi i bogati. Stare sada drže još samo budale. Tako će biti i sa fosilnim automobilima.
    (Joca, 5. oktobar 2023 21:18)

    # Link komentara

  32. Sa'će veliki srpski gurtna-pajser majstori da nam objasne sve o tehnici i šta valja a šta ne valja.
    Teslina nebeska nacija koja stavlja gajbe i daske na parking mesta.
    (Mali Hijavata, 5. oktobar 2023 20:50)

    # Link komentara

  33. Citam komentare i jedino sto mogu da zakljucim je da ih pisu ljudi koji nikada nisu probali a kamoli imali elektricni automobil. Ja vec godinu i po vozim elektricni Mercedes i prezadovoljan sam. Udoban, komforan, pouzdan, punjenje me dodje mnogo jeftinije nego ranije sa benzinom.
    Standarno, nasi ljudi su vecinom protiv novih ideja, promena i napretka, zato i kaskamo za svetom u svim segmentima i to se nazalost promeniti nece.
    (Jah, 5. oktobar 2023 20:25)

    # Link komentara

  34. Ja sam verovatno nesposoban, ali šta je, tu je. Sad nešto računam kako da skockam 4000 evra i još da uzmem neki kredit za još 4000 evra, pa da uzmem nešto polovno.
    A o čemu je inače ovde diskusija? Svađaju se između sebe oni koji nemaju EV i nikad ga neće ni imati.
    (Zeolit, 5. oktobar 2023 20:10)

    # Link komentara

  35. (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13)

    Ti si prvi koji barata sa 1.2 miliona km. Zašto onda Ameri pominju 200.000 milja (320.000 km)? To praktično obesmišljava koncept polovnog automobila.
    (Zeolit, 5. oktobar 2023 19:56)

    # Link komentara

  36. Zoe 42 kwh,75 000 km,2017-to,kupio 3019- te sa 35 000 km na satu.
    Predjem zimi 210 km GRADSKE voznje leti 270 km.
    2 puta mesecno punim kod moje zgrade na 22kwh punjac.
    25 din 1 kwh=oko 1000 din za 250 km.
    Za 2000 din predjem 500km gradske voznje.
    I dalje mislite da je glupo i da nema smisla.
    Auto platio 14 000 eura sad vredi iste pare,baterija na 91 %.
    Majstora nisam video,samo kupio nove gume,kocnice cu u decembru i to samo pakne.
    Zbogom majstore👌👌
    2000 din 500 km,predji ti druze 500 km za te pare.
    (Zoe, 4. oktobar 2023 17:04)

    Kupio si prcmoljak od auta za 14.000 evra.
    Prelaziš manje od 5.000 km godišnje.
    Imaš punjač u komšiluku.
    Imaš srpsku cenu struje (zasad).

    Jel to dovoljno? Pa bolje je voziti jugića.
    (Zema, 5. oktobar 2023 19:50)

    # Link komentara

  37. @zoz i @i ja se vozim na struju

    Niste razumjeli.

    Hipotetički, 1000 EV vozila će utrošiti 3x manje energije od 1000 SUS vozila, taman da ih skopčate na punjače pokretane dizel agregatom. Potrošiće 3x manje dizela, u odnosu da taj dizel naspeš u 1000 SUS motora - za isti pređeni put.

    Svaka vjetrenjača, ili solarni panel je samo benefit na to.

    Infrastruktura - to se slažem.

    poz iz Tamnog
    (cosmo, 5. oktobar 2023 18:47)

    # Link komentara

  38. @masni
    Kad budes u stanju da kupis NOV elektro auto i kad sa njim provedes neko vreme, onda pisi komentare u kojima tako zdusno podrzavas nesto sto nisi posedovao, a verovatno ni vozio. Ovde je siromastvo siroko rasprostranjeno, a javni prevoz na ivici nepostojeceg narocito u unutrasnjosti Srbije gde se svakodnevno gase autobuske linije jer nemaju racunicu da ih odrzavaju. Zato ljudi kupuju te isluzene rage sa zapada od 3000 do 5000 evra i snalaze se kako znaju, jer treba otici poslom do obliznje varosi, odvesti roditelje i decu do lekara. Zamisli da vise nema takve opcije i da su elektricari jedino dostupni. Niko to nebi mogao da kupi, a narocito da zameni baterije koje kostaju kao dobar polovan auto sa SUS motorom.
    (kole, 5. oktobar 2023 18:15)

    # Link komentara

  39. Ma kakav EV? Šta da menjam na njemu? Krajeve spona i kugle? Polovan EV i nema da curi ulje na sve strane. Baterije na 100 hektara može da odlaže cela Srbija dok neko ne kupi za reciklažu. Jeftine kineske baterije i tako malo ko prelazi više od 12K kilometara godišnje. A na ovim dizel i benzin krševima non stop troše malo ulja jer je to normalno za tu starost vozila. Malo dime ali kad dođu kod majstora pre ili kasnije se hvataju za glavu. Šta bi vi hteli? Da mehaničari postanu ljudi koji zarađuju minimalac? Da ljudi sami menjaju delove jer nisu masni pa se ne gade? Da vide na youtube od nekoga i da nas upropaste. Neće da može. Samo neka se dimi. Zašta vam služe pluća i jetra nego da filtriraju otrove. Da ne bi u gradu da imate vazduh čist kao na Žabljaku?
    (Masni, 5. oktobar 2023 17:27)

    # Link komentara

  40. Svi mi volimo svoje SUS motore. Ali, ne treba tražiti zavjeru i biti nerealan - postoji jedna činjenica, na kojoj je sve bazirano - EV je 3x efikasniji od bilo kojeg SUS motora, odnosno za isti output utroši 3x manje energije.

    Dakle, čak da ta energija dolazi iz najprljavijeg uglja, teoretski (kad bi svakih SUS zamijenili EV-om), utrošili bismo 3x manje energije na planeti i, analogno tome, manje zagadili i šta sve već prati priču.

    Postoji, naravno, nusprodukt slobodnog tržišta, a to da nam ss serviraju veliki i luksuzni EV, umjesto pristupačnijih, što anulira djelimično uštede, ali, suštinski zavjere nema.

    Nijedan EV nije nesto zanimljiv, ali kao allrounder za porodicu, jako udobni automobili, relaksirajući za vožnju - probao sam Enyaq SUV sa 300 KS - približno, kao da vozite jako uglađen i skup SUV sa 6, 8 cilindara, čak i udobnije.

    Poz iz Tamnog
    (cosmo, 5. oktobar 2023 09:26)

    Račun ti im više velikih i nerešivih mana:
    1) Nema dovoljno pogrebne sirovine da bi smo svi mi prešli na baterije.
    2) Nerešiv je problem i za to potrebna infrastruktura, nikad za te potrebe neće biti dovoljno zelene energije, i nemoguće je postojeće strujne mreže adaptirati za tu namenu.

    Ovo je samo vrh tog ledenog brega i mogu da ti nastavim sa nabrajanjem do sutra iz kojih sve još razloga elektro mobilitet nije moguć.
    (i ja se vozim na struju, 5. oktobar 2023 17:13)

    # Link komentara

  41. Razmišlja li neko koliko zeleni i crveni sa zapada zagađuju svet sa svojim otrovnim projektilima koji se svakodnevno ispaljuju po Ukrajini? Ah, da, to nije tema. Elem, kad ti zagađuješ to je ok, i zato sam ja kriv, jer se tebi tako može.
    (i ja se vozim na struju dok me SUSovci safinansiraju, 5. oktobar 2023 17:02)

    # Link komentara

  42. Ne znam kakva je kod vas trenutna situacija po ostalom svetu. Kod nas u Švajcarskoj je sve i odavno kristalno jasno i glasi: Vozači SUS motora moraju osim svoje vožnje da finansiraju i sve ostalo, počevši od nečije vožnje na struju, pa sve do penzionih i socijalnih fondova. Novci se uzimaju od jednih i preusmeravaju se drugima. Zar je to fer?
    I opet je u CH jeftinije voziti SUS nego u Srbiji, posebno veći i jači auto.
    Istini za volju, tu treba dodati još jednu kategoriju korisnika, koji takođe pune penzione i socijalne fondove - pušače. Bez ove dve kategorije sve bi stalo, pa i nečija jeftina vožnja na struju. Ajde svi da postanemo pomodari i da vidimo kako će nam tad biti.
    O nekoj ekologiji o masovnoj vožnji na struju nema ni reči. Sve je samo odavno izvikani hajp
    (i ja se vozim na struju, 5. oktobar 2023 16:54)

    # Link komentara

  43. Ima tjubu snimak dok puni teslu iza objekta radi dizel agregat da napuni e punjac.Toliko o ekologiji!Sve dok nemamo cistu proizvodnju elektricne energije dzaba e vozila.
    (zoz, 5. oktobar 2023 16:00)

    # Link komentara

  44. Pročitah pažljivo komentare prijatelja komentatora i mogu samo da citiram konobara u sceni iz filma "Tito i ja" kada je na železničkoj stanici u Kumrovecu slušajući druga Raju kako drži govor deci rekel citat: "... ja bum se zas*ral od tega ..."...
    (XXL, 5. oktobar 2023 15:36)

    # Link komentara

  45. brisel je postao faktor ludila teski
    (prcko, 5. oktobar 2023 14:10)

    # Link komentara

  46. Dok dodjemo do EV zagadićemo zemlju. Ok posle ekologija. Super. Ovde je priča o cifri 30000+. Šta sad. Odakle nam lova drajveri. Kuće se prodaju za manje pare. Pa prvi automobili su bili na struju. Naftni lobi izlobirao i auta su na benzin. Sad isti lobi radi na EV. Jel nas neko zeza ili ne. Pitam pametne za savet.
    (Jedan čovek, 5. oktobar 2023 10:27)

    Ništa ti ne brini. Dok navrše 15 godina bit će za 5.000 eura.
    Ionako mlađi niste nikada ni kupili. Unutra novu kinesku bateriju i možeš opet idućih 250.000 km.
    Ti bi sada novo, a u životu nisi kupio novi auto.
    (Mile, 5. oktobar 2023 12:21)

    # Link komentara

  47. @Solarnaut. Od njih neces cuti komentare,jer oni rade kako im se kaze.Vrlo malo ima kriticke misli.Tako je za vreme covida holandska kraljica apelovala da se ne voze gradskim prevozom,i mali procenat se vozio.Na kraju su,ispostavilo se,gotovo svi prelezali i prosli na razlicite nacine.Licno mislim da je ev ok varijanta za grad/medjugrad,a za dalje ili benzin/avion.Cela zelena agenda nema dodira sa ekologijom,cista politika.
    (mikri, 5. oktobar 2023 12:05)

    # Link komentara

  48. Ono što kaže iskustvo koristeći i E-automobil i klasičan SUS je da na rashodima za punjenje el. energijom ili gorivom uštede nema jer je cena po km slična. Prosečna cena na brzim punjačima se kreće između 60-70 din minut + taksa za priključak. Pa vas punjenje košta koliko i prosečna količina goriva za istu kilometražu. Gde se uštedi sa e-automobilom pa na rashodima za održavanje. Nema PK kaiša, plivajućeg zamajca, ulja za motor, filtera za gorivo, ulje, vazduh itd. Sa druge strane treba računati na to da su e-automobili značajno teži (oko 2 tone) pa očekujte brže habanje guma i kočnica. Što se nabavke tiče (nova vozila), nabavna cena E-automobila sa većim dometom je značajno jača u odnosu na klasičan SUS pa i tu treba tražiti ekonomsku isplativost - logiku za nabavku e-automobila uzimajući u obzir da nismo svi dovoljno bogati da imamo automobil za grad, za putovanja itd. Ono što još uvek odbija od kupovine e-automobila je faktički slaba ili nikakva mreža punjača i onome ko živi u stanu je to veliki problem. Za sada logiku za nabavku e-automobila vidim za one ljude koji žive u kući ili imaju garažu pa mogu instalirati sopstveni punjač i to e-automobila za grad sa malim dometom koji pokriva svakodnevnu gradsku vožnju jer su cenovno pristupačni i imaju slabiji elektromotor i bateriju samim tim i manju potrošnju.
    (Dejan, 5. oktobar 2023 11:57)

    # Link komentara

  49. Imam električnu Kiu, s jednim punjenjem bez problema predjem put od Zagreba do Pule i to za 20 eura i još baterija nije skroz prazana. Ne mogu vjerovati koliko sam novaca nekada bacala na benzin. Električnu Kiu mogu preporučiti kao odličan automobil.
    (samo električni, 5. oktobar 2023 11:48)

    # Link komentara

  50. @Dada
    Pusti me naprednog zapada i progresa.Nit je to progres pogotovo na silu nametnut,nit su oni što vidimo godinama unazad napredni.
    (mile@, 5. oktobar 2023 11:29)

    # Link komentara

  51. Kako se svi prave naivni. Sa jedne strane seku Amazoniju, koju su zvali pluca sveta, jer apsorbuje CO2 a izbacuje O2, a sa drige nas ubedjuju da je sve zbog SUS automobila.
    Pa gde su ti silni automobili bili 2020. godine u toku korone, kad nam je zagadjenje vazduha bilo isto kao pre (kad se vozilo)
    (Cobbe, 5. oktobar 2023 11:20)

    # Link komentara

  52. Kao i svemu pratite trag novca,sve je zbog toga, nece da ostavljaju lovu saudicima i rusima iskrena ekologija je pri dnu lestvice interesa.
    (BDR, 5. oktobar 2023 06:36)

    Naravno da ne žele Rusima i Arapima ostavljati silne milijarde, a ne žele ni ovisiti o njima. To je normalno i prirodno.
    A što se tiče promjene vremena, nisi primijetio da je počeo 10. mjesec, a da temperatura zna prijeći 28 stupnjeva!??
    2.10.2023. je utakmica u Sevilji pomaknuta sa 18 na 21 sat jer je bilo 40 stupnjeva!?
    Dakle Zemlja se ubrzano zagrijava, a CO2 u atmosferi to još pogoršava.
    Manje CO2, manje zagrijavanja. Kada svi prijeđu na el. aute bit će manje CO2 u atmosferi.
    O broju slučajeva raka zbog NO spojeva iz dizelaša da i ne govorimo.
    Tako da je to neminovnost i EU je uvijek prednjačila u svojim pogledima na budućnost i postavljala put kojim poslije i drugi krenu.
    Cilj je zaštititi svoje građane, okoliš (kisele kiše) i stvoriti bolje mjesto za život svojoj djeci.
    (Mile, 5. oktobar 2023 10:59)

    # Link komentara

  53. Znaci to je taj grm. Americki i eurupski el automobili su ok, ali Kineski nisu. Obogatice se kinezi. Ma nije rasisticki a ni dirigovano. Ko bre da izmota 40 hiljada za hibrida ili EV? kad budu u rasponu od 15-25, mozda nesto i bude,m ako imas gde da napunis
    (Trt, 5. oktobar 2023 10:45)

    # Link komentara

  54. Dok dodjemo do EV zagadićemo zemlju. Ok posle ekologija. Super. Ovde je priča o cifri 30000+. Šta sad. Odakle nam lova drajveri. Kuće se prodaju za manje pare. Pa prvi automobili su bili na struju. Naftni lobi izlobirao i auta su na benzin. Sad isti lobi radi na EV. Jel nas neko zeza ili ne. Pitam pametne za savet.
    (Jedan čovek, 5. oktobar 2023 10:27)

    # Link komentara

  55. Naši domaćini, koji mrze električne automobile, prošetajte i potražite neki spomenik Tome Zdravkovića. To opušta, ne nervirajte se i ne razmišljajte o bidućnosti. Nije zdravo.
    (Iha brrreeee, 5. oktobar 2023 10:02)

    # Link komentara

  56. Evo par informacija iz prve ruke, možda nekome pomogne. Vozim Teslu Model Y LR, sa 2 motora. Troši 0.175-0.190 kWh po kilometru, mereno od punjenja do punjenja. To uključuje i klimatizaciju pre nego što krenem ujutro, klimu, grejanje sedišta, svetla i sl. Vozim više-manje isto kao što sam vozio SUS, jedino puno manje pritiskam kočnicu, u gradu mi često uopšte ne treba. Sa mobilnim punjačem i američkom mrežom od 110V/12A, kod kuće preko noći dopunim otprilike 1 kWh na sat punjenja, znači 8-12 kWh. To je 40-60 km, obično dnevno ne pređem više od 50 km. U zgradi u kojoj živim (25 godina stara) će ugraditi punjače pored svakog parking mesta. Država pokriva 50% troškova, do $25,000 za svako parking mesto. U zgradama koje služe za iznajmljivanje stanova, grad pokriva 90,000 dolara za instalaciju punjača. Ljudi koji žive u kućama i nemaju garaže dobijaju dozvole da postave pokrivene kablove od dvorišta do mesta ispred kuće gde mogu da parkiraju, to znači da će im i parking mesto biti rezervisano. Dobio sam nalepnicu da mogu sam da vozim u tzv. HOV trakama (tamo gde idu autobusi). Na Tesla brzom punjaču (250kWh) dopunim sa 30% na 80% za 15 minuta i to me košta manje od $10. Benzin za 200 km bih platio $40-50. Od države sam dobio $5,000, ako imate prihode ispod $80,000 godišnje dobijate još $4000. Na putu od 500 km, stao sam jednom na 20 minuta. Na putu od 1000 km bih stajao 3 puta. Pre par godina smo u zgradi imali 2 BEV, danas ih ima bar 15, svaki drugi novi automobil je BEV.
    (YVR (Canada), 5. oktobar 2023 09:52)

    # Link komentara

  57. Svi mi volimo svoje SUS motore. Ali, ne treba tražiti zavjeru i biti nerealan - postoji jedna činjenica, na kojoj je sve bazirano - EV je 3x efikasniji od bilo kojeg SUS motora, odnosno za isti output utroši 3x manje energije.

    Dakle, čak da ta energija dolazi iz najprljavijeg uglja, teoretski (kad bi svakih SUS zamijenili EV-om), utrošili bismo 3x manje energije na planeti i, analogno tome, manje zagadili i šta sve već prati priču.

    Postoji, naravno, nusprodukt slobodnog tržišta, a to da nam ss serviraju veliki i luksuzni EV, umjesto pristupačnijih, što anulira djelimično uštede, ali, suštinski zavjere nema.

    Nijedan EV nije nesto zanimljiv, ali kao allrounder za porodicu, jako udobni automobili, relaksirajući za vožnju - probao sam Enyaq SUV sa 300 KS - približno, kao da vozite jako uglađen i skup SUV sa 6, 8 cilindara, čak i udobnije.

    Poz iz Tamnog
    (cosmo, 5. oktobar 2023 09:26)

    # Link komentara

  58. Ja dobio sluzbeno elektricno vozilo, ubrzava ko metak, niko me vise na semaforu ne moze poniziti. Ima i zvucnik pa kad odaberem opciju "ikonik saund" sve se trese i grmi.
    Jedina mana je sto ga ne mogu turirati da svi cuju, ikonik saund to ne podrzava
    (ex_audi_jaje, 5. oktobar 2023 09:06)

    # Link komentara

  59. Zoe 42 kwh,75 000 km,2017-to,kupio 3019- te sa 35 000 km na satu.
    Predjem zimi 210 km GRADSKE voznje leti 270 km.
    2 puta mesecno punim kod moje zgrade na 22kwh punjac.
    25 din 1 kwh=oko 1000 din za 250 km.
    Za 2000 din predjem 500km gradske voznje.
    I dalje mislite da je glupo i da nema smisla.
    Auto platio 14 000 eura sad vredi iste pare,baterija na 91 %.
    Majstora nisam video,samo kupio nove gume,kocnice cu u decembru i to samo pakne.
    Zbogom majstore??
    2000 din 500 km,predji ti druze 500 km za te pare.
    (Zoe, 04. oktobar 2023 17:04)

    Ne vredi objasnjavati, samo pogledas u kakvoj zemlji zivimo i sve ti bude jasno, dok ne sednu u auto i dok im ne pokazes potrosnju i sta i kako reci ce da lazemo, a da svakom pojedinacno objasnjavam nemam ni vremena a ni volje :), oni neka voze dizel i pricaju da je to najbolje i najjeeftinije mi svoja auta i svako dobije onoliko koliko razmislja svojom glavom i spreman je da prihvati beke nove ideje i stavove. Ovde su ljudi kada se uvodila zeleznica tvrdili da ce pri brzini od 40 na sat vozovi cupati drvece iz zemlje :)))
    (Renault Zoe, 5. oktobar 2023 09:00)

    # Link komentara

  60. Neverovatno koliko komentara o el autima u zemlji gde je prosecna starost automobila 17 godina i gde se novi automobili na fizicko lice prodaju maltene na nivou statisticke greske, ja bi razumeo da Svedjani, Norvezani, Holandjani rasopravljaju o el automobilima ali mi pa to je apsurd, kakve mi veze imamo sa automobilima od 30000€ pa navise hahahahah
    (Solarnaut, 5. oktobar 2023 08:55)

    # Link komentara

  61. Jedino sto je eventualno primjenjivo kod nas i to ne uvijek je plugin hibrid. Punjenje ti daje nekih 60-80 km autonomije na cistu struju. Ali, nakon toga imas backup u vidu benzinskog motora. Za gradsku voznju i dnevne potrebe i vise nego dovoljan za nase uslove. E sad, punjenje je nezgodno ako nemas svoju garazu, jer moras ici na public punjace kojih kod nas nema, da se ne lazemo. Ali, ako imas svoju garazu i struju u njoj onda mozes i da ga punis na 220 V, sporim modom. Preko noci dovoljno da dopunis za iduci dan. Cista struja, dok ne povecaju autonomiju i broj punjaca, za nas ostaje jos uvijek daleka buducnost.
    (Jovica, 5. oktobar 2023 08:29)

    # Link komentara

  62. Jadan...pa Brisel bi najsrećniji bio kad ne bi bilo električnih automobila koje Kinezi( i ostali) štancuju i guraju na evropsko tržište! Evropi elektrifikacija, trenutno,mnogo teže pada !
    (Superhik, 5. oktobar 2023 08:29)

    # Link komentara

  63. Kad cujem ovog sto kaze 6 godina se bavi time. Mozes ti ocigledno 3x toliko. Koliko ti treba uglja iz zemlje da se pokrenu ti automobili, vode ?
    Koliko fosilnog goriva treba da pokrene te masine za kopanje vucu i ostalo... gde ima toliko dobro razvijenu mrezu. Negde su se vec poceli brzi punjaci naplacivati i skoro dodju kao benzin...
    Onda neko pametno napisa, a ko ce cekati u redu da napinis auto... kuci moras placati ako hoces brzi punjac prepravku instalacije i tako... bas su buducnost. I gomila drugih besmislica vezanih za baterije... gde je zagadjenje tla od litijuma???
    (Jeste jeste, 5. oktobar 2023 07:40)

    # Link komentara

  64. Lično, i ja i žena vozimo dizelaše. Sve to sa EV još u povoju, ali uskoro će biti nužnost, jer ubrzano presušuju izvori nafte. Procjena je na oko 50 godina za komercijalnu upotrebu. Treba još mnogo raditi da EV budu u redu, osim za lokal. Svaka benzinska treba da ima nekoliko E punjača i da se poveća domet vozila, zbog npr čekanja na granicama. Za lokal je i sada odličan, ali za duže relacije još nije. A teško je imati 2 auta, jedno za lokal, drugi za duže. Biće bolje, samo strpljenja 🙂
    (Crnogorac, 5. oktobar 2023 07:20)

    # Link komentara

  65. Italija Spanija Grcka su druga liga u ekonomiji u inovacijama i u standardu. Tako da njihovo misljenje nije bitno. U tom klubu postepeno se pridruzuje Nemacka. Milioni se daju iz arapskih zemalja protiv el auta. Onaj napredni zapad grabi ka progresu. El automobili su progres. Postoji par proizvodjaca koji to rade super dobro i stotine njih koji su 10 godina iza. Nema nijedan evropski proizvodjac el automobila koji radi danas dobro- niti jedan. CEO Forda je rekao da su oni 10 g iza Tesle. A VW je 15 godina iza. Sta fali danasnjim proizvodjacima- fali im Software. Umesto da uzimaju polugotov proizvod iz Kine i dalje ga oplemenjuju zapad pokusava da negira progres. Ko nije seo i vozio el auto taj ne zna sta je propustio.
    (Dada, 5. oktobar 2023 07:13)

    # Link komentara

  66. ma nema nista od tih ele automobila
    (Crveni Sok, 5. oktobar 2023 07:03)

    # Link komentara

  67. samo dizel
    (fantom, 5. oktobar 2023 06:54)

    # Link komentara

  68. Ja imam EV u Srbiji i oduševljen sam, ali mnogi ljudi sa obe strane iznose stvari koje nisu tačne. Evo samo par komentara:

    1. EV ima 800 punjenja pre nego što kapacitet padne ispod 70%. Preporuka je da se baterija ne prazni ispod 20% i ne puni preko 80%. Pretpostavljam da je garancija za taj opseg. Prema tome, jednim punjenjem se dobija oko 60% pravog opsega što je oko 300km, puta 800 punjenja je 240 000 km. Znači, i dalje značajno ali nisu milioni.

    2. Sve što ljudi rade stvara zagađenje. Čak, poljoprivreda i stočarstvo su veliki izvori zagađenja (da ne idemo dalje). Ali CO2 zagađenje preti da uništi poznati živi svet. Zato moramo da zaustavimo to zagađenje i moramo da ga menjamo za nešto što možemo da kontrolišemo. Jeste, vađenje litijuma nije čisto, ali može da se kontroliše i lokalizuje za razliku od CO2.

    3. Punjenje je problem, ali ne zbog razloga koje ljudi tipično navode. Ja punim jednom u 10 dana. Živim u stanu, imam garažu ali punim u garaži na poslu. Znači, trošim oko 150 kWh sati mesečno. To nije mnogo i ako povećamo 20% proizvodnju struje možemo da pokrijemo. Takođe, ja punim besplatno, ali realna cena je oko 2000 din što je jeftinije od mesečne karte za autobus. Ali moj auto se puni 5h na tom sporom punjaču. Meni je to OK jer inače radim, ali spori punjači su neuporedivi na putu. Dakle, nije dovoljno imati punjač, mora da bude više od 50 kW da to ima smisla. Ja napunim do 80% na punjaču od 75kW za manje od 20 min i meni je to OK. Dalje, domet po gradu je oko 300km, ali na autoputu već posle 200km moraš da tražiš punjač ako hoćeš da ostaneš u 20%-80% opsegu baterije. Realno, to je malo. Dalje, nema standarda za plaćanje punjenja nego svako ima neku svoju aplikaciju i svoj sistem. Čak i ako ima punjača, ne znaš kako da napuniš.

    Ima još puno stvari, ali nema mesta u komentaru...
    (Aca, 5. oktobar 2023 06:50)

    # Link komentara

  69. Sad bi se Nikola Tesla okrenuo u grobu da cuje kako su mu zemljaci eksperti za elektricna vozila i kako razmisljaju i pisu onako kako se njima svidja, na osnovu znanja stecenog preko informacija na internetu.
    (Nidza, 5. oktobar 2023 06:50)

    # Link komentara

  70. Protiv sam EV. Moj kolega u Norveškoj je za samo nekoliko godina od nekog ko zarađuje preko 10000 eura mesečno pao na ispod prosečnu zaradu. Zar želimo to ovde? Čak i u bogatoj Norveškoj narod je sam počeo da menja delove jer nisu masni i prljavi nego je većina kao da menjaš deo na kompjuteru a uputstvo skoro da ne treba. Spali su na promenu guma što je posao vuklankzera. Ne dozvolimo da posao automehaničara padne na niske grane. Sad da učim za autoelektričara ili softveraša ne ide. Danas moj posao sutra vaš.
    (Masni, 5. oktobar 2023 06:42)

    # Link komentara

  71. Kao i svemu pratite trag novca,sve je zbog toga, nece da ostavljaju lovu saudicima i rusima iskrena ekologija je pri dnu lestvice interesa.
    (BDR, 5. oktobar 2023 06:36)

    # Link komentara

  72. Неће ово проћи,нема шансе.Чувајте ваша аута.За Србију би било добро да субвенционише вожњу ТНГ,хибрид и ЕВ.
    ТНГ је чист а доступан сиротињи,ми о хибридима и ЕВ можемо да маштамо,причам о 80-90%.Тако да ако и ми сиротиња желимо чистији ваздух,могли би да кренемо од фаворизовања ТНГ,рецимо скинемо акцизе,преполовио би се број дизела.
    (нс бој, 5. oktobar 2023 06:35)

    # Link komentara

  73. @Rus008 - pozdrav iz NL koja je “zelena” zemlja i koja manijakalno pokusava da predje na EV. 400km jedno punjenje baterije? Tesla izvuce 200-220km, 250 max ako nema muzike i klime. Nego reci ti meni kako bi bilo da cekas na Batrovcima leti 7h bez klime na 50 stepeni na asfaltu? Jesi li se bavio tim segmentima EV? Sta kazes, brzi punjaci brzo pune? Jeste, ali kad ih nadjes! Da vidis zabavu kad se na pumpama pored auto puta ceka red za punjenje, pa umesto 30 sati puta dodjes na 50. Sve to stoji, ali neces ziveti 150 godina da bi mogao da trosis vreme na punjacima. Licno mislim da sa EV idemo kao civilizacija u rikvers, reverse mode.

    Cekao na Batrovcima 4 sata 13 Avgusta prosle godine na vise od 30 stepeni u Tesli, izgubio 5% baterije. Iznajmis elektricni auto, vozis pa delis iskustva a ne kao da smo u kafani. Tesla izvuce 200 do 220 na mecavi i po zimi, idealni uslovi bar 80 km. vise na autoputu 120 - 130 km/h.
    (Tiberije72, 5. oktobar 2023 06:03)

    # Link komentara

  74. @gagit
    Odakle kumu 3000€ ?!?
    (pera ždera, 5. oktobar 2023 03:24)

    # Link komentara

  75. Elektricna vozila nisu nista novo. U parizu su elektricni skuteri bili normalna pojava pre nekih 100 i kusur godina. U isto vreme u Americi su elektricni automobili cinili oko 40% svih vozila na putevima.
    Zastava Kragujevac je oko 1980. pokrenula projekat elektro Yugo. Dan danas neki lik iz te ekipe voza po lokalu sopstvenog elektricnog juga starog 30 godina koji ima autonomiju 100km i 44kw. Napravio od svojih para. Bilo na TV SAT skoro. Dakle EV tehnologija niti je nova, niti je skupa kao sto danasnje cene pokazuju. Da je valjala osvojila bi trziste. Plus, u poredjenju sa vozilima sa motorima SUS EV su ekoloska katastrofa.
    (obicna prevara - stvori vestacku krizu, politizuj i ponudi lazno resenje za debele pare, 5. oktobar 2023 03:20)

    # Link komentara

  76. @djuro
    Pa ti ja.ebi vlast pa nemoj da uzmeš subvencije koje se doduše polako gase u mnogim zemljama gde je procenat EV prešao kritičnu tačku. Budi pametan, ne daj da te prevare.
    (pera ždera, 5. oktobar 2023 03:19)

    # Link komentara

  77. Bravo za ministra. Neka postoje i elektricni sve ok, ali neka postoje i ovi drugi za nas koji nismo zeleni i kul i sta ti ja znam. Volim kad cujem v8 nema lepseg zvuka. Sad ce on da mi cinculira besumni, ma ajde bezi. Svaka cast svima, brzina i sve, super jensve to, ali ne hvala dok god budem mogao vozici ovo drugo
    (ime, 5. oktobar 2023 02:44)

    # Link komentara

  78. Pa, dobro. Vaš idiot Elon Musk je beše u tom poslu
    (haha, 5. oktobar 2023 02:14)

    # Link komentara

  79. Da su ljudi pre stotinak godina mislili kao vecina ovdasnjih sveznajucih kometatora jos bismo jahali konje i vozili se u dvokolicama umesto automobila.
    (Milosav, 5. oktobar 2023 02:00)

    # Link komentara

  80. Po stoti put, litijumske baterije iz automobila se recikliraju, baš kao što se recikliraju i baterije iz mobilnih telefona i računara. Evo vam pa gledajte: [link] Gde su vam te silne deponije automobilskih baterija, o kojima pričate? Tesla Y sa dva motora prelazi 6 km po kwh, sa klimom, svetlima, grejanjem sedišta itd. Odakle vam to o bateriji od 200 km. Koliko stara baterija, koji model? Elekto mreža mora da se razvija i unapređuje, nezavisno od električnih automobila.
    (Zok1, 5. oktobar 2023 01:40)

    # Link komentara

  81. A solarni paneli su džabe? Plus što ćeš auto puniti noću kada nema sunca. Znači miraš da kupiš i baterije da akumuliraju struju, koje koštaju još više.
    A da ne pričamo da su el. automobili mnogo skuplji, tako da i ako ima uštede, sa tih 15.000 kilometara godišnje, nećeš nikako biti u plusu. Čini mi se da vam matematika nije baš jača strana.
    (only fools and horses, 04. oktobar 2023 20:31)

    Sve pogresno. Covek ti je rekao da izracunas, a ti lupas. Ja sam odbranio master rad na ETF na temu koju je on upravo napisao u komentaru. Sve se racuna u kalkulaciji, i cena EV i punjenje nocu itd. i opet se PV sistem isplati vrlo brzo. EV je auto kao i svako drugo i ne moze se nikad isplatiti, jer je potrosna roba, kao i SUS vozilo, tako da je o tome suvisno pricati, moze se samo uzeti u obzir razlika u ceni ta dva vozila, pod uslovom da su ista kategorija.
    (mo, 5. oktobar 2023 01:22)

    # Link komentara

  82. Pa super, a sad koliko košta tvoj Audi etron gigatron? I koliko ćeš da platiš na kraju priče kad bude trebalo da se baterija bezbedno skladišti nakon isteka "života" tvog audija? Naravno to je sve lepo i zeleno ali nije realno da se u periodu 5-10 godina izgradi infrastruktura, punjači, servisi i svašta nešto. Kako da ja sa drugog sprata punim auto parkiran tri ulice dalje, u zoni, gde svaki dan tražim slobodno mesto i nikad ne bude isto. Onda, kako pravdati eko i zeleno ako struja i u daljoj budućnosti dolazi iz prljavih izvora?
    Tako da, sve je to lepo na papiru a u stvarnosti mnnogo pitanja bez odgovora.
    (Balkan Boy, 04. oktobar 2023 20:38)

    Samo zadnja recenica ima smisla. A sve ostalo, skoro da vec postoji u razvijenim zemljama, sto Srbija nije. Tako da EV mogu zaziveti u Srbiji, kao sto su zazivela u razvijenim zemljama, tek kad se Srbija razvije. Ne pljujem po Srbiji, iskren sam samo. Cist je primer upravo to sto si napisao/pitao kako da punis auto. Ja zivim u EU, u novoj zgradi, veruj ili ne, svako garazno mesto ima svoj punjac, pa trebao ti ili ne. Ispred zgrade je parking sa nekoliko punjaca. Na stare zgrade i ispred se ugradjuju punjaci, itd. Punjace i njihovu ugradnju ne placa niko iz svog dzepa (direktno), postavljaju ih operateri mreze, cena kWh ista kao u stanu.
    (au, 5. oktobar 2023 01:18)

    # Link komentara

  83. Jarane benzin i dizel kad sagore odose negdje gore, niko ne zna gdje osim ovih pametnih koje pitam gdje ce sa tim silnim baterijama za 30, 40 godina!? Morace ih u zemlju nece ih slati na mars, pa vas sad pitam ko ce biti veci zagadjivac!?
    (Rex, 04. oktobar 2023 22:47)

    A sto nece na Mars ili slicno? Kako ti znas da nece?
    (li, 5. oktobar 2023 01:03)

    # Link komentara

  84. @Rex, samo jedno prosto prošireno pitanje za tebe.
    Koliko NAFTE se sagori za JEDAN kilogram litijuma, bakra, kobalta, kolkiko hektara zemljišta se uništi i koliko reka se zagadi?

    Da bi dobio JEDAN kilogram litijuma treba da preradiš HILJADI kilograma rude, a to preradiš znači da je ispereš čistom vodom, a sve to koristeći NAFTU jer na struju ne radi budući da se litijum kopa tamo negde u zemlji.
    Koliko dece u Kongu umre da bi ti dobio KILOGRAM kobalta?
    Time se nisi bavio, ali eto znaš da je autonomija tih vozila 400km. Deder kreni na put u toku letnjih meseci od Hamburga do Negotina tom Teslom i javi nam kako je na Horgošu gde se čeka po 7 sati, a kolona do granice duga 4km. Na asfaltu je bar 50 stepeni, a tvoja Tesla bez struje.
    Ono jest ima jedan ekstra brz punjač kod Preljine.
    (rebro, 5. oktobar 2023 01:00)

    # Link komentara

  85. Prosto je, struja koja je potrebna za napajanje EV se prozivodi iz "prljavih" tehnologija tako da prica o zastiti zivotne okoline ako vozite EV je lupetanje.
    (Kikiriki, 4. oktobar 2023 17:18)

    prosto je, ti kao i 99% zatucanika u srbiji nisu skontali poentu eV. kao prvo naseli ste na taj marketing "zero emisions". ako pogledate koncept i celu zamisao eV, u ovom trenutku, sve se zasniva da eV manje zagadjuje od SUS motora. ne da je 0 nego MANJE zagadjuje. znaci trenutno jeste istina da se dobija iz prljavih izvora ali to se svake godine rapidno menja. samo treba malo izadji iz sela Stajkovce i upotrebiti internet. PLUS ako se stavi na stranu zagadjenje gasovima, a kad se pogleda zagadjenje BUKOM koje je isto ozbiljan problem u gradovima, tu je eV u apsolutnoj dominaciji. Tako da hejteri, polako. I baterije i energija ce preci veoma veliki put za veoma kratko vreme, a vi ... necete :)
    (lalos, 5. oktobar 2023 00:57)

    # Link komentara

  86. (Prognanik, 4. oktobar 2023 22:56)

    Toga koji vozi 30 sati ne bih smatrao normalnim.
    (Toni, 5. oktobar 2023 00:49)

    # Link komentara

  87. Prvo elektricni nosaci aviona, a postojece da potopimo.
    (:)), 4. oktobar 2023 15:33)

    pa oni i jesu elektricni :D nuklerni reaktor proizvodi toplotu, toplota zagreva vodu i proizvodi paru, para vrti turbine i proizvodi struju, struja tera propeler :D
    (lily, 5. oktobar 2023 00:48)

    # Link komentara

  88. Dobronamerni zeleni i njihova EV kola

    EV je samo nova nisa biznisa i pratece industrije koje je prati… lepo umotano govno ali i dalje govno

    Na stranu cena po zivotnu sredinu da se proizvede struja i baterije za ev
    Na stranu da se proizvede bakar aluminijum gume celik za sva ta EV kola koja su teza 1000kg po komadu u proseku i sve to treba da se proizvede i potrosi dodatnu energiju da se pusti u promet
    Na stranu naivci koji misle da ce na solar da pune kola u uskrate drzavu za akcize itd
    Na stranu gde ce se i kako reciklirati otpad
    Na stranu trosak da se napravi infrastruktura elektrane vetroparkovi da podrze sve to
    Itd itd itd
    Da se razumemo postoji mesto za ev u sistemu transporta distribucije itd ali daleko je to od hype koji gutaju ovi dobronamerni zastitnici zivotne sredine

    Za pocetak neka se odreknu kola uopste…bickl peske voz pa polako…a ne 3t vozilo koje u globalu trosi abnormalne resurse
    (Dogma, 5. oktobar 2023 00:38)

    # Link komentara

  89. Lepa ideja, ali bez odgovarajuće infrastrukture.
    Možda bi i mogao sistem zamene baterija na pumpama (kineska vozila taxista u Amsterdamu), al ti električni auti će uglavnom opet ići na struju dobivenu od izvora zagađivača.
    p.s.Biće, da su Ameri to još davno smislil da pomrse računicu Rusima.
    (tanija, 5. oktobar 2023 00:15)

    # Link komentara

  90. Sve to stoji, ali neces ziveti 150 godina da bi mogao da trosis vreme na punjacima. Licno mislim da sa EV idemo kao civilizacija u rikvers, reverse mode.
    (Prognanik, 4. oktobar 2023 22:56)

    komentarisete trenutno stanje. i benzinski motori nisu zaziveli kad je trebalo sa konja preci na njih. potreban je razvoj tehnologije. veruj mi, za 5 godina ce baterija biti kao lap top i punice se 10 minuta. kao i obican petrol engine...
    (mrk, 5. oktobar 2023 00:09)

    # Link komentara

  91. hoce alieni da pripitome divljacku ljudsku rasu, jer neke neobuzdanjive budale strasno vole da proizvode nesnosnu buku sa svojim vrrrrrrrm preradjenim motorima i niko im nista ne moze, osecaju se ko bogovi maltretirajuci sve oko sebe. E ako uskoro takvi motori postanu ilegalni to vise nece moci. Jedino tako protiv divljastva...
    (hvalaBogu, 5. oktobar 2023 00:07)

    # Link komentara

  92. Ne moze preko noci elektricari pa ni sa parne masine se nije preslo na dizel za noc.Kod nas je skroz neopravdano jer za proizvodnju struje koristimo ugalj1/2 a ostalo je hidro.Kod el vozila je problem hlĐenje i grejanje.Autonomija pada sa bladnocom.Umesto da budu jeftinija el vozila ona su skuplja.Sto se vozila sa unutrasnjim sagorevanjem tice svakako treba koristiti gas metan ili benzin pre nego dizel.
    (Gas elektro, 5. oktobar 2023 00:02)

    # Link komentara

  93. Ne znam za druge i sta ko kaze,nemam ja hejt niti ispravljam tudje misljenje, ali moje misljenje je jednom elektricni automobil,zauvek elektricni...ko vozi isti,razumemo se sigurno.Da ne ulazim u detalje zasto,jednostavno je,nema tu polemike.
    (Dejan, 4. oktobar 2023 23:53)

    # Link komentara

  94. Istina to ne moze da zazivi
    (marko, 4. oktobar 2023 23:51)

    # Link komentara

  95. Ljudi samo prićaju o dometu.. Mnogo važnija stvar je brzina punjenja.. Kao što sam napisao imam Xc40 Recharge i Žena ima Kia Soul.. Volvo je bolji na punjenju, ali je Kia svejedno bolja na dužu vožnju zato što su najekonomski.. Ne lažu tolko kolko Volvo, BMW, VW, Mercedes itd.. Kad vozim ženinu Kiju sad kad je toplo, kao iz šale mogu da izvućem 480km sa klimom na samo vozaća(da Kia ima tu funkciju) i ako Kia kaže da je domet 452km.. Na zimu izvućem na isti naćin 380km.. Da ne vozim brže od 90 kad tako moram da "izvlaćim" kilometražu, ali je moguće.. Ja otvoreno kažem da autu ne treba veći domet od toga.. Sve jedno stajem posle 3-4 sati, da rućam i da idem u WC.. Nisam turćin da stavljam ciglu na gas i da vozim dok ne padnem u nesvest.. A o baterijama.. Jeste da će biti po nekih problema, ali poznajem bar dva ćoveka koji imaju Prijusa prve generacije iz 1999.. I gle ćuda još uvek funkcijonišu.. Sa istom starom baterijom.. Naravno da nema isti domet kao kad su bili novi, ali nisu nikako toliko loši..

    Samo ljudi koji nikad nisu vozili EV govore kako su loši i skupi.. Mi koji smo vozili EV već 5g(imali smo E-Golfa pre) nikad nebi želeli da opet vozimo sus vozila..
    (HanSolo, 4. oktobar 2023 23:43)

    # Link komentara

  96. Meni je moj Xc40 Recharge i ženin Kia Soul EV super!
    "gorivo" nas košta oko 3500din/mesećno.. U sred Beograda..
    Ljudi ništa ne razumeju.. Jesu skupi za kupovinu, ali održavanje košta skoro ništa..
    (HanSolo, 4. oktobar 2023 23:25)

    # Link komentara

  97. Pod broj jedan trenutna proizvodnja struje nije dovoljna da podmiri potrebe velikog broja električnih automobila, a pod broj dva većina te struje se ne proizvodi na ekološki prihvatljiv način. Bolje rešenje su automobili na vodonik.
    (teorija zavere, 4. oktobar 2023 23:25)

    # Link komentara

  98. A, kako izgleda računica za proizvodnju i prenos struje, do punjača električnih vozila, kad bi sva vozila bila električna? Mogao bih da nastavim i sa pitanjima na temu proizvodnje i reciklaže baterija, ali sve u svemu, elektručna vozila u ukupnom bilansu zagađuju više od običnih.
    (Raja, 4. oktobar 2023 23:18)

    # Link komentara

  99. Samo dizel Tedei, crveno dei, bracala!
    (Stojko, 4. oktobar 2023 23:12)

    # Link komentara

  100. Benzinci su zakon!
    (BG, 4. oktobar 2023 23:07)

    # Link komentara

  101. @Rus008 - pozdrav iz NL koja je “zelena” zemlja i koja manijakalno pokusava da predje na EV. 400km jedno punjenje baterije? Tesla izvuce 200-220km, 250 max ako nema muzike i klime. Nego reci ti meni kako bi bilo da cekas na Batrovcima leti 7h bez klime na 50 stepeni na asfaltu? Jesi li se bavio tim segmentima EV? Sta kazes, brzi punjaci brzo pune? Jeste, ali kad ih nadjes! Da vidis zabavu kad se na pumpama pored auto puta ceka red za punjenje, pa umesto 30 sati puta dodjes na 50. Sve to stoji, ali neces ziveti 150 godina da bi mogao da trosis vreme na punjacima. Licno mislim da sa EV idemo kao civilizacija u rikvers, reverse mode.
    (Prognanik, 4. oktobar 2023 22:56)

    # Link komentara

  102. Bavim se električnom mobilnošću već 6 godina.
    Većina komentara je besmislica i ne BiH sad ulazio u polemiku.
    Samo jedan primer, prosečna baterija je 80kWh i najmanja garancija je 3000 punjenja.
    Prosečan EV troši oko 20kWh na 100km, znači sa jednim punjenjem pređe oko 400km x 3000 punjenja je 1.2 miliona km.
    Ko vam daje sa SuS motorima garanciju na 1.2 miliona kilometara?
    Inače Audi Etron GT se puni od 20% do 80% baterije za 30 minuta na ultrabrzom punjaču ili 100km za 7 minuta...
    A tokom 1.2 miliona km nema emisije gasova, da bi bio jasniji dizel koji troši 5 litara na 100km za 1.2 miliona km izbaci kroz auspuh oko 60 tona kancerogenih materija samo od goriva koje se potroši, a gde je zagađenje prilikom vađenja, prerade, transport tog goriva do pumpe, maziva, ulja, itd.

    Jarane benzin i dizel kad sagore odose negdje gore, niko ne zna gdje osim ovih pametnih koje pitam gdje ce sa tim silnim baterijama za 30, 40 godina!? Morace ih u zemlju nece ih slati na mars, pa vas sad pitam ko ce biti veci zagadjivac!?
    (Rex, 4. oktobar 2023 22:47)

    # Link komentara

  103. Naravno da je besmislica.
    (Soko, 4. oktobar 2023 22:28)

    # Link komentara

  104. @(Rus008, 04. oktobar 2023 17:13)

    A posle koliko punjenja pocne da degradira baterija? Hoces da kazes svih 3000 punjenja ima isti kapacitet kao kad je nova? Da, kako da ne. A kako radi zimi, kada je ispod nule? Jel se isprazni preko noci ako auto ostane napolju na -10? A tih brzih punjaca sto pune 60% za pola sata pretpostavljam ima na svakoj pumpi? A sto si zaboravio da kazes da sto brzi punjac to skuplje kosta kilowat, pa te ispadne skuplje nego da vozis na benzin..
    (navijac, 4. oktobar 2023 22:12)

    # Link komentara

  105. na zapad se puno putuje zbog posla, međugradska je sasvim normalna svakodnevnica. na vozove se ne može osloniti, stalno kasne ili jednostavno red vožnje se ne poštuje. još se i par puta preseda, pa i ti sledeći kasne ili ne voze. na papiru deluje lepo, u praksi katastrofa. sami nemci ismejavaju njihov železnički i gradski prevoz. auto je potreba a ne luksuz. većina živi u stanovima, bez garaže ili dvorišta. znači nema gde da se puni osim na javnim punjačima, za to se nema vremena. a cena struje nije kao u srbiji na noćnoj tarifi. a zamislite kada bi svako leti iznajmio sus automobil, ko će tolike automobile držati na lageru od leta do leta. znači ponuda potražnja bi digla cenu samo tako.
    (akumperateleterabos, 4. oktobar 2023 22:12)

    # Link komentara

  106. Putnicka vozila, za službe, funkcionere, a za ostale javni prevoz i eventualno carsharing

    Moze i ovo ali da se izgrade ponovo gradovi koji ce podrzati takvu organizaciju
    (robot 78, 4. oktobar 2023 21:58)

    # Link komentara

  107. Sinoc se u Italiji desila jeziva nesreca, autobus je pao sa nadvoznjaka i zapalio se! Znate sta se zapalalilo? Baterija, posto je bio hibrid, sa pogonom na metan i el baterije. Dakle, nije se zapalio ozloglaseni metan, vec baterija! Vozite sta hocete, ali me zaobicite sa tim agresivnim stavovima i jos agresivnijim ubedjivanjem. Narocito je besmisleno da u Srbiji tako strastveno ubedjujete ljude da ispljunu 50 hiljada za autic na baterije!? Ovde se, bre, zajme pare od kuma, da se kupi Audi A3 id 3000 evra.
    (gagit, 4. oktobar 2023 21:36)

    # Link komentara

  108. Svi koji vole EV.. i civaju okolinu... lada sledeci put krenu na more i Tursku neka lebde na cilimu ili nela nose dozel agregate u gepeku za svoja kola na baterije... A nama zaostalima dozvolote da letimo na kerozin...
    (Milos, 4. oktobar 2023 21:35)

    # Link komentara

  109. a gde puniš EV ako nemas kucu ili garazu nego zivis u stanu i parkiras na ulici kao 80% ljudi u Srbiji?
    (max, 4. oktobar 2023 21:34)

    # Link komentara

  110. glas razuma
    (kosta, 4. oktobar 2023 21:31)

    # Link komentara

  111. evo u norveskoj svi tu nesto struja ovo ono, ali kada zamrzne jos kako se pale "benzin kante".
    cena struje je vec napustila gornje slojeve atmosfere i krece se trenutno ka mesecu.
    kolega ima teslu, auto mu se zaledio i nije mogao da udje u njega zimus one kvake zamrznule pa dok nije odledio.
    lepo to zvuci struja! ali jos uvek nije dobro.
    (norge, 4. oktobar 2023 21:21)

    # Link komentara

  112. Imam hibrid na benzinski i električni pogon. Mercedesov SUV koji troši 10 litara na 100km. Do sada sam prešao 10.000km na struju. Znači ušteda tona benzina. E da, imam i solarnu elektranu na kući kapaciteta 25 kWh.
    Šta rekoste, taj genijalac je ministar?
    (Branko, 04. oktobar 2023 16:18)

    Elektranu kapaciteta 25 kWh? Bravo, to je oko 80 panela, svaki po kvadratni metar površine.
    Koliko su koštali i koliko je koštala baterija za akumuliranje struje?
    Inače vek trajanja panela je 10-20 godina, baterije verovatno i manje.
    (only fools and horses, 4. oktobar 2023 20:45)

    # Link komentara

  113. "Bavim se električnom mobilnošću već 6 godina.
    Većina komentara je besmislica i ne BiH sad ulazio u polemiku.
    Samo jedan primer, prosečna baterija je 80kWh i najmanja garancija je 3000 punjenja.
    Prosečan EV troši oko 20kWh na 100km, znači sa jednim punjenjem pređe oko 400km x 3000 punjenja je 1.2 miliona km.
    Ko vam daje sa SuS motorima garanciju na 1.2 miliona kilometara?
    Inače Audi Etron GT se puni od 20% do 80% baterije za 30 minuta na ultrabrzom punjaču ili 100km za 7 minuta...
    A tokom 1.2 miliona km nema emisije gasova, da bi bio jasniji dizel koji troši 5 litara na 100km za 1.2 miliona km izbaci kroz auspuh oko 60 tona kancerogenih materija samo od goriva koje se potroši, a gde je zagađenje prilikom vađenja, prerade, transport tog goriva do pumpe, maziva, ulja, itd.
    (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13"

    Pa super, a sad koliko košta tvoj Audi etron gigatron? I koliko ćeš da platiš na kraju priče kad bude trebalo da se baterija bezbedno skladišti nakon isteka "života" tvog audija? Naravno to je sve lepo i zeleno ali nije realno da se u periodu 5-10 godina izgradi infrastruktura, punjači, servisi i svašta nešto. Kako da ja sa drugog sprata punim auto parkiran tri ulice dalje, u zoni, gde svaki dan tražim slobodno mesto i nikad ne bude isto. Onda, kako pravdati eko i zeleno ako struja i u daljoj budućnosti dolazi iz prljavih izvora?
    Tako da, sve je to lepo na papiru a u stvarnosti mnnogo pitanja bez odgovora.
    (Balkan Boy, 4. oktobar 2023 20:38)

    # Link komentara

  114. Svako ko ima svoju kuću i prelazi godišnje preko 15k kilometara treba da ima bar jedan EL auto.
    Naravno sa svojim solarnim panelima i voziš se za džabe. Za tri do pet godine max vraćaš uložen novac.

    Uradite matematiku sami i proverite.
    Pratim tematiku EL vozila već 10ak godina i mislim da smo došli do toga da se isplati u pomenutim uslovima.
    Ako bog da ja sledeće godine kupujem jedan.

    Inače informišite se sami i sa više izvora, a ne da vam neko govori neke proste neistine.

    Sve najbolje!
    (xXx, 04. oktobar 2023 16:29)

    A solarni paneli su džabe? Plus što ćeš auto puniti noću kada nema sunca. Znači miraš da kupiš i baterije da akumuliraju struju, koje koštaju još više.
    A da ne pričamo da su el. automobili mnogo skuplji, tako da i ako ima uštede, sa tih 15.000 kilometara godišnje, nećeš nikako biti u plusu. Čini mi se da vam matematika nije baš jača strana.
    (only fools and horses, 4. oktobar 2023 20:31)

    # Link komentara

  115. sta fali poklonu kineskoj industriji

    humanija je nego engleska i americka
    (steve, 4. oktobar 2023 20:21)

    # Link komentara

  116. Šta su ono govorili kada je prva pruga gradjena u Srbiji.
    (Branco El Baterico, 4. oktobar 2023 20:19)

    # Link komentara

  117. (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13)

    Tvoj komentar je besmislica. Ono što se ne govori prostom narodu je to da izduvni gasovi ne čine ni 5% zagađenja. Najviše zagađuju čestice metalne prašine koja se oslobađa kočenjem. I električna auta koče na sličnom principu.
    Ps. Objavite ovaj komentar da ljudi nauče nešto, jer do sad niste ni jednom.
    (MethodManWu, 4. oktobar 2023 20:17)

    # Link komentara

  118. @rus008

    A inace ljudi kod kuce imaju ultra brze DC punjace, koji napune e-tron za 30 minuta? Obican covek kod kuce ima AC punjac 11 ili 22 kW, a ne 100 i vise kW. I ja sam pristalica EV-a, ali budimo realni
    (ort, 4. oktobar 2023 20:08)

    # Link komentara

  119. Vozila sam skoro elektricni rent a car. Nebo i zemlja. A imam Alfu quadrif. Sledeci auto elektr. i ne mora biti Tesla.
    (Kefalica (pomerite minus ka sredini!), 04. oktobar 2023 14:49)

    Ne muči se da ovim zaostalim kontrašima objasniš prednosti električnih automobila. Oni te jednostavno ne čuju, tačnije ne žele da čuju. Al nije ni bitno, njih niko neće ništa da pita, električni auto je budućnost koju niko ne može da promeni.
    (GoranH, 4. oktobar 2023 20:07)

    # Link komentara

  120. Elektro-mobilitet će ispasti najveći flop čovečanstva,mislim da će to izazvati rušenje vlada i građanske ratove,ovi u Briselu će biti stavljeni u kućni pritvor,najveći lobisti među njima će u ćorku !
    (Pajdo, 4. oktobar 2023 20:02)

    # Link komentara

  121. Šta se mi brinemo, za 12 godina dok prestane proizvodnja i još 12 da ti polovnjaci stignu u Srbiju i još 20 da se izvozaju kod nas, polovina sadašnjih vozača će da bude pokojno.
    (Pera, 4. oktobar 2023 14:50)

    Pobrkao si ti elektricne polovnjake sa tradicionalnim balkanskim uvozom Golfova iz Italije.
    Elektricni polovnjaci stari 10 godina ne postoje jer im baterije ne traju vise od 5.
    Nece se niko navozati njih ovde u Srbiji vec ce se vozati u kocijama jer nece biti dizelasa za uvoz.
    (Com, 4. oktobar 2023 19:51)

    # Link komentara

  122. (Rus008, 04. oktobar 2023 17:13)
    Care znas li kakva treba da postoji infrastruktura punjaca da se svi ti auti pune dok stoje parkirani po ulici? I ko ce da obezbedi takvu strujnu mrezu? U Nemackoj su vec sad ogromni power outage na sve strane. Kakvo cekanje 30 minuta, pa koliko treba da putujem ako idem negde 800-1000km? Pa jos ako idem po zimi kad je autonomija nikakva. Pa kako da idem u prirodu? Da se popnem na planinu i ostanem bez auta? Jedino sa dizel generatorom u gepeku.
    Proizvodnja i skladistenje iskoriscenih preogromnih baterija je tek druga prica.
    Da se razumemo, za neke gradske potrebe je OK, kao i ona vozila po pesackim zonama za snabdevanje i sl. Ali za ozbiljnu voznju auto na baterije… smesno.
    (blizzard1230, 4. oktobar 2023 19:41)

    # Link komentara

  123. @Rus008. Prema podacima sa interneta,pre ce biti da baterije traju od 1500-2000 ciklusa.Zaboravio si da napises koliki uticaj na prirodu imaju rudnici litijuma,termoelektrane za proizvodnju struje,pa sve do reciklaze iskoriscenih baterija.Da ne pominjemo rizik od samozapaljivanja,odn.probleme sa gasenjem zapaljenih ev.
    (mikri, 4. oktobar 2023 19:41)

    # Link komentara

  124. Bavim se električnom mobilnošću već 6 godina.
    Većina komentara je besmislica i ne BiH sad ulazio u polemiku.
    Samo jedan primer, prosečna baterija je 80kWh i najmanja garancija je 3000 punjenja.
    Prosečan EV troši oko 20kWh na 100km, znači sa jednim punjenjem pređe oko 400km x 3000 punjenja je 1.2 miliona km.
    Ko vam daje sa SuS motorima garanciju na 1.2 miliona kilometara?
    Inače Audi Etron GT se puni od 20% do 80% baterije za 30 minuta na ultrabrzom punjaču ili 100km za 7 minuta...
    A tokom 1.2 miliona km nema emisije gasova, da bi bio jasniji dizel koji troši 5 litara na 100km za 1.2 miliona km izbaci kroz auspuh oko 60 tona kancerogenih materija samo od goriva koje se potroši, a gde je zagađenje prilikom vađenja, prerade, transport tog goriva do pumpe, maziva, ulja, itd.
    (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13)

    Postpji narodna izreka "sto je tikva praznija, to je bezobraznija". Jak si mi ti strucnjak koji je tolike proracune izveo, ali nije svestan toga da treba izvesti i proracun koliko se stetnih gasova ispusti da bi se proizvela struja koja ce puniti auto za tih 1,2 miliona kilometara. :) O tome koliko gasova se ipusti da bi se proizvele baterije da ne pricamo.
    (dragaN, 4. oktobar 2023 19:41)

    # Link komentara

  125. @Goxy, nisu vozači ništa odlučili već se neko dosetio da ti ograniči gamu automobila svođenjem na automobile na baterije (mikser je električni) i SUV.
    Porodični automobili, karavani, MPV je gotovo iščezlo. Ostali su mali autići koje nazivaju porodični tipa Opel Astra, Reno Megan, Austral, Citroen C4.
    Nema više Tojote Avensis, Reno Laguna ili Talisman.
    Kontrola bato, kontrola. Kao eto ubićemo CO2, a od njega zavisi život, a dotle deca u Kongu rukama kopaju kobalt za baterije.
    (rebro, 4. oktobar 2023 19:28)

    # Link komentara

  126. Ja imam.51 godinu.Moze da s3 desi da umrem danas ali ako budem ziv vozicu benzin i dizel dok god mogu da registrujem takav auto.Nikad ali niakd necu kupiti elektricni trash. I jos da vam kazem gledacu da to budu motori iznad 2500 ccm. Danas imam dva od 2.5 i jedan 3.0. jesu stari ali rade kao sat.
    (mience, 04. oktobar 2023 17:25)

    Zbog ovakvih pajsera kao što si ti se i uvodi zabrana proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem...
    (Fredi Kruger, 4. oktobar 2023 19:23)

    # Link komentara

  127. Rus
    Mi (ne samo Srbija) nemamo infrastrukturu za el. automobile. Za taj ultra brzi punjač treba cela trafo stanica 10/0,4kv, samo za jedan auto. Ne znam da li neko kapira koliko smo mi daleko od toga.
    (Dr. Miloš, 4. oktobar 2023 19:16)

    # Link komentara

  128. Mateo Salvini, sedi u Teslu, provozaj se na putu Sorento - Amalfi, idealan put za Teslu koji "jelena" prolazi sa 84 km/h. Onda ćeš shvatiti zašto Evropljani drže proizvodnju Y na granici mogućnosti fabrike od 250 000 godišnje. Nema tu nikakvih poklona, vozači su odlučili u čemu žele da se voze. A to nije Fiat 500.
    (Goxy, 04. oktobar 2023 14:41)

    Zasto vlade daju subvencije na elektricne automobile??
    Koja je poenta, sem da se upravlja trzistem automobila, novcem poreznih obveznika...
    Elektricni automobili nemaju veze sa ekologijom...nego sa interesom odredjenih interesnih grupacija...
    A politicari u svim zemljama su samo marionete...ali koliko vidim svek godine sve gluplji i gljuplji...
    (djuro, 4. oktobar 2023 19:15)

    # Link komentara

  129. @

    Prosečan EV troši oko 20kWh na 100km, znači sa jednim punjenjem pređe oko 400km x 3000 punjenja je 1.2 miliona km.
    Ko vam daje sa SuS motorima garanciju na 1.2 miliona kilometara?

    A tokom 1.2 miliona km nema emisije gasova, da bi bio jasniji dizel koji troši 5 litara na 100km za 1.2 miliona km izbaci kroz auspuh oko 60 tona kancerogenih materija samo od goriva koje se potroši

    (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13)

    Imam dva pitanja na vas komentar, koji iskreno, zvuci strucno, ali takodje zvuci navijacki i neobjektivno:

    1. Tacno je da nema SUS sa 1.2 mil km garancijom. A koji to EV garantuje 1.2 miliona kilometara ? Ima li makar jedan sa tom garancijom ?

    2. Dizel zaista zagadjuje, Euro 3 ili 6, svaki ispusta makar neki gas. Koliko tona kancerogenog materijala izbaci EV u Srbiji na 1.2 miliona kilometara ukoliko se krece 60% na blatnjav lignit koji se spaljuje bez odsumporavanja ? (Nismo Norveska pa da nam je 90% struje zeleno, nego se podavismo od termoelektrana)

    Hvala unapred ukoliko odgovorite na ova pitanja, bez okolisanja, bez price sta moze biti za 50 godina, bez vadjenja pitanja iz konteksta i bez slicnih besmislica. (Btw ne sumnjam da ce biti “ja pitam jedno, a ti odgovaras drugo”)
    (Djorke, 4. oktobar 2023 19:09)

    # Link komentara

  130. Iako smo jedva namakli 6.5Mil. stanovnika EU vodi racuna o Nama. Sva je sreca pa nece da nas prigrle u EU pa ima jos nade za nas. A za njih? Pregazice ih Kinezi ko plitak potok.
    Sto se komentara tice, cast izuzecima, sta ocekivati drugacije: samo dva naslova ispod "Prosecna starost automobila u SRB presla 17g."
    Ma nema narod para za najjeftiniji NOV auto a kamoli elektrican. Ali tako je uvek bilo. uvek su stavri brzo dolazile i u Srbiju, novotarije, u pocetku smo gledali na pojedince koji su ih donosili kao osobenjake a posle smo prihvatali sve kao da smo se rodili stim. Dakle doci ce i elektrika u Srbiju...jednog dana. Do tada se vozi sta se moze, polovno sa smetlista EU. I poneki polovni elektricni.
    (EZeljko, 4. oktobar 2023 19:08)

    # Link komentara

  131. Ja imam.51 godinu.Moze da s3 desi da umrem danas ali ako budem ziv vozicu benzin i dizel dok god mogu da registrujem takav auto.Nikad ali niakd necu kupiti elektricni trash. I jos da vam kazem gledacu da to budu motori iznad 2500 ccm. Danas imam dva od 2.5 i jedan 3.0. jesu stari ali rade kao sat.
    (mience, 4. oktobar 2023 17:25)

    Imas li dece ?... i glasacu za ovu vlast...
    (Paja, 4. oktobar 2023 19:04)

    # Link komentara

  132. (Argon, 4. oktobar 2023 15:49) Zašto ne proverite pre nego što komentarišete? Tesla S 2015 - $28,000. BMW 535i xDrive 2016 - $17,000. Pri tome je Tesla prešao nepunih 180,000 km - a BMW nepunih 145,000. Mercedes E-Class 400 4MATIC 2016, nepunih 170,000 km - $20,500. Idite na eBay Motors, pa upoređujte cene, ovo što sam naveo je za los Anđeles. Generalno, električnim automobilima brzo padne cena u prvih nekoliko godina, zato što na polovne automobile ne dobijate poreski kredit. U Los Anđelesu ima oko 300,000 električnih automobila i 4800 javnih punjača - još uvek im nije pao elektro sistem. U Oslu je 40% automobila BEV, pa i dalje imaju struje. Automobil koji prelazi 2,000 km mesečno će potrošiti 400 kWh. Portabl klima koja radi 12 sati dnevno će potrošiti više od toga. Radijator od 2 kW koja radi 8 sati dnevno će potrošiti više. Ako struja postane preskupa, možete da postavite solarne panele. Ako gorivo postane preskupo, ne možete da vadite naftu.
    (Zok1, 4. oktobar 2023 18:59)

    # Link komentara

  133. mi stručnjaci...komentarišemo...
    (Nikola, 4. oktobar 2023 18:46)

    # Link komentara

  134. Sve u svemu najgore je to sto odredjene drzavne strukture imaju nameru da na silu, uz plasiranje laznih informacija, NA SILU nateraju stanovnistvo da kupuje EV. Kome se svidja EV naka ih slobodno vozi. Ali treba imati na umu da je to jos ne usavrsena tehnologija koja se velikom brzinom razvija i menja, tako da ko sada kupi EV i da velike pare, za par godina ce imati zastarelu stvar koji ne moze da proda za iole pristojne pare. Ogromna vecina kupaca ne zeli da se maltretira sa EV i stoga kupuje klasicne automobile. Naj jasnije o ovoj temi je na You tube rekao Donald Trump.. pogledajte…
    (Nikola, 4. oktobar 2023 18:30)

    # Link komentara

  135. @Rus008
    Druze, a kako mislis da se proizvodi struja za ta ekoloska vozila?
    Kad bi svi presli na njih, sta mislis koliko bi moralo da se trosi uglja ili recimo u Francuskoj, koliko bi nuklearke trebale da povecaju proizvodnju da to sve podrze?
    Koliko tek zemljista treba da bude unisteno kopanjem tolikih kolicina litijuma?
    Ne mozes kao malo dete gledati samo finalni prozivod vec celokupnu infrastrukturu potrebnu da podrzi tu agendu.
    (Koliko samo puta pozelim da napunim pun rezervoar, ali nekako sve danas, sutra i nikad, 4. oktobar 2023 18:30)

    # Link komentara

  136. (Pera85, 4. oktobar 2023 16:20)

    Jao bre liče pa da imamo pravi U-Ban i S-Ban kao Švabe i temeljno razvijenu mrežu stanica ne bih ušao u auto u životu za cimanja unutar Beograda, nego problem je što nemamo. Inače ja sam živeo na zapadu gde je to razvijeno i uopšte nema potrebe da se koristi auto sem za odlaske van grada ili negde na periferiju. Nego nisi ti dovoljno inteligentan to da razumeš, samo dođeš da se izlupetaš to što ti prvo padne na pamet, a ne padne ti puno, vrlo minimalno rekao bih.
    (Hyperloop, 4. oktobar 2023 18:14)

    # Link komentara

  137. Šta je to sa fašistima i naftom, naka fatalna privlačnost, vole smrad, ne podnose tišinu... ili prosto vole pare od naftaša?
    (Joca, 4. oktobar 2023 18:09)

    # Link komentara

  138. 100% tačna izjava.
    (gloria, 4. oktobar 2023 18:06)

    # Link komentara

  139. @Jovica
    50.000 u Nišu,a neki milionski grad ?
    (mile@, 4. oktobar 2023 17:48)

    # Link komentara

  140. Imam hibrid na benzinski i električni pogon. Mercedesov SUV koji troši 10 litara na 100km. Do sada sam prešao 10.000km na struju. Znači ušteda tona benzina. E da, imam i solarnu elektranu na kući kapaciteta 25 kWh.
    Šta rekoste, taj genijalac je ministar?
    (Branko, 04. oktobar 2023 16:18)

    Voziš takva kola a pričaš o uštedi ! Malo jadni, zar ne ...
    (Nikola, 4. oktobar 2023 17:42)

    # Link komentara

  141. Mozda je ideja bila u redu ali je nerealna da svi predju na ev.
    (misa, 4. oktobar 2023 17:35)

    # Link komentara

  142. vozite bicikl po gradu,to je ekologija,ako mislite da je 10 km mnogo,nije
    (dr, 4. oktobar 2023 17:34)

    # Link komentara

  143. Fiat Alfu Lanciu vam je uzeo Stelantis...idite Italijani u ...kako ste nogli to da dozvolite, kako!?!
    (mience, 4. oktobar 2023 17:26)

    # Link komentara

  144. Ja imam.51 godinu.Moze da s3 desi da umrem danas ali ako budem ziv vozicu benzin i dizel dok god mogu da registrujem takav auto.Nikad ali niakd necu kupiti elektricni trash. I jos da vam kazem gledacu da to budu motori iznad 2500 ccm. Danas imam dva od 2.5 i jedan 3.0. jesu stari ali rade kao sat.
    (mience, 4. oktobar 2023 17:25)

    # Link komentara

  145. Pisao ranije na tu temu, covek je u pravu. Mi kao drustvo nismo spremni za EV. Prosto je, struja koja je potrebna za napajanje EV se prozivodi iz "prljavih" tehnologija tako da prica o zastiti zivotne okoline ako vozite EV je lupetanje. Drugo je da nema dobre mreze punjaca. I tu se zavrsava prica o EV. Kada cena i proizvodnja struje za EV bude potpuno "zelena" i kada budemo imali punjace da svakoj pumpi onda mozemo da pricamo o zastiti okoline i isplativosti EV.
    (Kikiriki, 4. oktobar 2023 17:18)

    # Link komentara

  146. Bavim se električnom mobilnošću već 6 godina.
    Većina komentara je besmislica i ne BiH sad ulazio u polemiku.
    Samo jedan primer, prosečna baterija je 80kWh i najmanja garancija je 3000 punjenja.
    Prosečan EV troši oko 20kWh na 100km, znači sa jednim punjenjem pređe oko 400km x 3000 punjenja je 1.2 miliona km.
    Ko vam daje sa SuS motorima garanciju na 1.2 miliona kilometara?
    Inače Audi Etron GT se puni od 20% do 80% baterije za 30 minuta na ultrabrzom punjaču ili 100km za 7 minuta...
    A tokom 1.2 miliona km nema emisije gasova, da bi bio jasniji dizel koji troši 5 litara na 100km za 1.2 miliona km izbaci kroz auspuh oko 60 tona kancerogenih materija samo od goriva koje se potroši, a gde je zagađenje prilikom vađenja, prerade, transport tog goriva do pumpe, maziva, ulja, itd.
    (Rus008, 4. oktobar 2023 17:13)

    # Link komentara

  147. Ne znam da li je to hteo da kaže, ali rešenje nije zameniti SUS aute elektricnim, nego smanjiti broj vozila. Znaci privatna mobilnost sopstvenim autom nije više održiva, a nije nikad ni bila. Putnicka vozila, za službe, funkcionere, a za ostale javni prevoz i eventualno carsharing. Onda se broj vozila na putevima smanji 10 puta, nestane problem parkiranja, autoputeva, nesreca itd. U toj varijanti, skoro da je nebitno da li su preostala vozila na benzin, dizel, struju ili uljanu repicu.
    (cile, 4. oktobar 2023 17:08)

    # Link komentara

  148. Svet bi bio mnogo bolje mesto kada bi ljudi komentarisali samo ono u sta se razumeju. Ovde sam procitao najmanje 70% komentara koji su olicenje neznanja i neinformisanosti, takvi komentari izazivaju neku posebnu gorcinu, jer nije jasno zasto ti ljudi uopste komentarisu nesto s cime nemaju iskustva i eto znaju sve razloge zasto to nesto ne valja. Ne razlikuje se nista ni ovaj Italijan, ali hajde, on je politicar koji ima svoje glasacko telo i prica ono sto oni hoce da cuju. Kaze cini se usluga Kinezima, a skoro svaki evropski proizvodjac auta pravi elektricna auta i pune su ih ceste. Ne moze sigurno neki cip, ruda ili bilo koji deo EVa podici kinesku ekonomiju kao sto moze konacna cena evropskog EVa. Ali, nema smisla odgovarati na sve ove glupe komentare, ne moze to stati u komentar, da bi se to sve znalo i objasnilo, potrebna je gomila procitane literature i istrazivanja, i nmg ovde pisati o tome. Vidim ima onih koji ne shvataju da se EV moze puniti i u firmi, na poslu, a ne samo kad se dodje kuci, pa misle da baterija nova kosta 10000 evra, ima onih koji ne shvataju da sa distancom od 300-400km, koliko mogu preci mnoga bolja EVa, mogu itekako otici van svog grada. Ima onih koji i dalje misle da se EV mora puniti nekoliko sati, pa oni koji misle da ce el. energija poskupeti, a istovremeno verovatno misle da ce neko naftu poceti dzaba da daje, i to dok je bude bilo...
    (iki, 4. oktobar 2023 17:05)

    # Link komentara

  149. Konacno glas razuma. Elektricna zeleznica, a ne elektricni automobil.
    (B.V., 4. oktobar 2023 14:38)

    Zoe 42 kwh,75 000 km,2017-to,kupio 3019- te sa 35 000 km na satu.
    Predjem zimi 210 km GRADSKE voznje leti 270 km.
    2 puta mesecno punim kod moje zgrade na 22kwh punjac.
    25 din 1 kwh=oko 1000 din za 250 km.
    Za 2000 din predjem 500km gradske voznje.
    I dalje mislite da je glupo i da nema smisla.
    Auto platio 14 000 eura sad vredi iste pare,baterija na 91 %.
    Majstora nisam video,samo kupio nove gume,kocnice cu u decembru i to samo pakne.
    Zbogom majstore👌👌
    2000 din 500 km,predji ti druze 500 km za te pare.
    (Zoe, 4. oktobar 2023 17:04)

    # Link komentara

  150. logika mu je ok, al aj nateraj narod na to, to je problem, za ameriku Tek NEMA sanse
    (oglo, 4. oktobar 2023 17:03)

    # Link komentara

  151. Elektricna zeleznica, a ne elektricni automobil.
    (B.V., 4. oktobar 2023 14:38) I električna železnica i električni automobili. Pogledajte Kinu, sa preko 40000 km brzih pruga, pa će vam biti jasno. Električni automobili rešavaju problem zagađenog vazduha u gradovima, a za mnoge države smanjuju i zavisnost od uvoza fosilnih goriva. Subaru je ove godine izbacio prvi električni automobil, sa malim dometom i sporim punjenjem. Međutim, ponudili su kupcima (u Americi) 10 dana besplatnog iznajmljivanja automobila sa SUS motorom, za duža putovanja. Rezultat je bio da su rasprodali sve za šest meseci unapred. Najveći broj ljudi u Srbiji ne razume način na koji se električni automobili pune i dopunjavaju. Ne čeka se da se upali lampica, pa se onda puni do vrha - nego se stalno dopunjava.
    (Zok1, 4. oktobar 2023 16:39)

    # Link komentara

  152. Mateo Salvini, sedi u Teslu, provozaj se na putu Sorento - Amalfi, idealan put za Teslu koji "jelena" prolazi sa 84 km/h. Onda ćeš shvatiti zašto Evropljani drže proizvodnju Y na granici mogućnosti fabrike od 250 000 godišnje. Nema tu nikakvih poklona, vozači su odlučili u čemu žele da se voze. A to nije Fiat 500.
    (Goxy, 04. oktobar 2023 14:41)

    jedini problem u celoj to prici je sto vlade svih zemalja nam namecu e-vozila. Meni auto sluzi iskljucivo da pobegnem iz grada. A e-auto mi sigurno ne odgovara za te stvari. Zbog dometa, uticnica, vremena punjenja, pouzdanosti baterija i el.motora, i a ako mislis da ce cena struje ostati na ovom nivou, grdno se varate. Postace luksuz, a sve zbog navodne trke ka tzv. zelenoj buducnosti.
    (Rale, 04. oktobar 2023 15:17)


    Svako ko ima svoju kuću i prelazi godišnje preko 15k kilometara treba da ima bar jedan EL auto.
    Naravno sa svojim solarnim panelima i voziš se za džabe. Za tri do pet godine max vraćaš uložen novac.

    Uradite matematiku sami i proverite.
    Pratim tematiku EL vozila već 10ak godina i mislim da smo došli do toga da se isplati u pomenutim uslovima.
    Ako bog da ja sledeće godine kupujem jedan.

    Inače informišite se sami i sa više izvora, a ne da vam neko govori neke proste neistine.

    Sve najbolje!
    (xXx, 4. oktobar 2023 16:29)

    # Link komentara

  153. Ako se nađe u poplavi el.automobil odmah ga treba staviti u pirinač tj.izručiti na njega punu prikolicu pirinča da pokupi vlagu.Isti princip kao sa mob.telefonom samo treba mnogo više pirinča.
    (Darko, 4. oktobar 2023 16:26)

    # Link komentara

  154. struja potrebna za punjenje automobila je čista?? Proizvodnja Li-Ion baterija je čista?? Energetski sistem moze sa podrzi u 17.30 50,000 automobila na punjenju kad se dodje s posla?? Posle 10 godina max ajmo nove baterije 10,000 evra , opet Li-Ionsko pročišćenje.
    Inače imam hibrid, s tačke vožnje je top, ali s ekološke tačke je licemerno
    (Jovica, 4. oktobar 2023 16:24)

    # Link komentara

  155. Konacno glas razuma. Elektricna zeleznica, a ne elektricni automobil.
    (B.V., 4. oktobar 2023 14:38)

    Sumnjam nesto da ikad i postojecu zeleznicu koristis. Tako da trazenje izgovora za ostanak u proslosti ne pije vodu. Treba na konjske zaprege da se vratimo verovatno
    (Pera85, 4. oktobar 2023 16:20)

    # Link komentara

  156. Imam hibrid na benzinski i električni pogon. Mercedesov SUV koji troši 10 litara na 100km. Do sada sam prešao 10.000km na struju. Znači ušteda tona benzina. E da, imam i solarnu elektranu na kući kapaciteta 25 kWh.
    Šta rekoste, taj genijalac je ministar?
    (Branko, 4. oktobar 2023 16:18)

    # Link komentara

  157. Gde vam je Doblo,gde su vam Fire i JTD motori...Ja koliko vidim to su sada sve PSA motori i karoserije sa Fiatovim znakom.Vi nekome pričate o radnim mestima.Čestitajte Kini,smanjite cene pice i živite od maslina i turizma.
    (Italijani, 4. oktobar 2023 16:03)

    # Link komentara

  158. Prave reči izgovori Mateo!
    Inače, znate koliko je sati kad simpatizer fašističkih ideja mora da kaže ekofašistima da su fašisti!
    (Al, 4. oktobar 2023 15:59)

    # Link komentara

  159. el.vozila subilem 20-40% skupla u startu, em svako punjenje kosta 20% skuplje od punjenja klasicnim gorivom..
    Najgore od svega je kad prodje 7-8god, niko to vise ne zelivea kupi jer komplet baterija treba da se menja, a to kosta vise od celog auta u tom momentu.
    Sve se svodi na to da kupis skupo, vozis jos skuplje a da ga polovnog ne mozes prodati pa te na kraju tek to kosta.
    Na stranu sto je opste poznata cinjenica da cak i kada bi svi koji imaju auto besplatno dobili e-auto u zamenu za svoj, ne bi imalo dovoljno struje za tako nesto.

    Uzas koncept i ideja.

    Dostojan zapadne zelene Hipi agende koja lupa ko Maxim po diviziji.
    Kinezi i Ameri ne zele ni da cuju za ove gouposti.
    (Argon, 4. oktobar 2023 15:49)

    # Link komentara

  160. @Goxy, koliko ti treba da napuniš to tvoje elektro čudo?
    (max, 4. oktobar 2023 15:10)

    Nemam pojma napuni se dok spavaš ili si na poslu. Za 8 sati ćeš celoj porodici napuniti do čepa svaki EV. Sekiraš se zbog banalnosti dok ti suština neprimetno prolazi celog života ispred očiju. Greota protraćenog života.
    (Goxy, 4. oktobar 2023 15:43)

    # Link komentara

  161. BYD
    (Boris, 4. oktobar 2023 15:42)

    # Link komentara

  162. dizel je zakon još ako je golf mamaaa
    (srbin, 4. oktobar 2023 15:41)

    # Link komentara

  163. Samo sredstva masovnog transporta poput železnice i sl. čuva prirodu. Masovnost automobila, ma kakvi da su ne doprinose tome. Donose povećanu mobilnost, to da, ali ne i očuvanje prirode.
    (PSA, 4. oktobar 2023 15:41)

    # Link komentara

  164. Ovaj iz neke napredne porodice.
    (Radoje, 4. oktobar 2023 15:40)

    # Link komentara

  165. Prvo elektricni nosaci aviona, a postojece da potopimo.
    (:)), 4. oktobar 2023 15:33)

    # Link komentara

  166. nije daleko od istine..
    (deda, 4. oktobar 2023 15:22)

    # Link komentara

  167. Mateo Salvini, sedi u Teslu, provozaj se na putu Sorento - Amalfi, idealan put za Teslu koji "jelena" prolazi sa 84 km/h. Onda ćeš shvatiti zašto Evropljani drže proizvodnju Y na granici mogućnosti fabrike od 250 000 godišnje. Nema tu nikakvih poklona, vozači su odlučili u čemu žele da se voze. A to nije Fiat 500.
    (Goxy, 04. oktobar 2023 14:41)

    jedini problem u celoj to prici je sto vlade svih zemalja nam namecu e-vozila. Meni auto sluzi iskljucivo da pobegnem iz grada. A e-auto mi sigurno ne odgovara za te stvari. Zbog dometa, uticnica, vremena punjenja, pouzdanosti baterija i el.motora, i a ako mislis da ce cena struje ostati na ovom nivou, grdno se varate. Postace luksuz, a sve zbog navodne trke ka tzv. zelenoj buducnosti.
    (Rale, 4. oktobar 2023 15:17)

    # Link komentara

  168. @Goxy, koliko ti treba da napuniš to tvoje elektro čudo?
    (max, 4. oktobar 2023 15:10)

    # Link komentara

  169. Samo pogon na dark matter
    (Spok, 4. oktobar 2023 15:08)

    # Link komentara

  170. Човек коме су судили јер није дао мигрантима да пристају на тло италије
    (dezon, 4. oktobar 2023 15:00)

    # Link komentara

  171. Sve dok se ne proizvodi "cista" struja i "ciste" baterije elektricni automobili su veci zagadjivaci od klasicnih sa sus motorom
    (Pajazzo, 4. oktobar 2023 14:55)

    # Link komentara

  172. Elektrika je velika prevara
    (MANDALORIJAN, 4. oktobar 2023 14:53)

    # Link komentara

  173. Šta se mi brinemo, za 12 godina dok prestane proizvodnja i još 12 da ti polovnjaci stignu u Srbiju i još 20 da se izvozaju kod nas, polovina sadašnjih vozača će da bude pokojno.
    (Pera, 4. oktobar 2023 14:50)

    # Link komentara

  174. Vozila sam skoro elektricni rent a car. Nebo i zemlja. A imam Alfu quadrif. Sledeci auto elektr. i ne mora biti Tesla.
    (Kefalica (pomerite minus ka sredini!), 4. oktobar 2023 14:49)

    # Link komentara

  175. Mateo Salvini, sedi u Teslu, provozaj se na putu Sorento - Amalfi, idealan put za Teslu koji "jelena" prolazi sa 84 km/h. Onda ćeš shvatiti zašto Evropljani drže proizvodnju Y na granici mogućnosti fabrike od 250 000 godišnje. Nema tu nikakvih poklona, vozači su odlučili u čemu žele da se voze. A to nije Fiat 500.
    (Goxy, 4. oktobar 2023 14:41)

    # Link komentara

  176. Konacno glas razuma. Elektricna zeleznica, a ne elektricni automobil.
    (B.V., 4. oktobar 2023 14:38)

    # Link komentara