1. A najveća greška, od strane onih koji podešavaju signalizaciju na semaforima je što signal uslovnog skretanja nije usaglašen za aktuelnim zakonom, tj. i dalje tretira narandžasto kao dozvoljeno a ne kao nedozvoljeno.
    Dakle, trebalo bi da se uključuje zajedno sa narandžastim svetlom, tamo gde je procedura momentalnog omogućavanja uslovnog skretanja, da ne stvara zabludu kod vozača da se neće uključiti, tj. da nema tu jednu sekundu nepotrebne dramske pauze i usporavanja saobraćaja ili eventualnih kolizija u koloni.
    (Nikola, 9. septembar 2023 15:00)

    # Link komentara

  2. To ovi sa kupljenim VD ne znaju, oni gaze sve
    (Aca Lukić, 20. avgust 2023 16:07)

    # Link komentara

  3. Kada bi biolo problem direkciono sverlo na semaforu bilo bi divno!Sve je vise vozaca koji ne znaju da voze!O saobracajnoj kulturi da i ne govorimo!Da li su ljudi postali gluplji ili nekako nabavljaju dozvole ne mogu da odredim!
    (Milan, 19. avgust 2023 21:26)

    # Link komentara

  4. @QA+
    Sta te tu tacno buni?
    Isti takav semafor postoji i na terazijama.
    (mark9njero, 19. avgust 2023 12:52)

    # Link komentara

  5. Četvrta greška je da ako postoji traka za pravo i desno, vozači misle da oni koji idu pravo nemaju pravo da stoje u toj traci jer se upalilo uslovno zeleno pa sviraju li sviraju
    (Novosađanin, 17. avgust 2023 15:58)

    Samo sam te čekao i to baš tebe iz NS gde to očito najviše volite da radite. Da, imaš pravo ali osnovna kultura nalaže da ostaviš traku slobodnu pogotovo ako vas ima tek par na putu... Ali baš suprotno, vidim dva tri vozila u koloni i odmah jedan od njih zauzima traku desno, čuj on da kreće drugi ili treći...
    (CJC, 18. avgust 2023 14:32)

    # Link komentara

  6. Takvu situaciju sa uslovnom za pravo imamo i mi u BL i nema tu nista pogresno... Naime, radi se o "T" raskrsnkci i uslovna za pravo je otvorena kada je otvoren i suprotni smijer samo je sa jedne strane zeleno, a sa druge uslovna za pravo. U tom momentu (kada je ta uslovna "otvorena" crveno je pjesacima i vozilima sa bocne (lijeve) strane tako da je ta uslovna kao cist prolaz na zeleno. Kada zatvori suprotni smijer prebacuje sa crvenog i uslovne na zeleno te omogucuje vozilima iz istog smijera (u lijevoj traci) skretanje lijevo i naravno dalje ravno (onima u desnoj)....
    Upravo ovako regulisana raskrsnica (inace veoma prometna) omogucava manje "konfliktnih" situacija u takvoj "T" raskrsnici i zaista se ne sjecam kada se desila nekakva nezgoda na tom mjestu, a svakodnevno prolazim vise puta... Recimo da umjesto uslovne za pravo ima dva "radvojena" semafora vjerujem da bi bilo onih koji bi gledajuci "pogresan" semafor isto tako pogresno usli u raskrsnicu...
    Ta uslovna za pravo je "pametniji" nacin, a gdje je izvodivo, da vozaci teze pogrijese gledajuci u pogresan semafor i "iz nehata" naprave problem u raskrsnici... Nema sa uslovnom za pravo nista pogresno, vec malo vise sigurnosti pri razdajanju smjerova koji se otvaraju na semaforima...
    (Srđan BL, 18. avgust 2023 13:33)

    # Link komentara

  7. Goxy standardno blista i dominira svojim besmislenim komentarima. A ovde još pokazuje da se baš i ne razume u saobraćaj. Ako je desna traka i za pravo i za desno, a postoji uslovna za skretanje, tu mogu da stanu i oni koji idu pravo i oni koji skreću. Zato se i zove uslovna. Ono oko čega se slažem je da je izuzetno bezobrazno stati u desnu traku ako ne skrećeš, a srednja je potpuno slobodna. To mi se više puta dešavalo i jeste jajarski.
    (Trol, 18. avgust 2023 12:10)

    bravo, tačno tako, poenta je u protočnosti...

    dakle, Goxy - ako ih već ima 10 u traci za pravo sasvim je OK da se stane u desnu traku a ti da sačekaš svoj red za desno, osim situacije koju je iznad citirani Trol lepo definisao kao jajarsku... tu i ja popizdim i spreman sam da lomim retrovizore..
    (možda mi nekad i propustite komentar na info delu, 18. avgust 2023 13:32)

    # Link komentara

  8. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    ti si izgleda skoro dobio dozvolu?
    kad ideš iz pravca Košutnjaka ta strelica je apsolutno ispravno i logično postavljena zato što je T raskrsnica u pitanju...
    (možda mi nekad i propustite komentar na info delu, 18. avgust 2023 13:20)

    # Link komentara

  9. @QA

    Ma jok, samo se nadam da neces nekoga pokupiti u rasksrnici koju ne razuems.
    (betmen, 18. avgust 2023 13:15)

    # Link komentara

  10. Slobodno zalomite Patrijarha Dimitrija na desno (neka tu Miska Kranjca nastavlja pravo) i zarotirajte uslovnu strelicu za 90 stepeni. Znakove ostavite kakvi jesu. Ako vam takva ima smisla, onda nema razloga da vam i ovako ne odgovara.
    (betmen, 18. avgust 2023 13:01)

    # Link komentara

  11. Staćeš kao 11-ti u traku za pravo. Kao i ja što tako uradim. Jer nisi smrad. Ili mozda jesi?
    (Goxy, 18. avgust 2023 08:06)

    Ti si klasicna budala koja ne zna pravila u saobracaju. Odmah da istopis vozacku i ponovo u skolu da ucis i polazes testove. Ako je desna traka za pravo i desno tu je kraj price. Onaj ko hoce desno ima da ceka dok mu se ne oslobodi ta mogucnost i to je to. Da vidim idiota koji ce na autokomandi da skrene u Ustanicku ili na autoput i odustane od pravca pravo u Juzni Bulevar, samo da bi neki pametnjakovic uslovno prosao desno. Ima da cekas svoj red, kao i sto ga ja cekam kad idem na uslovno desno. Uslovno desno ZNACI DA NEMAS PRAVO PRVENSTVA I NEMAS SPECIJALNI TRETMAN, imas tu mogucnost kada situacija dozvoli. Jos jednom idi istopi vozacku, necu te zvati smradom vec potencijalnim idiotom koji ne zna saobracajna pravila.
    (Filip, 18. avgust 2023 12:20)

    # Link komentara

  12. @QA+

    Nije to jedina uslovna za pravo, postoji jedna i kod Pristaništa. Kad se upali crveno za drumska vozila da bi tramvaj mogao da uđe u okretnicu, za one koji idu ka Kališu je uslovno pravo. Bar je bilo pre rekonstrukcije, dugo nisam prošao. Verovatno je to slučaj i u Miška Kranjca dok je tramvaj još išao. Ne vidim razlog za ismevanje nečega što je potpuno normalno.
    (Trol, 18. avgust 2023 12:18)

    # Link komentara

  13. Mnogo je zeznuto ako vozači počnu da morališu. Zakon i tačka. Sve bude ok
    (Novosađanin, 18. avgust 2023 10:47)

    Zakon kao zakon je rigidan,zakodavac I vlastodrsac najcesce su nekompetentni a vrlo cesto je tu forme radi tj beskoristan u realnosti. To se najbolje vidi po tome kako SE sakati protok saobracaja sumanutim radovima I modifikacijama a sve je po zakonu. Svaki put kada pesak predje na crveno Ili neobelezeno,prekrsio je zakon I niko ne preduzima nista iako su zivoti ugrozeni.Toliko je zakon Dobar.Elem,sebicluk je razlog zasto su raskrsnice blokirane jer se ne vodi racuna o drugima,bas kao kod zelene strelice o kojoj govorimo. Npr kada ides autoputem i vidis da se neko ukljucuje,logicno je da predjes u levu traku iako on po zakonu treba da sacekaj,ali svestan covek to uradi da drugom vozacu olaksa. Verovatno ni zmigavce ne dajete po saobracaju. Logika je ista iako ne pise u zakonu,kao kada nekoga propustite svojom voljom iako po zakonu nema prvenstvo. Vasa svest o kokplesnosti Sistema je niska,a u to spada mnogo drugih primera koj svakodnevno gledamo. Npr kada je vozac na prvom mestu I ceka semafor a pogotovo kod gradskih koji kratko drze kao onaj kod skupstine Ili pravnog. Saobracajna kultura nalaze da budes na dodatnom oprezu umesto da zjaces okolo gusis druge kasnim kretanjem,bez obzira sto ces ti sigurno proci jer si prvi. Postoji mnogo primera Ali je premalo mesta mada ko to do sada Sam nije prihvatio,tesko da ce od sada poceti. Stvar kulture I vaspitanja.
    (Hdv, 18. avgust 2023 12:18)

    # Link komentara

  14. Goxy standardno blista i dominira svojim besmislenim komentarima. A ovde još pokazuje da se baš i ne razume u saobraćaj. Ako je desna traka i za pravo i za desno, a postoji uslovna za skretanje, tu mogu da stanu i oni koji idu pravo i oni koji skreću. Zato se i zove uslovna. Ono oko čega se slažem je da je izuzetno bezobrazno stati u desnu traku ako ne skrećeš, a srednja je potpuno slobodna. To mi se više puta dešavalo i jeste jajarski.
    (Trol, 18. avgust 2023 12:10)

    # Link komentara

  15. Hteo sam da dam jednu opservaciju ali nakon citanja komentara shvatio sam da bi bilo uzalud !
    (Sofercina, 18. avgust 2023 12:06)

    # Link komentara

  16. @QA+

    Nadam se da nemas dozvolu.
    (betmen, 18. avgust 2023 10:39)

    Imam betmene, već 20 godina. Pokvario ti sneška?
    (QA+, 18. avgust 2023 12:04)

    # Link komentara

  17. @Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)
    Prijatelju to sto je strelica ne znaci da je uslovno!
    To samo znaci da je pravo zeleno a za druge opcije nije.
    (Severnjača, 18. avgust 2023 00:09)

    Ne druže, uslovna strelica sa desne strane semafora pokazuje pravo, a na semaforu je crveno. Ko je to smislio treba mu da orden.
    (QA+, 18. avgust 2023 11:28)

    # Link komentara

  18. @zoran

    u Njemačkoj se koristi znak (tabla) za uslovno skretanje. Mali semafor sa zelenom strelicom (t.j. naš semafor za uslovno skretanje) ima isto značenje kao naš normalni semafor sa strelicom (slobodan prolaz) i u tom slučaju je na pješačkom prelazu uvijek crveno svjetlo.
    (tko leti vrijedi, 18. avgust 2023 11:13)

    # Link komentara

  19. Sve je to lepo, ali ako u traci za pravo imas 10 vozila koja stoje a desno slobodnu traku za pravo i uslovno desno, ako ides pravo neces stati da budes 11-ti...
    (Filip, 17. avgust 2023 20:13)

    Staćeš kao 11-ti u traku za pravo. Kao i ja što tako uradim. Jer nisi smrad. Ili mozda jesi?
    (Goxy, 18. avgust 2023 08:06)

    Za Filipa iskreno neznam, ali za tebe svi znamo da jesi!
    (Vlada, 18. avgust 2023 11:09)

    # Link komentara

  20. @
    @Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)
    Prijatelju to sto je strelica ne znaci da je uslovno!
    To samo znaci da je pravo zeleno a za druge opcije nije.
    (Severnjača, 18. avgust 2023 00:09)

    Ne nego je, kao sto QA+ kaze - uslovna strelica za pravo. Radi se o “klasicnom” semaforu (tri vertikalna svetla) sa dodatim uslovnim svetlom dole desno, a taj uslovni znak je za pravo.

    Inace, ne vidim nista sporno, jer je zapravo jako logican. Taj semafor je tu i takav je mozda 20 godina bez da se ljudi lupaju na njemu i sta ti ja znam. Uslovno pravo je tu jer se nalazi na “glavnom” putu, pa ukoliko je sa bocne strane zeleno, ali nema nikog - nema potrebe da “glavni” put stoji.
    Inace je pregledno, vidi se odlicno, a cak i kroz istu raskrsnicu prolaze tramvaji (tj sada ne jer se rade sine, ali inace da), bez da se pravio neki rsum. Po meni, skroz ok organizovana raskrsnica … ima mnoooogo gorih, da se ne lazemo.
    (Djorke, 18. avgust 2023 11:03)

    # Link komentara

  21. Ako si čovek staćes u traku za (samo) pravo a ne kao smrad prvi ili drugi u pravo/desno iako ideš pravo.
    (Goxy, 17. avgust 2023 17:49)

    Nemam ja šta da razmišljam o moralu kad zakon postoji. Ako tako razmišljaš samo sebi nabijaš pritisak. Znači, naravno da se uvek trudim da stanem u traku samo za pravo ali ne bih da čekam tri semafora da idem pravo zbog "morala". Ako imam pravo da stojim u desnoj traci ja ću da ga iskoristim i ćao. Ne zaboravi da i ja nekad idem desno na istim raskrsnicama pa mi nikakav problem nije ako neko blokira moje uslovno desno jer je čovek čist pred zakonom. Nisam siguran kako je kod nas ali u mnogim zemljama je zabranjena upotreba sirene bez potrebe pa onda vidi ko je u prekršaju u takvoj situaciji. Mnogo je zeznuto ako vozači počnu da morališu. Zakon i tačka. Sve bude ok
    (Novosađanin, 18. avgust 2023 10:47)

    # Link komentara

  22. Sve je to lepo, ali ako u traci za pravo imas 10 vozila koja stoje a desno slobodnu traku za pravo i uslovno desno, ako ides pravo neces stati da budes 11-ti...
    (Filip, 17. avgust 2023 20:13)

    Staćeš kao 11-ti u traku za pravo. Kao i ja što tako uradim. Jer nisi smrad. Ili mozda jesi?
    (Goxy, 18. avgust 2023 08:06)

    Ma sigurno. Staće baš u svakoj situaciji, makar i kao 15-ti, eto "zato što nije smrad" po tebi, a onda će da ispadne glup i propusti svoj prolazak kroz raskrsnicu, i napravi gužvu u traci za pravo, samo zato da bi ta desna traka ostala prazna.
    Ta desna traka je i za pravo, isto koliko i za desno, a pomoćno zeleno samo daje mogućnost onima koji skreću desno da to mogu da učine dok je crveno svim ostalima. Ne pravite od toga famu, da ovi koji idu desno imaju bilo kakvu prednost. Kad nema gužve, sve je jasno, ali kad ima gužve druga je priča.
    (zar je moguće da ne kapiraš, 18. avgust 2023 10:42)

    # Link komentara

  23. @QA+

    Nadam se da nemas dozvolu.
    (betmen, 18. avgust 2023 10:39)

    # Link komentara

  24. Ocekivao sam pricu koji sve izazovi postoje kod skretanja na uslovno, a vi samo nabrojali kazne.
    (betmen, 18. avgust 2023 10:37)

    # Link komentara

  25. Isto jako problematično kada put nastavlja pravo, a uliva se na lučni ili pod pravim uglom put sa prvenstvom prolaza.

    Viđao sam mnogo puta gde na takvim raskrsnicama auta nastave bez trunke kočenja napred, uopšte vozači nisu svesni da nekog moraju da propuste.
    (Sibirac, 18. avgust 2023 09:58)

    # Link komentara

  26. @Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)
    Prijatelju to sto je strelica ne znaci da je uslovno!
    To samo znaci da je pravo zeleno a za druge opcije nije.
    (Severnjača, 18. avgust 2023 00:09)

    Radi se o raskrsnici patrijarha Dimitrija i Miška Kranjca. Strelica za pravo je uslovna i odnosi se na vozila koja idu ulicom patrijarha Dimitrija ka tržnom centru. Dakle, to nije semafor sa crvenim, žutim i zelenim poljem u kojima se nalazi strelica za pravo, već se radi o klasičnom uslovnom semaforu sa jednim poljem koje pokazuje zelenu strelicu na crnom polju. Sve što treba uraditi ako nema vozila ispred vas, a semafor pokazuje uslovno pravo je proveriti da li ima vozila iz Miška Kranjca (ulica levo na raskrsnici). Ako nema, prolaz je dozvoljen.
    (YPT, 18. avgust 2023 09:57)

    # Link komentara

  27. Samo su bezobrazni. Njima je zeleno nije bitno sto je uslovno…
    (neko iz mase, 18. avgust 2023 09:46)

    # Link komentara

  28. Uslovno zeleno, svim neznalicama, DOK JE UPALJENO isto sto i znak za nailazak na put sa pravom prvenstva, znaci kad nema nikog iz drugih smerova tada mozes da udjes i odes. Kraj price.
    (Dex, 18. avgust 2023 09:13)

    # Link komentara

  29. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    I sta je tu tacno sporno? Svaki dan prolazim tuda. Signalizacija je kristalno jasna a svaki dan po neki pametni se zalece po sistemu "idem pravo imam prednost". Ko vam dade dozvolu.
    (blicko, 17. avgust 2023 21:43)

    Poslednja rečenica objašnjava tvoju suštinu. Prosto rečeno - neuk, izguglaj šta to znači.
    (QA+, 18. avgust 2023 08:20)

    # Link komentara

  30. Злоупотреба полиције:
    Кренеш на условно десно, станеш да пропустиш пешаке, у међувремену се угаси условно зелено и после 100 метара полиција зауставља и пише казну за црвено. Био на суду, не вреди ништа.
    (Milorad, 18. avgust 2023 08:09)

    # Link komentara

  31. Sve je to lepo, ali ako u traci za pravo imas 10 vozila koja stoje a desno slobodnu traku za pravo i uslovno desno, ako ides pravo neces stati da budes 11-ti...
    (Filip, 17. avgust 2023 20:13)

    Staćeš kao 11-ti u traku za pravo. Kao i ja što tako uradim. Jer nisi smrad. Ili mozda jesi?
    (Goxy, 18. avgust 2023 08:06)

    # Link komentara

  32. Sve je to lepo, ali ako u traci za pravo imas 10 vozila koja stoje a desno slobodnu traku za pravo i uslovno desno, ako ides pravo neces stati da budes 11-ti vec ces u desnu traku budes prvi i da cekas zeleno za pravo, a oni za desno su ionako uslovni za skretanje desno pa sta da se radi.
    Npr. autokomanda smer sa nadvoznjaka ka Juznom Bulevaru i desna za Utanicku i autoput, pa kad se za smer pravo iznaredja 20 vozila, kako zamisljas da desna traka bude slobodna samo za skretanje desno, nemoguce.
    (Filip, 17. avgust 2023 20:13)

    Naravno da je nemoguce sa ljudima koji tako razmisljaju. A vas je vise.Zato je i kolaps jer svako gleda samo sebe. Saobracaj je idealno ogledalo i pokazatelj svesti drustva. Inace primer koji si uzeo je specifican po konfiguraciji tj protok saobracajnice vs kolicina vozila je los ali je i dalje u velikom procentu moguce kada bi svi imali svesti. Ovde se najvise govori o bezbroj drugih primera, npr bulavar kod crkve sv Marka, imas vise traka a skretanje desno je za Resavsku. Tu stoje da bi isli pravo, a skoro je sigurno da je upravo ta pravo traka vec blokirana kombijima, istovarivacima u maxi i idei ili ljudima koji se isparkiravaju u rikverc tako da ce svakako stati morati da se uskoro prestroji levo. ALi pileca svest prosecnog vozaca vidi samo malo ispred nosa i to kroz prizmu svog mizernog sebicnog interesa.
    (peter, 18. avgust 2023 01:44)

    # Link komentara

  33. kad je ko ova strelica zeleno levo ili desno u nemacku minhen nikad nije pesacima zeleno uvek je crveno svaki dan sam u vozni dostava
    (zoran, 18. avgust 2023 01:41)

    # Link komentara

  34. @Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)
    Prijatelju to sto je strelica ne znaci da je uslovno!
    To samo znaci da je pravo zeleno a za druge opcije nije.
    (Severnjača, 18. avgust 2023 00:09)

    # Link komentara

  35. Ma brate kad nema nikog samo pređeš i da nema uslovno, jer realno ako ideš lagano nikog nećeš ugroziti! Uslovno je napravljeno za idiote koji ne znaju da gledaju oko sebe, a za nas koji imamo četvoro očiju mogu i u Indiji da vozim bez semafora, znakova i trake, smao asfalt i udri!
    (Jakov, 17. avgust 2023 23:59)

    # Link komentara

  36. Na planini sa koje su sisli nema semafora, migavac ne mora da se koristi i vazi pravilo ko ima vecu glavu taj ima prednost.
    (Nonteist, 17. avgust 2023 22:25)

    # Link komentara

  37. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    Ne znam koja je raskrsnica u pitanju ali uslovna za pravo itekako moze da postoji. Znam nekoliko raskrsnica sa takvom regulacijom saobracaja i kao odlicno resenje se pokazalo.

    Npr. dolazis na "t" raskrsnicu tj. raksrsnicu gde mozes ici samo levo i pravo a skretanje za desno fizicki ne postoji.

    U tom slucaju semafor moze biti otvoren za tvoj i suprotni smer ili za vozila koja ti dolaze iz ulice sa tvoje leve strane. Ako je semafor otvoren ovima sa leve strane a tebi ne postoji skretanje desno, znaci da i oni mogu da idu samo desno ili levo. U tom slucaju tebi uslovna pravo dodje kao na x raskrsnici uslovna desno.

    Obavlja potpuno identicnu ulogu. Samo su putanje kretanja takvog oblika da fizicki izgleda kao da je uslovna pravo. U funkcionalnom smislu to je uslovna desno.

    Ako ne shvatas sustinu nacrtaj t raskrsnicu i uporedi kretanja.

    Ako na x raksrnici imas "uslovnu pravo" ili je pogresno postavljen znak sto bi svakog dana izazivalo udese i popravili bi to brzo ili iskljucili semafor ili nije u pitanju uslovna.

    Imas semafore na prometnim x raskrsnicama gde se zelenim strelicama dozvoljava samo kretanje pravo a pojedinci to poistovecuju sa uslovnom pravo ali to uopste nije uslovna.

    Dzvole strelicama voznju pravo ali ne dozvoljavaju skretanje ulevo je u blizini ima mozda i pesacki, pa se desilo dosta slucajeva da su vozaci pokusavali da skrenu levo i kako nisu mogli od pesaka izazivali su udese isecajuci one koji idu pravo iz suprotnog smera.

    Zato dozvole strelicama samo pravo i pesacima na prelazima dozvole prelazak a nakon toga pesacima i onima koji idu pravo daju crveno svetlo a otvore zelene strelice za sve koji idu levo.

    Ne znam koja je raskrsnica u pitanju ali posto kazes da ima, logika je ili da nisi dobro shvatio sta ti govori znak ili da je pogresno postavljen znak na semaforu. Ako je pogresno postavljen znak nakon drugog udesa bi iskljucili semafor i raskrsnica bi do popravke funkcionisala sa likovnim znakovima.

    Na svakom semaforu imas likovne znakove i ne bi bio ni prvi ni poslednji semafor koji je u kvaru.
    (pajo, 17. avgust 2023 22:12)

    # Link komentara

  38. Četvrta greška je da ako postoji traka za pravo i desno, vozači misle da oni koji idu pravo nemaju pravo da stoje u toj traci jer se upalilo uslovno zeleno pa sviraju li sviraju
    (Novosađanin, 17. avgust 2023 15:58)

    Ne sviraju zato sto misle da imaju pravo nego zato sto imaju mozak,moral i ono sto vecini danasnjioh mladjih vozaca fali,a to je vozacka solidarnost. Pun mi je telefon slika tih koji aposlutno imaju mogucnost izbora,a onda zapuse tu traku bez ikakve potrebe da svi zajedno stojimo. Osecam se kao budala i poslednji majmun kada vodim racuna o ovome,a ne samo o svojim potrebama. Uvek gledam da ne stajem u tu traku ako idem pravo osim ako je npr BUS ispred mene jer je njegova putanja predvidiva tj znam da i ovako ne moze desno da se ide. Ovo radim jer mi je to prirono i normalno,kao npr da nekome pridrzite vrata i slicno. Najgori su taksiti koji svesno ovo rade, barem bi oni morali da poznaju saobracaj, dakle u pitanju je cist sebicluk i primitivizam. Zatim slede zene..prekljuce sam u roku od nekoliko minuta ovde po centru BG imao ovu situaciju. Odsutne zene, nema guzve, ona vozi tom trakom i staje a mogla je komotno da se skloni i ne pravi guzvu jer i traka pored bila slobodna. Nulta svest, tacno ze moze razlikovati debil od smrada. Problem je sto ih zbirno ima previse
    (fre2r, 17. avgust 2023 22:03)

    # Link komentara

  39. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    I sta je tu tacno sporno? Svaki dan prolazim tuda. Signalizacija je kristalno jasna a svaki dan po neki pametni se zalece po sistemu "idem pravo imam prednost". Ko vam dade dozvolu.
    (blicko, 17. avgust 2023 21:43)

    # Link komentara

  40. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    I sta je tu tacno sporno? Svaki dan prolazim tuda. Signalizacija je kristalno jasna a svaki dan po neki pametni se zalece po sistemu "idem pravo imam prednost". Ko vam dade dozvolu.
    (blicko, 17. avgust 2023 21:43)

    # Link komentara

  41. Ово је условна стрелица за десно, постоји и стрелица за лево која је дирекциона стрелица за приоритетно скретање лево, тј. слободан пролаз. То је оно што је мање познато.
    Оно што је мени интересантно, на булеварима са три траке, кад се укључујеш на њих, у сустини водиш рачуна о бициклистима/пешацима, и да ли неко пролази право (бус или такси) са првенством. Е ту су опасност ови што раде полукружно, јер не контају да морају завршити полукружно у другој траци, и немају ни право ни првенство да указе у трећу траку у коју ја скрећем са условним.
    (Народ се (не) пита, 17. avgust 2023 21:37)

    # Link komentara

  42. Četvrta greška je da ako postoji traka za pravo i desno, vozači misle da oni koji idu pravo nemaju pravo da stoje u toj traci jer se upalilo uslovno zeleno pa sviraju li sviraju
    (Novosađanin, 17. avgust 2023 15:58)

    Ako si čovek staćes u traku za (samo) pravo a ne kao smrad prvi ili drugi u pravo/desno iako ideš pravo.
    (Goxy, 17. avgust 2023 17:49)

    Naravno da neće namerno stati u desnu traku ukoliko su u levoj samo dva-tri vozila, ali nije valjda ni glup da stane u traku sa deset vozila samo zato da bi desna traka koja ima mogućnost skretanja ostala potpuno slobodna.
    (ne budi glup, 17. avgust 2023 20:33)

    # Link komentara

  43. Ako si čovek staćes u traku za (samo) pravo a ne kao smrad prvi ili drugi u pravo/desno iako ideš pravo.
    (Goxy, 17. avgust 2023 17:49)

    Sve je to lepo, ali ako u traci za pravo imas 10 vozila koja stoje a desno slobodnu traku za pravo i uslovno desno, ako ides pravo neces stati da budes 11-ti vec ces u desnu traku budes prvi i da cekas zeleno za pravo, a oni za desno su ionako uslovni za skretanje desno pa sta da se radi.
    Npr. autokomanda smer sa nadvoznjaka ka Juznom Bulevaru i desna za Utanicku i autoput, pa kad se za smer pravo iznaredja 20 vozila, kako zamisljas da desna traka bude slobodna samo za skretanje desno, nemoguce.
    (Filip, 17. avgust 2023 20:13)

    # Link komentara

  44. U Americi je to mnogo bolje rešeno da je desno skretanje uvek dozvoljeno, bez obzira na crveno svetlo, ako je put slobodan i naravno ako nije posebnim znakom zabranjeno. Saobraćaj teče jako glatko, ali Amerika je ipak druga planeta za Srbiju i njene vozače…
    (pržooka, 17. avgust 2023 19:37)

    # Link komentara

  45. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)


    Uslovna! Kakva je to glupost. Ili je zeleno ili nije. Zeleno svetlo sa strelicom oznacava pravac/smer u kome zeleno svetlo otovreno. Zelena strelica ulevo, da li je uslovno? Nije,vec zeleno svetlo za skretanje ulevo.

    Jezik koji se koristi je vrlo nejasan, uz to se doda nepismenost zakonodavaca i citav cirkus se stvori ni oko cega.
    (Geometar, 17. avgust 2023 19:19)

    # Link komentara

  46. Uslovno zeleno tretiram kao znak 'STOP'.
    (Milan, 17. avgust 2023 18:57)

    # Link komentara

  47. U drugim zemljama je to reseno sa tim zutim pesakom na drugoj fotografiji, ili posto nema zelena, vec zuta strelica za skretanje na desno, sto znaci da nemate prednost.

    Druga opcija je da se odvoje zeleno za pesake i zeleno za skretanje na desno, da ne bude upaljeno u isto vreme.

    Jos jedna stvar koju bi trebalo regulisati, zbog bezbednosti i stvaranja nepotrebnih zagusenja je da se ukine istovremeno skretanje na levo, kada je otvoren semafor za kretanje pravo iz suprotnog smera. Gde god je moguce bi trebalo odvojiti da se za skretanje pali posebno zeleno svetlo. Da se prosto razdvoje faze ukrstanja saobracaja iz dva smera.
    (Veljko, 17. avgust 2023 18:19)

    # Link komentara

  48. A koliko kaznenih poena, zatvora i sl. dobija odgovorna osoba zaposlena u policiji zadužena za bezbednost saobraćaja zbog neprijavljivanja neispravnosti semafora na Trošarini, usled čega je pre dva dana došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj su se sudarili tramvaj j autobus? Semafor nije radio čitave dve sedmice na jednoj od najtežih i najprometnijih raskrsnica u Beogradu i niko iz policije nije za to odgovoran. Čak je poslato i saopštenje za javnost da je do saobraćajne nesreće došlo kada je tramvaj iskočio iz šina i udario u autobus. Naravno da je iskočio iz šina, samo se pre toga sudario sa autobusom, a do toga nebi došlo da je semafor bio ispravan. Sve ovo svedoči da policija ne brine o bezbednosti saobraćaj već predstavlja samo i isključivo organ represije. Čudno je da nijedan novinar, koji se bavi istraživačkim novinarstvom, nije napravio reportažu o ovom dogadjaju, kako bi se izvršio pritisak na tužilaštvo da podigne krivičnu prijavu protiv odgovornih. U svakoj pravnoj državi, letele bi ostavke i smene u policiji, ali ovde ne…
    (apsurd, 17. avgust 2023 18:02)

    # Link komentara

  49. Četvrta greška je da ako postoji traka za pravo i desno, vozači misle da oni koji idu pravo nemaju pravo da stoje u toj traci jer se upalilo uslovno zeleno pa sviraju li sviraju
    (Novosađanin, 17. avgust 2023 15:58)

    Ako si čovek staćes u traku za (samo) pravo a ne kao smrad prvi ili drugi u pravo/desno iako ideš pravo.
    (Goxy, 17. avgust 2023 17:49)

    # Link komentara

  50. Evo da jos malo zakomplikujemo stvari, u Nemackoj, ovakav semafor sa strelicom oznacava bas suprotno od navedenog, oznacava da u tom trenutku samo ti imas zeleno i mozes da vozis bez da proveravas bilo sta (svakako treba proveriti ali nisi obavezna po zakonu). Uslovno zeleno u Nemackoj su metalni znakovi zakaceni za semafor, zelena strelica.
    Pa sad kad neko iz Nemacke dodje u Srbiju i vidi uslovno zeleno na semaforu misli da samo on ima zeleno svetlo i onda se nemile scene mogu dogoditi.
    (Bavaria, 17. avgust 2023 16:39)

    # Link komentara

  51. Četvrta greška je da ako postoji traka za pravo i desno, vozači misle da oni koji idu pravo nemaju pravo da stoje u toj traci jer se upalilo uslovno zeleno pa sviraju li sviraju
    (Novosađanin, 17. avgust 2023 15:58)

    # Link komentara

  52. ja bih umro ne bih znao ovo..
    (Deda, 17. avgust 2023 15:55)

    # Link komentara

  53. Ko je dobio kaznu zbog pogresnog tumacenja uslovnog zelenog svetla na semaforu? Zato se tako i ponasaju... Ovo je ozbiljna tema i treba je aktuelizovati...
    (Mileta, 17. avgust 2023 15:54)

    # Link komentara

  54. Jos jedna tipicna greska pravite polukruzno ,iz leve ulice imaju uslovno svetlo i ne propustaju vas jer misle da tu vazi pravilo desne strane !? ,a imam cisto zeleno svetlo i pravim polukruzno,a oni uslov imaju ! jos tebe sviraju i psuju !
    (Bankar, 17. avgust 2023 15:39)

    # Link komentara

  55. Četvrta greška ---ako srećeš desno na uslovo zeleno ,dužan si da propustiš vozila koja rade polukružno okretanje na putu na koji se uključuješ.
    imao sam priliku da se čuknem sa likom koji je skretao na uslovno a ja radio polukružno---kaže on meni-" majstor,ja sam tebi sa desne strane"-- kad je došla policija ....šteta što mu nisam slikao facu,mislim da mu donja vilica i dan danas visi uz unezveren pogled!
    (šuter slobodnih udaraca, 17. avgust 2023 15:38)

    # Link komentara

  56. Gospodo, Rakovica, na putu ka trznom centru, na raskrsnici postoji uslovna strelica koja pokazuje pravo. O čemu dalje da pričamo...uslovna za pravo!
    (QA+, 17. avgust 2023 15:37)

    # Link komentara

  57. Uslovna je slicna nailasku na obrnuti trougao... U oba slucaja se propuštaju pjesaci, a potom vozila...
    (Srđan BL, 17. avgust 2023 15:15)

    # Link komentara

  58. Skretanje u desno i onako treba da bude uvek uslovno dozvoljeno. Kao sto je u Americi
    (dejan, 17. avgust 2023 15:04)

    # Link komentara

  59. O nivou saobraćajnog obrazovanja u našem društvu dovoljno govore članci ovog tipa u "Auto" odeljku jednog portala kao što je b92 koji bukvalno sadrže lekcije sa časova iz autoškole.
    (Sheldon, 17. avgust 2023 14:49)

    # Link komentara