1. Najlakši način da se smanji emisija CO2 je kvalitetnija izrada uređaja da duže traju, time se smanjuje potreba za rudarenjem novih sirovina što je primarni uzrok emisija. Problem je da se to ne uklapa u kapitalizam
  (Duško, 19. mart 2023 12:09)

  # Link komentara

 2. @ (Ivan ZG, 18. mart 2023 11:11)

  Evo, ja verovatno imam vise obrazovanje od tebe (inzenjer, doktor nauka) i protiv sam uslovlavanja el. vozilima! Zasto bi cela EU a i ostale zemlje bile uslovljene JEDNOM tehnologijom koju je odredio neki politicar/ekolog/pravnik iz Brisela? Da li ti mislis da su svi koji su protiv uslovljavanja el. vozilima generalno protiv smanjenja emisija raznih stetnih gasova? Mislis da ne postoje ostale tehnologije (vodonik, sinteticka goriva) ili bi tek postojale da birokrate i lobisti nisu odredili tehnologiju a ne cilj koji zele da postignu? Ili mislis da je bitno smanjiti samo emisije u gradu a ne i na izvorima koji se nalaze na mestima gde se iskopavaju te supstance, gde se proizvode ta vozila, gde se odlazu te baterije? Mnogi ne znaji ni sta je Well-to-wheel emisija a zele da komentarisu sve...
  (Nemanja, 19. mart 2023 08:33)

  # Link komentara

 3. @Srđan BL
  Ajd navedi kada je on napisao jedan normalan komentar,čovek je enciklopedija gluposti i prepisivanja.
  (kimi R, 19. mart 2023 00:03)

  # Link komentara

 4. @Ivan Zg
  O čemu ti pišeš zapravo?O tome da će ekstremno alave korporacije da se odreknu gomile novca da bi pomogle nekome?Zaista zanimljivo i to u trenutku kada apsolutno svi štancaju nenormalno skupa vozila na kojima imaju najveću zaradu a paralelno ukidaju najeftinije modele jer im je "skup razvoj".I onda na sve to ćemo da zamenimo alave naftaše sa još alavijim proizvođačima i distrubuterima struje.Ma super je cela kombinacija samo još da se svi zadužimo kod prepoštenih bankara po jedno 100K€ za Teslu ili Taycana i odmah će planeta da se oporavi od svih gluposti koje joj pravimo.
  (batica, 18. mart 2023 21:56)

  # Link komentara

 5. Ivan ZG
  Kad procitam tako "supalj" komentar u kojem je samo bitno da se "nabaca" nesto bez posebnog smisla, postaje jasno da si kandidat za pomenutu skupinu po pitanju inteligencije (iako promovises EV)...
  Pojava Tesle (Muska), potom Dieselgate, pa desavanja na Krimu kao uvertira za ovo sto se desava pocetkom rata u Ukrajini i energetsko izolovanje EU od ruskih energenata...
  EU sto je bila, bila je, a sad ce na najprimitivniji nacin doci u vazalski polozaj pod SAD. Najava da recimo VW odustaje od izgradnje fabrike u istocnoj Evropi pod "beneficijama" koje su im ponudili Ameri samo pokazuje da Evropa vise nije jeftino mjesto za rad... Sve je ociglednije da cemo za nasih zivota biti svjedocima velikih ekonomskih i socijalnih potresa, jer je para sa pokricem sve manje, a alavost kapitalista nikad veca...
  Cinjenica da je Dacija najprodavanija u EU, a naspram toga da Ferrari svake godine podize brojke u prodaji, kao i Lambo samo potvrdjuju da se sredina "topi"... Kakva crna EU, kada uzmes u obzir kakva joj je struktura stanovnistva, kao i Britaniji... To je "odumiranje" kada uporedis sa istokom...
  Kad bi se tebe pitalo, ti bi ovo ili ono... Ne pita te se...
  (Srđan BL, 18. mart 2023 21:55)

  # Link komentara

 6. Slušaju oni kada im neko predloži razuman predlog u korist boljitka poreskog obveznika, 18. mart 2023 14:27

  Mnogo si pričao a ništa rekao nisi. Što ne kažeš zašto su naučnici 70-ih i 80-ih tvrdili da je CO2 u atmosferi odličan za život na Zemlji? Iskusno si to prećutao nego samo navodiš ono što ti odgovara. Jel ne znaš da Zemlja ima svoje cikluse hlađenja i zagrevanja i da upravo izlazi iz ciklusa zagrevanja i u narednim decenijama ulazi u ciklus hlađenja? Nisi čuo za Milankovića? To ti nisu rekli tvoji zeleni mentori? Aj, sevaj batice i ne smaraj !
  (Alex, 18. mart 2023 18:40)

  # Link komentara

 7. Kako to da Australija, Juzna Amerika, SAD, Kanada , Afrika, Indija, Japan, Emirati ne prelaze masovno na e vozila. Samo Evropa i delimicno Kina prelaze na e vozila. Mislim da se tu vise radi o politici prema Rusiji i njenoj nafti i gasu. Koliko jedan tanker, kruzer ili jedan avion potrose goriva i koliko uticu na ekologiju???
  (Totalnonebitan, 18. mart 2023 11:46

  Zato što Evropa nema svoje izvore gasa i nafte i hoće da bude nezavisna a to teško ide. Kakve klimatske promene, kakvi bakrači. To su priče za malu decu . Ovo je pravi razlog.
  (Alex, 18. mart 2023 15:34)

  # Link komentara

 8. Pametni ljudi. E-auta su ok opcija za grad gde mozes da ga napunis preko noci i da ga skines sa punjaca ujutru. Mada cuo sam da se u DE punjenje fino naplacuje, pa nece svabo bacati pare bespotrebno kolko god da ima. Kad bi mi imali razvijen gradski prevoz kao oni, garantujem da se ne bi palila auta za svaku glupost.
  (duki, 18. mart 2023 15:01)

  # Link komentara

 9. Svaki pravi ljubitelj automobila voli benzin. Ne mogu da zamislim da šaltam, dajem međugas na golfu sa nabudzenim auspuhom i vozim kroz selo kao reli šampion, a da sedim u nekoj električnoj igrački koja se ne čuje uopšte umesto da ti krv uzburka od vibracija i buke. To je za ove mlade koji ne znaju ni kog su pola.
  (PAJSER, 18. mart 2023 14:29)

  # Link komentara

 10. (Ivan ZG, 18. mart 2023 11:11)

  Ajvan, Ajvan, kao geolog još pre 7 godina sam znao da se sprema oluja u Deutsche Bank zbog bezvrednih kolaterala (lažni sviftovi).
  Glavu bih odsekao da je Credite Suisse u problemu barem delimično iz istih razloga (drugi su špekulativni).
  Ne postoji EU, MJAU i VAU, postoji samo dobro naoružan, gramzivi kapitalizam koji se poreskog obveznika seti samo kada mu treba novac da premosti dalje (za dobro poreskog obveznika).
  Čovečanstvo MORA da se odgovornije ponaša prema emisiji CO2, i takvo moranje treba da nam uđe u DNK, ali svi napori će biti bezvezirani do momenta prvih velikih nereda, kada će se, konačno, prihvatiti klimatskog inženjeringa koga nisu aktivirali u svojim tankim glavama plašeći se previše nepoznatih u jednačini.
  Za one koji ne veruju u vezu CO2 i zagrevanja, još jednom, ExxonMobil ju je za interne potrebe utvrdio, besprekorno precizno pre više od 50 godina.
  A vaš apel velikim korporacijama (naredba, šta li ?) da E mobilnost prvo razvija jeftine automobile je posebno zabavan
  (Slušaju oni kada im neko predloži razuman predlog u korist boljitka poreskog obveznika, 18. mart 2023 14:27)

  # Link komentara

 11. Pametni ljudi.samo još da budu hrabri pa da istraju.
  (Alex, 18. mart 2023 12:53)

  # Link komentara

 12. ELEKTRIČNA VOZILA SU TEŠKA GLUPOST I PREVARA. Mogu poslužiti samo za vozikanje po gradu. Za ozbiljniju vožnju i vožnju u otežanim uslovima su nula. Ne znam kakvi su ovi hibridi. Benzin je zakon
  (WINTER, 18. mart 2023 08:46)

  Hibridi su isto smeće neopevano ali imaju na sreću benzinski motor pa se možeš i voziti..
  (Kulov, 18. mart 2023 11:57)

  # Link komentara

 13. Kako to da Australija, Juzna Amerika, SAD, Kanada , Afrika, Indija, Japan, Emirati ne prelaze masovno na e vozila. Samo Evropa i delimicno Kina prelaze na e vozila. Mislim da se tu vise radi o politici prema Rusiji i njenoj nafti i gasu. Koliko jedan tanker, kruzer ili jedan avion potrose goriva i koliko uticu na ekologiju???
  (Totalnonebitan, 18. mart 2023 11:46)

  # Link komentara

 14. Americko dejstvo preko americke vlasti u eu. Zemlja koja trosi 50% svetskih resursa, nalaze evropi EV samo da bi se evropa otkacila od rusije, a oni nastavljaju sa razbacivanjem.
  (ime, 18. mart 2023 11:17)

  # Link komentara

 15. Ova anketa pokazuje pravo stanje stvari.
  Što je niže obrazovanje i kvocjent inteligencije to je manja podrška prelazu na el. automobile.
  Oni najneobrazovaniji ne mogu shvatiti da je prelazak - NEMINOVNOST.
  Isto tako ne mogu shvatiti da je EU najnaprednija grupa zemalja na zemaljskoj kugli i predvodnica promjena. Nitko ne očekuje od Afrike, Azije (eventualno Singapura ili Japana) pa ni SAD-a (eventualno Kalifornije) napredne zakone koje diktira ekološka osvještenost.

  Ono što bi ja uvjetovao proizvođačima je da moraju obavezno imati jedan el. model do 10.000 eura (domet 150 km u gradu), jedan od 10-15.000 (250 u gradu, 200 na autocesti), jedan od 15-20.000 (300 u gradu i 250 na autocesti) da bi mogli uopće prodavati skuplje modele.
  Onda bi proizvođači prvo SVI morali razvijati prvo najmanje i najjeftinije aute da bi tek nakon toge mogli prodavati skuplje modele.
  Ovako svi rade modele za 35, 45, 55.000 eura i nemaju jeftinije!?
  Izuzeo bi luksuzne aute sa cijenom iznad 100.000 eura.
  Kada bi se tako nastupilo onda ne bi bilo bojazni da ljudi neće moći kupiti auto kada se pređe na električne jer će biti PRESKUPI.
  O ovome se ne priča u službenim krugovima, a to je bit.
  Onda ne bi Tesla (među ostalima kao BMW, Mercedes, Hyundai...) prodavao milijune el. automobila, a najjeftiniji mu je 40.000 eura.
  (Ivan ZG, 18. mart 2023 11:11)

  # Link komentara

 16. Ništa od vožnje na struju dok nam je u venama snaga oktana i teče krv partizana ... ups ovaj gde zalutah u povjest i istoruju ... uglavnom računajte na nas uz oktane i noga na gas ....
  (XXL, 18. mart 2023 10:32)

  # Link komentara

 17. Evo ja imam formalno obrazovanje ali sam kategoricno protiv struje jer mi je IQ veci od 80.
  (Rade, 18. mart 2023 09:31)

  # Link komentara

 18. Silni medijski pritisci, silni politički pritisci, pomoć države za kupovinu EV, svakodnevni napisi o superiornosti EV a narod i dalje ne veruje u tu glupost? Pa ta demokratija je stvarno u krizi, ranije du uspevali da preveslaju narod bez problema?
  Biće da je ova žaba bila prevelika da bi se progutala.
  (To nemere, 18. mart 2023 09:23)

  # Link komentara

 19. To su lazni eko aktivisti jedan elektro automobil ako se nepuni samo na zelenu energiju , 3 puta vise zagadjuje nego dizel , imate mnogobrojne radove instituta i naucnika pojedinacno na tu temu , tako da je u pitanju jos jedne prevara svetckih razmera ,opet neke interesne grupe .
  (Jovan, 18. mart 2023 09:08)

  # Link komentara

 20. ELEKTRIČNA VOZILA SU TEŠKA GLUPOST I PREVARA. Mogu poslužiti samo za vozikanje po gradu. Za ozbiljniju vožnju i vožnju u otežanim uslovima su nula. Ne znam kakvi su ovi hibridi. Benzin je zakon
  (WINTER, 18. mart 2023 08:46)

  # Link komentara

 21. Samo čorba gospodo, samo čorba.
  (2000ccm, 18. mart 2023 08:45)

  # Link komentara

 22. Pa da je tržište slobodno, a ne monopolističko, ne bi bilo ovakve dileme, ni podele.
  Jednostavno el.automobili nisu realno zreli i ne ispunjavaju mnoge kriterijume.
  Da ne pričamo o mnogim logičnim pitanjima.
  Precenili su svoj uticaj, na formiranje javnog mnjenja ispiranjem mozga, marketingom.
  (Moram da kažem, 18. mart 2023 08:29)

  # Link komentara