Auto-putevi u Hrvatskoj: Manje gužve, ali i dalje skupo?

Putarina je u Hrvatskoj notorno paprena, a gužve velike, posebno u letnjoj sezoni. Vlada namerava da ukine naplatne kućice i osloni se na elektronsku naplatu. Ali, vinjete izgleda neće biti, što ljuti domaće vozače.

Izvor: DW
Pošaljite komentar
  1. Sve je to maltretiranje vozača. Zašto ne bi bilo jednostavno? Aplikacija u mobilnom telefonu. Dobiješ QR (ili jedinstveni Bar kod) odabereš u aplikaciji način korišćenja - plaćanja, pojedinačna vožnja, ili kao kod vinjeta rok vaznosti 3, 7, 15 ili mesec dana. Prisloniš telefon uz čitač i ideš dalje. Račun ti stigne od operatera mobilne mreže, gde se prikaže stavka u računu kao putarina. Ovo bi moglo da se uvede bar za ljude sa domaćim tablicama i domaćim SIM karticama. I to bi svakako značajno ubrzalo protok vozila. ENP da držim još jedan uređaj da ne mogu da ga dopunim na bilo kojoj trafici ili bilo kojoj benzinskoj pumpi - čist promašaj!
    (Dejan, 20. februar 2023 15:48)

    # Link komentara

  2. Vinjete su prava stvar, kao Slovenija, Austrija, Madjarska.

    To je zastarelo, kakvo lepljenje vinjeta po šoferšajbni?! Kupiš elektronsku vinjetu kao što je za SLO napr. i voziš!
    (Vesna, 21. januar 2023 10:33)

    # Link komentara

  3. Zanima me da li sa istim tagom mozemo stici do Rovinja? Rekose nam da nam trebaju 3 uredjaja, prvi do Zagreba, drugi za deo Zagreb-Rijeka i treci za Istarski ipsilon..
    (NS, 19. januar 2023 17:06)

    Tag aparat je isti, ali morate zakljuciti dva ugovora, jedan je sa HAC (Hrvatske autoceste), a drugi je sa Bina Istra. HAC ima program za telefon gde se vrsi dopuna, a Bina Istra ima website za dopunu. Popust je 20% u zimskom periodu i 10% u letnjem za korisnike ENC.
    (DS, 20. januar 2023 10:25)

    # Link komentara

  4. Zanima me da li sa istim tagom mozemo stici do Rovinja? Rekose nam da nam trebaju 3 uredjaja, prvi do Zagreba, drugi za deo Zagreb-Rijeka i treci za Istarski ipsilon..
    (NS, 19. januar 2023 17:06)

    # Link komentara

  5. @analiticar amater А како мислиш да се контролишу која возила имају плаћену вињету? Па камерама које монтиране изнад ауто путева, обично у пару са читачима тагова. Ако читач има једну функцију, камера може да добије још пар занимљивих: да ли је возило регистровано, да ли регистрација одговара уписаном возилу у систему, да ли се прича мобилним, да ли има потерница/не наплаћена казна власнику возила...
    (Avaya, 19. januar 2023 13:42)

    # Link komentara

  6. Elektronska "vinjeta" . koja se može platiti karticom preko neta. Kontrola reg. tablica preko visokorezolutnih kamera prilikom silaska na sporedne ceste . Koga ulove plati 5x skuplje ! Nema kučica promet slobodno teče.
    (Panac, 19. januar 2023 10:58)

    # Link komentara

  7. Napisah pre par sati, ne znam zasto niste objavili :(

    Probali smo letos da kupimo ENC, na nekoliko naplatnih rampi, bezuspesno. Ili smo stigli "u doba dana kad to ne prodaju", (izgleda je to neko radno mesto sa radnim vremenom), ili nisu imali na stanju, itd. Na kraju smo odustali.
    (objavite nekad, 18. januar 2023 22:32)

    # Link komentara

  8. Када би направили ЕНЦ уређај који би важио свугде у Европи имало би смисла куповати за одлазак на одмор па и једанпут годишње. Када видим камионџије са гомилом тих уређаја на предњем стаклу, некако ме прође жеља за тим...
    (Avaya, 18. januar 2023 21:19)

    # Link komentara

  9. Обилазница око Загреба не дај Боже. О удесима на аутопуту ни да не говорим. Кад су велике гужве, један велики удес је минимум.
    (Majkl Džondar, 18. januar 2023 21:00)

    # Link komentara

  10. Doći će i oni na nivo Slovenije za 10-tak godina, polako, treba isterati neradnike iz tih kućica, kod nas ih ima 15 hiljada, tamo 10 sigurno. Umesto da okopavaju one napuštene hektare njiva oni spavaju 10 od 12 sati kolko su "na poslu". Pride zaj**avaju pošten narod da čeka 2 sata u koloni.
    (Betonka, 18. januar 2023 20:51)

    # Link komentara

  11. Ni Hrvatska ni Srbija se nikada neće odreći ovog sistema naplate putarine, stvar je jasna ali ovo sa popustom je ok, tako treba i kod nas za fizička lica.
    (Moca, 18. januar 2023 19:13)

    # Link komentara

  12. U SRB do sada 600.000 prodatih Tag/ova..
    (C i n i k, 18. januar 2023 17:32)

    # Link komentara

  13. Mi smo prošle godine pokušali da kupimo ENC, na nekoliko naplatnih rampi i susreli se sa raznim preprekama: ili nemaju uređaj i šalju nas na veću naplatnu rampu da tamo pogledamo, ili smo stigli van nekog radnog vremena tokom kojeg na tim rampama mogu to da prodaju, sveukupno na 3-4 lokacije ne završismo posao. Ne prodaju na pumpama kao kod nas.
    (objavite nekad, 18. januar 2023 17:30)

    # Link komentara

  14. Vinjete su prava stvar, kao Slovenija, Austrija, Madjarska.
    ENC je tehnologija velikog brata, i krajnje nepodobna za turiste koji jednom godisnje dolaze u HR - treba da kupuju uredjaj i da misle na jos jedan online nalog.
    Da bar budu deo nekog evropskog sistema, pa da kroz celu evropu vozite sa jednim tagom, ovako, nema mnogo smisla, osim za one koji cesto prolaze kroz HR.

    Uvek sam se pitao, st aje u glavam tih ljudi koji nesto bitno odlucuju.
    (analiticar amater, 18. januar 2023 15:43)

    # Link komentara

  15. Ja kao državljanin Srbije koji hrvatskim auto putevima prođem par puta godišnje, imam ENC. Na svakoj pumpi može se kupiti dopuna i dobije se bez obzira na iznos 27% više nego što je vrednost bona. Kad je špic sezone, umesto da čekam sat-dva na naplatnoj rampi, prođem bez ikakvog ili minimalnog zadržavanja. Preporučujem svima koji više od jednom godišnje koriste HR auto puteve. Možete ga kupiti na prvoj naplatnoj rampi posle Batrovaca.
    (Domaćin, 18. januar 2023 14:24)

    # Link komentara