1. Meni je prednja vuca, tako da nove gume idu naprijed. Iduce godine kupujem dve nove i one ide naprijed, a prednje pozada. Zivim u zemlji gdje nema “zimskih”, ljetnih, sezonskih, vansezinskih, kisnih i slicno.
    (Nucky Thompson, 7. oktobar 2022 01:29)

    # Link komentara

  2. @jelena Odvezite auto u servis.
    (T, 5. oktobar 2022 22:19)

    # Link komentara

  3. Jednom sam probao kombinaciju da stavim 2 zimske napred a ostavim letnje pozadi (takav bio zakon). Taj dan kad sam zamenio, pao sneg, vraćao se kući kad je u jednoj krivini počeo zadnji kraj da me pretiče. Nije prijatno. Kasnije, u toku večeri kada nikoga napolju nije bilo, otišao na sneg da se vrtim, super je bilo. Ujutro, pravac vulkanizer, po još 2 zimske gume. Tada sam završio sa tim eksperimentom.
    (drvobradi, 5. oktobar 2022 22:15)

    # Link komentara

  4. Samo sam procitao naslov i komentar je "tuga, ti i ja".
    (neversummer, 5. oktobar 2022 17:15)

    # Link komentara

  5. Bolje najjeftinije nove 4 nego 2 "u dobrom stanju".
    (billy_the_cat, 5. oktobar 2022 13:43)

    # Link komentara

  6. Gledaju me ko ludaka.
    (ucha, 05. oktobar 2022 09:51)

    Mislim da si sve objasnio sam sebi. Savetujem ti da se držiš bajsa, nije bitno kakve su mu gume, samo bajs.
    (Goxy, 5. oktobar 2022 12:54)

    # Link komentara

  7. Zimus, sneg, prednje gume grabe, novcate, zurim negde i preticem sve. Regionalni put , nema nikog, pretekao 5-6 vozila koji su isli oko 40 i jednu Nivu oko 70 km/h. Gledaju me ko ludaka. Pravac, idem oko 100, pocinje da mi bezi zadnje kraj desno, ja blagu kontru, bez kocenja, zadnji se okrece u levo i postaje prednji kraj, ja na kocnicu, kontrola auta ne postoji. Idem tako nekih 40-ak metara u nazad i blago u stranu. Kraj zida duzine stotinak metara promasujem za pola metra i slecem u oranje, gde se zaustsvljam posle 20m. Prolaze me polako oni sto sam ih pretekao, a ja glavu u muda. Steta samo prednji branik, sam ga prilepim. Da sam imao sve cetiri dobre gume nista se ne bi desilo, da su sve lose isto se nista ne bi desilo, ovako sam imao lazni osecaj sigurnosti jer prednje grabe i ne proklizavaju, a zadnje su slabije prijanjale. Zato i ja od sada prednje slabije, da ti pokazu gde ti je limit.
    (ucha, 05. oktobar 2022 09:51)



    Ja bih ti preporucio kao prvo da ne pretices kolone kad je sneg na putu, a drugo umesto sto ces da stavis slabiju napred, bolje ti stavi sve 4 nove zimske gume.
    (Brada_BG, 5. oktobar 2022 11:50)

    # Link komentara

  8. Mozda skrecem sa teme, ali se nadam da ce neko od komentatora moci sa svojim savetom. Kupila sam automobil i primetila, da dok skrecem ulevo, vozilo me slusa. Kod skretanja udesno imam osecaj da me vozilo vuce vise ulevo, tj. da ne mogu da ga kontrolisem kako hocu, nego imam osecaj da i strah da cu mozda zakaciti vozilo iz suprotnog pravca. Unapred hvala na korisnim savetima.
    (Jelena, 5. oktobar 2022 11:04)

    # Link komentara

  9. Zimus, sneg, prednje gume grabe, novcate, zurim negde i preticem sve. Regionalni put , nema nikog, pretekao 5-6 vozila koji su isli oko 40 i jednu Nivu oko 70 km/h. Gledaju me ko ludaka. Pravac, idem oko 100, pocinje da mi bezi zadnje kraj desno, ja blagu kontru, bez kocenja, zadnji se okrece u levo i postaje prednji kraj, ja na kocnicu, kontrola auta ne postoji. Idem tako nekih 40-ak metara u nazad i blago u stranu. Kraj zida duzine stotinak metara promasujem za pola metra i slecem u oranje, gde se zaustsvljam posle 20m. Prolaze me polako oni sto sam ih pretekao, a ja glavu u muda. Steta samo prednji branik, sam ga prilepim. Da sam imao sve cetiri dobre gume nista se ne bi desilo, da su sve lose isto se nista ne bi desilo, ovako sam imao lazni osecaj sigurnosti jer prednje grabe i ne proklizavaju, a zadnje su slabije prijanjale. Zato i ja od sada prednje slabije, da ti pokazu gde ti je limit.
    (ucha, 5. oktobar 2022 09:51)

    # Link komentara

  10. Tacno100%, još bi dodao da su zadnje gume izložene bušenju zato što im opasan materijal sa kolovoza "nabacuju" prednji točkovi i iz tog razloga (takodje) bolje da su nov(ij)e !
    (Superhik, 5. oktobar 2022 09:23)

    # Link komentara

  11. Nemam tih problema jer su mi i na prednjoj i na zadnjoj osovini podjednako lose.
    (Stanko obicaji su stariji od zakona, 5. oktobar 2022 04:00)

    # Link komentara

  12. @serbiko
    Od četiri pucanja guma tokom vožnje, koje sam do sada imao, tri su mi bila na zadnjim točkovima, zapravo zadnjem desnom. Sva tri puta da nisam čuo klaparanje guma i osetio podrhtavanje, ne bih ni znao da su pukle. Poslednji put je bilo zimus na nekih 80+km/h. Sva tri automobila su sa sportskim vešanjem. Davno mi je poznanik isto ispričao da mu se desilo na 160km/h, da nije čuo klaparanje i osetio podrhtavanje, ne bi ni znao da je pukla guma.
    Ko vozi po snegu, a ne vozi 4x4, bolja šara ide na pogonske točkove, ako želi da stigne gde je krenuo, a ako ima mozga, neće mu pobeći zadnji deo.
    (ja, 5. oktobar 2022 02:28)

    # Link komentara

  13. Onog ko kupuje dve po dve gume treba naterati da one dve koje skine pojede. Takvi mozgovi uvek završe sa gumama različitih proizvodjača, često polovnih.
    (Krle, 04. oktobar 2022 17:32)

    Volim ove sto pametuju, a ne daju migavac (ili ga daju kad su vec potpuno stali na sred raskrsnice), ne znaju da voze u kruznom toku i pricaju telefonom dok voze ali zato ni slucajno ne kupuju 2 po 2 gume. Ja kupujem 2 po 2 jer mi je puno para da sam 4 odjednom, a star auto pa mi se ne isplati da previse ulazem jer ne znam do kad cu da ga vozim. Pritom, prelazim malo, ok 6.000km godisnje, tako da nema sta..vaznije je voziti pazljivo i oprezno.
    (Boki, 5. oktobar 2022 02:08)

    # Link komentara

  14. "Kako prenosi Auto-Zeitung, sa lošijim gumama na zadnjoj osovini može doći do "bega" zadnjeg dela vozila"

    Pa ne idem ja na trke pa mi treba i spopjler pozadi da pritiska. :)
    A sta cemo sto kad kocis najveca tezina ide na prednje tockove?
    I kad vam se izlizu zimske gume, stavite pozadi sa sarom, a napred izlizane, cak i ako vam prednja vuca.

    Nisam znao da ima ovolikih deebila po Nemackoj.
    (Zoran, 4. oktobar 2022 23:56)

    # Link komentara

  15. Zimi uvek držim bolje na prednjoj pogonskoj osovini. To naravno ne znači da su druge dve loše, ali su starije možda jednu godinu I prešle nekih 10.000 km više. Na proleće ove bolje prebacim na zadnju osovinu da ih štedim kada je toplo vreme. Inače koristim all season gume.
    (Maki, 4. oktobar 2022 23:53)

    # Link komentara

  16. Pa sve 4 nove naravno. Na gumama se ne stedi. I kocnicama. I svemu ostalom :)
    (EZeljko, 4. oktobar 2022 22:16)

    # Link komentara

  17. Ови као да сви возимо на писти. Какав бег задњег дела возила, какво преуправљање при брзинама од 60 на сат?
    (Majkl Džondar, 4. oktobar 2022 22:07)

    # Link komentara

  18. uvijek bolje stavim na zadnju osovinu.Ne zato sto sam znao nego auto mi je sa zadnjim pogonom.
    (mio, 4. oktobar 2022 22:03)

    # Link komentara

  19. Pobogu, pa ako već ne možeš da kupiš gume, batali auto!
    Inače, za prednji pogon, ako već nema druge, samo bole gume.
    Za zadnji opep napred bolje gume, zbog kočenja, kiše (akvaplaning) i u slučaju pucanja gume (što se dešava onima koji voze na lošim i istrošenih gumama).
    Ovaj što je gledao iz autobusa video je nekog ko ne vlada autom... Kad pukne prednja guma, točak odmah grebe asfalt i vozilo se okreće oko njega kao oko ose... Zato sportski automobili imaju felne iz dva dela, spojena šrafovima... One drže pravac i bez gume!
    (Ostoja, 4. oktobar 2022 20:45)

    # Link komentara

  20. Moj otac je sedamnaest godina prošlog veka vozio "stojadina" sa gumama na trećoj "krpi" što se vidi kad je guma istrošena sve dok nam jedna (prednja leva) nije u krivini explodirala (taman se sneg otopio i na putu ostala rizla od kamenčića koji su bačeni umesto soli). Kad sam stasao za vozača zarekao sam se samo sa novim i ispravnim gumama će biti vozilo koje budem vozio i nikakvo petljanje sa njima što sam u par navrata kroz komentar pisao (kad sam hteo da kupim dve polovne pa se sam sebi zgadih)...
    (XXL, 4. oktobar 2022 20:39)

    # Link komentara

  21. Ko vozi zimi po brdima nikako bolje gume na zadnju osovinu, naravno ako je prednji pogon u pitanju.
    (southpark, 4. oktobar 2022 19:54)

    # Link komentara

  22. Gume se s vremana na vrijeme dijagonalno prebacuju napred-nazad pa je svejedno koje su na kojoj osovini.
    (Bajro Bariccello, 4. oktobar 2022 18:38)

    # Link komentara

  23. Onog ko kupuje dve po dve gume treba naterati da one dve koje skine pojede. Takvi mozgovi uvek završe sa gumama različitih proizvodjača, često polovnih.
    (Krle, 4. oktobar 2022 17:32)

    # Link komentara

  24. Na prednju desnu i zadnju levu zbog balansa.
    (NR, 4. oktobar 2022 17:18)

    # Link komentara

  25. Pre dvadesetak godina i vise, vozio sam autobus auto putem iz pravca Nisa ka Beogradu. Negde oko Jagodine, coveku na Audiju 100, pukne, raspadne se zadnja leva guma, tacno ispred mene. Potpuno je u sekundi izgubio kontrolu, udario u zastitnu ogradu, pa kontra u kanal. Na svu srecu, nije isao bas jako brzo, inace bi se sigurno isprevrtao. Tada sam shvatio da je vaznije da zadnje gume budu bolje, jer ako strada prednja, mozes upravljanjem da se izboris, sa zadnjom, samo Bog pomaze. Odlican savet u tekstu, kao profesionalni vozac sa bogatim iskustvom, potvrdjujem da je tacno.
    (serbiko, 4. oktobar 2022 17:06)

    # Link komentara

  26. "...Ponekad ćemo zameniti samo jedan par guma, a čak i ako to ne učinimo, gume na pogonskom točkovima više se troše...."

    U isto vreme i tacno i netacno. U zavisnosti od stila voznje, i pogonskog sklopa gume se veoma drugacije trose:
    1. FWD, prednje gume se jako brzo trose - pogon, kocenje, upravljanje
    2. RWD, zadnje gume se malo brze trose zbog pogona, ali prednje zbog kocenja i upravljanja
    3. AWD, gume se skoro identicno trose napred i nazad. Licni primer GLK350, kod 55:45 rear to front torque split, 70,000 km, nikad rotirane gume skoro identicne dubine sare. 2002 ML500, od 52:48 rear to front torque split, 80,000 km, nikad rotirane gume skoro identicne dubine sare. Osim sopstvenog imao sam uvid u stanje bezbroj drugih vozila zbog priroda posla koji sam radio.

    Sto se saveta oko toga gde se montiraju boje gume autor je dobro prepisao. Na zadnju osovinu.
    (Geometar, 4. oktobar 2022 16:59)

    # Link komentara

  27. na obe.
    (ime moje, 4. oktobar 2022 16:58)

    # Link komentara

  28. Par? Valjda imate za sve četiri gume, ako nemate nemojte voziti.
    Nije problem kakav je auto i koliko košta, važno je bez kompromisa sa gumama i kočnicama.
    (Milan, 4. oktobar 2022 16:15)

    # Link komentara

  29. Lošije gume u Nemačkoj su kod nas bolje gume, tako da ovaj savet iz članka ne može da se primeni kod nas.
    (EU nema alternativu, 4. oktobar 2022 15:47)

    # Link komentara

  30. Zadnju. Prednju nekako i možeš da kontrolišeš, a zadnju šta ti bog da.
    (sladoledsmesom, 4. oktobar 2022 15:39)

    # Link komentara