1. Kao rezultat toga, proizvođači čipova su potražili utočište negde drugde, a proizvodnja je bila usmerena na jaka tržišta poput tržišta kompjutera.

    – Kad je tržište automobila ponovo oživelo, bila je dostupna samo ograničena količina čipova za automobilsku industriju – objašnjava Allianz.

    Procitali gomilu nelogicnosti.Cipovi za auto i ostali nemaju ni jednu dodirnu tacku.Ne mozes da tek tako pravis cip koji hoces.Cip iz ves masine i auta su dve razlicite planete,pisao komentar o tome,pa se nasli neki pametnjakovici da mi pametuju.Kao prvo cip se pravi za odredjenu namenu i nije nesto sto je bas univerzalno.To je zbog I/O input/output ili u prevodu svaki cip ima ulazni deo i izlazni deo.Recimo ves masina,ulzni deo su:taster za paljenje,izbor programa,centrifuge,program pranja,itd..Izlazni,otvaranje ventila za vodu,elektro motor koji vrti bubanj,kontrola grejaca,nivoa vode,pumpa za vodu,da ne pisam bukvalno sve operacije.I tu je naravno softver koji upravlja sa svim.I kako sad na onu vest da su proizvodjaci automobila kupovali ves masine zbog nestasice cipova da bi ih ugradjivali u auto.Nevidjena glupost.Opet kazem svaki cip je namenski pravljen a nije nesto sto je univerzalno,nije za sve namene.A gde su mikrotalasne,pa tablet,pa telefoni,pa smart tv,pa da ne nabrajam.Ovde je nesto drugo u pitanju,kakva nestasica.
    (samo da kazem, 25. septembar 2022 09:39)

    # Link komentara

  2. 'Leba i salame dok me prodje guzva. Kada prodje, onda cemo opet mleko secer, čipove, kola ... svega sto fali.
    Pazi kvadrat u Beogradu 6-7000€ u BW
    Hahahah ... ma karajtesi majku svoju bre, mesetari.
    Kad udari kometa u ovu nasu kuglu, svi smo egal.
    Nema onda Fendi, Mecka, rolex ....
    Pod mač pa u sač.
    Pa ti objasni gospodu gore nivo alavosti, pohlepe i da li si sve to poneo sa sobom.
    (Zox, 25. septembar 2022 08:25)

    # Link komentara

  3. Kakvi čipovi to je izgovor kao sto je skoro ugaseno naručivanje robe iz Kine i frisiping pod izgovorom da neko krade posiljke.Sirovine su problem,metal,plastika,staklo,bakar ..sve je otislo gore auto nize klase koji je kostao 6-7, sad je 12-13 hiljada.El automobili su tek priča za sebe.Ajde da čekas mercedes zbog čipova ali zasto čekas dačiju,škodu?Polovnjaci nikad skuplji.
    (Rile, 24. septembar 2022 22:51)

    # Link komentara

  4. Omg, pa pitajte njihovog knjigovodju. Necemo se mi ovde patiti da kalkulisemo pa da vam damo sve na gotovo i to free?
    (Miki, 24. septembar 2022 16:24)

    # Link komentara

  5. zar su svi cipovi otisli za kompjutere osim sto nisu isti napravili su kmpjutera koliko je trazeno ? korona je prestala
    za koga sad proizvode ..tu nesto ne stima ??
    (Bole, 24. septembar 2022 15:44)

    # Link komentara

  6. Proizvidjaci cipova pronasli utocisre u racunarskom svetu, a grafickih kartica poslednjih X godina nema
    (abc, 24. septembar 2022 14:48)

    # Link komentara

  7. Meni ovo kao šuplja priča zvuči?U redu za prvi pandemijski udar,ali nakon toga,uz dio problema koji su mahom u Kini,zbog njihove politike nulte tolerancije na koronu,zbog čega pojedine fabrike nisu radile,poskupljenja transporta,sve mi više liči na spekulantske radnje,pokušaj opravdanja nerealnog poskupljenja automobila.Kia Sportage,jedan od primjera,jesen 2019g cijena oko 17000€,danas 25000€,i još se čeka isporuka!A na sve to desilo se dramatično poskupljenje goriva,tako da nisam siguran u ove izjave i objašnjenja?
    (War Inside My Head, 24. septembar 2022 14:42)

    # Link komentara

  8. Nije ih koštala nista, jer su svi podigli cebmne automobila nenormalno. Proizvodi manje, zaradi vise.
    (Milton, 2

    Dilere sramota reci da je sve prazno i da nema nista za prodaju pa napumpali cijenu da nisu prazne stranice na oglasima. Ne znam zasto se svi prave da ne znaju kad se zna da su cipovi otisli u Ukrainu.
    (Prle, 24. septembar 2022 13:11)

    # Link komentara

  9. cip je kostao 300 sad 600e pa zato cena auto umesto 10.000 sad kosta 20.000 evra…ne treba nama rat sami sebe cemo ubiti..
    (RoD, 24. septembar 2022 10:52)

    # Link komentara

  10. Kakav je ovo sad izveštaj, kad je prethodno bilo izveštaja da su skoro svi redom povećali profit, i to veoma jednostavno. Smanjili su troškove i broj radnika, a enormno povećali cene za mnooooogo više od 300 evra razlike u ceni čipova, koja je pomenute ovde.
    Lopurde i neradnici, snađu se oni uvek, i njima fino u svakoj situaciji.
    Videćemo (mada za to treba vremena), da li će im se i kada sve to vratiti kao bumerang, kada se potencijalni kupci koji inače nikad nisu ni bili u obavezi da kupuju nove automobile tim nekim ustaljenim tempom, naviknu na situaciju da ih ređe kupuju, i da duže voze ono što već imaju.
    (vozač, 24. septembar 2022 10:47)

    # Link komentara

  11. Ne da ih nije kostalo nista,vec su i povecali profit.Cene su nerealno visoke,kvalitet ih ne prati.Pre mesec dana je na ovom portalu bila vest da je Stelantis smanjio proizvodnju,a povecao profit.
    (mikki, 24. septembar 2022 10:32)

    # Link komentara

  12. Kolega Milton je apsolutno u pravu. Na stranu što je nestašica čipova stvorena veštački i odjednom, da ne kažem preko noći, cene automobila i novih i polovnih su otišle u nebo, i nažalost postali su manje dostupni i za ljude sa pristojnim primanjima, ne samo kod nas, već i u mnogo bogatijim zemljama.
    (Saša, 24. septembar 2022 10:20)

    # Link komentara

  13. Nije ih koštalo ništa, digli su cene 30ak i više procenata, otpustili ljude jer je proizvodnja manja i ostao im je isti profit a možda i veći. Sada se vraća snabdevanje čipova polako ali cene automobila sigurno neće nikada biti niže.
    (alek, 24. septembar 2022 10:03)

    # Link komentara

  14. Nije ih koštala nista, jer su svi podigli cebmne automobila nenormalno. Proizvodi manje, zaradi vise.
    (Milton, 24. septembar 2022 09:45)

    # Link komentara