1. Parkiram auto, ostanem u kolima par minuta da platim parking kad udari me biciklista..... napravio razderotinu na prednjem braniku, izgrebao krilo, ulubio prednji levi most, odneo retrovizor i napravio rupu u vratima (pedalom).....osiguranja....nema steta preko 700 evra, da ne grešim dušu kacigu je imao... i sta da mu radim....
    (trt, 15. avgust 2022 08:31)

    # Link komentara

  2. >> biciklisti treba da budu svesni da u nekim ulicama jednostavno nije moguće voziti bicikl ni na kolovozu ni na trotoaru.

    Zasto vi ne podnosite bicikliste, jel to neki kompleks ili o cemu se radi? U tim ulicama ni vi ne smete voziti brze od 30 km sto je moja brzina po gradu na biciklu, dakle ja vama sigurno ne smetam, na semaforu stanem, gde imam prednost prolazim, u cemu je problem? Na autoputevima je voznja biciklom zabranjena ali zabraniti u gradu??? Pa sta ako ja zivim u zgradi u ulici gde ste vi zabranili biciklizam, jer moram nositi bajs u rukama do prve ulice gde smem da ga vozim???
    (Žika, 14. avgust 2022 14:20)

    # Link komentara

  3. Biciklsti ne psotuju pravila cak ni semafore. Skoro sam vozio unuka kad mi je matorac na bajsu izleteo is poredne ulice njemu je bilo crverno svetlo, nagl osam ukocio sreca moja a on m ije sam opokazao srednji prst. treba zabraniti voznju bicikla zajedno sa motrnim vozilima. ili im napraviti staze. a tam ogde iam staza pesaci ne mogi normalno da idu od njih voze ko ludaci. Na emaforiam se provlace izmedju automobila onda stanu ispred svih pa polako usporvaj ui ugrozavaj usaobracaj. Pise u zakonu da ne sme da voe jedan pored drugog, cak i oni koj ivaljda trenioraju pa voze prema obrenovci putem rezervisano mz asaobracaj motornih vozila voze po dvoje toriej jedan pored drugog. Motociklisti su jos gori, preticu cele kolone proalze na crveno, "preticu i sa desne strane, cesto vidim da volazno mzakaze retorovizore voozila do kse provlace al iniko im nsita ne mzoe a policij uvise nije briga. nema ih kao nekada na ulicama na svako jraskrnsici. sad su svi presli na cuvanej politicara sadsnjih i bivsih. to je sad psoao policije. Kad je u naselj unarkoman u ukradenom auto poksio dva klinca na trotoaru vise od sta je trebal opolicij ida dodje a hitnoj i vise mali sav krvava pena neka pocela na usta da mu izlazi jer ga je ovaj odbacio desetak metara ali hvala Bogu ipak su dosli i spasli ga. Sto je najgore vozac ne smme da kazem cij isin je bio naravno niej kaznjen jos su majci povredjenog pretil iako tuzi. Nema zakoan u ovoj zemlji za sve.
    (ma, 3. avgust 2022 17:29)

    # Link komentara

  4. Biciklista ne sme da obilazi prepreku (šaht, rupu, parkiran auto i sl.) izletanjem levo kad nailaze vozila. Mora da uspori, stane, ili obiđe sa desne strane. Tek kad vozila prođu, biciklista sme da krene levo. Takođe, kad me pretiče vozilo i ide vozilo u susret, pomerim se do same ivice puta i ostavim dovoljno prostora za preticanje. Pre skretanja pogledam da li ide auto iza mene. Ne obilazim aute sa desne strane. Ne vozim pešačkom stazom. Ne vozim drumom ako postoji biciklistička staza. Propuštam pešake na pešačkom. Nikad u životu nisam imao neprijatnu situaciju sa vozačima, pošto sam svestan da sam ugrožen i vozim defanzivno. Vozim 30 godina bicikl i tvrdim da je većina biciklista nesposobna za učešće u saobraćaju, da ne koristim neke oštrije izraze.
    (Štakoje, 2. avgust 2022 20:41)

    # Link komentara

  5. To je prosto. Drakonskim kaznama naterati vozace autombila da postuju saobracajne propise i druge usecnike u saobracaju.
    (Auto.BOY, 31. jul 2022 23:37)

    Misliš kao što biciklisti glume pešake kad im tako odgovara???
    (Kvaran narod, 1. avgust 2022 16:51)

    # Link komentara

  6. Prvo neka se biciklisti dogovore sa sobom da li su pešaci ili se voze putem... a ne čas sam pešak, čas vozim na ulici, čas trotoarom, čas preko pešačkog kad je crveno za automobile...
    (Kvaran narod, 1. avgust 2022 16:41)

    # Link komentara

  7. Ovo je veoma ozbiljna tema kojoj treba posvetiti puno paznje. Slažem se da ima bahatih vozača. Ovom prilikom bi se osvrnuo na bicikliste. Prvo svaki biciklista bi tebao da polozi saobracajne propise, da ima odgovarajucu signalizaciju, reflektujuci prsluk obavezno jer u uslivima smanjene vidljivosti narocito ako vam dolazi vozilo u sustet tad se biciklista uopste ne vidi ako nije obelezen a on pri tome zna da pretice ili pak skrece. Takodje biciklisti ne bi trebalo da ulaze u kruzne tokove ili rasksnice nego pre raskrsnice sici sa bicikle i lepo na psacki prelaz preci ulicu, time ne bi ometali saobracaj, jer obicno stanu na sred trake, pa dok krenu a ima onih koji sporije kreču i dok prodju raskrsnicu upali se opet crveno. Takodje veoma je opasno ici jedan pored drugog, često se desi da ih vozilo stigne u krivini ili na ponoj liniji gde je losa preglednost i nemoze ih preteci, pri tom se oni krecu 20 km na sat a cesto i 5 km na sat a ograncenje je 50l, tom prilikom se ne obaziru na automobile. Takođe kada se stoji ne bi trebalo da pretiču kolonu a ne naročito sa desne strane jer se često desi pogledas desno nema nikog dok si se okrenuo da vidis levoo, već se stvorio desno pored automobila a auto bi da skrece desno. Takodje je veoma opasno naglo se ukljuciti u saobracaj ili izaci naglo iz sporedne ulice.Toliko u par reci. Ima jos mnogo primera ali ogranicen je broj reci. Samo sam hteo da kazem da treba puno toleratnosti svih ucesnika u saobecaju.
    (Aleksandar, 1. avgust 2022 13:18)

    # Link komentara

  8. biciklisti, pomirite se sa cinjenicama: centralne ulice u beogradu nemaju kapacitet i za kola, i za bajseve, tacka. tu se nista ne moze uciniti, ulice se ne mogu prosiriti, tacka. zaboravite na voznju bajseva u centru, jednostavno zaboravite, pomirite se sa tim.
    (isto maja, 1. avgust 2022 00:55)

    Ja već osam godina u Beogradu uglavnom bajsom na posao (radim u centru). Žao mi je što se ranije nisam prebacio na taj vid gradskog prevoza, jer je za mene neuporedivo bolji.
    A svako je slobodan da odluči šta je za njega najcelishodniji gradski prevoz (automobil, gradski bus, taxi, bajs, pešaka )
    (štićenik Palmotićeve, 1. avgust 2022 13:01)

    # Link komentara

  9. Problem je u tome što ni vozači bicikala, ni vozači automobila ne mogu da se pomire sa tim da Beograd, ali i drugi veći gradovi imaju lošu i neprilagođenu saobraćajnu infrastrukturu za gradove te veličine. Dakle postoji problem i za motorna vozila, a kada u jednačinu ubacite i bickliste, pa i trotinete, to je opšti galimatijas.

    Ono što je sigurno je da kad bi više sugrađana selo na bicikl, bilo bi manje automobila. Isto tako, i biciklisti treba da budu svesni da u nekim ulicama jednostavno nije moguće voziti bicikl ni na kolovozu ni na trotoaru. I to bi isto trebalo da bude u zakonu. Kneza Miloša u špicu, insistirati da vam se ostavi pola metra prostora za vas i bicklu je potpuno nerealan zahtev. Ima još par beogradskih ulica sa sličnim stanjem, a uveren sam da takve ulice postoje i u drugim gradovima.

    Takodje, ova priča oko kaciga. Ne vidim niti jedan razlog za to da kaciga ne bude obavezna za bicikliste. Šta, ne izgledate dovoljno kul ako nosite kacigu? Ta kaciga bukvalno spašava živote. Dovoljno da vas neko čačne u bajsu u pokretu, pa i pri 20km/h, ako udarite glavom o beton ili asfalt, velike su šanse da ne preživite, u nešto boljem slučaju završite sa trajnim posledicama. I sad vi nećete? Kako da vas neko ozbiljno shvati?
    (Reziel, 1. avgust 2022 10:44)

    # Link komentara

  10. biciklisti, pomirite se sa cinjenicama: centralne ulice u beogradu nemaju kapacitet i za kola, i za bajseve, tacka. tu se nista ne moze uciniti, ulice se ne mogu prosiriti, tacka. zaboravite na voznju bajseva u centru, jednostavno zaboravite, pomirite se sa tim.
    (isto maja, 1. avgust 2022 00:55)

    # Link komentara

  11. To je prosto. Drakonskim kaznama naterati vozace autombila da postuju saobracajne propise i druge usecnike u saobracaju.
    (Auto.BOY, 31. jul 2022 23:37)

    # Link komentara

  12. neka plate porez, tehnicki pregled i osiguranje. obavezna kaciga,
    alko i slican test na svakom koraku pa se onda mozda i pomirimo;)
    (qq - qq, 30. jul 2022 18:28)


    Tom logikom i pesaci trebaju da plate porez i da nose kacigu.
    (Inception, 31. jul 2022 21:23)

    # Link komentara

  13. Pravilo jaceg vozila je u ovim primitivnim sredinama. Neznanje i primitivizam vidite iz komentara.
    Trebalo bi da kazna za vozaca masivnijeg vozila bude proporcionalno veca jer nije isto kad recimo kamion napravi udes u kome moze desetina da ubije i motrociklista. Mislite o tome.
    (ja, 31. jul 2022 15:27)

    # Link komentara

  14. Kao vozač automobila i bicikle, mogu samo da kažem da se ne zna koji su gori vozači. Vozači automobila ne poštuju ni druge automobile u saobraćaju, kamoli bicikliste. Naveli ste to i u tekstu, ali čisto da naglasim još jednom, najviše se iznerviram kad me na bicikli pretiče automobil dok je u suprotnoj traki drugi auto. Uvek budite pažljivi, jer dosta vozača automobila ne vozi biciklu i nema osećaj kako je biti učesnik u saobraćaju na dva točka, ali i obrnutno, ima slučajeva gde biciklista nije vozač automobila ili nema uopšte vozačku dozvolu i ne poznaje saobraćajna pravila.
    (Toy Dolls ima balls, 31. jul 2022 14:47)

    # Link komentara

  15. Odlican tekst ali xaboravili ste da obradite i ubedljivo najopasniju kategoriju - pesake! Ti hodaju ko da nemaju glavu na ramenu, prelaze cestu bez da gledaju levo ili desno, hodaju po biciklistickoj stazi, slusaju muziku, hodaju po sred ceste/puta u smeru u kojem isti ide umesto da samo predju na najkraci moguci nacin, deca se igraju lopte na cesti, da ne pricam o gomili ljudi i to ne samo mladih koji hodaju po cesti i bleje u telefon!? Prestrasno je za voziti bilokoje vozilo u takvim uslovima!!!
    (helena, 31. jul 2022 13:55)

    # Link komentara

  16. Oni koji voze i automobil i biciklu odlično razumeju ove druge i ponašaju se razumno, u skladu sa pravilima i u kolima i na bicikli. Problem su vozači kojima su biciklisti nepoznanica i obrnuto. Oni izmišljaju neka svoja pravila, isključivi su i vide greške samo ovih drugih.
    (Cile Mile, 31. jul 2022 10:49)

    # Link komentara

  17. Sve što ima MOTOR nije bicikl !!!!

    Mnogi vozači imaju razumevanja prema biciklistima i ja ih pozdravljam od sveg SRCA
    (tri-zo-ne, 31. jul 2022 10:17)

    # Link komentara

  18. Sve je vrlo prosto, samo treba svi da poštuju pravila.
    (Neplivač, 31. jul 2022 10:14)

    # Link komentara

  19. Najgori su imbecili koji imaju slušalice u ušima dok voze bicikl po putu. Sve ih pohvatati i pozatvarati na 5-6 godina i prevaspitati...
    (Istrebljivač Vonjevina, 30. jul 2022 22:02)

    Važnije je čuti novi autotune hit od IDJ produkcije, nego ostati živ u saobraćajnom udesu. To su pravi poštovaoci umetnosti, nemaš pojma.
    (Pogan, 31. jul 2022 09:36)

    # Link komentara

  20. @Zvezdan...Kolovoz nije rezervisan samo za motorna vozila (osim puta rezervisanog za saobracaj motornih vozila i autoputa), tako da biciklisti imaju jednako pravo ucesca i na magistralama i na gradskim saobracajnicama ako ne postoji staza za bicikle. Biciklista na glavnom putu ima prvenstvo bas kao i ostali ucesnici.
    (Trovach, 31. jul 2022 08:07)

    # Link komentara

  21. a ovi dostavljaci hrane kao tenk da voze ,pa misle da im niko nista ne moze.
    kad sam vozio bajs i morao ici po putu uvek sam vozio krajem.
    ovo danas sve opaljeno
    (sax, 31. jul 2022 07:14)

    # Link komentara

  22. Još tri saveta..... Biciklista NEMA pravo da psuje ako ga čuknete na pešačkom. Mora da siđe sa bicikle. Dva. Postoji znak (90%)na biciklističkim stazama iza autobuskih stanica gde kaže KRAJ staze a posle pet metara POČETAK... Tri. Kupite kamere, ljudi su zli. Kupite kamere.
    (Stavi me u cc, 31. jul 2022 05:12)

    # Link komentara

  23. Najbolji savet za bicikliste je, nemojte voziti bicikl. Sta god da se desi, krece se od pretpostavke da je vozac automobila kriv, i pred zakonom i u medijima i, sto je najgore, javnim mnjenjem. Procitajte clanak u medijima gde je stradao biciklista a onda komentare citalaca. To je grozno, ne daj Boze da narod sudi. Dozivotna robija, streljajte ga, na kolac, na lomacu...
    (neinformisan, 31. jul 2022 02:09)

    # Link komentara

  24. Kao vozac oba, smatram da sam veoma ugrozen vozeci bicikl dve godine unazad usled pojave pomahnitalih dostavljaca na ElektroBajsevima. Zbog njih svi biciklisti izlaze na los glas. Voze kao muve bez glave samo da bi uhvatili koji minut ili koju dostavu, seku automobile, lete preko pesackih, uzas.
    Ono sto savetujem biciklistima, ne onilazite kola sa desne strane ako su u pokretu, ok na semaforu da se provucete ali cim krenu, sklonite se. Autu ste u mrtvom uglu i ako krene da obidne saht ili neku rupu, udarice vas, povrediti, ko zna sta sve.
    (NemanjaBb, 31. jul 2022 01:09)

    # Link komentara

  25. Napravite više staza za bicikliste kao u Novom Sadu.Opština Obrenovac ima mnogo mesta za biciklističke staze ali nikog to ne zanima čak ni agenciju za bezbednost saobraćaja samo se stavljaju ležeći što nepovoljno utiče i na zagađenje.
    (sersem, 30. jul 2022 23:27)

    # Link komentara

  26. Najgori su imbecili koji imaju slušalice u ušima dok voze bicikl po putu. Sve ih pohvatati i pozatvarati na 5-6 godina i prevaspitati...
    (Istrebljivač Vonjevina, 30. jul 2022 22:02)

    # Link komentara

  27. Ima tu jos stosta da se doda.
    (Mile, 30. jul 2022 22:00)

    # Link komentara

  28. Ko je kriv po vama? Sledeća situacija, ukrštanje sa jednosmernom ulicom upravljate automobilom i nemate prednost po znaku pre raskrsnice sa jednosmernom ulicom. Propisno se zaustsvljate i posle provere nastavljate pravo. Biciklista izlece iz te ulice krećući se u suprotnom smeru, stižem da ukocim I biciklista se ponaša agresivno. Mislim da ima dosta biciklista koji nisu svesni kakvoj opasnosti se izlažu dok voze u suprotnom smeru jednosmernom ulicom. Ovo je čest slučaj u centru NS. I u poslednje vreme dosta biciklista vozi bulevarima u krajnjoj desnoj traci iako uredno pored trotoara postoji i bici staza u dobrom stanju. Tu bih pisao kazne.
    (djoka, 30. jul 2022 21:49)

    # Link komentara

  29. A sta da se radi sa dva tri biciklista koji brzinom kornjace idu medjugradskom cestom i jedan pored drugog srecno cavrljaju ! Ja redovno porskam sajbu prilikom preticanja da bolje vidim da ne ugrozim njihovu voznju a oni mi se nesto bune .
    (pedra, 30. jul 2022 21:32)

    # Link komentara

  30. Ja sam biciklista i tvrdim da je većina vozača automobila fer na našim ulicama prema nama, više nego prema ostalim automobilima.
    Biciklistima dva saveta, preko pešačkog gurajte bicikl ili vozite sasvim polako, brzinom pešaka. Drugo, imajte uvek na umu da postoji mogućnost da vas vozač automobila ne vidi, čak i ako želi da poštuje propise.
    (Timer, 30. jul 2022 21:02)

    # Link komentara

  31. Ima svakakvih idiota, i na 4, i na 2 i na 18 točkova ali biciklisti ih šiju za 2 koplja sve. Ta kretanja, na crveno iz trake, na pešački, na biciklističku stazu pa opet na put...babe, deca, nema odstupanja, bukvalno sve go moron.
    (Betonka, 30. jul 2022 21:00)

    # Link komentara

  32. Ja kao biciklista i vozac automobila mogu samo da kazem da se ne zna ko je gori. Sedanjem u auto a pogotovu na bicikl stavljate glavu u torbu, ogroman rizik. Iako sam imao teze telesne povrede kao vozac bicikla jer me vozac automobila apsolutno nije ni primetio i dalje imam volju i zelju da vozim bicikl, samo sto sam drasticno smanjio. Redje vozim, dosta sporije i kad god mogu gledam da pobegnem sa kolovoza.
    (Belogradjanin, 30. jul 2022 20:35)

    # Link komentara

  33. Najveći problem za biciklistu su sahtovi. Vozio sam po 5-10.000 km po sezoni bicikl. Vozio 2 automobila. Saosecam se sa biciklistima. Mislim na prave bicikloste a ne pijanice po selima koji sednu na kontraša da odu po pivo.

    Sahtovi su nam postapokalipticni. Em vozis 60 na sat i vidis da ides direktno na krater. Moras da skrenes levo, u traku, inace si gotov. Tada najlazi batica koji seo na bicikl nije i ispod casti mu je to jer ide u teretanu. 30cm levo u traku auto nailazi i svasta se desi.

    Sa druge strane ima bezobraznih vozaca koji izguruju bicikliste. Posebno vozaci gsp. Na pola duzine busa navlaci biciklistu na ivicnjak. Ja za 10ak god nikada nisam imao problema ali sam imao 8ro očiju.

    Od biciklista najgori su tinejdzeri. Kupe bicikl od 100e. Nemaju nikakvog iskustva u saobracaju i krenu da voze misleci da su najbolji na svetu. To je mucno da se gleda. Bez pameti se srlja.

    Bice tako jos jedno 30 godina ako budemo imali neki ekonomski razvoj i stigli na danasnji nivo zemalja beneluksa.
    (ppz, 30. jul 2022 20:10)

    # Link komentara

  34. Kao neko ko preko pola godine provede na dva tocka, dao bi jedan savet biciklistima. Povecajte vidljivost.

    Na dva tocka je silueta jako mala, bukvalno ispruzite ruku, podignite palac - i zaklonili ste palcem upotpunosti vozilo na dva tocka. To je nesto cega moraju biti svesni vozaci, bez obzira sta voze. Kada si u kolima, nemoj pretpostavljati da “nema niko” jer si letimicno bacio pogled. Kada si na dva tocka, nemoj pretpostaviti da si vidjen, samo zato sto je neko usporio i okrenuo glavu ka tebi. U jednom od ova dva momenta je 99% sudara sa dvotockasima.
    (Djorke, 30. jul 2022 20:01)

    # Link komentara

  35. pa krenez da vozus mtb i nemas muke u saobracaju.
    (strucnost ispred politike, 30. jul 2022 19:53)

    # Link komentara

  36. Svaka cast za tekst!
    (Debeljko, 30. jul 2022 19:46)

    # Link komentara

  37. Dobri i realni saveti. Ako se neko pita zašto ne prsluci - zato što nisu namenjeni za sport, ispod njih se znojite kao u plasteniku.
    (dzigi, 30. jul 2022 19:23)

    # Link komentara

  38. gori si motociklisti
    biciklisti su svesni opasnosti i ponasaju se odgovorno ne racunajuci decu koja umeju da izlete na ulicu
    dok motociklisti se provlace izmedju automobila, preticu i sleve i s desne strane i zacas se stvore niodkud
    leti barem 1 po voznji kazem
    gledaj ga, nije ni cudo sto ginu
    (Aleksa, 30. jul 2022 19:05)

    # Link komentara

  39. Nemam šta da ratujem sa njim, vozim auto po putu namenjenom za to, a i on za isti i jos da pazim ja? Pritom nema samo bicikla gde im nije mesto, tu je i elektricni bicikl. A kada se radi o motorima koji idu uz auta apsurdno je i pricati, samo ce jednom da izgube tako glavu.. Strasno sta se sve ne kaznjava
    (Zvezdan, 30. jul 2022 19:05)

    # Link komentara

  40. u prevodu, sta god vozaci uradili, krivi su ako dodje do sudara.
    (neko tamo, 30. jul 2022 19:01)

    # Link komentara

  41. Vise se plasim bicikliste da ga ne ubijem nego rodjenog oca.
    (NR, 30. jul 2022 18:38)

    # Link komentara

  42. Nema primirja - nespojivo je u danasnjim uslovima saobracaja sa prebukiranim saobracajnicama da se neko ,,vozika,, biciklom ili el. trotinetom putem kojim cirkulisu silna motorna vozila - prosto je - nema mesta za sve ! Biciklisti su ,,Osudjeni,, da nadju druge staze ili da voze u konstantnom riziku od pogibelji !
    (Sofercina, 30. jul 2022 18:34)

    # Link komentara

  43. neka plate porez, tehnicki pregled i osiguranje. obavezna kaciga,
    alko i slican test na svakom koraku pa se onda mozda i pomirimo;)
    (qq - qq, 30. jul 2022 18:28)

    # Link komentara

  44. Jesu li ovo uputstva za prašumare :)
    (cvrko, 30. jul 2022 17:51)

    # Link komentara

  45. Saobraćajna kultura nam je generalno loša, bez obzira da li su u pitanju vozači automobila, motociklisti, biciklisti ili pešaci – niko nema pravo da kaže da su jedni gori od drugih.

    Svi smo ljudi pa smo tako i "svi" isti ali kako je automobila najviše oni su najgori prosto ako ste vozač automobila najveća je šansa da ste danas psovali mater drugom vozaču automobila a ne pešaku ili biciklisti.
    (Nebojša, 30. jul 2022 17:44)

    # Link komentara

  46. Bicklisti ne treba ds zaobilaze vozila sa desne strane. Aman ljudi. Isto vazi za glupave trotinete i skutere
    (masinista, 30. jul 2022 17:44)

    # Link komentara