1. [link]

    Ovo je ljubav iz moje mladosti, samo crvene boje. Posto imam 55 mladost mi je bila u nekim 80tim, 1983-4-me caleta i mene od Batajnice do Sopota vozio u takvoj guliji Dragan Kicanovic i tad sam se zaljubio u nju. Nekih 35 godina kasnije sam kupio ista takva kola. 80-tih sam se lozio i na Technics 1210mk2, tad je to bila misaona imenica za mene ali sam ispunio i tu zelju nekih 25 godina kasnije. Sporo ali na kraju ipak dostizno.

    Tesla dragi zemljaci ima one fixed speed automatic transmission, cisto da znate. A da bi menjali smerove voznje (napred, nazad, neutral i parking) morate rucicu menjaca ili sto ovde zovu gear selector pomerati u odredjeni polozaj kao kod klasicnog automobila sa automatskim menjacem.
    (pacificka_obala, 26. oktobar 2021 06:24)

    # Link komentara

  2. "Vozači" obavezno biraju manuelni.
    Oni koji misle da su vozači ili glume vozače ili nisu sposobni da budu vozači ili su prosto lenji biraju automatik.
    (Mikica, 24. oktobar 2021 09:19)

    # Link komentara

  3. Zanimljiva je ovo tema, cim ima ovoliko komentara, ali malo ko da kaze gorku istinu! Svi mi, kao nesto volimo, te manuelni, te dizel iskljucivo, te lozimo se na jtd star 29 godina, a stvar je u novcu! Da ga imamo vise, siguran sam da bi i automatika bilo masovno, kao i automobila na baterije, kakav dizel, jtd, hdi, tdi, gluposti koje brundaju, tresu se, dime, svasta. Vozim nov auto, benzinac, sa automatskim menjacem, jer sam mogao sebi to da priustim, ali kao drugi auto imam Juga. Necu za dva coska dnevno, da bacam novac na skupa vozila, ali da bas imam viska para, i taj drugi bi bio nov i automatik, naravno, ne dizel, nikada. Sve je u novcu, to je cela nauka. Ne vozimo mi krseve jer ih volimo!
    (peca, 22. oktobar 2021 15:03)

    Ovo je suština.
    (Radijator, 24. oktobar 2021 09:09)

    # Link komentara

  4. ZF se radi u Pancevu...
    (C i n i k, 22. oktobar 2021 23:15)

    Ne lupaj.
    U Pančevu se sklapaju komponente za elektro motore i svi idu napolje.
    Ne "radi" se ništa, a pogotovo ne automatski menjači.
    (Radijator, 24. oktobar 2021 08:58)

    # Link komentara

  5. Trenutno imamo jedna kola sa automatskim (teslu 3), vozi je zena i jedna sa manuelnim, gulia ( crvena, ljubav moje mladosti). Guliu vozim jer je volim ali za svakodnevnu gradsku voznju tesla je daleko bolji i komforniji izbor.
    (pacificka_obala, 22. oktobar 2021 03:56)

    Tesla nema menjač.
    (Toronto, 24. oktobar 2021 06:45)

    # Link komentara

  6. @pacificka obala:

    '...Trenutno imamo jedna kola sa automatskim (teslu 3), vozi je zena i jedna sa manuelnim, gulia ( crvena, ljubav moje mladosti). Guliu vozim jer je volim ali za svakodnevnu gradsku voznju tesla je daleko bolji i komforniji izbor.
    (pacificka_obala, 22. oktobar 2021 03:56) ..."

    Alfa Romeo u USA ne nudi model Gulia sa manuelnim menjacem. Tako da verujem da je pacificka obala samo pusti san isto kao i Tesla i Alfa...
    (Geometar, 22. oktobar 2021 17:40)

    Mislim da covek vozi original guliu, old timera, zato kaze ljubav iz mladjih dana.
    (Tttt, 23. oktobar 2021 18:54)

    # Link komentara

  7. Da da, pa vidi, nije bas svako blesav ko sto ti mislis, probaj da prodas auto sa automatskim menjacem, narocito sa tom pricom, leteci cilim i sl..
    (100, 22. oktobar 2021 23:21)

    Pogledaj bilo koji dealership u EU i videćeš da su automatici oko 10-15% skuplji. Ta tvoja priča pije vodu samo u Srbiji i to u ruralnim krajevima.
    (Rile, 23. oktobar 2021 16:09)

    # Link komentara

  8. Vidim da su misljenja podeljena oko menjaca. Moje iskustvo je tako da odgovorno tvdim da u celoj srbiji samo ima pet servisa koji su adekvatno opremljeni i znaju da poprave automatski menjac. Ostali servisi znaju samo da uzmu pare, a radionice im izgledaju kao da su iz indije ili pakistana. Od tih pet ozbiljnih servisa oni bukvalno biraju poslove i rade se samo besna kola koja su tek izasla iz garancije. Najbolje musterije su vozila sa stranim tablicama, jer tu mogu najvise na naplate. Sad se postavlja pitanje gde neko ko vozi automobil od 5-7k evra da popravi autimatik. On je u problemu. Njega servisi ne primaju za popravku jer ne mogu da mu uzmu par hiljada evra za popravku menjaca sto na drugim vozilima mogu. O jeftinijim vozilima kad crkne menjac prebaci na manuelni ili prodaj na kilo. To je na zalost realnost voznje automatika u srbiji. Zato automatik se kupuje nov, a manuelni menjac polovan.
    (Vlada, 23. oktobar 2021 15:44)

    # Link komentara

  9. Zar nije logicnije da ce upravo od lose upotrebe pre stradati manuelni menjac, lamela i sve ostalo nego kod automatika, kad je automatik vec napravljen za voznju bez mozga? Sta cemo kad ekipa bez mozga vozi manuelac?
    (n, 23. oktobar 2021 14:37)

    # Link komentara

  10. biram automatski, a zbog para mogu samo manuelni
    (sasa, 23. oktobar 2021 11:33)

    # Link komentara

  11. automatik kao nov, manual kao polovan
    (asomakum, 23. oktobar 2021 09:49)

    # Link komentara

  12. Dok sam terao manuelca slušao sam priče (pošto svoj stav nemam, jer se u automobile slabo razumem) kako to sa automatikom nije to, održavanje, veća potrošnja, trange frange... od decembra do danas sam prešao malo više od 20.000 km na automatiku i, evo, pitam se zašto svi nisu automatici :) mislim da, od ovih 40% što su za manuelce, bar 20 nije automatik uopšte probalo, a ovih ostalih 20 su kao moj "koji je to auto bolji od moskviča!?" ćale :))
    (UnrealEngine, 22. oktobar 2021 10:58)

    Mene generalno interesuju automobili. Volim da vozim a nekad je to i muka ako je duzi put ili naporan kroz grad. U voznji nemam sta drugo da radim osim da vozim i sto se manje angazujem u voznji dosadnije je. E pa manuelni menjac mi je dodatna zanimacija u odnosu na automatik. Znam u kojoj sam brzini uvek, pre krivine rev-matchujem i spustam u nizi stepen prenosa da bih iskoristio motorno kocenje i bio vec u adekvatnoj brzini za ubrzavanje iz krivine. Jednostavno zanimacija, nekom je to interesantno i to je razlog zasto auto entuzijasti vise vole manuelni menjac.
    (rog, 23. oktobar 2021 09:09)

    # Link komentara

  13. Ko ste to "mi" ?
    Ja kolko vidim po ulicama krseva je jako malo, ili sve manje, sem ako izuzmem tradicionalne taxiste, mada se i tu menja prica posto neka udruzenja voze odlicna i nova auta, ali sem taxista je ne vidim te krseve po ulicama?
    (100, 22. oktobar 2021 23:19)

    Eto, vidis, pun si stereotipnih prica i misljenja! Pa bas taksisti su iznad proseka po pitanju starosti vozila. Ja sam taksista i vozim nov auto i u Beogradu jos oko 2 hiljade mojih kolega ima nove automobile i svi su bele boje, nabavljeni iz subvencija. Kada gledas nase ulice, zaista ostavlja utisak da se masovno voze novi i besni automobili, ali nije bas tako, pogledaj celu sliku, gledaj i parkirane, pa ces videti realnost. I taksisti su samostalni preduzetnici, privatnici, udruzenja nemaju veze sa automobilima.
    (peca, 23. oktobar 2021 09:04)

    # Link komentara

  14. @1001
    Možda misliš na taj neki koji su imali ranije, na poluautomatski "robotizovani". Znam da je bilo dosta problema sa njim i zato nisam ni razmatrao da uzmem Citroen C4 II sa automatskim mjenjačem, ali onda sam vidio da Citroen tamo negdje od 2015 ugrađuje Aisin, to je Japanski proizvođač za kojeg mislim da kažu da je najveći proizvođač mjenjača na svijetu (valjda u vlasništvu Toyote). Konkretno taj mjenjač (oznaka AWTF-80 SC) se ugrađuje u veliki broj automobila danas, u neke modele od: Ford, Hyundai, Mazda, Pežo, Reno, Citroen, Toyota, Audi, VW, i u mnoge Volvo modele. Možeš pogledati dugačku listu na Wikipediji. Ne znam, ali po onome koliko sam ja tražio i čitao kažu da je taj mjenjač dosta dobar, pravi "torque convertor", ni blizu onoga šta je Citroen ugrađivao ranije, a sa kojim jeste bilo dosta problema. Ali sve je ovo divno i krasno ovako, samo je pitanje na kakav i koliko očuvan mjenjač bi se naletilo u polovnom automobilu. Možda bi bio odličan a možda ne bi. Jer sa automatskim mjenjačima treba pravilno postupati ne samo po pitanju održavanja nego i po pitanju upotrebe (npr. ne prebacivati u P prije nego što je auto oslonjeno na ručnu kočnicu, i druge preporuke), a ajde ti znaj kako je prethodni vlasnik to vozio.
    (Boki, 23. oktobar 2021 09:02)

    # Link komentara

  15. BMW i automatik. Ništa lepše.
    (Alien, 23. oktobar 2021 08:34)

    # Link komentara

  16. Šta vozači radije biraju – manuelni ili automatski menjač?
    ~~~…~~
    Razni vozači, različite mogućnosti, navike i želje.
    Svatko ima svoj viđenje, kako po ovoj temi, tako
    i ostalim životnim dvojbama ~ crnke ili plavuše recimo.
    Zato, nema potrebe svoj stav braniti tvrdo, jer nekada
    su i drugi u pravu ;-))
    (Mantis, 23. oktobar 2021 01:53)

    # Link komentara

  17. Drago mi je da si zadovoljan sa svojim AISIN sa 6 brzina. Ja upravo razmatram da uzmem Citroen C4 sa tim mjenjačem (zovu ga EAT6)...
    (Boki, 22. oktobar 2021 18:25)



    Ok na vreme si upozoren, ti menjaci u Fr vozilima su poznati po kvarovima, nmj posle da pricas da nisi znao, raspitaj se..
    (1001, 22. oktobar 2021 23:23)



    Ajde ne plasi coveka bezveze. Imam taj Aisin EAT6 u pezou 508, motor 2.0 HDI. Uzeo sam ga pre 4 godine, tad je bio 6 godina star. Prelazim dosta kilometara, redovno odrzavam auto, i nemam apsolutno nikakvih problema sa menjacem. Ne nameravam da radim preventivnu zamenu ulja, radice dok radi (a radi odlicno), ako crkne promenicu ga, i gotovo, nema tu neke filozofije.
    (Zoran NBG, 23. oktobar 2021 01:31)

    # Link komentara

  18. Bukvalno kao da nećeš da koristiš ves mašinu već peres na ruke, ali bukvalno. Ko god odbija nove automatike ili nije probao ili nije iskusan vozač.
    (Redstorm, 23. oktobar 2021 01:23)

    # Link komentara

  19. Koliko se ja sećam, problem sa ZF menjačem je zapravo bilo to što je BMW za svoja vozila govorio da je lifetime ulje, a sam ZF je propisao da se ono menja na tipa 100 kkm. I tako su neki vozili kao da je lifetime i ćao-zdravo.
    (vrach, 23. oktobar 2021 00:44)

    # Link komentara

  20. Drago mi je da si zadovoljan sa svojim AISIN sa 6 brzina. Ja upravo razmatram da uzmem Citroen C4 sa tim mjenjačem (zovu ga EAT6), samo mi je dilema oko servisiranja, jer bih uzimao polovan sa oko (bar na papiru) 150.000 km, pri čemu ulje vjerovatno na mjenjaču nikad nije mijenjano (ovlašteni servisi to ne rade jer je deklarisan da nema održavanja), a mnogi kažu da ipak treba mijenjati ali da je rizična promjena na većoj kilometraži ukoliko ranije nije mijenjano, poznati su slučajevi da tada mjenjač počne da radi lošije nego prije jer novo ulje ne može da "drži" ishabane elemente onako kako je moglo staro gušće ulje. Zato neki kažu "ne diraj dok radi" a drugi kažu da treba mijenjati ulje.
    (Boki, 22. oktobar 2021 18:25)



    Ok na vreme si upozoren, ti menjaci u Fr vozilima su poznati po kvarovima, nmj posle da pricas da nisi znao, raspitaj se..
    (1001, 22. oktobar 2021 23:23)

    # Link komentara

  21. Manuelac se vozi samo dok jednom ne kupis auto sa automatikom, i to je to...
    (Ahonen, 21. oktobar 2021 13:41)


    Da da, pa vidi, nije bas svako blesav ko sto ti mislis, probaj da prodas auto sa automatskim menjacem, narocito sa tom pricom, leteci cilim i sl..
    (100, 22. oktobar 2021 23:21)

    # Link komentara

  22. Ne vozimo mi krseve jer ih volimo!
    (peca, 22. oktobar 2021 15:03)


    Ko ste to "mi" ?
    Ja kolko vidim po ulicama krseva je jako malo, ili sve manje, sem ako izuzmem tradicionalne taxiste, mada se i tu menja prica posto neka udruzenja voze odlicna i nova auta, ali sem taxista je ne vidim te krseve po ulicama?
    (100, 22. oktobar 2021 23:19)

    # Link komentara

  23. ZF - posle puno peripetija marketing je promenio plocu i sada se prvi servis (ulje i filter) sugerise na 60,000 km, pa sledeci na 150,000 km. Brojevi su okvirni, zavisi od uslova eksploatacije. Nemaju svi ZF menjaci isti karter, kako po obliku, tako i po materijalu.
    (Guliver, 22. oktobar 2021 17:27)


    ZF se radi u Pancevu...
    (C i n i k, 22. oktobar 2021 23:15)

    # Link komentara

  24. Vise sam za manuel ali ok je ZF automatik, pogotovo onaj sa 8 brzina u Bmw, ali bolji dozivljaj je sa manuelnim..
    (C i n i k, 22. oktobar 2021 23:13)

    # Link komentara

  25. naravno da nije neka kvanta fizika otkloniti kvar ali je problem u tome što niko ne rastura recimo menjač za Cayena 2014god ili Pasata b7 dsg pa mu tako ne možeš naći lupam 2 zupčanika nego moraš promeniti ceo menjač.
    (n6, 22. oktobar 2021 10:51)

    Pa kad je skupa radna snaga, a ljudi lenčuge. Pogledaš kako tamo u Pakistanu ili Bangladešu ljudi prave zupčanik za šta hoćeš, naprave kalup od peska, izliju zupčanik za kamion koji vuče 20 tona, pa će i taj Kajen valjda izdržati :)


    Lično preferiram manuelca, ne zanima me koliko je automatik bolji, brži, manje zamara... jednostavno sam navikao da mi desna ruka bude na ručici menjača. Kod ovih automatika koji imaju ručicu, plus mogućnost manuelnog šaltanja (tiptronik ili šta već) i nekako, ali kod modela koji između prednjih sedišta imaju samo "sedlo" na kome ima onaj malecni točkić ili čak nema ništa, jedino ću se navići ako budem morao, tj. ako ne bude imalo da se kupi ništa sa klasičnom ručicom.


    Evropa je dosta dugo forsirala manuelni menjač, dok se u SAD mogao naći samo u tragovima. Međutim, u Evropi forsiraju automatike tek sada kad su postali papreno skupi, održavanje relativno skupo, popravke gotovo nemoguće, a zamena menjača nenormalno skupa.

    Doduše, za nekog tamo u Švajcarskoj i nije toliko skupo, jer i kod manuelnog zamena plivajućeg sa kvačilom košta 1500-2000 franaka, pa 3-4000 za nov menjač nije nešto, plus i nema tog zamajca (ako je sa hidrauličnim konvertorom), a lakše za vožnju po gradu.
    (Veliki brat, 22. oktobar 2021 22:34)

    # Link komentara

  26. @boki

    Ja sam negde čitao da su ti automatici upareni sa 1.6 motorima nekako slabiji i da su generalno bolji oni što idu uz 2.0, ali opet taj motor ne ide u C4... Ista priča je i sa DSG DQ200 menjačima što idu uz 1.6 TDI kod VW. Ja sam se isto dosta razmišljao pa sam uzeo 2.0 verziju sa tim "boljim" menjačem, malo robusnijim. Doduše, uzimao sam i veći auto pa se moglo birati.
    (vrach, 22. oktobar 2021 22:05)

    # Link komentara

  27. Sto rece Ante, toliko vec vozim da je i za mene manuelni menjac u stvari automatik, to vec podsvest menja brzine.

    Sto se tice automatika, naravno da je to naprednije i buducnost, tacnije sadasnjost. Jedino bih voleo da cujem komentare onima kojima se pokvario.

    Mada, meni je to pomalo i stvar nekog principa, da ne kazem inata, danas automatik menjac, sutra automatik kocnice i gas, prekosutra automatik volan, i voila, nisi vise vozac nego putnik.
    (vi svi napred, ja cu nazad, pa da kupim konja, 22. oktobar 2021 21:51)

    # Link komentara

  28. ako hoces da ti vozis - biras manuelni, ako hoces da te voze - automatik.
    (covek, 22. oktobar 2021 21:34)

    # Link komentara

  29. Nemaš ti pojma sa životom. A ni sa vožnjom, siguran sam.


    Verujem da je za većinu koja vozi u Srbiji danas bolji automatik. To je direktno u vezi sa tim koliko ta većina loše vozi. Teško im je. Ko će da tamo menja neke brzine kad jedva stigne da da migavac, ne može da prati saobraćaj oko sebe, i još ti strašni pešaci iskaču. Da, većina je jedva savladala osnove vožnje. Takvima je automatik raj, jer u suštini ne vole da voze. Rade to zato što moraju. I onda daj šta daš da mi olakša život. Svi beze od magistrala jer ne znaju da voze po njima. Vrhunac doživljaja im je 130 na autoputu, a kad udju u grad kolaps u glavi.
    (Marko, 22. oktobar 2021 17:22)
    (Izdajnik, al najlepši, 22. oktobar 2021 21:31)

    # Link komentara

  30. Bože al' se ovde povela debata do žučne rasprave, a u samom naslovu se postavlja sasvim jasno i jednostavno pitanje - "Šta vozači radije biraju manuelni ili automatski menjač? ". I evo mog odgovora: kod kupovine vozila sada lično i trenutno bi birao manuelni menjač jer mi to finansije dozvoljavaju ALI preferiram automatski menjač jer je daleko bolji i praktičniji za vožnu automobilom i to je to jednostavan odgovor bar tako smatram. Kome se ne sviđa moj odgovor nema potrebe da ulazimo u dubiozu ili da mi se stvari 'objasne'... Naravno poštujem svakoga njegov izbor automobila i sa kojim menjačem. POZZ svim komentatorima.
    (XXL, 22. oktobar 2021 20:26)

    # Link komentara

  31. Mada sve je to relativno. I istina nisam nikad probao da vozim automatik malo mi je to čudno kako auto zna kad ja naglo usorim. Tu se sigurno troše kočnice ko blesave..i gume..
    (Dragan Milošević, 22. oktobar 2021 14:23)

    Veruj mi da zna kad usporavas i vraca brzine ka nizoj tacno kad treba i mnogo bolje i lepse nego sto bi ti to uradio. Kod starih automatika kocione plocice su se brze trosile, ali kod ovih novi, to traje isto kao i kod manuelnog. Motor kod automatika je uvek u savrsenom obrtaju i uvek u pravoj brzini, sto nije slucaj kad sam menjas, ma kakav da si vozac, tako da je dugotrajan i zasticen od unistavanja glupiranjem i divljanjem. Zabavan je za voznju, moze da se vozi brzo i agresivno, ima opciju SPORT, manuelno saltanje brzina, i savrseno mozes da imas kontrolu nad vozilom, ma sta ljudi ovde pricali! Stepeni prenosa se menjaju onako kako ti zelis, a to sve zavisi od toga, kako pritiskas pedalu gasa, ako hoces, on ce menjati na 1700 obrtaja, a mozes i na 5000, sve zavisi od tvoje volje. Da bi ti se svidela voznja automatika, neophodno je da ga vozis nekoliko dana, a ne 2 minuta po parkingu, kao vecina koja pljuje po ovome.
    (peca, 22. oktobar 2021 19:41)

    # Link komentara

  32. Вијао сам неки аутоматик прошле године, али нисам нашао да ми и опрема уз њега ваља па сад купио са мануелним мењачем. Али како иду године смара ме све више шалтање.
    (Комша, 22. oktobar 2021 19:35)

    # Link komentara

  33. R53

    Vidim po potpisu da možda vozite Cooper S tako da razumem šta hoćete da kažete. Ali većina što vozi neki običan benzinac ili dizel će taj downshift uraditi jedino kad slučajno promaši brzinu... A ni tad taj silni i presilni 1.2 sa 2,5 cilindara neće imati nikakav zvuk, osim onog osećaja da će da mu klipovi probiju haubu...

    Vama svaka čast za vozilo. ;)
    (vrach, 22. oktobar 2021 19:09)

    # Link komentara

  34. @Jtd
    Drago mi je da si zadovoljan sa svojim AISIN sa 6 brzina. Ja upravo razmatram da uzmem Citroen C4 sa tim mjenjačem (zovu ga EAT6), samo mi je dilema oko servisiranja, jer bih uzimao polovan sa oko (bar na papiru) 150.000 km, pri čemu ulje vjerovatno na mjenjaču nikad nije mijenjano (ovlašteni servisi to ne rade jer je deklarisan da nema održavanja), a mnogi kažu da ipak treba mijenjati ali da je rizična promjena na većoj kilometraži ukoliko ranije nije mijenjano, poznati su slučajevi da tada mjenjač počne da radi lošije nego prije jer novo ulje ne može da "drži" ishabane elemente onako kako je moglo staro gušće ulje. Zato neki kažu "ne diraj dok radi" a drugi kažu da treba mijenjati ulje.
    (Boki, 22. oktobar 2021 18:25)

    # Link komentara

  35. Vozim auta sa automatikom preko 30 godina i ne bih nikada kupio auto sa manuelnim menjacem (vozim manuelni kada dodjem u posetu Srbiji).
    Vozaci koji uzivaju da voze auto sa manuelnim menjacem verovatno nikada nisu vozili automatski. Automatik je nezamenjiv u gradskim guzvama i stani - podji situacijama. Polazak na uzbrdici - bez problema.
    Mogu da shvatim da ljubitelji sportskih auta uzivaju u menjanju brzina, ali njihov broj je neuporedivo manji od vozaca "normalnih" automobila.
    Izgleda mi da se trend menja u korist automatika kako vreme prolazi, cak i u Evropi. Severna Amerika je vec barem 80% automatska i to jos od pre 50 godina.
    Neki komentatori kazu da vole manuelni "jer imaju bolju kontrolu nad autom". To je obicna besmislica jer nikakav menjac vam nece pomoci ako vozite neprilagodjenom brzinom ili ako buljite u mobilni telefon dok vozite.
    Plus, cak i stariji automatski menjaci imaju tzv. "low gear" (nizak stepen prenosa) ili par njih. U slucaju velike uzbrdice ili nizbrdice rucica menjaca se prebaci "L" ili "2" brzinu i onda menjac ne menja brzine nego ostaje u toj brzini. Moderni automobili imaju posebne sisteme za kotrolu kretanja u extremnim nizbrdicama.
    Skoro svi noviji automatici imaju i manuelni nacin biranja brzina (naravno bez kvacila) ako to nekom nesto znaci.
    Jedan nedostatak auta sa automatikom je sto ne moze da se upali na gurku :)
    (Milosav, 22. oktobar 2021 18:23)

    # Link komentara

  36. @pacificka obala:

    '...Trenutno imamo jedna kola sa automatskim (teslu 3), vozi je zena i jedna sa manuelnim, gulia ( crvena, ljubav moje mladosti). Guliu vozim jer je volim ali za svakodnevnu gradsku voznju tesla je daleko bolji i komforniji izbor.
    (pacificka_obala, 22. oktobar 2021 03:56) ..."

    Alfa Romeo u USA ne nudi model Gulia sa manuelnim menjacem. Tako da verujem da je pacificka obala samo pusti san isto kao i Tesla i Alfa...
    (Geometar, 22. oktobar 2021 17:40)

    # Link komentara

  37. Za ZF je servisni interval 60000km. Set u vidu ulja, nov plasticni karter sa integrisan filterom i sarafi je 400e. Plus ruke.
    Dsg se ne servisira, izvadis, bacis u smece i stavis drugi.
    Nije to za nas dzep.
    (Cvrc, 21. oktobar 2021 19:01)
    Nisi ti ni prisao auyomobilu sa ZF automatskim menjacem kad pises ovakve gluposti
    (Misa, 22. oktobar 2021 09:34)

    ZF - posle puno peripetija marketing je promenio plocu i sada se prvi servis (ulje i filter) sugerise na 60,000 km, pa sledeci na 150,000 km. Brojevi su okvirni, zavisi od uslova eksploatacije. Nemaju svi ZF menjaci isti karter, kako po obliku, tako i po materijalu.
    (Guliver, 22. oktobar 2021 17:27)

    # Link komentara

  38. Verujem da je za većinu koja vozi u Srbiji danas bolji automatik. To je direktno u vezi sa tim koliko ta većina loše vozi. Teško im je. Ko će da tamo menja neke brzine kad jedva stigne da da migavac, ne može da prati saobraćaj oko sebe, i još ti strašni pešaci iskaču. Da, većina je jedva savladala osnove vožnje. Takvima je automatik raj, jer u suštini ne vole da voze. Rade to zato što moraju. I onda daj šta daš da mi olakša život. Svi beze od magistrala jer ne znaju da voze po njima. Vrhunac doživljaja im je 130 na autoputu, a kad udju u grad kolaps u glavi.
    (Marko, 22. oktobar 2021 17:22)

    # Link komentara

  39. Prethodno vozilo mi je bilo automatik. Kupio ga novo. Imao sam probleme u garanciji i u dva navrata bio i bez kola zbog kvara menjača a jednom čak 28 dana. Par godina posle garancije sam opet imao kvar i opravku lepo platio,skoro dve hiljadarke. A kada sam prodavao ta kola bio je pakao baš zbog automatskog menjača jer kupci polovnjaka pretežno traže ono na čemu su potencijalni kvarovi i održavanje jeftiniji i uopšte nije bilo lako za prodati.Posle toga sam kupio nov automobil sa ručnim menjačem.
    (moje iskustvo, 22. oktobar 2021 16:50)

    # Link komentara

  40. A sto bi se pokvatio??? Ja citav zivot vozim samo automatike, i nikad mi se menjac nije pokvario. A i svi moji prijatelji i poznanici uglavnom vole automatike. I opet, nisam cak ni cuo da se nekom pokvario. Tako da pinovim jos jednom, sto bi se pokvario? :)))
    (BGD, 22. oktobar 2021 16:37)

    # Link komentara

  41. Vozio se u Rav 4 hibrid, automatik. Osecaj fantastican.
    (Toma, 22. oktobar 2021 15:33)

    # Link komentara

  42. Automatski menjači nisu isti, DSG je robotizovani manuelni menjač, AISIN je sa hidrauličnim konverterom obrtnog moment kao i ZF menjači.
    DSG ima relatino kratak interval zamene ulja (60.000 km) i mora da se menja kvačilo (nije isto kao obično) kad se potroši.
    AISIN šestostepeni menjač je deklarisan da nema održavanja ukoliko nema teške uslove eksplatacije i u tom slučaju bez problema nermalno radi i prek 400.000 kilometara. Ulje za osmostepeni menjač ove vrste višesruko skuplje. Oni koji preferiraju manuelne menjače će na dizel i savremenim benzinskim turbacima menjati kvačilo i zamajac kad se istroše, a toga nema na ovim menjačima. Sad vidite šta je isplatljivije, promeniti 4 puta ulje za svaki slučaj u ovim menjačima za 400.000 kilometara (4 * 120 evra) ili dva puta kvačilo i zamajac. Ovo je naravno okvirno.
    Automatski ili manuelni menjač? Imam dva automobila, jedan sa automatskim, jedan sa manuelnim menjačem. Kad ih vozim, prilagođavam se vozilu, i nemam nikakav problem ni sa jednim, ni sa drugim. Jedino mi je prijatnija vožnja sa automatikom u beogradskom krkljancu, nekako sam relaksiraniji...
    Da li bi opet kupio automatik? Sigurno, iako sam kupio vozilo sa automatskim menjačem polovno. Jednostavno nemam nikakvih problema s njim, bez obzira na priličnu kilometražu. AISIN šestostepeni automatik je u vozilu.
    (Jtd, 22. oktobar 2021 15:11)

    # Link komentara

  43. Zanimljiva je ovo tema, cim ima ovoliko komentara, ali malo ko da kaze gorku istinu! Svi mi, kao nesto volimo, te manuelni, te dizel iskljucivo, te lozimo se na jtd star 29 godina, a stvar je u novcu! Da ga imamo vise, siguran sam da bi i automatika bilo masovno, kao i automobila na baterije, kakav dizel, jtd, hdi, tdi, gluposti koje brundaju, tresu se, dime, svasta. Vozim nov auto, benzinac, sa automatskim menjacem, jer sam mogao sebi to da priustim, ali kao drugi auto imam Juga. Necu za dva coska dnevno, da bacam novac na skupa vozila, ali da bas imam viska para, i taj drugi bi bio nov i automatik, naravno, ne dizel, nikada. Sve je u novcu, to je cela nauka. Ne vozimo mi krseve jer ih volimo!
    (peca, 22. oktobar 2021 15:03)

    # Link komentara

  44. Za naš standard ukoliko želite da vozite veću dizel limuzinu a živite u manjim gradovima i provinciji pametniji izbor je manuelni menjač. Iz razloga da ako promenite neki ležaj u menjaču ili ne daj bože ceo menjač izađe koliko toliko prihvatljivo. Crkavanje ili popravka automatskog menjača je dosta skuplja. Prostire se svako koliko je dug. Ja sam na fiat cromi recimo kupio ceo menjač polovan za 300e služio me godinama posle, puko mi ležaj i napravio dar mar. Da sam imao isti taj auto sa automatskim menjačem žali bože. Mada sve je to relativno. I istina nisam nikad probao da vozim automatik malo mi je to čudno kako auto zna kad ja naglo usorim. Tu se sigurno troše kočnice ko blesave..i gume..
    (Dragan Milošević, 22. oktobar 2021 14:23)

    # Link komentara

  45. Treba znati princip rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem i zašto postoji menjač. Da li je automatski ili manuelni menjač vrlo je bitno. Sada kada je
    sve kompjuterizovano, pa i automobili, prepostaviti je da je automatski menjač
    bolje rešenje, ali pravi vozači više vole manuelni.
    (Mancini, 22. oktobar 2021 13:44)

    # Link komentara

  46. A o toj nekoj kontroli vozila i iz 4 u 1 pun gas u krivini, šta reći. Iskreno, ne znam gde vi to vozite. To može još u video igrici, na javnim putevima teško.
    (vrach, 22. oktobar 2021 11:07)
    Iz 4 u 2 za zustriju voznju po krivinama + zvuk benzinca pri takvom "downshiftu" je fantazija. Kad se iskljucis sa autoputa pa prema Rtnju, Soko banji, ima dosta prelepih puteva za uzivanje, bas juce sam vozio tuda, doduse uz ZF automatik i 260ks i pomislio kako ne bi bilo mnogo manje lepote ni sa slabijim manuelcem.
    (r53, 22. oktobar 2021 13:09)

    # Link komentara

  47. Automatik za grad, manuelac za duza putovanja, u cemu je problem?
    (kr, 22. oktobar 2021 13:06)

    # Link komentara

  48. „... Dozvolite da neki ljudi ne vide svrhu u tome da npr. svaki dan drndaju manuelac na potezu Autokomanda-NBG, po 2 sata, po principu 1-ler-1-ler-1-2-ler. I kvačilo pride. Naravno da to svakom iole normalnom vozaču postane automatska radnja, ali čemu toliko bespotrebno maltretiranje...“
    (vrach, 22. oktobar 2021 11:07)

    Slažem se. Treba biti teški mazohista pa u današnje vreme uživati u vožnji kolima gradom. Bez razlike kakav menjač ili motor imaš.
    (DAF 66 Variomatic, 22. oktobar 2021 12:57)

    # Link komentara

  49. Svi komentari gde se pljuje automatik su od ljudi koji nikad nisu probali automatski menjač ili od onih koji imaju do 25 godina pa ih još nije pustilo loženje sa vožnjom, šaltanjem, preticanjem, vraćanjem iz 4 u 3, itd itd itd..
    Svako ko vozi, a vožnja mu je rutina i prelazak od tačke A do tačke B, voziće automatik i isključiti dodatne potrebe svog tela i mozga..
    (brarik, 22. oktobar 2021 12:37)

    # Link komentara

  50. Manuelac se vozi samo dok jednom ne kupis auto sa automatikom, i to je to...
    (Ahonen, 21. oktobar 2021 13:41)

    Ili kad ti se prvi put pokvari automatik, a onda proklinješ dan kada si ga kupio...
    (panter pudlica, 22. oktobar 2021 12:32)

    # Link komentara

  51. Ručni menjač za po gradu, a automatski za duže relacije? Ahaha, potpuno suprotno od logike :) Ko zna, možda čovek uživa u tome da šalta njegov sportski hečbek na semaforima i u gužvama, dok mu ne otpadne ruka i noga, a pritom ne zna da na auto-putu nije ništa veći komfor ako imaš automatski menjač...
    (Rade, 22. oktobar 2021 08:13)
    Jao bre tebi sve treba da se crta kao detetu. Duža relacija je autoput, kraća magistrala. Autoput je uglavnom smaračina i bitno je samo da ide tiho, udobno i da može lepo da povuče, magistralom volim da se provozam radi same voznje i tu mi vise prija uzeti manji auto niskog tezista i saltati kako ja hocu. Kakvo crno stajanje u guzvi…
    Inace i po gradu manuelni (ili rucno saltanje automatika na + -) zna da bude zgodniji jer cesto bolje vozac predvidi situaciju nego auto koji npr. krene da spusta stepene prenosa pri popustanju gasa, a situacija predvidja da se uskoro naglo ubrza pa se tu nepotrebno gubi obrtni momenat, narocito kod dizela.
    (r53, 22. oktobar 2021 12:27)

    # Link komentara

  52. E-CVT menjač (potpuno različit od CVT menjača) je u kompleksnom sadejstvu sa OTO i E motorom. Stoga je najperspektivniji trenutno automatski menjač. Menja prenosni odnos kontinualno a ne skokovito. S njim Toyota čuda pravi. A prija mi kao vozaču fascinantno. Ne kvari se, a ulje se menja na 200.000 km.
    (Doca, 21. oktobar 2021 23:59)

    Nije tačno da se kod e-CVT-a ulje menjača menja tek na 200 hiljada kilometara. Kod nekih i već na 60 ili 80 kkm. Sve zavisi od konkretnog modela i godišta.
    (DAF 66 Variomatic, 22. oktobar 2021 12:23)

    # Link komentara

  53. Vozio sam 20 godina automobila sa manuelnim menjačem. Poslednje 3 godine automatik. Sve je lakše i lepše sa automatskim menjačem.
    (Aleksa, 22. oktobar 2021 12:20)

    # Link komentara

  54. Menjač je posledica kompromisa toga što koncept motora sa unutrašnjim sagorevanjem optimalno isporučuje snagu samo u određenom opsegu. Da nije toga, menjač ne bi morao da postoji, kao što je slučaj sa vozilima na električni pogon.
    Lično, ne nalazim nikakvo zadovoljstvo ili razlog za bolje mišljenje o sebi zbog tebe ga što se dobro snalazim sa manuelanim menjačem, a dobro se snalazim. Set kvačila mi izuzetno dugo traje, a vozim automobil sa preko 150ks, recimo. Čak znam i heel-toe tehniku, i sl. (napredni poznavalac, recimo).
    Sledeći automobil će svakako biti takav da mene lično ne zamara aktivnošću vođenja računa o stepenu prenosa.
    (zainteresovani posmatrač, 22. oktobar 2021 11:56)

    # Link komentara

  55. Pravi muskarci voze automatika, a decaci se vecito igraju sa manuelnim menjacem!
    (dostajevisesaltanja, 22. oktobar 2021 11:49)

    # Link komentara

  56. @Geometar
    Pa čovek je lepo upario e-CVT sa hibridnim pogonom. Nije ni pomenuo čisto benzinski motor. Samo je napravio grešku što Toyota sa eletromotorom nije uparila SUS u OTO, već u Atkinsonovom ciklusu rada.
    (hm, 22. oktobar 2021 11:12)

    # Link komentara

  57. Najjači su mi komentari kako svi koji voze automatik imaju neki problem sa korišćenjem manuelnog. Sve neki "šumaheri". Dozvolite da neki ljudi ne vide svrhu u tome da npr. svaki dan drndaju manuelac na potezu Autokomanda-NBG, po 2 sata, po principu 1-ler-1-ler-1-2-ler. I kvačilo pride. Naravno da to svakom iole normalnom vozaču postane automatska radnja, ali čemu toliko bespotrebno maltretiranje. A o toj nekoj kontroli vozila i iz 4 u 1 pun gas u krivini, šta reći. Iskreno, ne znam gde vi to vozite. To može još u video igrici, na javnim putevima teško.
    (vrach, 22. oktobar 2021 11:07)

    # Link komentara

  58. Slicno pitanje kao: "Šta ljudi radije biraju – smart phone ili onaj sa brojcanikom?"
    (telefon, 22. oktobar 2021 11:02)

    # Link komentara

  59. Da li je automatik bolji je pitanje kao da li je bolja masina za ves ili ručno pranje vesa.
    Pametnoj dosta!
    (Redstorm, 22. oktobar
    To nije poredjenje , to je banalizacija ...u autu se vozis , ucestvujes svakako , automobile ljudi kupuju iz zadovoljstva , oni su postali vise od prevoznog sredstva ...ne znam nikoga ko pere ves iz zadovoljstva ili ti jesi taj ? Da li sedis na masini dok pere ves ? Mozda i da cim si to uporedio ! Ne bih sada da objasnjavam sta je poredjenje , uporedne vrednosti i svrha toga ! Manuelni menjac vole ljudi koji vise zele da uticu na celokupnu situaciju , koji vise uzivaju u voznji , vole da osete auto ! Svakako u buducnosti vozila ce biti potpuno autonomna pa cete vi koji volite da uzivate dok gledate moci potpuno da uzivate , a ostali ce se snaci vec nekako da to ne bude robotizacija ljudi na kraju ! Masine da ali samo tamo gde nepostoji faktor integralnosti ( sreca, zadovoljstvo , ucinkovitost)
    (nenad, 22. oktobar 2021 11:00)

    # Link komentara

  60. Manuelni menjac je prevazidjena tehnologija...
    (markod, 22. oktobar 2021 11:00)

    # Link komentara

  61. Dok sam terao manuelca slušao sam priče (pošto svoj stav nemam, jer se u automobile slabo razumem) kako to sa automatikom nije to, održavanje, veća potrošnja, trange frange... od decembra do danas sam prešao malo više od 20.000 km na automatiku i, evo, pitam se zašto svi nisu automatici :) mislim da, od ovih 40% što su za manuelce, bar 20 nije automatik uopšte probalo, a ovih ostalih 20 su kao moj "koji je to auto bolji od moskviča!?" ćale :))
    (UnrealEngine, 22. oktobar 2021 10:58)

    # Link komentara

  62. Do 25, 30 god manual . Posle automatik . I za sve osobe koje nisu preterano
    " zaintereaovane " za voznju bolji je automatik .
    (Zucko, 22. oktobar 2021 10:56)

    # Link komentara

  63. majstora za automatski menjač ima ali do problema dolazi kada autu novije generacije rikne automatski menjač. nebitbo da li je DSG, Tronic, CVT... naravno da nije neka kvanta fizika otkloniti kvar ali je problem u tome što niko ne rastura recimo menjač za Cayena 2014god ili Pasata b7 dsg pa mu tako ne možeš naći lupam 2 zupčanika nego moraš promeniti ceo menjač. ista priča je i kod Toyotinih CVT ukoliko ode recimo diferencijal koji je u sklopu menjača pa moraš ceo menjač da zameniš jer ne možeš naći samo taj deo u prodaji. dok se recimo delovi za C ili E klasu iz 2001god. i mogu pronaći. Inače naravno da je automatski menjač mnogo lakše i komfornije voziti od manuelnog. svako ko sedne u auto sa automatskim menjačem, a predhodno vozio manuelni zna o čemu pričam.
    (n6, 22. oktobar 2021 10:51)

    # Link komentara

  64. Ti isti automobili ce završiti na Balkanu za koju godinu sa ko zna koliko stotina 1000 kilometara .Smo kada počnu da crkavaju opet menjači.Manuelni još nisam čuo da je nekom crkao.Pozz iz DE
    (herr Žika Pavlović, 22. oktobar 2021 09:54)

    Herr Шика, неће само мењачи да цркавају, цркаваће све, и све мора да се среди да би се возило. Ја волим аутоматик, јер сам постао лењ са годинама. Коштала ме последња поправка 2000 евра, и сад сам прешао још 70.000, гаранцију имам на 100.000. Па гориво сам платио три пута толико...

    Да имам пара за половног Теслу С и то бих купио. Аутоматик, електрика, да ли ће да се поквари? Да цркну батерије? Па хоће, али ако имаш пара за ауто, имаш и за одржавање, зар не? Али нисмо научени тако, научени смо да дигнемо кредит на 5000 и да купимо ауто за 6000. За сервисе (мали/велики) нема, за одржавање и веће поправке нема, за нове гуме - нема....има за кредит и хиљадарка за гориво...и вози се БМВ тројка, аутоматик, са шибером, седамнаестице...двехиљадетреће годиште....

    Возиш шта ти прија и шта можеш да платиш. Полован, нов, аутоматик, ручни, електрични....или идеш пешке, бициклом, аутобусом. Нико никог не тера да вози било шта или да иде било где.

    ПС цркне квачило, пливајући оде, залепи, тако да 'оће и мануелни да цркне, и хоће и то да кошта
    (Јарац, 22. oktobar 2021 10:45)

    # Link komentara

  65. Kako moj susjed kaže. Ja njega ubacim u brzinu u minhenu ,a švabo šalta do imotskoga.
    (Flash, 22. oktobar 2021 10:41)

    # Link komentara

  66. Menjači polako izlaze iz mode, elektrika preuzima primat mic po mic... Za 20 godina ćemo se samo sećati menjača
    (Bro, 22. oktobar 2021 10:32)

    # Link komentara

  67. "U analizi rezultata ovog istraživanja navodi se da je za one koji preferiraju manuelne menjače glavni fokus na zabavi u vožnji.
    ...... žene i stariji ljudi radije voze automobile sa ručnima menjačima, pokazuje anketa."

    A zasto kreces od pretpostavke da nam je crkao? Imam i vozim automatike vec preko dve decenije, i nikad nisam imao problema sa menjacima.

    Za one kojima je ovo nova tehnologija, automatski menjaci postoje vec vise od jednog veka...

    A za one koji filozofiraju o osecaju, kontroli, uzivanju u voznji, lepo sebi vec jednom priznajte, "sirotinja sam, nemam ni za ljudski auto ni za ljudski menjac", umesto sto sebe lazete i druge ubedjujete kako je bolje... Pa ko bi bio lud da uzme neki normalan auto, tipa E ili S klasa, A6 ili A8, BMW 5 ili 7, sa manuelnim menjacem?

    A sto se uzivanja u voznji tice, i te kako uzivam kad sednem u auto sa 200 ili vise konja, sa automatskim menjacem, naravno.
    I osecaj je sjajan.
    A i kontrola.
    (drug, 21. oktobar 2021 22:31) # Link komentara

    ti druže ne uživaš u vožnji sa bmv, audi, merc.... ti lečiš komplekse a to ti se čini samo da uživas. ja kad uživam u vožnji ja uživam nevezano koji auto vozim dal punta, daciju ili bmv audi...
    (AC-DC, 22. oktobar 2021 10:31)

    # Link komentara

  68. Prvo zavisi šta zovete automatdkim menjačem?Ako nije sa duplim kvačilom uvek pre biram ručni, CVT je do pre dve godine bio očaj živi, zadnja generacija toyote RAV 4 je konačno stigl sa OK CVT-om.
    (Milan, 22. oktobar 2021 10:31)

    # Link komentara

  69. Oduševljeni su automatskim menjačima oni koji voze moderne automobile sa modernim menjačima ili oni koji nisu zahtevni, a prelaze veliku kilometražu u gradu.
    Jedino automatski menjači sa duplim kavačilom imaju približno iste performanse i potrošnju kao isti modeli automobila sa manuelnim menjačem.
    Kod klasičnih CVTa potrošnja je veća za 10-15%, performanse su za toliko lošije.
    Pošto se kod nas ne kupuju samo novi automobili, čak se mnogo više kupuju polovni, u stvarnosti se radi dakle radi o starijim menjačima koji imaju svoje nedostatke.
    U tom najčešćem slučaju pitanje je da li si spreman da imaš malo slabiji auto sa malo većom potrošnjom zbog automatskog menjača?
    (sim, 22. oktobar 2021 10:29)

    # Link komentara

  70. Ako hoćete gomilu minusa napišite istinu. Ako želite gomilu pluseva lažite i podilazite svetini. Isto kao i na izborima.
    (Kole, 22. oktobar 2021 10:18)

    # Link komentara

  71. Najbolji su ručni iz Fast and Furious sa 18 brzina.
    (Juho, 22. oktobar 2021 10:07)

    # Link komentara

  72. @Nikola - nalupetao si se gluposti za svo vreme dok si pisao komentar i još si baš postavio vickast komentar. Na ovim stranicama često se oglasim komentarom i ko prati b92 i rubriku 'automobili' upoznat je da vozim FIAT Tempra 1,6S Berlina proizveden u Izmiru Turska te koristim izraz 'turčin'. Nikakav AUDI A4 NE vozim, a ovlašćeni servis kod nas ne popravlja automatski menjač. Pitanje koje sam postavio je logično jer čitam komentare poznavalaca automobila koji daju sve tehničke podatke o tome menjaču kao ti što si naveo i nadri majstore, a to nije poenta. Poenta je da si nepismen i to je to, a uključio si se u raspravu dok sam se JA informisao u vezi toga i zato sam postavio komentar koji sam postavio. Dakle NE znaš i nisi trebao da raspravljaš gde, šta, kako i šta da kupim jer mi od takvih nije potreban savet jer ni ovo NISI ZNAO. Bez uvrede izvadio si se na starost automobila. Dakle POZZ, a za ubuduće više se informiši (molim vas objavite mi sada već moj poslednji komentar u vezi teme jer smaram ove neinformisane).
    (XXL, 22. oktobar 2021 10:05)

    # Link komentara

  73. Lično poznajem dvoje ljudi kojima su crkli automatici dsg na novim kolima u garantnom roku.Koleginici na golfu 7 starom 3 godine sa ne punih 100kkm i kolegi pre 4 dana na audi q2 starom 2 godine sa 91kkm.sva sreća pa se to dogodilo u garantnom roku i u Nemačkoj pa su rešeni problemi inače se opravke mere hiljadam evra.Ti isti automobili ce završiti na Balkanu za koju godinu sa ko zna koliko stotina 1000 kilometara .Smo kada počnu da crkavaju opet menjači.Manuelni još nisam čuo da je nekom crkao.Pozz iz DE
    (herr Žika Pavlović, 22. oktobar 2021 09:54)

    # Link komentara

  74. Za ZF je servisni interval 60000km. Set u vidu ulja, nov plasticni karter sa integrisan filterom i sarafi je 400e. Plus ruke.
    Dsg se ne servisira, izvadis, bacis u smece i stavis drugi.
    Nije to za nas dzep.
    (Cvrc, 21. oktobar 2021 19:01)
    Nisi ti ni prisao auyomobilu sa ZF automatskim menjacem kad pises ovakve gluposti
    (Misa, 22. oktobar 2021 09:34)

    # Link komentara

  75. Manuelni, kraj priče... Automatik je za Amerikance i žene.
    (Ibna, 22. oktobar 2021 09:34)

    # Link komentara

  76. Sama rec kaze sta je za koga.
    M - muskarci
    A - a to je za zene
    (Bard Ziva, 22. oktobar 2021 09:27)

    # Link komentara

  77. ti 40% nisu ni probali automatik.
    15 godina sam voziomanurlni,posledbjih 6 automatik.
    i nikada vise necu kupiti auto sa manuelnim menjacem
    (Ako su ruze, procvetace..., 22. oktobar 2021 09:23)

    # Link komentara

  78. Ja sam ljubitelj manuelnih menjaca i 150 konja dizeli bilo koji JTD,TDI,HDI,DCI,SDTI,CDI itd..A jos od malena volim mecke 250D je i dalje moj omiljen auto svih vremena,Sad vozim neki Mercedes ML sa automatskim menjacom i nisam nesto lud za njim pogotovo me je registracija ubila u pojam...
    (Drax, 22. oktobar 2021 09:22)

    # Link komentara

  79. Dugo sam vozila automobile sa rucnim menjacem dok sam bila u Srbiji. Kad sam otisla na zapad pocela sam da vozim automatik. Nikad se ne bi vratila na manuelni. Ovde imate trkacke staze i mozete da unajmite neke besne automobile i da divljate koliko god zelite.
    (cica, 22. oktobar 2021 09:13)

    # Link komentara

  80. Razlika u potrosnji je ogromna. Imao sam passata b8 2.0 150ks karavana sa manuelnim menjacem, trosio je 8-9l po gradu.
    Sad imam tiguana isti motor, ista konjaza jeste 4x4 ali po gradu nikad ispod 12l.
    (Dong, 22. oktobar 2021 09:08)

    # Link komentara

  81. I zaboravih ispričati jednu zgodu, kad mi je rodica došla iz Kanade, cijeli život vozi automatika, i tu kupila s ručnim mjenjačem. Vozi ona mene prvi dan, i kaže: " Vidi kako mi auto ima lijepi, baš sportski zvuk"!
    Kažem joj ja: "Koji sportski zvuk, ženska glavo, voziš več 2 kilometra u 1 brzini, eksplodirat će ti motor, prebaci u drugu!"
    (Ante, 22. oktobar 2021 09:05)

    # Link komentara

  82. Automatik je puno komforniji za grad a i za auto put. Ponekad se pitam zašto uopšte i postoje manuelni menjači.
    (Alex, 21. oktobar 2021 22:35)
    Imas puno pravo da se citav zivot pitas zasto postoje. A ja cu citav zivot voziti kola sa manuelnim menjacem.
    (midolare, 22. oktobar 2021 09:05)

    # Link komentara

  83. Samo pravi ljubitelji i poznavaoci automobila voze manuelca!
    Za preko 90% ljudi manuelni pretstavlja opterecenje u voznji, jer ne znaju i onda se komfornije osecaju sa automatikom i kude manuelni zbog njihovog neznanja.
    (anon, 22. oktobar 2021 09:03)

    # Link komentara

  84. Pošto sam vozio oba, osobno, ručni mjenjač je za mene nezamjenjiv.. Vožnja po snijegu ili ledu, kočenje motorom, malo zabave po brdskim zavojitim cestama.. dosta stvari od toga zamjenjuje elektronika, poput traction controla,ESP, itd, ali, kad čovjek vozi 20-30 godina ručni mjenjač, to i jeste automatik. Mijenjanje brzina je podsvjesno i automatski, prilagođeno uvjetima.. Meni je napor voziti automatika, barem prvih tjedan dana, poslije se naviknem, ali nikad nije to kao ručni mjenjač.
    Naravno, novi vozači, i oni koji nemaju puno "staža", njima je sigurno automatik lakši i jednostavniji.
    (Ante, 22. oktobar 2021 09:01)

    # Link komentara

  85. Da li je automatik bolji je pitanje kao da li je bolja masina za ves ili ručno pranje vesa.
    Pametnoj dosta!
    (Redstorm, 22. oktobar 2021 08:55)

    # Link komentara

  86. @Moj drug kupio pre neki dan Pasata b6 sa automatskim menjačem. Posle par dana na tabli upozorenje za kvar. Dijagnostika kaže kvar menjača, preko hiljadu evra popravka i servis menjača. Pa onda ovde pametuju kako je automatik zakon itd. Jeste bolji, za grad i gužve pogotovo ali samo ako kupiš nov ili proveren polovan kome znaš poreklo. Sve ostalo je mačka u džaku, pogotovo ovi iz uvoza što su svi prešli po 150-180000 km. a u stvari ko zna kliko. Moj drug je vratio auto na plac i vraćene su mu pare, toliko o automatiku kod polovnjaka kome ne znaš poreklo.
    (Stosone, 21. oktobar 2021 23:32)
    Ta fela ljudi izumire, ko će bre da kupi za 10000-12000 EUR auto koji je prešao pola miliona km a piše 5 puta manje. I to samo da bi se puvao po kraju a majstora sve manje a popravke sve skuplje.
    Kupis nov ili sa lizinga od auto kuće zastupnika normalan auto koji može da ti služi.
    Tada se ne postavlja pitanje mačke u džaku.
    (Redstorm, 22. oktobar 2021 08:54)

    # Link komentara

  87. Nekako se sa automatskim menjačem ne osećam vozačem nego više upravljačem. Znam da će me popljuvati ali eto
    (brainstorm, 22. oktobar 2021 08:52)

    # Link komentara

  88. vozim passat b7 automatik dsg....kupljen nov u srbiji, ja sam drugi vlasnik...nikada vise necu voziti sa manuelnim menjacem sem ako ne moram..veoma praktican, neumarajuci...sto se tice odrzavanja, na 80k km sevis i vozi...ima i ona glupost da sam menjas brzine na menjacu i na bolanu..2 puta probao...koliko samo odmorniji izadjes iz vozila posle puta...
    (dr mr, 22. oktobar 2021 08:48)

    # Link komentara

  89. Ko jednom predje na automatik ne vraća se više na manuelac osim zbog para. Iskustvo preko 2mil km.
    Za sve je bolji za sportsku i gradsku vožnju za autoput za potrošnju prakticno za sve. Od menjača na raspolaganju u SRB najbolji su: DSG, DCT, ZF, Aisin, G tronik redom. Zatim neki jeftiniji robotizovani i na kraju CVT.
    U proseku su novi auti 2000€ skuplji i to je to ali sada i polovnjaci više vrede sa automatskim.
    (Redstorm, 22. oktobar 2021 08:47)

    # Link komentara

  90. ... automatik i zima, sneg, klizava podloga... uz sve elektronike i senzore, iz gliba se išpati može samo cimanjem naped nazad, a to je za svaki automatik, jako zabavna procedura...
    (budala, 22. oktobar 2021 08:42)

    # Link komentara

  91. Koliko bespotrebne rasprave. Rekoh jednom ovde, NIJEDNA od ponuđenih opcija neće uskoro biti aktuelna.
    E-vozila nemaju (da, nemaju) menjač uopšte.
    Čemu rasprava šta je bilo bolje juče i prekjuče?
    (Auuu, 22. oktobar 2021 08:37)

    # Link komentara

  92. 2 auta u kuci, sportski hatchback manuelni, SUV za duze relacije i komfor automatik. Ne postoji bolje, samo drugacije, odlicna su oba.
    (r53, 21. oktobar 2021 23:27)

    Ručni menjač za po gradu, a automatski za duže relacije? Ahaha, potpuno suprotno od logike :) Ko zna, možda čovek uživa u tome da šalta njegov sportski hečbek na semaforima i u gužvama, dok mu ne otpadne ruka i noga, a pritom ne zna da na auto-putu nije ništa veći komfor ako imaš automatski menjač...
    (Rade, 22. oktobar 2021 08:13)

    # Link komentara

  93. Automatski menjač je za žene i ...hm...ženstvene muškarce!
    (Vlajko, 22. oktobar 2021 08:09)

    # Link komentara

  94. Manuelni !
    (BG, 22. oktobar 2021 07:42)

    # Link komentara

  95. Budućnost!!?? Elem,ovako......još za vreme YU,ono malo turista što je iz USA došlo na Jadran imalo je samo jedan jedini problem.Neresivi.Ne može da uzme rentakar......bukvalno nijedan ne ume da vozi!
    (deniro, 22. oktobar 2021 07:41)

    # Link komentara

  96. @Joko - BRAVO prijatelju moj komentatoru koji si shvatio poentu mog komentara. Naravno da sam pre za automatski menjač u odnosu na mehanički u svakom pogledu. I jedini si postavio pravi odgovor baš kao što si napisao u kratkoj rečenici sve si rekao u vezi običnog AUDI A4 sa neobičnim automatskim menjačem. POZZ.
    (XXL, 22. oktobar 2021 07:33)

    # Link komentara

  97. samo shalgetriebe priznajem, kakav automatik, to je za penzionere i pocetnike. ko nije saltao iz 3 u 1 u krivini u autu sa prednjom vucom i iz 4 u 2 da nabije max obrtaja taj ne zna sta je uzivanje. da ne pricam o medjugasu, voznji po snijegu i ledu, dzabe 4×4 kad je automatik bez reduktora.
    (ivan, 21. oktobar 2021 23:06)… voimeocaisina!
    (Metropola, 22. oktobar 2021 07:28)

    # Link komentara

  98. VW menjaci DSG na novijim vozilima su savrseni, vozim Golf 7 iz 2016 godine sa sedmostepenim DSG menjacem i uzivam u svakom predjenom kilometru, za svaku preporuku !
    (Perfektni menjaci, 22. oktobar 2021 07:14)

    # Link komentara

  99. Automat i mobitel
    (multitasking, 22. oktobar 2021 07:03)

    # Link komentara

  100. @Doca:

    "...[e-CVT] Stoga je najperspektivniji trenutno automatski menjač..."

    Za koju svrhu je najperspektivniji? Odlican izbor za hibridni pogon zato sto kombinuje varijabilne ulaze snage iz dva razlicita izvora.

    U slucaju pogona iskljucivo na MSUS motor e-CVT nema ama bas nikakvog smisla.

    U moje vereme se govorilo - mlad i perspektivan, vise mlad nego perspektivan.
    (Geometar, 22. oktobar 2021 05:26)

    # Link komentara

  101. Kad sam pre 20-tak godina dosao u USA trazio sam da kupim kola sa manuelnim menjacem, nikad nisam vozio automatika i secam se da sam kupio polovnu jettu 2.5 sa manuelnim menjacem od nekog Poljaka, dao mi je na kraju posle ubedjivanja sa popustom od 30% jer je u USA tesko prodati kola sa manuelnim menjacem.

    Prvi put sam seo u rentacar sa automatskim menjacem posle par meseci i imao sam totalnu paniku, gde je kvacilo, ruka stalno ide da selta menjac, leva noga nema kvacila i ne znas sta ces sa njom... ali sam vremenom navikao na automatik i zadnjih 15tak godina, sve do prosle sam kupovao automobile sa takvim menjacem jer su mnogo komotniji za svakodnevnu voznju.

    Trenutno imamo jedna kola sa automatskim (teslu 3), vozi je zena i jedna sa manuelnim, gulia ( crvena, ljubav moje mladosti). Guliu vozim jer je volim ali za svakodnevnu gradsku voznju tesla je daleko bolji i komforniji izbor.
    (pacificka_obala, 22. oktobar 2021 03:56)

    # Link komentara

  102. Mislim da manuelni menjac ima svoju draz u voznji, medjutim prednost, zavisi, ako ste svaki dan u kolima po sat i vise i cesto u gradskim guzvama rekao bih da automatski ipak mnogo olaksava zivot.
    (voodoo, 22. oktobar 2021 03:36)

    # Link komentara

  103. @XXL

    O cemu ti uopste pricas, covece? Zasto bi iko pokusao da remontuje automatski menjac? Ako je crko, sto se desava bas u retkom broju slucajeva, zameni se sve skupa, i gotovo. I naravno da ce svako razuman to uraditi u zvanicnom, ovlascenom servisu.

    Tri coveka su ti lepo i posteno odgovorila, ti si na to dvojicu nazvao glupima.

    Kazes da ti je skupo... pa sto si onda uzeo Audi A4 koji ne mozes da odrzavas? Vozi neku Daciju ili tome slicno...
    Kazes da novi menjac kosta ko dva polovna Audija A4 (pretpostavljam ko tvoj)... Pa kakav si to les od auta kupio? 20 godina star i sa skoro milion kilometara za sobom?

    Kazes ljudima da su glupi, neuspesno vickasti, i da zive u pink reality-ju, a svako normalan ce iz tvojih komentara da vidi da to vazi za tebe. Ali bitno da imas Audi, da te vidi komsiluk...

    Dakle, automatski menjac promeni u ovlascenom servisu, ako hoces da bude dobro uradjeno.
    Ako za to nemas para (a vidimo iz tvojih komentara da nemas), nadji nekog Kreku, Stevu Gedoru, Rajka Radapcigera ili slicnog mehanicara iz kraja, da ti nesto zbudzi za male pare...
    Ili prodaj taj Audi koji ne mozes da odrzavas, i kupi nesto jeftino, sto se odrzava za male pare.
    (Nikola, 22. oktobar 2021 03:31)

    # Link komentara

  104. Pitanje nije u potpunosti relevantno. Zavisi koji manuelni i koji automatski menjač. Prevelika je razlika izmedju menjača iste grupe. Svakako da je Porsche-ov manuelni menjač bolji od svakog CVT menjača, bolji od većine starih automatskih menjača. Sa druge strane osmostepeni ZF i dobar broj menjača sa dvostrukim kvacilom su bolji od gotivo svih manuelnih menjača. Sad ce se javiti sigurno neko ko je odusevljen i nekim CVT menjacem. To su uglavnom ljudi koji nemaju gotovo nikakve zahteve od vozila. Voze od tacke A do tacke B sa sto manje tenzija i bez ikakvih posebnih ambicija, sto isto treba postovati kao izbor.
    (Gross, 22. oktobar 2021 02:09)

    # Link komentara

  105. Samo Toyotin automatik dolazi u obzir.
    (Mirjana, 22. oktobar 2021 01:25)

    # Link komentara

  106. Imam para, hoćeš da ti pozajmim? I pitaj sestru jel voli lavove, imam viška pred kućom...

    Marex, 21. oktobar 2021 18:53)

    E neka smo saznali da si gastarbajter u Nemačkoj i da imaš para.
    (imaš i lavove od betona u dvorištu, 21. oktobar 2021 23:35)
    (Marex, 22. oktobar 2021 01:08)

    # Link komentara

  107. @doca
    Mala ispravka, kod Toyote nije OTO, već Atkinsin SUS motor.
    (hm, 22. oktobar 2021 01:01)

    # Link komentara

  108. Vozio automatik, i muka ziva nikako da se odluci sta hoce, u sustini automatik je dobar ako kupujes auto od 40k e na vise, ispod 30 je lose
    (pero, 22. oktobar 2021 00:57)

    # Link komentara

  109. imam oba, a automatik zadnjih 18 meseci i posteno reci to je gospodska voznja......manuelac za klince da nauce, a ja se ne vracam na tu fizikaliju.......
    (milan, 22. oktobar 2021 00:57)

    # Link komentara

  110. Nije mi jasno odakle ljudima pare da voze autommobile od po 50.000 evra i vise. kad sa dosao u anselje u kom sam imao sam bubu staru 25 godina i jso jedna kosmiaj imao ficu. parking prazan, sad nemas gde da se parkira od da ne kazem kojih koj isu odsli iz pm vecina se izjasnjava izbeglicama pokupoval istanove voze autombile da Bog sacuva ne snem da prodjem blizu njih na 5 metara boji mse da ih ne dotaknem, njihova jedna guma vredi kao moj celi auto sad imam da se pohvalim opela starog 18 godina. pre nek idan nek imercedes dzip. niej me mrzel obas da pogledam na netu polovan kosta 100.000 evra. pa mi nie jjasno ko mzoe tolik oda zaradi na psoten nacin
    (hm, 22. oktobar 2021 00:56)

    # Link komentara

  111. Samo aitomatik, dizel i 6 cilindara...
    (Žurkolomac, 22. oktobar 2021 00:50)

    # Link komentara

  112. Uzeli smo Mazdu 3 Sport i zajebali se do daske. Mnogo lepše bi bilo da je automatik. Nikada više manuelac
    (Stiropor, 22. oktobar 2021 00:11)

    # Link komentara

  113. Zasto zene vise vole kola sa menjacem?
    (NS, 22. oktobar 2021 00:09)

    # Link komentara

  114. samo shalgetriebe priznajem, kakav automatik, to je za penzionere i pocetnike. ko nije saltao iz 3 u 1 u krivini u autu sa prednjom vucom i iz 4 u 2 da nabije max obrtaja taj ne zna sta je uzivanje. da ne pricam o medjugasu, voznji po snijegu i ledu, dzabe 4×4 kad je automatik bez reduktora.
    (ivan, 21. oktobar 2021 23:06)

    Sumaheru, ti li si?
    (Guliver, 22. oktobar 2021 00:03)

    # Link komentara

  115. E-CVT menjač (potpuno različit od CVT menjača) je u kompleksnom sadejstvu sa OTO i E motorom. Stoga je najperspektivniji trenutno automatski menjač. Menja prenosni odnos kontinualno a ne skokovito. S njim Toyota čuda pravi. A prija mi kao vozaču fascinantno. Ne kvari se, a ulje se menja na 200.000 km.
    (Doca, 21. oktobar 2021 23:59)

    # Link komentara

  116. Ja brzine menjam po automatizmu.
    (kolos, 21. oktobar 2021 23:42)

    # Link komentara

  117. Ko zaglavi u saobracajnu guzvu sa manualnim menjacem nikada nece vise to pitanje da postavi!
    (montoya, 21. oktobar 2021 23:38)

    # Link komentara

  118. Vozim i manuelac i automatik.
    Daleko od toga da automatik nema svojih prednosti, al' nekad je gora opcija bolja
    (SS, 21. oktobar 2021 23:35)

    # Link komentara

  119. (Marex, 21. oktobar 2021 18:53)

    E neka smo saznali da si gastarbajter u Nemačkoj i da imaš para.
    (imaš i lavove od betona u dvorištu, 21. oktobar 2021 23:35)

    # Link komentara

  120. radio sam nekoliko godina u jednoj auto kuci,i navozao se raznih auta tamo,i onih da kazemo jeftinijih sto se tog brenda tice,a i onih od preko 100k eur. i sve te razne modele sam vozio u razlicitim opremama... jednostavno,automatik je toliko prakticniji od manuelnog menjaca da je suvisno govoriti o bilo kojoj drugoj prednosti rucnog saltanja brzina. da se razumemo...polovan auto verovatno nikad ne bih kupio sa automatskim menjacem,morale bi bas kockice da se poklope jer nikad ne znas koliki problem moze da ti napravi zbog toga sto ga neko nije odrzavao. ali zato nov,mizerna je razlika u ceni,cak i na kredit,toliko se na 5 godina ne oseti mesecno,a vredi svaku paru. i jos jedna stvar...ljudi autotske menjace uglavnom vezuju za premium brendove snazne motore. veliki je problem sto kod gotovo ni ne moze da se nadje recimo clio 5 godina star sa aut menjacem,ili tako neka klasa. plus 98% uvoza su krsevi,i onda kad izdvojih 5-6k eur za neki takav polovnjak,to su ti zadnje pare jer za bolji ili nov auto nisi imao,pa sad racionalno gledas i da ima automatik u ponudi,verovatno ces da uzmes manuelni,jer logicno,manje ce da boli ako bude problem u narednih 6 meseci,a i manja je verovatnoca. i ako bude,resice se za 300-400eur. dok sa aut menjacem,ne bi bas bilo tako jednostavno i finansijski "prihvatljivo"
    (faca011, 21. oktobar 2021 23:33)

    # Link komentara

  121. Ovde nije rec koliko sta kosta, vec kad otvorim oglase od 30 automobila koje sam pogledao, samo 2 imaju automatski menjac, i ta 2 mi se uopste ne svidjaju. Poenta price je da to kod nas jos uvek nije zastupljeno, i u oglasima imate svega 10% automobila sa automatskim menjacem, dakle nikakav izbor. A rado bih probao automatik jer nikad nisam do sad, pogotovu bi mi znacilo jer zivim u Bgu i non stop stani kreni...
    (Brada Bg, 21. oktobar 2021 21:17)

    Možeš da probaš ali ako hoćeš polovan auto i da bude automatik onda moraš doobro da otvoriš oči da ne bude posle kuku lele. Moj drug kupio pre neki dan Pasata b6 sa automatskim menjačem. Posle par dana na tabli upozorenje za kvar. Dijagnostika kaže kvar menjača, preko hiljadu evra popravka i servis menjača. Pa onda ovde pametuju kako je automatik zakon itd. Jeste bolji, za grad i gužve pogotovo ali samo ako kupiš nov ili proveren polovan kome znaš poreklo. Sve ostalo je mačka u džaku, pogotovo ovi iz uvoza što su svi prešli po 150-180000 km. a u stvari ko zna kliko. Moj drug je vratio auto na plac i vraćene su mu pare, toliko o automatiku kod polovnjaka kome ne znaš poreklo.
    (Stosone, 21. oktobar 2021 23:32)

    # Link komentara

  122. na otvorenom drumu, potpuno je sve jedno, teraš brzinom koja ti odgovara i ne menjaš brzine po 150, 200 km.
    u gradu, sa milion kreni-stani, samo automatik.
    ogromna mana automatika, nema paljenha "na gurku".
    i to je to.
    (tehničar, 21. oktobar 2021 23:28)

    # Link komentara

  123. 2 auta u kuci, sportski hatchback manuelni, SUV za duze relacije i komfor automatik. Ne postoji bolje, samo drugacije, odlicna su oba.
    (r53, 21. oktobar 2021 23:27)

    # Link komentara

  124. Vozio sam automatike od 88. Ipak manuelni je zakon... subjektivno mišljenje...
    (deki, 21. oktobar 2021 23:27)

    # Link komentara

  125. Komsa vozi BMW 320 D 4x4 automatik. Kaze da ispod 8 ne moze ni na magistrali pri 80 na sat, a grad 11 do 12 litara. Jeste stabilniji i zgodan za voznju, ali to kosta. Isti taj auto sam vozio neko vreme, zadnji pogon, rucni menjac. U gradu ni zimi nije isao iznad 8L.
    (kole, 21. oktobar 2021 23:25)

    # Link komentara

  126. Moja zena ne zna da vozi rucni. Samo automatik.
    (Manual Ni, 21. oktobar 2021 23:25)

    # Link komentara

  127. Automatik je za svakog , pa i za vozače koji baš i nisu neki vozači. Specijalno za one koji moraju da gledaju menjač dok šaltaju brzine.
    Stick Shift je za sve ostale koji znaju da voze.
    (Slobica, 21. oktobar 2021 19:46)

    Ljudima koji gledaju u menjač dok šaltaju treba zabraniti da voze. To možeš u prvih 10 dana obuke, nakon toga je već znak da postoji neki psihički problem.
    (stoper4, 21. oktobar 2021 23:22)

    # Link komentara

  128. Čekaj hoćete da kažete da kod automatika brzine uopšte ni ne idu u ha?
    (Miki, 21. oktobar 2021 23:21)

    # Link komentara

  129. Sta vozaci radije biraju?
    Ja bih izabrao automatik.Ali kada sam kupovao auto pre skoro 4 godine,bas kao za baksus,kupio sa manuelnim menjacem i to sa 6 brzina.Tako se pogodilo.Bilo je na pocetku,kako i cemu 6 brzina,ali kada se prvi put krenulo na dalek put sve je bilo jasno.Vozio sam par puta auto sa automatskim menjacem,meni je odlicna stvar.Treba nesto vremena dok se navikne.
    (pa, 21. oktobar 2021 23:21)

    # Link komentara

  130. Ma ko ce u gradskoj guzvi da dzara papucicu kvacila i menjac svaki cas, dobijes upalu skocnog zgloba i cevanice. Automatik je bolji izbor u svakom slucaju.
    (Dex, 21. oktobar 2021 23:19)

    # Link komentara

  131. O cemu vi to pricate, ljudi? Automatski menjac je obican mehanicki sklop i naravno da moze da se popravi, kao i svaki drugi mehanizam! Postoje dosta dobrih servisa, koji ih rade, imaju delove i znanje, i nije potrebno kupovati drugi, vec postojeci moze da se popravi. Naravno da popravka moze da bude skupa, pa da se kupuju originalni set kvacila sa plivajucim zamajcem i zamenom, i to moze da kosta preko hiljadu evra, drugo je to sto se kod nas kupuju kineski zamenski delovi, daleko jeftiniji i nekvalitetni.
    (peca, 21. oktobar 2021 23:08)

    # Link komentara

  132. Isto pitanje kao da me neko pita bili izabrao konjska kola ili auto.
    Svako ko je vozio više od dva puta automatik, zna šta bi izabrao. A ostali neka žive u iluziji kontrole nad autom i punim expirijensom u vožnji!
    ($$$$€€€€, 21. oktobar 2021 23:07)

    # Link komentara

  133. Osnovni auto koji vozim novijeg datuma - manuelni, jer lakse ce se dalje prodati. Sekundarni auto tipa roadster - manuelni, zato sto je roadster. Nemam nista protiv automatskig menjaca, u principu manuelni ce uskoro biti raritet. Inace, naravno da Srbi nisu strastveni ljubitelji manuelnog prenosa, nego je manuelac jeftiniji za odrzavanje i to drasticno, ako se daleko bilo pokvari. Popravka automatskog menjaca za prosecnu srpsku porodicu je prakticno nepriustiva, tako da to je to
    (yosemite sam, 21. oktobar 2021 23:07)

    # Link komentara

  134. samo shalgetriebe priznajem, kakav automatik, to je za penzionere i pocetnike. ko nije saltao iz 3 u 1 u krivini u autu sa prednjom vucom i iz 4 u 2 da nabije max obrtaja taj ne zna sta je uzivanje. da ne pricam o medjugasu, voznji po snijegu i ledu, dzabe 4×4 kad je automatik bez reduktora.
    (ivan, 21. oktobar 2021 23:06)

    # Link komentara

  135. Klasican automatik da naglasim klasican gde brzine ne moze covek elektronsi da odredi tj promeni na dugme ne volim uopste a vozio sam dugo ovi novi robotizovani gde u sustini kvacilo elektricno i seleltor lepa stvar iskreno ali moja kupuvna moc sebi takvo vozilo ne moze da priusti ne moj sebe da lazete odrzavanje skuplje popravke ne mogu u srbiji ljzdi da plate.
    (Miki, 21. oktobar 2021 23:06)

    # Link komentara

  136. Sve zavisi od auta. Svakodnevno vozim XJ, automatik naravno. Ali kad hocu da se zezam, sednem u Z06, i pocinje zurka manuelna. BTW, nikako ne mogu da se naviknem na volanski salter. Znaci, ziv sam se pojeo, nece me pa nece. Ima jos neko taj problem? JEste sam mator, ali bas mi cudno.
    (Slovenac, 21. oktobar 2021 22:59)

    # Link komentara

  137. @drug - postavio sam jednostavno pitanje čiji si deo stavio u prilogu, a na to nisi odgovorio - NIŠTA. Šta me/nas briga šta i koliko dugo voziš već to što voziš GDE možeš ako dođe do kvara da popraviš? E to NE ZNAŠ. To je poenta i naravno POZZ. Kupiš proizvod sa garancijom, a ne znaš ko otklanja kvar u Srbiji - only in Serbia state's reality in pink color ... ima li vas još takvih ... pa i polovno vozilo kad kupiš imaš pravo na garantni rok pa i za to malo ko zna ...
    (XXL, 21. oktobar 2021 22:58)

    # Link komentara

  138. Moj komšija promenio pol automobilu. Bila automatik, sad sa manuelnim menjačem. Nije mu se isplatilo da popravlja kršinu, pa zbudžio manuelca.
    (Silvester, 21. oktobar 2021 22:55)

    # Link komentara

  139. @xxl običan audi a4 obično ima neobičan mjenjač zvan multitronic. Košta kao pola tog običnog a4.
    (Joko, 21. oktobar 2021 22:52)

    # Link komentara

  140. Manuelni za offroad, to nema veze sa životom.
    Par godina sam se bavio offroad-om, vozio Jeep Wrangler Rubicon, naravno automatik, na offroad turama uglavnom su se kvarili manuelci, spale lamelu na prvoj ozbiljnijoj uzbrdici.
    Automatik je zakon.
    Probajte da kupite Wranglera Rubicona manuelca, mislim da ni ne može da se naruči....
    (Šajkaški bataljon, 21. oktobar 2021 22:52)

    # Link komentara

  141. Meni je svejedno, vozio i jedne i druge. Trenutno vozim sa manuelnim, s obzirom na način života (udaljenost od posla, dnevna kilometraza) ne mogu da osetim negativne stvari manuelnog, tipa 500x promeni brzinu od A do B. Na otvorenom putu jos manje menjam brzine, vise bi mi smetalo da nemam tempomat. Da moram da vozim 50+km dnevno po Bgd ili bih presao na automatik ili na bicikl.
    (drvobradi, 21. oktobar 2021 22:50)

    # Link komentara

  142. Automatik je za svakog , pa i za vozače koji baš i nisu neki vozači. Specijalno za one koji moraju da gledaju menjač dok šaltaju brzine.
    Stick Shift je za sve ostale koji znaju da voze.
    (Slobica, 21. oktobar 2021 19:46)

    Znaci, ti si u automatic groupi...
    (Guliver, 21. oktobar 2021 22:50)

    # Link komentara

  143. Jednostavno je, manuelni za decake i automatski za devojcice. :)
    (Perica, 21. oktobar 2021 22:40)

    # Link komentara

  144. Automatik je puno komforniji za grad a i za auto put. Ponekad se pitam zašto uopšte i postoje manuelni menjači.
    (Alex, 21. oktobar 2021 22:35)

    # Link komentara

  145. @Rile

    Eto ga jos jedan koji ce nama siromasima da objasni gde nam je mesto. Auto je danas potreba, pogotovo u Srbiji gde je saobracajna infrastruktura zaostala u odnosu na razvijeni svet. O menjacu najmanje razmisljas kada se nabodes na kratercinu. Mene vise brine sto se u 90% slucajeva samo jedan putnik nalazi u automobilu. A sto se tice menjaca, suuuutra kad u Srbiji budu autonomna vozila ljudi ce se svadjati koji je OS u njima bolji.
    (Smuki, 21. oktobar 2021 22:32)

    # Link komentara

  146. Cccc čudi me da pobornici i poznavaoci praktičnosti i udobnosti kod vožnje sa automatskim menjačem nemaju običnu informaciju GDE i u kojem servisu u Srbiji se može popraviti kvar na automatskom menjaču? ...
    (XXL, 21. oktobar 2021 21:07)


    A zasto kreces od pretpostavke da nam je crkao? Imam i vozim automatike vec preko dve decenije, i nikad nisam imao problema sa menjacima.

    Za one kojima je ovo nova tehnologija, automatski menjaci postoje vec vise od jednog veka...

    A za one koji filozofiraju o osecaju, kontroli, uzivanju u voznji, lepo sebi vec jednom priznajte, "sirotinja sam, nemam ni za ljudski auto ni za ljudski menjac", umesto sto sebe lazete i druge ubedjujete kako je bolje... Pa ko bi bio lud da uzme neki normalan auto, tipa E ili S klasa, A6 ili A8, BMW 5 ili 7, sa manuelnim menjacem?

    A sto se uzivanja u voznji tice, i te kako uzivam kad sednem u auto sa 200 ili vise konja, sa automatskim menjacem, naravno.
    I osecaj je sjajan.
    A i kontrola.
    (drug, 21. oktobar 2021 22:31)

    # Link komentara

  147. automatski je bolji, jednostavniji za upotrebu. ali koristim manuelni zbog eventualnih kvarova na već polovnom autu. nije mi toliko teško da sam menjam brzine kad puno uštedim.
    (nrw, 21. oktobar 2021 22:29)

    # Link komentara

  148. Na automatik sam prešao pre 15 god i to kao matorac vozač.Trebao mi je 1 km da se naviknem i to je to.
    Žao mi je što nisam i ranije ali ipak su ranije bili lošiji automatici nego u poslednjih 15 god. tako da sam izabrao pravo vreme.
    (Zile, 21. oktobar 2021 22:25)

    # Link komentara

  149. @Rile - nisam to pitao te nema potrebe da se praviš pametan jer nisi, a nov menjač košta k'o dva polovna AUDI A4. Nego KO to 'remontuje' automatski menjač u Srbiji nisi naveo, a i kako se to 'remontuje' automatski menjač? Ovde čitamo sijaset komentara i pametovanja 'poznavalaca' automatskog menjača, a on bi ga - remontovao. Isuse-Bože koliko puta sam napisao da se ne javljaju 'vickasti' već oni koji ZNAJU, a za vickastog je KVAR automatskog menjača uzaludni posao jer će se ubuduće proizvoditi samo automobili sa automatskim menjačem. Naravno logika nedostaje no dobro i takav vozi sa automatskim menjačem, a kad crkne on kupi novi automobil i to BAŠ-BAŠ u Srbiji. Verovali ili ne za Ripley-ja. Pozz i obiđi malo Google.
    (XXL, 21. oktobar 2021 22:22)

    # Link komentara

  150. Manuelni automatik. Na 60 km/h preporučuje petu, tako da na auto putu odmaram od kvačila.
    (Vozač, 21. oktobar 2021 22:20)

    # Link komentara

  151. Kisobran menjac je zakon.
    (Reno katr, 21. oktobar 2021 22:20)

    # Link komentara

  152. Meni se voznja u Srbiji, sa ovolikom saobracajnom nekulturom i putevima punim rupcaga,zgadila odavno i predstavlja mi dodatni stres.Vozim sto moram,nema tu nikakvog uzivanja.Posebna prica su guzve i tu je automatik prava stvar.Blago svakom onom ko jos uziva u voznji u ovakvim uslovima divljstva na putevima.
    (profesor, 21. oktobar 2021 22:12)

    # Link komentara

  153. (XXL, 21. oktobar 2021 21:07)

    Zašto bi popravljao automatik. Kada crkne posle 7-10 godina samo ga zameniš celog, do tada ti se isplatio 5x u odnosu na manuelca za razne servise i nerviranja.
    Ako nemaš za jedan menjač onda se bolje vozi autobusom ili bajsem jer automobil i tako ne možeš da izdržavaš.
    Pride uopšte nije tačno da kod nas nema servisa koji remontuju automatike ako baš hoćeš tako uzaludnim poslom da se baviš.
    Takođe nije ni bitno šta hoćeš ili nećeš za 10-15 godina neće više niko ni da prodaje manuelce, nit su dobri za hibride nit za struju.
    (Rile, 21. oktobar 2021 21:54)

    # Link komentara

  154. Najviše komentarora koji su protiv automatskih opravdava cenom. I u pravu su za nova kola. Neki kažu kvare se češće polovni automatski, i to je tačno jer uvozimo polovne krseve. A neki kazu da uživaju u manuelnom menjanju brzina. E ti zadnji su u najmanju ruku ograničeni kao terase, da ne kažem neku grublju reč jer komentarišu nešto sto videli nisu ili ne znaju nista o tome jer svaki novi automatik mozes manuelno da saltas.
    (neutralan1, 21. oktobar 2021 21:51)

    # Link komentara

  155. Automatik, manuelac je inferiorna antika za matorce i ložane.
    (Za 20 godina manuelca neće ni biti, 21. oktobar 2021 21:48)

    # Link komentara

  156. Kakve besmislene diskusije..... ljudi moji.... neko voli plavuse.... neko crnke..... neko mrsave.... neko debele......i to je to !!!. Nikada ih neces ubediti da vole ono drugo. Dakle, nema tog razloga koji ce mene ubediti da kupim automatik.....povremeno iskljucim TKontrol, pa zaslajfujem tockove..... volEm to, pa to ti je !!.....radije sam pare dao za premijum ozvucenje, kozu, grejanje/hladjenje sedista, masazere, peta vrata na dugme, stakleni krov.... itd.... ja tako, a drugi kako hoce.
    (NS oldtajmer, 21. oktobar 2021 21:45)

    # Link komentara

  157. Vozaci, manuelni.
    (Smuki, 21. oktobar 2021 21:42)

    # Link komentara

  158. Аутоматик чува мотор,није мала ствар.Видим да наводите већу потрошњу и трошење кочница аутоматика.
    (нс бој, 21. oktobar 2021 21:28)

    # Link komentara

  159. Ni jedan nije savršen, ali oba rade posao.


    Svakako, kada se bude prešlo na struju, tada je deifitivno kraj manuelnog.
    (Dr Argl Bargl, 21. oktobar 2021 21:25)

    # Link komentara

  160. Иако возим и возићу аутоматике јер ми ауто изгледа моћније са њим,скупље,као виши ниво опреме,изгубиш мало појам о вожњи,осећају како се мењају брзине.Само стиснеш гас и за 7-8 секунди си на 100 км/ч.Ипак на дуже вожње искључиво аутоматик.Додуше све је на страни аутоматика,сем тог осећаја.
    (нс бој, 21. oktobar 2021 21:24)

    # Link komentara

  161. Niko nije pomenuo čuveno zakucavanje sa automatikom kada noga poleti ka kvačilu ili kada se manuelac ugasi pred semaforom jer zaboravite na kvačilo? Tako da i automatik isto ima svoje čari a naročito kada vozite oba (i manuelni i automatski) često. Neprocenjivo.
    (Milivoje, 21. oktobar 2021 21:21)

    # Link komentara

  162. Vozim i jedne i druge. Isti q, samo drugo pakovanje. Potpuno mi je svejedno. Jedino što ne volim je da vozim VW manuelce dizelaše po gradskoj gužvi - crkne noga od prervrdog kvačila...
    (ja, 21. oktobar 2021 21:18)

    # Link komentara

  163. Ovde nije rec koliko sta kosta, vec kad otvorim oglase od 30 automobila koje sam pogledao, samo 2 imaju automatski menjac, i ta 2 mi se uopste ne svidjaju. Poenta price je da to kod nas jos uvek nije zastupljeno, i u oglasima imate svega 10% automobila sa automatskim menjacem, dakle nikakav izbor. A rado bih probao automatik jer nikad nisam do sad, pogotovu bi mi znacilo jer zivim u Bgu i non stop stani kreni...
    (Brada Bg, 21. oktobar 2021 21:17)

    # Link komentara

  164. nema drazi u voznji bez manuelnog.. j.... ti automatik.
    (tasakli, 21. oktobar 2021 21:16)

    # Link komentara

  165. Nikada vise manuelni...
    (Dexter, 21. oktobar 2021 21:11)

    # Link komentara

  166. Nadam se da za koju godinu necu "voleti" nijedan menjač. Mozda cemo i mi zemljani moci da kupimo neki valjan Elektro automobil.
    (Si, 21. oktobar 2021 21:11)

    # Link komentara

  167. Cccc čudi me da pobornici i poznavaoci praktičnosti i udobnosti kod vožnje sa automatskim menjačem nemaju običnu informaciju GDE i u kojem servisu u Srbiji se može popraviti kvar na automatskom menjaču? Naveo sam običan primer za automobil rasprostranjen u Srbiji AUDI A4. Dakle da l' u ovlašćenom servisu il' ... pitanje je sad ..., a ako nije moguća onda gde ...
    (XXL, 21. oktobar 2021 21:07)

    # Link komentara

  168. Svrha menjača je za uskladiti motor naspram težine inertne mase automobila u dve raspoznaje tačke. Sa jedne strane ekonomija a druge strane najbolje ubrzanje.

    Pobornik sam igre sa menjačem gde je u stvari najbitnija vaša sposobnost igre sa kvačilom. Ali sam isto tako svestan da je moderne automatski menjač moguće programirati da uvek drži motor u optimalnoj zoni obrtnog momenta. Nešto što ma koliko sebe smatrali za genija vožnje, nije uvek moguće izvesti bez greške.

    Razmislite kojim putem je krenuo Koenigsegg, sa menjačem koji uvek leži uzubljen u brzinama a serija kvačila je ta kojom upravlja te birajući osovinu menjača koja vam treba.
    I pored toga je karakter motora bio taj koji zahteva upotrebu menjača optimalno.
    Elkktropneumatski ventili su ti koji su i će biti zaduženi za optimizaciju pogonskog agregata da radi na takav način da menjač kakav poznajemo neće imati više nikakvu svrhu već je samo komponenta u redukciji koja sa sobom nosi neizbežno gubitke u transmisiji. Što je napadni ugao zupčanika oštriji tim je menjač tiši ali su zbog radijalnih transformacija sila najveći gubitci.
    Jedino tačno sečeni zubi na zupčanicima su iz tog aspekta prihvatljivi (klasični Dog menjači za reli) ali je vožnja u takvim autu kao jahanje na krupari za kukuruz.

    Pitanje koji bi menjač želeo danas posle svega što sam vozio u periodu od 50-ak godina, pa, rekao bi, ni jedan. Tesla u performans modusu otkriva istinu.
    (Boost, 21. oktobar 2021 21:03)

    # Link komentara

  169. Kad sam početkom 2000-tih kupovao Suziki Wagon, hteo sam sa automatikom. Prodavac, jao nemoj, šta će ti to i sl. I zezne me, ne uzmem. Kasnije sam napustio Suzuki.
    (dragan, 21. oktobar 2021 20:51)

    # Link komentara

  170. Ako imam do 2000e za auto opredelio bih se za manuelni, ako imam za 10-15000 svakako automatik, PROSTO JE...
    (mich, 21. oktobar 2021 20:50)

    # Link komentara

  171. Velika km godišnje preko 50.000km, automatski menjač i u privatnom (Seat) i u službenom (Reno). Nemam problema sa manuelnim menjačem ali bih pre izabrao automatski, uvek.
    (Stef, 21. oktobar 2021 20:45)

    # Link komentara

  172. @Aleksandar Draškovic.........Ako si se juče probudio iz kome,onda je tvoj komentar sasvim ok.F1 ima poluautomatski sekvencijalni menjač.Vozač šifterima na volanu komanduje,automatika obavlja sve ostalo.Za abs si upravu.
    (PeraDetlić, 21. oktobar 2021 20:31)

    # Link komentara

  173. Auh zar je ovo tema na Balkanu još uvek. Automatici NISU budućnost - oni su i sadašnjost a i prošlost već godinama za neke. Budućnost su električna vozila kao i AI upravljanje vozilom. Manuelni menjač vozi samo ko stvarno nema novca za automatski, ili neko ko jednostavno nije čak ni probao automatski. U današnjem svetu voziti manuelni menjač je već pomalo i stvar i dokaz niže klase vozača.
    (Los Angeles, 21. oktobar 2021 15:44)

    Lol, evo nama selja iz Eleja veli da je on imućan, pa kupuje samo automatske menjače. Manuelni mu nekako za nižu klasu vozača, a on je viša klasa jer vozi isključivo automatski. Haha, kad čitaš seljine komentare prosto osećeš kako ti opada intelligence quotient.
    (La la iz Banata, 21. oktobar 2021 20:04)

    # Link komentara

  174. Vozim manuelni,zatim automatik i na smartu onaj poluatomatik sto menjas na volanu. Ono sto mislim je da manuelni nije za ljude za koje je auto prevozno sredstvo i stvar statusa a to je vecina. Pre neki dan mi seda drugar u kola, jao kaze vidi manuelni. I cudi se kako vozim auto samo da bi se vozio da uzivam. E takvi ljudi voze automatike. Ja se licno osecam glupo kad izadjem iz automatika,oduzima mi kontrolu i izbor.
    (peter, 21. oktobar 2021 19:56)

    # Link komentara

  175. Imam BMW manualni i Mercedes 7 brzina automatik.
    Podjednako vozim i jedan i drugi. Kada sednem u Mercedesa, odvezem se i vratim. Kada sednem u BMWa, uzivam, vozim, uzivam, odvezem se, uzivam i vratim. I sve vreme voznje nekako… Uzivam.
    Tako da, u mom slucaju, ko jednom predje na automatik ne vraca se na rucni uopste ne vazi. Da moram da se resim jednog od ta dva automobila, resio bih se onog sa automackim menjacem. Nemam nista protiv, ravnodusan sam prema njemu.
    (NN, 21. oktobar 2021 19:52)

    # Link komentara

  176. Automatik je za svakog , pa i za vozače koji baš i nisu neki vozači. Specijalno za one koji moraju da gledaju menjač dok šaltaju brzine.
    Stick Shift je za sve ostale koji znaju da voze.
    (Slobica, 21. oktobar 2021 19:46)

    # Link komentara

  177. Vozim taksi, 10 sati dnevno, oko 150-200 km po beogradskim guzvama, i naravno, vec godinama iskljucivo automatik. Pre 3 mesec sam kupio nov automobil i bez razmisljanja sam doplatio 1200 evra za automatski menjac, jer mi je neshvatljivo da dnevno oko 4-5 hiljada puta pritiskam kvacilo da bih se kretao! Nikog ni u sta ne ubedjujem, niti reagujem na to da je automatik za invalide i zene, a manuelni za sofercine i one koji vole da imaju kontrolu nad vozilom(!?), cisto zelim da objasnim, da nije isto voziti 15 minuta dnevno i 10 sati. Ja vozim 32 godine, a profesionalno 27, kamione, autobuse, taksi, i meni je saltanje davno prestalo da bude zabava, tako da, automatik nema alternativu!
    (peca, 21. oktobar 2021 19:29)

    # Link komentara

  178. @ Koji god da je, samo da je dobar. Ali na magistralnom ili planinskom putu manuelni, u gradu i na dosadnom autoputu automatik.
    (Troll, 21. oktobar 2021 16:22)

    Verovao ili ne, postoje automatici koje mozes da kontrolises odnosno da menjas brzine. Duduse na volanu neki i na samom menjacu, tako da ni planinski ni magistrani put vise nisu problem
    (mimohodom, 21. oktobar 2021 19:22)

    # Link komentara

  179. Svaki ima svoje prednosti i mane, znaci zavisi iskljucivo od coveka do coveka ko sta vise voli i kome sta vise odgovara...po meni manuelni po gradu nikako, pogotovo kad se zadesis u guzvi, na otvorenom putu nema puno razlike...odrzavanje jeftinije za manuelni...
    (dS>0, 21. oktobar 2021 19:03)

    # Link komentara

  180. Za ZF je servisni interval 60000km. Set u vidu ulja, nov plasticni karter sa integrisan filterom i sarafi je 400e. Plus ruke.
    Dsg se ne servisira, izvadis, bacis u smece i stavis drugi.
    Nije to za nas dzep.
    (Cvrc, 21. oktobar 2021 19:01)

    # Link komentara

  181. Vidim neka mišljenja da je kao manelni za ljubitelje vožnje, automatski za ove druge :). Smešno! U pitanju je dubina džepa i predrasude, nista drugo. I svaki automatski možeš ako želiš da menjaš manuelno, ko ti brani. Živim u Nemačkoj i mogu sebi da priuštim i dobar auto i automatski menjač i to je najbolja kombinacija. Nikada ti nećeš menjati kako menja auto, vožnja je lepša, bolja, lakša. Kada je gužva na putu, manuelni menjač je užas. Kada voziš preko 1000 km, mnogo se manje umaraš sa automatskim. Tako da, ako se tešite da je bolje manuelni, malo ste pogrešili :).
    (Marex, 21. oktobar 2021 18:53)

    # Link komentara

  182. Kada pročitam sve ove komentare "Samo sa manuelcom uživaš u vožnji, imaš punu kontrolu nad autom"... stičem utisak da ti ljudi ili redom voze korvete, mustange i slično, ili nisu seli u prosečan auto sa automatskim menjačem. Koja puna kontrola? Nad 120-150KS koje ima prosečna limuzina ili porodični monovolumen ili SUV? Pre neki dan sam vozio sat vremena od Stare Karaburme do Autokomande. Preseo mi je život koliko puta sam ponovio prva-druga-prva-druga-treća-druga-prva-prva-prva-druga...
    (Baba Jaga, 21. oktobar 2021 18:48)

    # Link komentara

  183. Ljudi nemaju pojma kazu skup automatski menjac..servis menjaca radis za 70.000km pa za 90.000km i opet u krug (zavisi od ulja i menjaca) servis staje oko 200e..sada ako vizis a6 3.0 kosta te oko 600e..kocnice jesu skuplje ali i duze traju,potrosnja oko 0,5l vise u gradu opet zavisi i od stila voznje,velicine,snage..da vozim manuelaca na isti interval bi radio lamelu,korpu itd + nekad i plivajuci kad stavis na papir automatik je jeftiniji i on sa redovnim servisima ide i 500.000km bez remonta a ako ne menjas ulje 100.000-150.000km..primer a6 3.0 2009god servis manjaca ulje i fiter od 550-700e a servis kvacila sa plivajucim oko 1250e
    (Sale, 21. oktobar 2021 18:46)

    # Link komentara

  184. Vozim i jedan i drugi.
    Manuelni ima dusu, ali je automatski zakon za guzve u velikim gradovima (NY)
    (Emigrant, 21. oktobar 2021 18:42)

    # Link komentara

  185. vozim neke amerikance u taxiju prije par godina i put je uzbrdo serpentine i stalno prva, druga, prva, druga. pita me lik zašto ne vozim automatik a ja mu kažem da uopće ne mislim o šaltanju i da mi je to nekako normalno da se igram sa mjenjačem i kuplungom. on to ne može skontat.
    (Dubrovnik, 21. oktobar 2021 18:42)

    # Link komentara

  186. Neko je napisao da je formula 1 automatik. Samo jos jedna potvrda da ljudi pisu gluposti i tako obmanjuju ili zbunjuju ljude. Samo da se zna da nema cak ni ABS.
    (Aleksandar Draskovic, 21. oktobar 2021 18:31)

    # Link komentara

  187. U junu sam kupio nov auto i kad sam birao menjac odlucio se za manuelni. Kazu mi u salonu, sto manuelni kad svi uzimaju automatik? Ja im odgovorim da je ovo mozda poslednji auto koji cu kupiti sa manuelnim, kada se predje na elektricne, vise nece biti izbora. Inace sluzbeni auto mi je automatik sa rucicama na volanu, i kad hocu da malo aktivnije ucestvujem u voznji, prebacim na manuelni mod i menjam na volanu, osecaj je kao da vozis trke.
    (Miki, 21. oktobar 2021 18:29)

    # Link komentara

  188. У Канади се возачи много ређе одлучују за куповину аута са мануелним мењачем, па самим тим се таква половна возила теже продају, због чега су и по пар хиљада долара повољнија у односу на аутоматске.
    (Милош, 21. oktobar 2021 14:02)

    Ne znam odakle ti taj podatak, moja iskustva juzno od tebe su suprotna. Mali procenat vozila se originalno ponude s manuelnim. Iskljucivo kupujem polovne, jer uglavnom vozim u lokalu, a odrzavanje mi je hobi. Japanci s manuelnim su obicno 1K skuplji u 5 do 8 godina starosti jer su relativno retki. Tacno je da ti malo duze treba da prodas, ali na njih se ne spusta cena. Ne govorim o nekim sportsim modelima, upravo o obicnim korolama, imprezama i slicnim. Uvek se nadje vozac koji je spreman malo vise da plati za njih, posebno sto je saltanje s njima pesma u odnosu na nemacka vozila
    (Splavar, 21. oktobar 2021 18:14)

    # Link komentara

  189. Ko vozi po gradu, bez dileme automatik.
    Ko vozi po van grada, mnogo zabavniji je manuelni.
    Nema bolje, samo drugačije.
    (Kratka pamet, 21. oktobar 2021 17:32)

    # Link komentara

  190. @Driver:

    "...Naravno, treba istaci da se troskovi odrzavanja manuelnog menjaca i automatika ne mogu uporediti, jer su kod automatika strahovito veci..."

    Licno misljenje? Ili imas podatke da dokumentujes svoju tvrdnju?
    (Guliver, 21. oktobar 2021 17:22)

    # Link komentara

  191. Stvar je individualna i to nije za komentar al' svako ko preferira neki od ponuđenih menjača od vozača ipak mašta da vozi "Porše" 911 Karera sa manuelnim menjačem nemojmo da se pravimo ono što nismo jer i vrhunski vozači nekad ispolje tu želju za davno nekad 'zverima' od automobila sa manuelnim menjačem da sednu za njihove komande i da određuju snagu i brzinu tom automobilu. No u svakom slučaju automatski menjač je današnjica i tehnička složenica u tome da kad rikne malo ko će da se poduhvati da vam ga osposobi na fabričko podešavanje. Evo uzmimo običan AUDI A4 ko i gde u Srbiji može da popravi njegov automatski menjač?
    (XXL, 21. oktobar 2021 17:10)

    # Link komentara

  192. Kao neko ko obozava da menja brzine i po gradu, a i van njega mogu reci sledece. Manuelac je za ljude koji vole voznju, koji u njoj uzivaju, koji zele punu kontrolu nad vozilom, za one koji vole sportsku voznju, drifting itd. Vecini ljudi je potreban auto da bi iz tacke A stigla u tacku B i to bez velikog napora. Dakle, ti ljudi su vecina i za njih je automatik zakon. Da ne govorim o kretanju uzbrdo, sto je nocna mora mnogim vozacima cak i sa nekoliko decenija iskustva, narocito ako je uspon jaci. Gasenje, panika, rucna kocnica, kretanje automobila unazad, sve su to stvari koje prate manuelca. Kod automatika cim pustite gas, on krece unapred i to je za vecinu ljudi pravo resenje. Dakle, Amerikanci nisu glupi sto preferiraju automatik, dok oni koji vole sportsku voznju i koji voze jace masine (Ford Mustang, Porshe i slicno), vise vole manuelac, a takvi su u manjini. Naravno, treba istaci da se troskovi odrzavanja manuelnog menjaca i automatika ne mogu uporediti, jer su kod automatika strahovito veci. Dakle, moj zakljucak je da svi vi kojima auto treba samo da bi se prevezli, kojima voznja nije zadovoljstvo vec potreba, predjite na automatik, necete pogresiti. A vi koji volite automobile, brzinu, kontrolu, sportsku voznju, izazove, manuelac je za pravi izbor za vas.
    (Driver, 21. oktobar 2021 16:53)

    # Link komentara

  193. Automatik je za nov auto i za ljude dubljeg dzepa.
    Mnogo skuplje odrzavanje, ne daj boze kvar.
    Svakih 50000km servis menjaca. Ulje, filteri itd.
    Tri puta cesce radis kocnice.
    Cesto auti vise trose sa automatskim menjacem nego sa manuelnim.
    Ali je zato dobar automatik, zf8 ili dsg pravo izivanje u voznji.
    Cvt je glupost za izbegavanje.
    (Ixox, 21. oktobar 2021 16:48)

    # Link komentara

  194. Volim manuelni, vozim automatik. Ne verujem da ću ikada više kupiti auto sa manuelnim menjačem. S obzirom na to da ne vozim po trkačkoj stazi, manuleni menjač mi nije potreban. A komfor u vožnji, koji daje automatik, nema cenu.
    (Pero, 21. oktobar 2021 13:01)
    A tek da voziš na trkačkoj stazi video bi da sportski automobili tipa porše, ferari, lambo, bugati svi su automatik. Nema čoveka koji moze brze i optimalnije da promeni brzinu nego computer. Čak i formula 1 je automatik. Manuelni menjač je nekada bio bolji u autima od 1000 cc ali i to je prošlost
    (aco mafijaš, 21. oktobar 2021 16:43)

    # Link komentara

  195. Koji god da je, samo da je dobar. Ali na magistralnom ili planinskom putu manuelni, u gradu i na dosadnom autoputu automatik.
    (Troll, 21. oktobar 2021 16:22)

    # Link komentara

  196. sta zna balkanac sa golfom 4 crveno di sta je automatski menjac... nista dok ga on ne presalta
    (zika dobrosav, 21. oktobar 2021 16:11)

    # Link komentara

  197. Fasciniran sam poznavanjem automobila ljudi koji nikada nisu vozili, a ni videli, ali su čuli od nekog.Umesto da uživaju u vožnji automobila vodeće trojke i fau vea vise po komentarima.Nisu u mogućnosti da zamene neispravne sijalice, na auto stavljaju Riken i Orion gume, sipaju za crvenu...ali prate kataloge i zakazuju probne vožnje iako jednu kafu cevče pola dana i pola noći.Naravno, kada neka žemska vidi privezak od limuzine privedu je u breskvare i šumarke.Jer cene ekologiju.
    (Dokolica, 21. oktobar 2021 16:02)

    # Link komentara

  198. nesumnjivo automatski. medjutim, sva ona čudna ponašanja na jutjubetu su nastala zahvaljujući istom
    (hadžija, 21. oktobar 2021 12:24)

    Zato što je neki genije na menjaču namestio da rikverc guraš menjač napred a drive da povučeš nazad...i jednostavno čovek nekad odluta i desi se haos.
    (CJC, 21. oktobar 2021 15:54)

    # Link komentara

  199. Auh zar je ovo tema na Balkanu još uvek. Automatici NISU budućnost - oni su i sadašnjost a i prošlost već godinama za neke. Budućnost su električna vozila kao i AI upravljanje vozilom. Manuelni menjač vozi samo ko stvarno nema novca za automatski, ili neko ko jednostavno nije čak ni probao automatski. U današnjem svetu voziti manuelni menjač je već pomalo i stvar i dokaz niže klase vozača.
    (Los Angeles, 21. oktobar 2021 15:44)

    # Link komentara

  200. Zavisi od auta i njegovog nacina korsicenja. Neces kupiti Mercedes S klasu sa manualnim menjacom. Niti Mazdu MX-5 sa automatom - ne ide.
    (DC, 21. oktobar 2021 15:43)

    # Link komentara

  201. ced,21.oktobar,13,11 h
    Шта мислиш… зашто ?
    (Члан Звезде, 21. oktobar 2021 15:35)

    # Link komentara

  202. Монотонија вожње, аутоматски мењач, чар вожње, мануелни мењач.
    У неким фазама вожње, аутоматски мењач може бити инфериорнији ид ручног.
    (Никола, 21. oktobar 2021 15:23)

    # Link komentara

  203. Pre par meseci vozim automobil sa ZF osmostepenim automatskim menjacem uz opciju sa saltalicama na volanu. Iskreno nisam probao jos neki automatim ali sa ovim sam odusevljen. Bukvalno kao da mi cita misli, hocete da vozite agresivnije, laganije, da sami meniate brzine (bilo na volanu ili na rucici menjaca) , sve moze... Nema nikakvog cimanja, sve ugladjeno radi. Ne bih se vracao na manuelni mada nije opet ni nesto od cega bi bezao glavom bez obzira
    (GTR, 21. oktobar 2021 15:17)

    # Link komentara

  204. Meni ipak draži manuelni, iako je za većinu bolja opcija automatik. Mada kako stvari stoje uskoro ni neće biti manuelnih menjača u autima.
    (xb70, 21. oktobar 2021 15:16)

    # Link komentara

  205. Nikad nisam vozio automatik ali postoji jedna cinjenica da ko je uzeo automatik nije se vratio na manuelni. Kako 99% ljudi auto uzima zbog prevoza onda je sasvim logican odabir ono sto ti olaksava voznju. Treba biti bas iskusan vozac pa se odluciti za manuelni pod iskusan mislim cucanje kod majstora kraj kanala i zamjena kvacila bar dva puta. Tek tad covjek nauci da cijeni obrtaje i temperaturu ulja u motoru.
    (Momir, 21. oktobar 2021 14:57)

    # Link komentara

  206. Iskljucivo automatik. Zivim u gradu i ne zelim da saltam 100 puta da bih presao 5km puta.
    (Marko, 21. oktobar 2021 14:37)

    # Link komentara

  207. 2018. sam kupio toyotu sa šestobrsinskim manuelnim menjačem, kakav danak neiskustvu.. :D na otvorenom ok, al' po gradu šaltam kao sumanut, umorim se od šaltanja.. poštujem sva mišljenja, mogu da razumem i ljude koji vole da oni "kontrolišu" mašinu, ali po meni manuelni menjač, osim za reli, nema svrhu u komercijalnoj upotrebi, imam listove k'o gatuzo od kvačila jtžm.. :D
    (siemens, 21. oktobar 2021 14:23)

    # Link komentara

  208. Да живим у БГ аутоматик, овако мануелни.
    (Баки, 21. oktobar 2021 14:06)

    # Link komentara

  209. У Канади се возачи много ређе одлучују за куповину аута са мануелним мењачем, па самим тим се таква половна возила теже продају, због чега су и по пар хиљада долара повољнија у односу на аутоматске.
    (Милош, 21. oktobar 2021 14:02)

    # Link komentara

  210. I sam sam bio zagovornik manuelnog menjača sve dok sticajem okolnosti nisam kupio polovnjak sa automatikom. E sada bih pre išao autobusom nego se vratio na manuelni.
    (nindza, 21. oktobar 2021 13:55)

    # Link komentara

  211. Pa ja ne znam kako je u svetu. Kod nas se opredeljuješ za ono što možeš da priuštiš. Automatici su sami po sebi skuplji od manuelaca a pri tome u najvećem broju slučajeva vam proizvođači ne nude opciju da ih poručite uz bilo koji motor ili opremu već uglavnom može da ide kao opcija tek od nekog nivoa motorizacije i opreme što onda već znatno poskupljuje celu stvar.

    Ja lično vozim manuelni menjač i nemam problem sa tim, imao sam prilike da vozim neke modele sa automatskim menjačem i utisci su podeljeni, jednostavno nije ni svaki automatski menjač isti sam po sebi već postoje mnoge razlike počev od toga da li je u pitanju automatski menjač sa 6, 7, 8 ili čak 9 brzina, da li je u pitanju automatik sa jednom spojnicom (poznat kao robotizovani), sa dve spojnice (poznat kao DSG, DCT i sl.), CVT ili klasičan automatik sa konvertorom obrtnog momenta.

    Klasične automatike ne bih komentarisao jer su sada već uglavnom rezervisani za vozila sa baš jakim motorima i visokim obrtnim momentima, CVT menjači su mi nesnosno iritantni, robotizovani sa jednom spojnicom mi više liče na invalidsko pomagalo nego na automatski menjač, jedini pravi utisak su na mene ostavili menjači sa dvostrukom spojnicom i to modeli sa više od 7 brzina. E oni kao da ti čitaju misli, ovo sve ostalo, bolje paličariti manuelca nego bacati pare na takve automatike.
    (Bane, 21. oktobar 2021 13:54)

    # Link komentara

  212. Zavisi od potreba, motora, auta...Naracno i od ponude, kao i finansija. Preferiram manuelni iz vise razloga. Pozz
    (nbb, 21. oktobar 2021 13:51)

    # Link komentara

  213. automatik zakon
    (..nbg..., 21. oktobar 2021 13:49)

    # Link komentara

  214. Nebitno. Elektricni je automatski...
    (evfreak, 21. oktobar 2021 13:48)

    # Link komentara

  215. Manuelac se vozi samo dok jednom ne kupis auto sa automatikom, i to je to...
    (Ahonen, 21. oktobar 2021 13:41)

    # Link komentara

  216. Posle 20+ godina vožnje sa manuelnim menjačem kupio sam auto sa savremenijim automatskim menjačem.

    Da li je bolji - da naravno,neuporedivo ali...

    ali nisam od onih zaluđenika koji kažu da se više nikada ne bi vratili na manuelni menjač.

    Meni cena određuje izbor i ako bi mi neko ponudio isti auto kao moj sa malo boljom opremom,manjom kilometražom i po ceni koja je znatno niža od realne vrlo rado bi se vratio na manuelni i žrtvovao pogodnosti automatskog menjača.
    (3210, 21. oktobar 2021 13:34)

    # Link komentara

  217. Sve do prošle godine sam vozio samo i isključivo automobile sa manuelnim menjačem. Prošle godine rešim da promenim auto, i uzmem prvi put automatika. Iskreno - ja se na manuelni menjač više ne vraćam. Najviše se dobija na cimanju u gradskim gužvama. Kreni-stani, nema više šaltanja, cimanja i slično. Ima nekoliko modova menjanja brzina - eco, sport i comfort, pa kome je šta drago. Po katalogu(a i po novčaniku), potrošnja između manuelnog i automatika gotovo i da ne postoji.

    Svuda vlada ubeđenje da sa manuelnim imaš bolju kontrolu nad autom, auto je lakši, kvarovi su jeftiniji itd... Delimično se slažem - današnji automatici su daleko, daleko napredovali u odnosu na one stare koji su bili prisutni do početka 2000. godine.
    Manuelni menjač bi odabrao samo da treba da vozim offroad ture. Za prosečnog vozača koji provodi pola vremena u gradu, drugo pola na otvorenom - automatik je spas. Možeš da se usresrediš na saobraćaj u gradu, i voziš bez stresa.
    (Nomad, 21. oktobar 2021 13:26)

    # Link komentara

  218. Ko nije vozio moderniji automatik, taj će srcem i telom za manuelni da glasa. Ko jeste, taj se na manuelni neće vratiti (osim sportskih verzija i eventualno pravih offroad).
    (Hmm, 21. oktobar 2021 13:21)

    # Link komentara

  219. Od kad to žene vole manuelni menjač?
    (ced, 21. oktobar 2021 13:11)

    # Link komentara

  220. Radije biram automobil sa kojim mogu da vozim i automatik i manuelni. Po potrebi.
    (Straight Outta München, 21. oktobar 2021 13:08)

    # Link komentara

  221. Volim manuelni, vozim automatik. Ne verujem da ću ikada više kupiti auto sa manuelnim menjačem. S obzirom na to da ne vozim po trkačkoj stazi, manuleni menjač mi nije potreban. A komfor u vožnji, koji daje automatik, nema cenu.
    (Pero, 21. oktobar 2021 13:01)

    # Link komentara

  222. Automatik brate, kakva crna zabava u vožnji!
    (Rondo, 21. oktobar 2021 12:49)

    # Link komentara

  223. Бирам ручни мењач јер сам тако у могућности.
    (Скво, 21. oktobar 2021 12:43)

    # Link komentara

  224. Preferiram manuelni jer uzivam u svakom segmentu voznje ali da budem iskren, nisam do sad probao automatik, tj nisam hteo. Ideja je da probam kad budem mogao da priustim sebi F10 al mora da ima shiftere na volanu. Do tad, brzine idu u H...
    (Lelemood, 21. oktobar 2021 12:42)

    # Link komentara

  225. Posle preko tri decenije vozačkog staža ne bih imao ništa protiv da predjem na AT. Ali, samo CVT ili e-CVT, zavisno kakav bi bio motor (običan ili HEV). Ne zato što sam se "umorio" od šaltanja, naprotiv, već zato što mi prija "bestrzajnost" CVT-a (e-CVT-a). Godine čine svoje ...
    (DAF 66 Variomatic, 21. oktobar 2021 12:39)

    # Link komentara

  226. nesumnjivo automatski. medjutim, sva ona čudna ponašanja na jutjubetu su nastala zahvaljujući istom
    (hadžija, 21. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  227. nesumnjivo automatski. medjutim, sva ona čudna ponašanja na jutjubetu su nastala zahvaljujući istom
    (hadžija, 21. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  228. Oni koji su istinski zaljubljenici u automobile biraju manualni, a oni kojima je automobil prevozno sredstvo od tačke A do B automatski. Iz ličnog iskustva to je nekakvo generalno pravilo.
    (Vot iss yo nem, 21. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  229. hvala bogu da ide u istoriju. nastao samo zato što fosiljača ne može da se zavrti. niko* neće žaliti za njima.

    * - odnosi se na kršten svet, ne na balkanoide
    (samo jaretina, 21. oktobar 2021 12:24)

    # Link komentara

  230. Мени мануелни ипак најбољи.
    (Саша26, 21. oktobar 2021 12:21)

    # Link komentara

  231. Zadnjih par godina me dosta njih ubedjivalo da uzmem automatik. Konacno sam poklekao i sad vozim svoj automatik i povremeno zenin manuelni. Ljudi jeste da je lakse, ali je uzasno glupo. Samo drzim volan i naizmenicno pritiskam gas i kočim. Katastrofa. Kao tramvaj da vozim a ne bmw. Kada sednem u ženin manuelac, osecam se živ.
    (ZnaOnKoSam, 21. oktobar 2021 12:16)

    # Link komentara

  232. Ništa oni ne biraju nego ili nisu vozili pa ne znaju, ili znaju ali jednostavno nemaju dovljno novca za automatik pa pričaju priču.

    Nešto kao ovi koji voze benzince od hiljadu kubika pa pričaju o ekologiji i protiv dizela.

    Svako upoređenje, uključiv i ono o "zabavi" odnosno performansama, je potpuno besmisleno, jer su moderni automatici u svemu bolji, a svaki ima i manuelni mod.
    (čiča, 21. oktobar 2021 12:15)

    # Link komentara

  233. Kada vozim kamion logicno mi je da bude automatski menjac - ni sada sa 65 g. ne mogu da zamislim sebe da vozim auto ako nije manuelni - to je za devojke !
    (Matori Kesa, 21. oktobar 2021 12:13)

    # Link komentara

  234. Ja preferiram auto sa manualnim menjačem, pali i na guranje
    (ss, 21. oktobar 2021 12:11)

    # Link komentara