1. Može li neko da mi objasni. Zašto se u slučaju iberture ne može pritisnuti kvačilo i odvojiti prenos od motora? Ja logički ne mogu da zaključim kakve veze ima jedno sa drugim.
    (bigi, 28. septembar 2021 22:55)

    Kad je automatik mozes se samo prekrstiti...
    (Vladimir, 2. oktobar 2021 11:26)

    # Link komentara

  2. Kod starih autobusa koji su se nekada koristili ovakvih pojava nije bilo,iako su imali turbine.Glavni problem je kompjuter koji kontrolise rad motora umesto vozaca.Pogotovu kod ovih autobusa iz Rusije,Turske itd.Jednostavno ECU jedinice u tim busevima nisu bas najkvalitetnije i izdrzljive kako bi trebalo.
    (Zoc, 29. septembar 2021 08:59)

    # Link komentara

  3. @Gradimir

    Isto se desilo i kod mene na Golfu 2... na autoputu, vozio ga malo brže za njega i kad je počeo da ubrzava i da izbacuje dimčinu pozadi ... samo kočnica da ne izletim negde, gasim motor i čekam da prestane da radi.
    (Saša, 29. septembar 2021 00:08)

    # Link komentara

  4. Može li neko da mi objasni. Zašto se u slučaju iberture ne može pritisnuti kvačilo i odvojiti prenos od motora? Ja logički ne mogu da zaključim kakve veze ima jedno sa drugim.
    (bigi, 28. septembar 2021 22:55)

    # Link komentara

  5. "Ne znam o kakvoj pumpi pričaš, jer ibertura definitivno ne nastaje kao posledica kvara uljne pumpe."

    U pravu si, nisam lepo objasnio, nije u pitanju pumpa za ulje već za gorivo. Iberturaža može da nastane na više načina. Najčešći je kod nas kvar na turbini (jer najviše ima takvih motora), ali može da se desi i kod starijih dizela kao kvar pumpe za gorivo. Tad ubacuje velike količine nafte a ne ulja i problem je veći jer mora da potroši ceo rezervoar pa da stane (ima dosta primera starih dizel lokomotiva bez turbine - sa iberturažom). Treći način je da dizel usisa zapaljiva isparenja, mislim da je tako odletela neka američka rafinerija u vazduh.
    U svakom slučaju iberturaža je realan problem jer snaga dizel motora isključivo zavisi od količine ubačenog goriva, potreban je samo još i vazduh, nikakva struja, nikakva elektronika. Pritom snaga može da skoči i deset puta i onda jedini način je prekid dovoda vazduha.
    Hvala na objavljenom komentaru.
    (milan, 28. septembar 2021 13:12)

    # Link komentara

  6. Zlatna turaza je to. Dok je Zlatnog Doba, bice i turazi po ljudima. Mlevenje Bosch masinama ili autobusima, svejedno je. Bitno da se turira.
    (Auto.BOY, 28. septembar 2021 12:21)

    # Link komentara

  7. Zasto komentarisete nesto o cemu pojma nemate ?
    Ibertura je kvar na dizel motorima ili turbinama dizel motora pri kojima dolazi do ulaska ulja u kompresioni prostor, dolazi do pozitivne povratne sprege i obrtaji motora se zakucavaju u max.... ne pomaze ni kljuc, ni kocnice.,a ko na 6000 obrtaja dizela ubaci u ler,treba mu dati nacionalnu penziju. To se ne otkriva na tehnickom pregledu,narocito ako je turbina u pitanju i to je jednostavno greska u dizajnu dizel motora. Oni koji pricaju da to ne postoji su neznalice i srecnici jer to nikada nisu doziveli... Razapecete coveka jer nije imao srece...a koliko vidim, jedva docekate da nekog osudite bez i malo cinjenica i dokaza. neka deca sva budu u redu, ali ovaj covek nije kriv ako je ibertura u pitanju...
    (voja, 28. septembar 2021 10:48)

    # Link komentara

  8. Kao visegodisnji vozac autobusa, mogu samo da kazem da je iber tura obican izgovor za vozace autobusa, kada se desi nesreca! Dva puta sam doziveo iber turu, oba puta sam je resio za sekundu, dve, dovoljno da ni putnici nisu primetili da se nesto desilo. Nikakve veze nema da li je autobus sa automatskim menjacem ili ne, jer svaki ima ler, svaki ima kocnicu koja nadjacava gas, ma kakva turaza bila. Gledam ja moje bivse kolege kako voze, drze telefone, slusalice u usima su postale normalna stvar, a to ne ide sa voznjom, nikako! Da ne pricam o starcima koji voze po 12 sati, pa to ne mogu ni ja sa svojih 50, a ne neko sa 72.
    (peca, 27. septembar 2021 18:15)
    ala si se sad nalupetao boze me sacuvaj. I jos dobi pluseva od ljudi koji ne znaju koliko i ti
    (pera, 28. septembar 2021 08:48)

    # Link komentara

  9. Još treba da vidim vozača GSP koji nema telefon u ruci. Tramvajdžije vode nadaleko, u autobusima i trolama se i nađe neko da pauzira između razgovora.
    Tu su i "ortaci" koji uskoče na par stanica, pa se sa njima diskutuje o sportu.
    Sve u svemu, dobro da nema više nesreća.
    (grgur, 28. septembar 2021 08:30)

    # Link komentara

  10. Međutim, činjenica je da bilo koji dizel sa pumpom može da razvije iberturažu.
    Hvala na objavljenom komentaru.
    (milan, 27. septembar 2021 22:33)

    Ne znam o kakvoj pumpi pričaš, jer ibertura definitivno ne nastaje kao posledica kvara uljne pumpe. Najčešće je problem u prolasku ulja kroz turbinu zbog uvećanih zazora. To ulje zatim kroz usis vazduha stiže do motora i sagoreva u cilindrima. Druga opcija je da ulje prođe pored karika, ali to je puno ređe i sa blažim posledicama.

    Sve ostalo što si napisao je tačno.
    (Petrolhead, 28. septembar 2021 06:36)

    # Link komentara

  11. Da li u auto školi buduće vozače nauče kako da reaguju u slučaju te iberture? Ako ne, odgovoran je loš zakon o auto školama.
    (Maka, 28. septembar 2021 01:22)

    # Link komentara

  12. Imam položeno za vozača autobusa,
    mada ne mogu da se pohvalim nekim velikim iskustvom...Odradih to zbog plana B. Koji mi srećom nije trebao.Još.
    Vidim da pominjete vozače starije od 70. god.
    Želeo sam samo da napišem da je zakon u Italiji za vozače autobusa izuzetno rigorozan.
    Vozač mora da prestane sa prevozom putnika sa navršenih 65. godina života ! I nema izuzetaka ! Ukoliko ne ispunjava uslove za odlazak u penziju plaća mu se prekvalifikacija da može da obavlja prevoz robe ( čitaj: kamion prim.prev) do sticanja uslova za penzionisanje. To može da radi do napunjenih 70. godina života...
    (Čeki opinionista del cazzo, 27. septembar 2021 23:39)

    # Link komentara

  13. Smešno mi je kad neki koji se predstavljaju kao profesionalni vozači navode kako iberturaža ne postoji jer oni nikad nisu čuli za to ili doživeli. To liči na one ljude koji tvrde da COVID ne postoji, da su vakcine štetne ili da ameri nisu bili na Mesecu.
    Evo ja kao lekar da vam objasnim šta je iberturaža: graničnik na pumpi se mehanički polomi i ubaci gomilu ulja u klipove. Količina tog ulja je mnogo veća nego što pumpa ubacuje naftu; ulje sagoreva i razvija mnogo veću snagu nego što je motor predviđeno da ima. Takođe broj obrtaja skače na nenormalne vrednosti tipa 5-10-15 hiljada i u proseku svaki motor taj ringišpil izdrži oko pola minuta, dok se svo ulje iz kartera/turbine ne potroši. Onda motor za par sekundi prolupa, jer nema podmazivanje. Poseban problem predstavlja činjenica da je motor u tom momentu usijan iznad mogućnosti rashladnog sistema, pa je zaribavanje nakon gašenja zagarantovano.
    Jedini realan problem kod iberturaže je činjenica da kočnica ne pomaže. Autobus koji ima 300 konja na iberturaži razvije minimum duplo; automatik tu kapitulira i nema izbacivanja u ler. Ako bi se montirao poseban prekidač koji u slučaju opasnosti blokira unos vazduha možda bi se nešto uradilo, ali to niko od proizvođača autobusa nije uradio - naročito ne turski koji su najjeftiniji i koji su upravo zbog toga i kupljeni. Međutim, činjenica je da bilo koji dizel sa pumpom može da razvije iberturažu.
    Hvala na objavljenom komentaru.
    (milan, 27. septembar 2021 22:33)

    # Link komentara

  14. Ja sam imao iber turu na golfu kecu dizelu davno. Na autoputu kod B. Kose ka NBGD. Odjednom je motor otišao u visoke obrtaje, izbacio sam iz brzine i prešao u zaustavnu traku. Gašenje ključem ništa nije rešilo. Motor je urlao minut-dva dok nije potrošio gorivo ili ulje koje mu je bilo dostupno. Iza mene je bilo par stotina m belog dima. Posle se još jednom desilo kod majstora u servisu. Navodno, ništa nije delovalo problematično. Vozio sam taj auto čini mi se još par godina bez problema.
    (Gradimir, 27. septembar 2021 22:17)

    # Link komentara

  15. Kao visegodisnji vozac autobusa, mogu samo da kazem da je iber tura obican izgovor za vozace autobusa, kada se desi nesreca! Dva puta sam doziveo iber turu, oba puta sam je resio za sekundu, dve, dovoljno da ni putnici nisu primetili da se nesto desilo. Nikakve veze nema da li je autobus sa automatskim menjacem ili ne, jer svaki ima ler, svaki ima kocnicu koja nadjacava gas, ma kakva turaza bila. Gledam ja moje bivse kolege kako voze, drze telefone, slusalice u usima su postale normalna stvar, a to ne ide sa voznjom, nikako! Da ne pricam o starcima koji voze po 12 sati, pa to ne mogu ni ja sa svojih 50, a ne neko sa 72.
    (peca, 27. septembar 2021 18:15)

    # Link komentara

  16. Sramota, vozač sa tolikim staži a ne zna šta je ibertura.
    Dođe do ulaska motornog ulja u cilindre, pozitivna povratna sprega koju je teško kako rješiti ako je automatik u D režimu, vozač 72 godine...
    (vojislav, 27. septembar 2021 13:30)

    Najvazniji sistem aktivne bezbednosti je rucni menjac. Automatski menjac je igracka i nije za profesionalnu upotrebu. Do masovne primene u profesionalnoj upotrebi dolazi zbog zelje poslodavca da vozac u motornom vozilu zivi. Da je imao kontrolu nad kvacilom do ovoga ne bi ni doslo.
    (Nikola, 27. septembar 2021 13:21)

    Vas dvojica, ako ste već busate da ste ozbiljni vozači, bi trebali znati da i na automatiku postoji "ler", odnosno neutralni položaj. Iz drajva se može ubaciti u neutralan položaj vrlo lako i u svakom trehutku i tako "raskvačiti" prenos. Najvažnoji sistem aktivne bezbednosti je mozak u glavi, ali izgleda da je to preskupa dodatna oprema za mnoge.
    (La la iz Banata, 27. septembar 2021 16:53)

    # Link komentara

  17. Zasto ne uzmete snimak sa kamere, ili je snimak naprasno nestao kao i kad je mene autobus udario od pozadi, pa je ispalo da sam se isparkiravao, a ja se isparkirao pola minuta pre! Naravno, svalice na čičicu jadnog, koji ne moze da zivi od penzije vec mora da vozi u tim godinama!
    (samo realan, 27. septembar 2021 16:39)

    # Link komentara

  18. Aman - jel iko cuo za kocnice - sta drobite o iber i ostalim turazama !
    (Matori Kesa, 27. septembar 2021 16:23)

    # Link komentara

  19. Kod iberture dolazi do sagorevanja motornog ulja u motoru.Najcesce je uzrok kvar turbo punjaca,i prati ga gomila dima na auspuh,sto se nije videlo na snimku.
    (mikki, 27. septembar 2021 16:21)

    # Link komentara

  20. @Nikola

    Nema ovo veze sa menjačem ako je ibertura. To je čista posledica lošeg održavanja.
    (Troll, 27. septembar 2021 15:16)

    # Link komentara

  21. @nikola

    Ručni menjač je samo minus jednom vozaču gradskog autobusa. Sedi ti danas za volan pa 8 sati "šaltaj" autobus po BG... Ljudi su verovatno svakako premoreni od vožnje, zamisli da još šaltaju po ceo dan.
    (bigi, 27. septembar 2021 14:13)

    # Link komentara

  22. Čile će da dobije nanogicu i par iljada evrica da ćuti
    (fensi_lik_vracar, 27. septembar 2021 14:05)

    # Link komentara

  23. Može da se desi, ali i u tom slučaju vozilo može da se izbaci u ler ako već motor "divlja".
    (bigi, 27. septembar 2021 13:35)

    # Link komentara

  24. @Bane
    Sramota, vozač sa tolikim staži a ne zna šta je ibertura.
    Dođe do ulaska motornog ulja u cilindre, pozitivna povratna sprega koju je teško kako rješiti ako je automatik u D režimu, vozač 72 godine...
    (vojislav, 27. septembar 2021 13:30)

    # Link komentara

  25. Najvazniji sistem aktivne bezbednosti je rucni menjac. Automatski menjac je igracka i nije za profesionalnu upotrebu. Do masovne primene u profesionalnoj upotrebi dolazi zbog zelje poslodavca da vozac u motornom vozilu zivi. Da je imao kontrolu nad kvacilom do ovoga ne bi ni doslo.
    (Nikola, 27. septembar 2021 13:21)

    # Link komentara

  26. jel bio vezan vozač znali se?
    (Sasa, 27. septembar 2021 13:04)

    # Link komentara

  27. @Bane
    Iberturaža nije to što ti pominješ, nije to zaglavljivanje leptira gasa, sajle, ili slično. Iberturaža nastaje na dizel motorima koji su dotrajali i troše ulje i onda u jednom trenutku, ulje koje se nakuplja u cilindrima počne da se ponaša kao nafta, tj bez dovoda nafte u cilindre, motor nekontrolisano radi punim obrtajima trošeći ulje umesto nafte.
    Čudi me da si vozač 25g a ne znaš takve stvari :(
    (mzex, 27. septembar 2021 12:52)

    # Link komentara

  28. Ovo je sramota, cikici od 72 godine odredite pritvor od 30 dana za nesto sto najverovatnije nije kriv, a neke probisvete pustate da se brane sa slobode. Strasno, sta reci. Svakako treba ispitati sve okolnosti.
    (realno, 27. septembar 2021 12:14)

    # Link komentara

  29. braćo, kada komplet zamenimo te iberturirane fosile sa EV basovima kao što ih već i imamo, ima neko živ da pretekne.
    (samo jaretina i iberturaža, 27. septembar 2021 11:51)

    # Link komentara

  30. Iberturaža se ne može otkriti na tehničkom pregledu jer se kod nas tehnički pregledi ne bave time. Bitno je da je autobus imao prskalice, da nije truo i da koči!
    (Panta mlekadžija, 27. septembar 2021 11:45)

    # Link komentara

  31. Vlasnik autobusa je u pravu. Zakon en brani da 72 godine star covek vozi autobus. Taj covek ima lekarsko uverenje i karticu vozaca. Samo sto se kartica vozaca ne ubacuje da se ne bi otkrlo ono sto vlasnik i vozac ne smeju. Voze po 12 sati dnevno sa jednim slobodnim danom u nedelji. Zato sto su gazde alavo potpisivale ugovore sa gradom, vizaca fali a penali su skupi. Kada mi je jedan drugi vlasnik autobusa ponudio da radim pod tim uslovima reko sam mu da mu treba neko ko je podstanar sa dvoje ili vise dece i nezaposlenom suprugom. To je bilo pre 3 godine. Sada vozim u Nemackoj medjugradski autobus. Guten Nachmittag.
    (Auf Wiedersehen, 27. septembar 2021 11:41)

    # Link komentara

  32. U ovim ruskim i turskim šklopocijama ne.
    (Troll, 27. septembar 2021 11:41)

    # Link komentara

  33. Vozac sam preko 25 godina i sigurno sam do sada napravio preko pola miliona km, takodje mnogi iz mog okruzenja imaju slican vozacki staz i niko ovo nije iskusio. Ovaj problem vise kruzi kao mit nego sto sam ikada cuo da se to nekome desi.

    Desavale su se slicne stvari nekada na starim kolima gde je gas bio povezan sajlom sa karburatorom pa nesto zaglavi. Danas je sve to elektronski regulisano i ja zaista ne znam ako je jedan motor mahom racunarom kontrolisan kako moze da mu se desi nekakva iber turaza.

    Nekada se pricalo da ako auto u praznom hodu odvuces u visoke obrtaje, u crveno, da moze da "prevrti" odnosno da izgubi ritam i sve pokrlja. Stisnite na bilo kom novijem autu Euro IV ili Euro V na leru gas do daske i videcete da je elektronski ogranicen na odredjen broj obrtaja daleko od crvenog.

    Tako da mislim da su ove price nekakvi glupavi izgovori jednog zasticenog preduzeca koje samo radi tehnicki pregled svojih vozila, koji angazuje penzionere od 73 godine da voze autobuse ili neiskusne klince od 22-23 godine kada najranije mogu dobiti dozvolu za autobus. Da ih snimaju videli bi da ne ispustaju telefone iz ruku dok voze itd, itd...
    (Bane, 27. septembar 2021 11:37)

    # Link komentara

  34. Pocetna stanica je na 200m, aigurno nije sam ubrzao toliko...
    (milos, 27. septembar 2021 11:30)

    # Link komentara

  35. Po snimku bih rekao da jeste bio neki kvar.
    (dejanR, 27. septembar 2021 11:30)

    # Link komentara

  36. Posledice su sledeće. Gazde nisu krive. Krivi su vozači. Vozača ionako nema. Voze ljudi od 70+ godina. Niko nije lud da iz penzije ide u zatvor. Vozači penzioneri prestaju da rade. Beograđane nema ko da vozi. Beograđani idu peške. Gazde idu u bankrot.
    (beskrupulozan, 27. septembar 2021 11:21)

    # Link komentara