Michelin testirao "bezvazdušne" gume VIDEO

Gume pod nazivom Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) otporne na bušenje su svoju premijeru doživele na javnim putevima u sklopu izložbe IAA Mobility u Minhenu.

Pošaljite komentar
  1. Moj bato, kad ovo poteras par stotina metara po seoskoj dzadi, pa jos u jesen...blato, prasina, lisce se zavuku u resetke, pa se jos osuse i zapeku...nema sile da ih ocistis.
    (Kobaja Grande, 21. septembar 2021 10:05)
    Мислиш да си ти то сам сконтао, а инжењери из Мишелина нису?...
    (Комша,

    Skontali i inzenjeri, zato ovih guma i nema u prodaji. Sve sve ali kako rijesiti da voda ne prolazi a voda moze da se zaledi a to nije dobro za balans.
    (Savo iz Kranja, 3. oktobar 2021 19:57)

    # Link komentara

  2. Već dugo se svetski proizvođači autoguma batrgaju sa ovom idejom. Pored sijaset problema koji još nisu rešeni (zato i nije u prodaji) je i strahovita buka koju proivode u vožnji. Tako da ćemo se načekati do stvarne upotrebe.
    (Snorke, 23. septembar 2021 21:50)

    # Link komentara

  3. Sve je ovo lepo, bice i to da se kupi za neko vreme, samo… kako podesiti pritisak u gumama? Leto, zima, opterecenost vozila, sedi li u njemu vozac ili vozac i 4 putnika, sama tezina vozla, profil gume… Mislili su inzenjeri i na to, samo me zanima sta su smislili.
    (Neko, 22. septembar 2021 19:01)

    # Link komentara

  4. O ovome sam citao jos osamdesetih u Auto-magazinu.
    (Riccardo Zunino, 21. septembar 2021 11:00

    Nisi mogao da čitaš tada, jer su prvu promociju Francuzi imali pre pet, ili šest godina, kada su predstavljali i gumu latitud na poligonu na jugu Francuske... Bilo je i nekoliko naših novinara... .
    (Čiča Miloje, 22. septembar 2021 11:12)

    Ideja o gumama bez vazduha je vrlo star koncept, tvorac ideje je Džejms Vernon Martin. Imaš na YT 80 godina star film kako američka vojska testira gumu vrlo sličnog izgleda na vojnom džipu, tako da je vrlo moguće da je bilo i u nekom od naših magazina i pre nego što si se rodio.
    (Locutus, 22. septembar 2021 14:04)

    # Link komentara

  5. Odvratno, ali sta da radimo kad je ceo svet toliko poludeo da je sve otislo u pm i mora se nesto menjati, ma sta bilo samo da bi se menjalo i uvodilo novo. fuj
    (Milan, 22. septembar 2021 12:21)

    # Link komentara

  6. Hoce li ove gume imati spoljacni bocni zid, jer ako ovako budu otvorene a u ove proreze uleti rizla, kamen, grancica ili nesto trece, eto buke, krckanja, lupanja, dizbalansa tocka-auta?
    (Djokica, 22. septembar 2021 11:40)

    # Link komentara

  7. O ovome sam citao jos osamdesetih u Auto-magazinu.
    (Riccardo Zunino, 21. septembar 2021 11:00

    Nisi mogao da čitaš tada, jer su prvu promociju Francuzi imali pre pet, ili šest godina, kada su predstavljali i gumu latitud na poligonu na jugu Francuske... Bilo je i nekoliko naših novinara... .
    (Čiča Miloje, 22. septembar 2021 11:12)

    # Link komentara

  8. Sta fali run flat gumama ?
    (bibras natcho, 21. septembar 2021 23:35)

    Fali to da ako se zabije ekser u bočni zid, možeš da ih baciš.
    (Gumiflex, 22. septembar 2021 08:26)

    # Link komentara

  9. Sta fali run flat gumama ?
    (bibras natcho, 21. septembar 2021 23:35)

    # Link komentara

  10. gume bez vazduha, motori bez zvuka, vozila bez vozaca...
    (tu i tamo, 21. septembar 2021 16:38)

    Tanjir bez hrane, novčanik bez para, šolje bez kafe, ljudi bez srca, životi bez nade...
    (Masariko, 21. septembar 2021 23:12)

    # Link komentara

  11. Kada sam ja pisao o ovoj tehnologiji ovde na b92 još pre nekoliko godina , tada su svi sumnjali.
    Brale jednostavno Mišlen je firma koja postoji od 1888 godine . Znači jenostavno firma sa najdužim radnim stažem u proizvodnji pneumatika u svetu . Nije Danlop kao što će se neko pozvati na istoriju već Michelin , jer je bitno ko je izmislio prvi Radijalni pneumatik na svetu.
    Dakle kada pročitam komentare kada neko uporedi Mišlen sa nekim drugim proizvođačem i još kaže da su bolji , mene prođu žmarci . Mišlen koji jedini stavlja prirodan kaučuk u svoju smesu sa primesama najfinijeg čađa , jednostavno možete da vidite samo još u pneumaticima koji se koriste za trke. Zato Mišlen i jeste broj 1 u svetu sa 110 000 radnika i zato i jeste najbezbedniji jer se ne igra kada radi proizvod.
    Mišlen jedini radi gume apsolutno za sve u svetu a za, automobile , sporcke automobile, danpere , formulu 1,za motore , za skutere, za bicikle , za avione , kamione, kranove, za spejs šatlove, pa i za rovere .
    To je isto kada uzmete za primer dve firme za proizvodnju ručnih automatik satova , recimo kineski fngeen i japanski seiko i lupite da je fngeen bolji sat od seika . Fngeen nastao 1972 a seiko 1881 . Jes da Fngeen proizvodi mnogo lepe satove na oko ali šta mislite ko je bolji proizvođač ?
    Aj prestanite više da pričate kako se Michelin gume razlepljuju , imaju bubice od vazduha i tako te gluposti , jer nemate pojma za kakve nevidljive sitnice Mišelin baci cele regale guma na otpad. Mislim bace naš Tigar Tyres gumu a kamo li Mišlen gumu.
    Kontrola kvaliteta je toliko rigurozna da vi pojma nemate . Ja vam ovo pišem iz prve ruke.
    Al da se vratimo na temu
    Mishelin radi na ovoj tehnologiji odavno i prvo se koristila za vojsku zapadnih zemalja jer sa ovim možete da prođete i preko pešadiskih mina . Kasnije se upotrebljavala za teška građevinska radna vozila tj na bagerima i sličnim vozilima , da bi se sada konačno upotrebljavala na automobilima jer joj ekseri , stakla i oštri predmeti ne predstavljaju nikakav problem .
    Ovo je zapravo najbezbednija tehnologija koja živote vredi.
    (BorG, 21. septembar 2021 22:34)

    # Link komentara

  12. Мислиш да си ти то сам сконтао, а инжењери из Мишелина нису? Зар мислиш да ће гума овако бити продавана? Гума нема странице да би се видело како се понашају те унутрашње ћелије. У продају иду затворене и изгледаће као и свака друга гума...
    (Комша, 21. septembar 2021 18:38)
    Nisi skontao. Guma nema nikakve "stranice". Kada bi bila hermetički zatvorena, gubi svojstva. Ako bi se zatvorila nekom tankom i vrlo fleksibilnom gumom koja bi trpela deformacije pritiska, ta bi se brzo pocepala i bez udara ili bi propala zbog grejanja. Ako nije hermetički zatvorena, onda je još gore, blato i voda (ili led) ne bi mogli da izađu iz gume.
    Što reče neko, odavno već svi veliki proizvođači eksperimentišu sa ovakvim dizajnom, ali sve probleme ne mogu uspešno da reše. Ili je prevelike težine, pa opet nije za veće brzine.

    Ima puno smisla testirati ovakve konstrukcije jer i da se nikada ne koriste za sve automobile, mogu da budu idealne za mnoge radne mašine, gradska vozila ... i ono gde je najpresudnija osobina ta da ne mogu da eksplodiraju: na avionima! Na avionima bi mogle da budu idealne jer je i protektirana takva guma nova guma, pa bi bile i jeftinije na duži rok.

    Uostalom, i sadašnja konstrukcija ima mnoge nedostatke koji mogu da budu i opasni, pa se koriste. Ove "bezvazdušne" imaju druge nedostatke, ali i prednosti. Idealnog rešenja nije ni bilo, a izgleda neće skoro ni biti.
    (Looking Forward, 21. septembar 2021 22:16)

    # Link komentara

  13. ovo je super za nase zatupljene autosoviniste sto letuju po hrvatskoj...
    (Dragan, 21. septembar 2021 17:34)

    To kaže i moj komšija. I ode ladno u Albaniju!
    (Gogi, 21. septembar 2021 19:40)

    # Link komentara

  14. Ovo naši pajseri ruše na tehnički kao kuća!
    (Steva, 21. septembar 2021 19:29)

    # Link komentara

  15. Moj bato, kad ovo poteras par stotina metara po seoskoj dzadi, pa jos u jesen...blato, prasina, lisce se zavuku u resetke, pa se jos osuse i zapeku...nema sile da ih ocistis.
    (Kobaja Grande, 21. septembar 2021 10:05)
    Мислиш да си ти то сам сконтао, а инжењери из Мишелина нису? Зар мислиш да ће гума овако бити продавана? Гума нема странице да би се видело како се понашају те унутрашње ћелије. У продају иду затворене и изгледаће као и свака друга гума...
    (Комша, 21. septembar 2021 18:38)

    # Link komentara

  16. ovo je super za nase zatupljene autosoviniste sto letuju po hrvatskoj...
    (Dragan, 21. septembar 2021 17:34)

    # Link komentara

  17. gume bez vazduha, motori bez zvuka, vozila bez vozaca...
    (tu i tamo, 21. septembar 2021 16:38)

    # Link komentara

  18. Pobogu ljudi, naravno da nece ovako izgledati, bice zatvorena da se ne bi punila blatom, kamenjem idr., ovo je samo za prezentaciju! Imate na internetu kako izgleda zatvorena, nema nikakve razlike od obicne gume.
    (peca, 21. septembar 2021 15:51)

    # Link komentara

  19. [link]

    Ajde ne lupetaj. Sad si se pokazao za vek vekova.

    Dobro je da nisi naveo model i proizvodjaca... bitno je da si opet uspeo o sebi da napises poruku, "ja, ja, ja".
    (Drajver, 21. septembar 2021 15:30)

    # Link komentara

  20. Ja sam na osnovu recenzija i preporuke velike vulkanizerske kuce kupio waterfall gume.
    Od prvog dana sve 4 lagano ispustaju vazduh. Znaci moram da ih dopunim jednom mesecno najmanje. Jedna je pocela da se odlepljuje izmedju zida i gazne povrsine.
    Nikad vise kinez, turcin i ostale varijante.
    (Yyy, 21. septembar 2021 12:59)

    # Link komentara

  21. Sta ce biti kad se auto optereti? Ima guma da bude cetvrtasta.
    (ssss, 21. septembar 2021 12:51)

    # Link komentara

  22. Nama neće trebati. Mi prelazimo na leteće automobile.
    (Bob Rock, 21. septembar 2021 12:21)

    # Link komentara

  23. Ovi komentatori stvarno nisu shvatili da je ovako otvorena guma samo za potrebe demonstracije, da bi se videla unutrašnjost? Naravno da neće biti takva, nego normalno zatvorena.
    (Rade, 21. septembar 2021 11:46)

    # Link komentara

  24. Pa valjda neće ostati ovako otvorene' ko sir
    (ipce, 21. septembar 2021 11:32)

    # Link komentara

  25. Jeste veliki problem ako nesto udje u ove linije: blato,kamencici itd ,valjda nece u finalnoj verziji ovo da bude ovako otvoreno ovo je vise da narod vidi kako ce da izgleda unutra.
    (DnK (°~°), 21. septembar 2021 11:18)

    # Link komentara

  26. Da se donese odluka da dosadasnje gume stete klimi planete i da se uvedu samo ovakve gume.
    (fensi_lik_vracar, 21. septembar 2021 11:04)

    # Link komentara

  27. Posto je snimak iz gradske voznje izgleda da jos nisu resili problem sa bukom pri velikim brzinama.
    (Cekamo jos, 21. septembar 2021 11:02)

    # Link komentara

  28. Ako je neko alegričan na problem bušenja guma (i što neka savremena vozila danas nemaju čak ni tehničke predispozicije za smeštaj rezervnog točka, a kod nekih opcioni ćopavi košta i 700-800 evra), ja sam taj, pri čemu sam i veliki poklonik Michelina (pa i sada imam njihova dva seta).
    Ali, bojim se da ovo što nudi Michelin kao ideju nije dobro rešenje, a sa razloga koje su mnogi već ukazali u komentarima.
    (mazohista, 21. septembar 2021 11:01)

    # Link komentara

  29. O ovome sam citao jos osamdesetih u Auto-magazinu.
    (Riccardo Zunino, 21. septembar 2021 11:00)

    # Link komentara

  30. @Mikan
    Da izletavaju? Bravo care...
    (Mister Vo, 21. septembar 2021 10:59)

    # Link komentara

  31. Ove membrane mogu da se napune blata ili kamenčića i opasnost je u saobraćaju, kamenčići mogu pri velikoj brzini da izletavaju i pogadjaju pešake ili šajbne, to treba da se nekako zatvori da nebi došlo do punjenja stranim telima!
    (Mikan, 21. septembar 2021 10:14)

    # Link komentara

  32. Proizvođači guma nama poznatih brendova moraju naći način kako da sačuvaju svoju prednost pred kinezima. Prijatelj je na moj nagovor kupio kineske gume koje su na papiru (po službenim ocjenama nezavisne institucije) imale odlične karakteristike. Gume su na autu i izvrsne su, a bile su u pola cijene oni renomiranih proizvođača. Kineske gume su kod nas u RH rijetke (možda 1 od 15 automobila ih ima), ali neće proći dugo (cca.5 godina) dok ne uzmu dobar dio tržišta (vjerojatno 30-40%).
    Ovakvim izumima nadaju se da će im opet malo odmaći.
    (Ivan ZG, 21. septembar 2021 10:11)

    # Link komentara

  33. Moj bato, kad ovo poteras par stotina metara po seoskoj dzadi, pa jos u jesen...blato, prasina, lisce se zavuku u resetke, pa se jos osuse i zapeku...nema sile da ih ocistis.
    (Kobaja Grande, 21. septembar 2021 10:05)

    # Link komentara

  34. Super, sad ču uštediti na mažama za sijaj točkova . . . ;)
    (Marko . . ., 21. septembar 2021 09:48)

    # Link komentara

  35. Nikad ovo nece uci u masovnu upotrebu.
    (Ramiz II, 21. septembar 2021 09:47)

    # Link komentara