Test: Volvo XC60 T8 Recharge – sutra dolazi danas

Model XC60 je već nekoliko godina najprodavaniji proizvod Volvoa. Šveđani, ipak, ne sede na lovorikama i najavili su potpunu elektrifikaciju svoje game. Pred vama je automobil koji ima zadatak da trasira put u budućnost mobilnosti.

Pošaljite komentar
  1. Da, istražite kako da u garaži ispod zgrade u kojoj živim ugradim autopunjač a da me ne košta dugoročno, kao garsonjera u Loznici, na primer.
    (Nenad, 31. avgust 2021 18:25)

    # Link komentara

  2. Kad bi "zastupnik - diler" u konfigurator stavio bar okvirne cene... Ovako, kako bi se bar okvirno informisali o cenama, moramo da se informišemo na volvo.de i sličnim sajtovima... O tome i država treba da vodi računa... Ovako, kupujući kod Dragane Mirković i sličnih, na lizing, sviramo Kurtzu, tj. Austriji. Pišete da T8 u koji ste vozili, kol'ko vidim skoro sva oprema, košta 66 000€ Može 5 komada? Jedan poklanjam piscu ovog teksta, ili pojavi koja ga je odobrila!
    (Nenad, 31. avgust 2021 18:07)

    # Link komentara

  3. Samo kao primer kako se problem punjenja kod kuće rešava u nekim EU zemljama. U Belgiji firme imaju poreske stimulanse da zaposlenima daju automobile i za privatnu upotrebu pa iole bolji posao znači da od firme dobijate auto. Kako je tema očuvanja životne sredine naprasno postala goruća tema u EU, došla je voda do grla (i bukvalno) da se ubrza i sa elektrifikacijom automobila. Dva su pravca na kojima se radi. Države ulažu jako velika sredstva u izgradnju novih punjača i imaju planove da se u narednih nekoliko godina reši taj problem da putovanje mora da se planira oko lokacija punjača.
    Ali drugi pravac rešavanja problema, čest u Belgiji, je briljantan. Ljudi koji uzmu električni ili plug-in hibrid preko firme, u paketu dobijaju i ugradnju punjača kod kuće. Dakle firma ne samo da daje novi automobil, nego plaća i instaliranje punjača u tvoju garažu (i naravno pokriva sve troškove "goriva"). Dakle, gde ima volje ima i načina.
    Naravno, u EU je to sve mnogo lakše. Na primer, elektrodistribucija je uređen sektor, a ne divlji zapad kao kod nas u Srbiji. Ti sam biraš od gomile dobavljača na tržištu, od koga ćeš da kupuješ "struju". Onda je lako i rešavati pujnjače za individualne potrebe po kućama i garažama. Elem, po ko zna koji put - monopol uvek ide na štetu građana. Neregulisana tržišta bez prave konkurencije, uvek su na štetu građana. Država nesposobna da napravi stimulativna zakonska rešenja i zdravo poslovno okruženje, uvek ide na štetu građana. Long live dizelaši i čađare!
    (Belgijanac, 19. avgust 2021 20:54)

    # Link komentara

  4. Ne vidim bilo šta po čemu je ovaj volvo bolji od lend rovera, a za uzvrat umesto karoserije terenca dobijete pravog. Znam da to većini ne treba, ali ako nekad poželite terensku avanturu ovaj volvo će se zaglaviti na prvom koraku
    (Milan, 19. avgust 2021 11:31)

    # Link komentara

  5. Ko kupuje ružni volvo krš, kada koštaju isto ili više od premium nemačkih automobila, a kvalitet izrade je na nivou Lade.
    Kaže ovde neki profesor sa čuvenog megatrenda, da je volvo za obrazovane. To je baš epohalni vic...
    (Žurkolomac, 18. avgust 2021 09:42)

    # Link komentara

  6. Ovo je zaista izuzetno vozilo. Imamo ga u vidu supruga i ja
    (Bizi, 18. avgust 2021 09:41)

    # Link komentara

  7. Vidim da su se svi uhvatili potrošnje i toga što je hibrid. Niko da spomene da jača verzija stiže do 100 za samo 5.5 sekundi. Znači može da ide kao zmaj ako ima uslova, a ako ste u gradu, 40km na struju je više nego dovoljno za većinu vozača. Kome je 66.000 eur mnogo za pravi hibrid, neka baci pogled na konkurenciju - BMW X3 3.0e recimo, koji lagano ide do 80.000 sa sličnom opremom.

    Dakle, Recharge modeli iz Volvoa nisu nikakve štedljive varijante, kojima je primarni cilj ušteda već najskuplji i najbrži modeli koje imaju u ponudi (ako izuzmemo Polestar varijante). Činjenica da je potrošnja pristojna samo im ide u korist.

    Inače moj najveći problem sa XC60 je visina vozila. U toj klasi, pozicija sedenja je medju najnižim, otprilike kao u A6 Allroad na najvišem podešavanju klirensa. Dakle podignuti karavan. To mu malo daje na upravljvosti, ali nema tog SUV osećaja. Nekome se to i dopada, ali za takve vozače Volvo ima sjajne V90 i V60 CC, mislim da je XC60 mogao biti podešen više.
    (Reziel, 18. avgust 2021 07:56)

    # Link komentara

  8. ... skupo a ne vredi ali ne znači da se neće prodati !
    (Dik, 18. avgust 2021 07:53)

    # Link komentara

  9. Volvo je odlican auto ali preskup je. Prosle godine sam ih gledao i bio sam blizu kupovine v60. Standardno daju samo 2 godine garancije. Diler mi se hvalio kako im skoro pa i ne treba garancija jer su tako dobri… slicna prica kao za bmw :) samo sto nekako cesto vidjam bmw u zaostavnoj traci na autoputu :/ Mislim da je v60 best buy opcija u toj paleti, njegova cijena je izbalansirana u odnosu na ostale a u svemu je solidan. Hibrid phev volvo se isplati u Holandiji gdje su porezi na cisto sus vozila enormni, ali van Holandije ili drugih drzava koje ne daju jake subvencije finansijski nema smisla kupovati hibrid, radi se o razlici koja moze da se popne i na 10.000e.
    (Bojan, 17. avgust 2021 21:52)

    # Link komentara

  10. Veliki auto ali vrti brate mili... Mozes da ga uparkiras gde god hoces. Ima fenomenalan servo sistem, odlican okretaj. Iz dva puta moze da se uradi okretanje na standardnoj sirini kolovoza. Vozio sam XC 60 model iz 2016 godine. Ma ide kao zmaj! Realno da mogu, kupio bih ga... Ali ....i ga, koliko kod radio u nasoj prelepoj zemlji, a da nisam pevaljka, ne mogu da ga priustim.
    (AnononimyS, 17. avgust 2021 20:51)

    # Link komentara

  11. Prava hybrid varijanta je sa dizel motorom, kako to sada radi Mercedes. Za grad 100 km na struju a za put ekonomican i cist dizel. Volvo xc60 hibrid je zaista dobar auto ali mu je benzinski motor od 300 ks veliki potrosac goriva u realnim uslovima tako da sve to gubi smisao. A i 20000 eur je skuplji od istog odlicnog ekonomicnog dizela.
    (Nauta, 17. avgust 2021 19:08)

    # Link komentara

  12. Volvo u poslednjih 10-12 godina pravi najsavršenije automobile na svetu. Tehnološki, daleko ispred drugih. Estetski, prave veliku razliku. Bezbednosno, pomeraju granice. Cenovno, ubedljivo best buy. Samo ko nije vozio i samo ih gledao na slikama, može da kaže suprotno.
    (P i, 17. avgust 2021 17:51)

    # Link komentara

  13. @Kobaja Grande
    Baš razmišljam da napišem upravo ovo što si napisao,jedino što si bio blag prema neznalicama u dotičnom servisu i što je moje iskustvo podjednako loše a i gore i sa prodavcima.
    Usput,imam i jednu primedbu na sam test vozila.Punjenje ove baterije,iako je mala,uopšte nije kratko već je naprotiv očajno dugo kada se pogleda njena veličina.
    (batica, 17. avgust 2021 17:46)

    # Link komentara

  14. Balkanska sirotinja koja vozi sklopocije bez pdf filtera nasla da komentarise Volvo....
    Nije ovaj brend za svakog, postoje AUDI, BMW pa i Mercedes u ovom cenovnom rangu, a Volvo ostavite obrazovanom svetu.
    A ovi sto komentarisu kako su kinezi upropastili Volvo, porucujem kad prodje pandemija priuste sebi put u Sangaj ili Shenzhen, pa da vide kako izlgeda 22. vek i buducnost auto industrije...
    (profesor, 17. avgust 2021 16:55)

    # Link komentara

  15. Meni su PHEV u startu odbojni. Imaš dvostruko održavanje. Mada razmatram Prius. Japanci auto sa SUS i baterijom napravili sa vrhunskom pouzdanošću! Zagađenje je posebna priča. Skorašnja istraživanja su našla da hibridi zagađuju mnogo više od deklaracija, jer SUS motor koji povremeno radi jako često nije u optimalnim uslovima i prosek zagađenja je daleko veći od objavljenih podataka.
    (Gradimir, 17. avgust 2021 15:07)

    # Link komentara

  16. Volvo van pameti, preduvane cene a daleko od nekadašnjeg kvaliteta
    Zato sam pre 2 meseca kupio Lexus ES300h, avion u svakom smislu za Volvo, a jeftiniji...Volvo ako ovako nastavi,piši propalo
    (Kuliša, 17. avgust 2021 14:19)

    # Link komentara

  17. Elektronski ograničena brzina? Do viđenja
    (Klarksonov učenik, 17. avgust 2021 13:45)

    # Link komentara

  18. @stew Ja sa mojim xc60 kers(mild hibrid) imam prosecnu potrošnju od 8.1l/100km.Kad sam baš raspoložen u gradu izvlačim ispod 7.Znači da je ovo sa plag in hibridom sasvim realno.
    (PeraDetlić, 17. avgust 2021 13:11)

    # Link komentara

  19. Mislim da se poslednjih godina niko nije obrukao kvalitetom kao Volvo, otkako je presao u vlasnistvo Kineza.
    Elektronika crkava samo tako, nasvirani 2-litarski benzinci takodje.
    Plus problem sa najlosijom podrskom u Srbiji - Volvo ima 1 (jedan) zvanicni servis, samo u Beogradu i to je sve. E sad, zamislite da zivite u Vranju, Leskovcu, Priboju, Knjazevcu, Kraljevu, Subotici...i da vozite Volvo. Nocna mora, u najavi.
    Cak se i vlasnici Volvo automobila iz Beograda zale na taj jedan jedini Volvo servis u Srbiji, koji im je na dohvat ruke.
    Premijum brend podrazumeva premijum odnos prema kupcima. Balkanizam je zabranjen.
    (Kobaja Grande, 17. avgust 2021 11:07)

    # Link komentara

  20. Ovoliki auto da se vozi samo po gradu je besmislica. Na otvorenom i autoputu je već druga priča, ali tu sada stupa na scenu potrošnja. Sad se postavlja pitanje u koju svrhu je napravljeno ovo vozilo?
    (Sun ce, 17. avgust 2021 10:42)

    # Link komentara

  21. Polovna alternativa ovome je Mitsubishi Outlander Phev koji nudi sve ovo za mnogo manje novca. 2014.-2015. godište u Holandiji se kreće od 10000 evra do 15000 evra. 50 kilometara autonomija na baterije.
    Lično da imam para za ovaj model koji je preko 60000 evra nikada ne bih vodio računa o potrošnji niti bi se mlatio sa hibridom. Mislim stvarno koliko treba da vozim na struju da bih ga otplatio...40 godina?
    (Polovna Alternativa, 17. avgust 2021 10:01)

    # Link komentara

  22. Bolje je uzeti RAV Plug-In, možda onu nepanoramsku verziju koja je u Srbiji 60.500, pa na njega staviti neki opcional, možda metalik boju, mada je, čini mi se, najveći broj toyota hibrida u običnoj nemetalik beloj boji
    (samo racionalno, 17. avgust 2021 09:48)

    # Link komentara

  23. Sta kaze na kraju, gradska voznja 3,5. Kakva nebuloza.
    (stew, 17. avgust 2021 09:20)

    # Link komentara