1. Dizajneru zabraniti rad na 10 godina a ako ponovi ovakvu glupost onda tajno.
    (Srdjan Sudarevic, 14. avgust 2021 08:57)

    # Link komentara

  2. Meni smesno kad neko prica o tome kako je neki auto slab i nebezbedan na preticanju. Vozim Up!-a od 60KS (3 cilindra) privatno, cesto i van grada cesto i na autoputu i kako da kazem, dovoljno mu je i ovih 60KS. Naravno da je lepse kad ima vise, ali stvarno ne razumem price o nebezbednom preticanju i slicno. Imam i drugi veci auto za dalja putovanja van zemlje, i naravno da mnogo bolje lezi, bolje vuce, udobniji je itd. ali meni i ovaj mali ok da drndam po celoj Srbiji. Meni su najvece mane vibracije od motora i brzinomer koji laze za nekih 10kmh kad vozim 120kmh na 14icama.
    (Terac 60KS, 30. jul 2021 19:35)

    Službeno vozim benzinca 1.0 69 ks. Kada sam sam u autu čak i sa upaljenom klimom deluje podnošljivo (ne vozim reli) i sasvim dovoljno za defanzivnu vožnju. Problem je kreni stani vožnja na uzbrdicama kada se zahteva malo jače dodavanje gasa kada je klima upaljena.
    Situacija se bitno menja kada nas je u autu više. Sa troje ili četvoro odraslih putnika to je tragedija. Često me kolege pitaju zašto vozim tako kilavo i zašto nekoga ne obiđem.
    Mnogo je sad besnih i jakih automobila na ulici, ali i besnih vozača, pa ti za preživljavanje na asfaltu treba 150+ ks. U gradu više ne možeš noramlno da se uključiš na autoput jer tamo gde je ograničenje 80 km/h idu vozila u koloni sa 100+ km/h, pa ili moraš da voziš neko vreme zaustavnom trakom ili da stisneš gas i priključiš se istim onima koje osuđuješ za bahatu vožnju.
    (maxy, 3. avgust 2021 08:40)

    # Link komentara

  3. broj komentara sve kazuje
    cak ni hondasi da pohvale
    (cutanje najbolje govori, 2. avgust 2021 11:21)

    # Link komentara

  4. Kvaliteta i upotrebljivost bez premca, top gearbox, ali košta upfront. Samo za hrabre vozače.
    (republika Koreja, 1. avgust 2021 12:42)

    # Link komentara

  5. skoro svakom tojotašu bi prelazak na hibrid bio korak napred i nešto čemu bi se radovao dok sa hondašima u većini to nije slučaj i za njih je to u rangu tragedije
    (aqua, 31. jul 2021 07:29)

    # Link komentara

  6. @(academicon, 30. jul 2021 16:33)

    Meni smesno kad neko prica o tome kako je neki auto slab i nebezbedan na preticanju. Vozim Up!-a od 60KS (3 cilindra) privatno, cesto i van grada cesto i na autoputu i kako da kazem, dovoljno mu je i ovih 60KS. Naravno da je lepse kad ima vise, ali stvarno ne razumem price o nebezbednom preticanju i slicno. Imam i drugi veci auto za dalja putovanja van zemlje, i naravno da mnogo bolje lezi, bolje vuce, udobniji je itd. ali meni i ovaj mali ok da drndam po celoj Srbiji. Meni su najvece mane vibracije od motora i brzinomer koji laze za nekih 10kmh kad vozim 120kmh na 14icama.
    (Terac 60KS, 30. jul 2021 19:35)

    # Link komentara

  7. Da li je skup?! Može da se proveri, košta više nego Accord u SAD.
    (Au!, 30. jul 2021 12:18)

    Ima jedna caka sa tim, u SAD cene koje vidite na sajtu su neto, dakle bez poreza itd. sto znaci da su u realnosti 15% vise od onoga sto je istaknuto. Druga stvar Accord u SAD nije isto sto i Accord u Evropi, mnogo losija oprema, zvucna izolacija i generalno kvalitet je losiji on je u SAD u klasi Megana ovde. Dok, u Evropi Honda uglavnom daje vozila sa visim paketima opreme nego u SAD, recimo Accord ovde je prakticno Acura TLX u SAD.
    Slicno nesto vazi i za Jazz u Evropu dolazi sa boljom opremom nego Fit u SAD, i da ako se uzme u obzir da postoji i hibrid verzija, eto razlike u ceni...
    (laHaine, 30. jul 2021 19:15)

    # Link komentara

  8. Koja glupost od vozila,a tek cena!?Pa to ne vredi ni upola od te cifre,cela flota auta moze da se kupi za ovu igracku...
    (Molder, 30. jul 2021 16:51)

    recimo 10 Audia A4 iz 1998?
    (Cynick, 30. jul 2021 19:10)

    # Link komentara

  9. Koja glupost od vozila,a tek cena!?Pa to ne vredi ni upola od te cifre,cela flota auta moze da se kupi za ovu igracku...
    (Molder, 30. jul 2021 16:51)

    # Link komentara

  10. Vozim jazza GD.. I svi uživamo.. i odrasli napred i deca na zadnjoj klupi... Osnovci su i nisu više mali ali još uvek imaju dosta mesta sa sve vozačkim sedištem skroz do kraja i plus malo naslon nazad. Jako zahvalan auto, pouzdan.i pride u gepek nam uvek sve staje za neki put po Srbiji.
    Ali ipak je to gradski auto.. Nije za duža putovanja.. Na 130 po autoputu troši 7..8 litara.. Da smanjim na 100 i nekih 2500 obrtaja padne na 5.5..6....ali nikad manje od toga(u gradu preko 8). Buka na većim brzinama je nesnosna... Tvrd je.. Motor je slabašan pravi gradski..preticanje je muka.. .i ne pruža neki osećaj sigurnosti na autoputu. Ali za krivine je uživanje zaista.
    Po onome što vidim na netu i ova nova verzija prati istu filozofiju osim motorizacije naravno i to je super. Jazzavac je genijalan autić po svim merilima i ima svoje mušterije.
    (academicon, 30. jul 2021 16:33)

    # Link komentara

  11. Lepo ali jako skupo
    (Hakuna matata, 30. jul 2021 12:40)

    # Link komentara

  12. Da li je skup?! Može da se proveri, košta više nego Accord u SAD.
    (Au!, 30. jul 2021 12:18)

    # Link komentara

  13. Zaostaju za konkurencijom:((
    (Smuleco, 30. jul 2021 10:35)

    # Link komentara

  14. Testirani (meni) i nije skup, a i jeste.
    Malo je skuplji od hibridnog yarisa, ali, koliko je taj yaris teskoban unutra (dva broja manji od starog), Jazz-u su još i dobro odmerili cenu. Opet, kaže tester da pozadi lepo sedne čovek od 182 cm, a najviše takav bi taman lepo pozadi seo i u karavan corollu, a ona kao 1,8 hibrid u drugom paketu upreme košta manje od testiranog jazz-a (i njemu slično opremljenog hibrid yarisa).
    Da ne kažem da bazni Clio hibrid od 140 ks košta u Srbiji manje od baznog jazz-a hibrida (ali je i unutra značajno manju od jazz-a).
    Ne znam... Da danas udjem u salon "Delte" sa novcima, gde i ovaj Jazz stoji ( u ovoj boji, u koju je moja pok. baba krečila kuhinju), pa ...
    "Ne keca" bih za manje para uzeo onaj plavi Civic Sport 1,5T, eventualno crveni. To je Honda. Kakve više nikad biti neće. I uplatio bih odmah za neko osiguranja života, zbog porodice, da se snadju neko vreme ... "Pa nek' ide život ..."
    Ili bih za neki dinar više uzeo onaj divni sivi HR-V 1,5T. I on je u svetu Honde postao glas razuma u odlasku.
    A možda bih i samo krug oko onog Jazza napravio, duboko uzdahnuo, okrenuo se i otišao do salona Dačije i uplatio odmah dva top Sandera Stepwey-a.
    I onda sav srećan čekao mesecima da stignu. Jer, sreća je lepa samo dok se čeka, bez obzira na brend.
    Tek, kod god i kupi ovog Jazz-a, mislim da neće mnogo pogrešiti, pošto je pri izboru novih kola ionako nemoguće bar u nečem ne promašiti.
    (štićenik Palmotićeve, 30. jul 2021 10:16)

    # Link komentara

  15. Nisam mogao da verujem, kad sam pre neki dan video novo Jazz na putu...doduse, bila je sa svajcarskim tablicama.
    (Kobaja Grande, 30. jul 2021 10:13)

    # Link komentara

  16. Auto je vrlo praktican, ali pre svega gradski. Prikaz na videu je predug, sa odbojnim naglaskom na voditelja u poznim godinama, a sa vrlo malo prikaza vozila. Na stranim sajtovima pokazuje se i motor koji je nastelovan da jako malo trosi u gradu, a skoro duplo vise na otvorenom. To je zbog hibridne tehnologije i koriscenja elektromotora pri malim brzinama u gradu. I enterijer je gradski. Imamo obicnu jazz hibrid i jazz crossstar koja je isto hibrid, ali je i podignuta i ima prikazane plasticne stitnike. Jazz se ne puni na struju, vec sam sebe tokom voznje dopunjava, tzv. blagi hibrid i ima cak dva elekromotora u sebi. Takva tehnologija je skupa pa je i auto u Nemackoj od 21000 evra.
    (pogledati web, 30. jul 2021 09:34)

    # Link komentara